Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
napadla mě otázka, kdo všechno dal světu své jméno.
Jako příklad uvedu dvě jména:
1) Jan Jiří Grasel = grázl - zloděj, násilník, lump
2) Giacomo Casanova = kasanova - proutník, který má úspěch u žen
Napadají vás další? Prosím bez současné politiky, díky.
Hezký víkend!
Zdravím. Myslím, že nejvíc "dárců" bude mezi botaniky. Mnoho květin je pojmenovaných podle svého objevitele. Lewisie, murraja, georgína (jiřina), bougeinvellea... Ida
... a John Lennon a jeho kulaté brýle Lenonky, a střih vlasů na Havla (ne Václava, ale K.H.Borovského)...
Jéje, kolik jich chceš? Napoleon, Stalin, Hitler, César, Hanibal, Kleopatra, mám pokačovat? Vysvětlení není problém, zvládneš sama.
@strejc: Ale pochopil. zkus mi říct, které z uvedených jmen není zobecněné
@kepler: No vidíš, a zrovna tyhle příklady mě nenapadly. Hm, co s tím budeme dělat?
Cooo? Nepokračovat, nepochopil zřejmě dotaz.
Já bych mylel třeba vynálezce tlakového hrnce - papiňáku.
Morseovka
A co teplota? Celsius, Fahrenheit, Réaumur
A co Watt, Pascal, Hertz, Tesla...
Vadas - vadaska
Mathias Zdarsky - Zdarak> Zdarskeho vak
Britska kralovna Viktorie - Viktoriiny vodopady
Já si myslím, že mnozí dotaz buď nepochopili, nebo nevědí. Zvrhlo se to do pojmenování věci po někom a to není to co tazatel myslel. Např. kytara Fender. Taky neříkáme ...podej mi fendrovku ale obyčejně kytaru. Pneumatika Dunlop, říká někdo Dunlopky . Jsou to prostě jen pneumatiky. Je toho tady spousta mimo. Papiňák, to už beru. Neříkáme doma, podej mi tlakový hrnec. Jak to je ve světě, je otázkou..
Letadlo Iljušin Il-2. Němci ho přezdívali na ,,černá smrt,, sovětší vojáci ..,,iljuša,,.
Název po sovětském konstruktéru Sergeje V. Iljušina.
Bože. To je špatné skloňování, vůbec se mi to nelíbí.
A že mělo být konstruktérovi Sergejovi V. Iljušinovi?
Jofa: tak to i tento můj příklad s letadlem by mohl asi být špatně.
Napadá mě ještě příměr ,,nedělat zagorku,, Ale není to světové, pochopí to jenom někteří lidé u nás v republice. Tady na poradně zde byl již i položen dotaz, co to vlastně znamená ,,nedělej zagorku,,.
Michail Timofejevic Kalasnikov - Kalach AK-47
Artom Mikojan a Michail Gurevic - ero MIG 15 a dal
Andrej Nikolajevic Tupolev - ero TU-2 a dal
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.