Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hledám jednoduchou účinnou ochranu dřeva

Od: fibi® odpovědí: 11 změna:

budu stavět boudičku na nářadí a zároveň boudu pro psa v jednom... bouda bude na betonových pilířích zhruba 10-15 cm nad zemí a zaklad budou trámy spojené coulovými prkny... a o tento základ mě jde... čím natřít tyto spodní základní trámky aby mě časem neschnily? Trámy jsou hodně staré,pěkně vyschlé a zároveň zdravé,stačilo by mě hodně ohřát vyjetý olej (kterého bych měl dost) a tím ty spodní trámky naimpregnovat? hledám levnou alternativu. předem děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud ty trámky nebudou v zemi, máš vyhráno. A klidně bych použil ten hodně rozehřátý vyjetý olej, jen zajisti, aby se nedostal tam, kam nemá. Proto bych tu impregnaci dělal před sestavením základu. Takto naimpregnované trámky, ke kterým asi ani nebude mít přístup vlhkost, vydrží věčnost:-D

Chudák pes. Dát ho do boudy kde spodek natřeš olejem.
Mám kůlnu na podstavci už dobře 25 let, bez jakéhokoliv nátěru a stojí dodnes. Důležité je, aby k tomu nešlo nikde žádný vlhko. Tedy radši větší přesah střechy a alespoň 15, či 20 cm nad zemí. Ať to může luftovat.

hnipirdo*
hodnocení

0x

Jednoduchá a účinná ochrana je kde jaký lak, ale opravdu aby chránil, tak používám silnovrstvou lazuru Impranal Profi - zlatý dub, ale podmínkou je, že dřevo musí být zdravé, tedy neshnilé a nenapadené škůdci. Používat vyjetý olej je dnes nenormální, snad i zakázaný..

hodnocení

0x

No koukám... takových "ochránců zvířat" tu je, ale zatím vás nikdo neukamenoval... Psa do boudy z vyjetého oleje - to už se podobá úchylce ne? Levná alternativa je nakoupit levně palety (základ podlahy), hodit na to OSB desky s kobercem zdarma za odvoz. Pár trámů z bouraného domu za odvoz, opět OSB desky pobouchané plastovými čtverci z palet - stěny. ...

Když bude na zemi zahradní černá plachta, případná vlhkost se ztratí díky prodyšnosti ... jediná ochrana je tedy litr impregnace proti houbám za 120,-.

janm*
hodnocení

0x

Zdravím

Chtěl bych reagovat na ten "vyjetý olej" dnes ho lidé "proklínají" jak je jedovatý škodlivý karcinogenní a já nevím co ještě a pak si klidně koupí lignofix či jiný přípravek na obdobné bázi který má prokazatelné mutagenní teratogenní účinky, natřou napustí a jsou spokojeni, myslí si že je to EKO. Pokud tedy místo těchto "drahých a moderních" přípravků použijete vyjetý olej nebude o nic horší než to co koupíte "oficiálně v drogerii" a i méně škodlivý. Já na vyjetý olej na venkovní nátěry nedám dopustit, dřevo impregnuji přímo bez zahřátí ale lze i po zahřátí nebo s příměsí trochy benzínu či možná jiného rozpouštědla pro lepší "vsak". Povrch sice schne o něco déle ale nakonec zaschne výrazný pach pomine později je vůně i příjemná. Vyjetý olej je stálobarevný odolný venkovním podmínkám a hlavně škůdcům. Hodí se všude tam kde dřevo nepřijde do styku s potravinami nebo pokožkou (např. zábradlí) což ovšem platí i o těch "EKO" přípravcích. Ty "EKO" mutagenní teratogenní a jinak škodlivé přípravky jsou vhodné tam, kde chcete finálně nějakou barevnou lazuru lak apod., neboť olej pochopitelně těžko něčím pak přetřít.

doplněno 25.06.17 15:26:

Tím vyj. olejem můžete natřít vše co je "vně" zevnitř boudy chcete-li impregnovat pak nejméně zdraví škodlivý je náš klasický červostop a přetřít pak nějakou barvou či lakem.

doplněno 25.06.17 17:11:

A ještě k té stavbičce. Budete-li stavět dřevěné trámky (sloupky) na betonové pilířky nemělo by se nic stát ideálně ještě dejte mezi beton pilířek a sloupek kus (čtvereček) starého lina či ipy, a totéž pokud budete klást nějaké dřevěné desky spojky trámky přímo na zem (hlínu) tam bych to podložil např. starými dlaždicemi (např. chodníkové apod.) a na to pruh starého lina nebo ipy jako hydroizolaci ze spod. v případě že bouda nestojí v nějakém dolíku či u potoka jež se pravidelně rozlévá čímž by trámky zalil i z boku to bude bohatě stačit. (mám to tak také řadu let a naprosto bez problému) Zkrátka vše udělat tak aby dřevo byť jakkoli impregnované nebylo přímo v kontaktu se zemí "hlínou."

Co se týká impregnace dřeva proti škůdcům zda ano či ne, je lépe impregnovat, důvodem totiž proč některé stavby vydržely staletí a některé se rozpadnou i po několika desetiletích bývá většinou "termín" těžby dřeva, to které je těžené v zimě (dříve to ještě upřesňovali dle cyklů měsíce) bez mízy většinou zkáza nepotká ani neimpregnované, ale jelikož toto nemůžete vědět a dnes se na to nehledí pak je lépe něčím to natřít, ledaže stavbička postačí např. na patnáct dvacet let..., Impregnaci také můžete vynechat v případě, že trámky jsou již velmi staré a při tom naprosto zdravé (nic se jich nedotklo) tady totiž zřejmě vytěžili dřevo ve správnou dobu a dobře s ním zacházeli , nakládali. (toho jsem využil i já)

hodnocení

0x

Trochu zapomenutá technologie našich staříků, použil jsem na přístřešek před 10-ti lety. Prkna jsem naskládal vedle sebe a hořákem na lepení Ipy povrchově opálil. Původní důvod byl, že se mi nechtělo brousit nebo hoblovat ale pro nátěr byla "chlupatá", což by sežralo spoustu barvy. Po chvíli práce začaly pěkně vystupovat léta a kresba dřeva. Malá vrstvička uhlíku na povrchu, pěkně vsákla vodou ředitelný (matný) lak a ještě funguje jako ochrana před dřevokaznými škůdci. Zkoušel jsem i různé barvy Luxolu a je to docela zábavná a kreativní práce. Do oleje jsem nechtěl jít protože dlouho smrdí, při kontaktu nechává stopy a nelíbí se mi to. V jednadvacátém století patlat dřevo vypáleným olejem je stejně pokrokové, jako jím vystříkat dutiny na autě ;) Ale to ať si každý rozhodne sám, je to jen můj soukromý názor.

p.s. ten pes bude mít rozpolcenou osobnost, když bude od oleje a ještě smrdět jako tchoř :-D :-D

janm*

wlezley

Ano máte pravdu proč používat v 21. století vyjetý olej když si můžete koupit 100% mutagenní teratogenní "EKO" přípravek který nevydává žádného pachu takže pes už nemusí mít "rozpolcenou osobnost" a může napuštěné dřevo přímo olízat nebo okousat protože mu už nebude "páchnout" bude pouze "ekojedovaté":-D Tomu říkám pokrok, od "páchnoucího oleje" k super čistému zaručenému "ekojedu" *smich* aneb reklama dělá pravé divy, protože z vyjetého oleje který se dá získat "pod rukou" moc peněz "nekápne".

hodnocení

0x

No jasně, stejně jako chemtrails nebo panika kolem éček. To vážně věříte tomu, že pes když bude olizovat lak na autě, dostane rakovinu?

janm*

wlezley

Přečtěte si příbalové letáky (nálepky) některých přípravků je to fakt, ne smyšlenky, máte to tam černé na bílém, zlatý vyjetý olej. Ale je důležité že lidé takovým věcem "věří" protože pak budou "kupovat" z toho co si koupit nemusíte neplyne zisk čili všechny ostatní látky jako např. ten vyjetý olej které se dají sehnat i "bez placení" "pod rukou" jsou NEBEZPEČNÉ! Hlavně pro výrobce těch bezpečných karcinogenních látek *smich*

doplněno 25.06.17 20:22:

Mimochodem některá aditiva do potravin se vyrábí z dehtů apod. "v potravinách to nevadí" je to chemicky "přetvořené" , ovšem natřít si boudu vyjetým olejem je přímo "šíleně nebezpečné zdraví" *smich* Chce to více zdravého rozumu méně reklamy jenže to by přišli o "kšefty" takže heslo dnešní doby je: "Jdi a kup" vše ostatní co lze získat jinak je velice nebezpečné *smich* Koupený karcinogen je "bezpečný" jeho "slabý brácha" co máte doma po ruce je šíleně nebezpečný protože není koupený! *smich*

Na kterékoliv diskuzi když se objeví "vyjetý olej" tak se všichni zhrozí : "Proboha takové jedovaté svinstvo" pak jdou do obchodu koupí si mutagenní přípravek daleko nebezpečnější a jsou spokojeni *smich*

doplněno 25.06.17 20:25:

A ještě něco, přírodní oleje jsou jistě fajn, ale bohužel pokud neškodí pak také neškodí případným dřevokazným škůdcům zejména hmyzu, ten je schopen sežrat lecos i běžný synt. lak a podobné látky pro ně není velký problém.

kzksk
hodnocení

0x
Nechapu ty "rady" tady...
Omg
Kupte si lneny olej a tim to natrete (kdyz by nevadilo ze to bude schnout treba dva dny. Kdyby vadilo, kupte si lnenou fermez). Bude to na věky, neni to jedovate a jeste to dobre vypada.
Lneny olej stoji tak 80kc/litr

hodnocení

děkuji za reakce na mou otázku ,ale leckdo si to blbě přečetl a mnozí blbě pochopili... olejem chci napustit jen ty trámky které budou pod podlahou nejblíže k zemi. Vše ostatní už bude čisté,takže se pes ani neušpiní,ani se nenadýchá a ani nic neokouše protože se tam prostě nedostane...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]