Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
napadla mě otázka, kdo všechno dal světu své jméno.
Jako příklad uvedu dvě jména:
1) Jan Jiří Grasel = grázl - zloděj, násilník, lump
2) Giacomo Casanova = kasanova - proutník, který má úspěch u žen
Napadají vás další?
Prosím bez současné politiky, díky.
Hezký víkend! ![]()
Zdravím. Myslím, že nejvíc "dárců" bude mezi botaniky. Mnoho květin je pojmenovaných podle svého objevitele. Lewisie, murraja, georgína (jiřina), bougeinvellea... Ida
... a John Lennon a jeho kulaté brýle Lenonky, a střih vlasů na Havla (ne Václava, ale K.H.Borovského)...
Jéje, kolik jich chceš? Napoleon, Stalin, Hitler, César, Hanibal, Kleopatra, mám pokačovat? Vysvětlení není problém, zvládneš sama.
@strejc: Ale pochopil. zkus mi říct, které z uvedených jmen není zobecněné![]()
@kepler: No vidíš, a zrovna tyhle příklady mě nenapadly. Hm, co s tím budeme dělat?
Cooo?
Nepokračovat, nepochopil zřejmě dotaz. ![]()
Já bych mylel třeba vynálezce tlakového hrnce - papiňáku. ![]()
Morseovka ![]()
A co teplota? Celsius, Fahrenheit, Réaumur
A co Watt, Pascal, Hertz, Tesla...
Vadas - vadaska
Mathias Zdarsky - Zdarak> Zdarskeho vak
Britska kralovna Viktorie - Viktoriiny vodopady
Já si myslím, že mnozí dotaz buď nepochopili, nebo nevědí. Zvrhlo se to do pojmenování věci po někom a to není to co tazatel myslel. Např. kytara Fender. Taky neříkáme ...podej mi fendrovku ale obyčejně kytaru. Pneumatika Dunlop, říká někdo Dunlopky . Jsou to prostě jen pneumatiky. Je toho tady spousta mimo. Papiňák, to už beru. Neříkáme doma, podej mi tlakový hrnec. Jak to je ve světě, je otázkou..
Letadlo Iljušin Il-2. Němci ho přezdívali na ,,černá smrt,, sovětší vojáci ..,,iljuša,,.
Název po sovětském konstruktéru Sergeje V. Iljušina.
Bože. To je špatné skloňování, vůbec se mi to nelíbí.
A že mělo být konstruktérovi Sergejovi V. Iljušinovi?
Jofa: tak to i tento můj příklad s letadlem by mohl asi být špatně.
Napadá mě ještě příměr ,,nedělat zagorku,, Ale není to světové, pochopí to jenom někteří lidé u nás v republice. Tady na poradně zde byl již i položen dotaz, co to vlastně znamená ,,nedělej zagorku,,. ![]()
Michail Timofejevic Kalasnikov - Kalach AK-47
Artom Mikojan a Michail Gurevic - ero MIG 15 a dal
Andrej Nikolajevic Tupolev - ero TU-2 a dal
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.