Nejste přihlášen/a.
Tak jsem si po letech pořídil další mobil. Novoučký, chytře se tvářící Huawei... Věděl jsem, že nechci nic s Windows a jejich komickou "politikou soukromí", jak vystříženou z Orwella... Jenže i nové Androidy se s uživatelem baví čím dál méně...
Tenhle zatím předčil vše s čím jsem se zatím setkal, když jsem si ho šetřil před zbytečnými aplikacemi a chtěl používat jen to, co je továrně nainstalováno a ten idiot mě nepustil ani k mým vlastním souborům na SD kartě ( ale i v interní paměti ), se slovy, že se nejdřív potřebuje aktualizovat na internetu ( ! ) , že chce také ID telefonu ( ! ) a že mám nejdřív souhlasit se Smluvními podmínkami ( ! ) které však nejdou zobrazit ( ! ).
Základní, stupidní funkce, kterou zvládaly mobily před patnácti lety a na které dohromady není co vylepšovat nebo aktualizovat ( otvírání složek a zobrazení souborů ) je už dnes spustitelná pouze po bezmyšlenkovitém odklikání "ano, ano..., souhlasím...", po připojení k síti, a aniž by se dalo přečíst s čím vlastně mám souhlasit...
Stárnu? Blbnu? Nebo se už děje něco opravdu divného?
zcela souhlasím.Dnes tyto pitomosti a programy vymýšlí exoti,kteří neumí nic jiného než čučet do PC apodobně.Ale když by měli něco vyrobit vlastní hlavou a rukama tak jsou na úrovni pomocné školy.Bohužel je dnes taková doba.Děti už blbnou od mateřské školky u počítačů a nic jiného už pořádně neumí.
eee... nečekal jsem zázraky, ale odpověď na této úrovni mi přece jen vyráží dech...
Pokud si znovu, pomalu, pozorně přečtete můj dotaz, tak je z něj zřejmé, že se nelze nijak jinak dostat k uloženým souborům... K mým souborům, v úložišti telefonu či na SD kartě...
Ale vy nemusíte souhlasit. Tím, že používáte smartphone, nikoliv mobil ("cellphone") tak vám na jednu stranu přináší celou řadu výhod, na strěně druhé bohužel i jisté pro někoho problematické funkce.
Pokud nechcete, neodsouhlasujte to. Problém s dnešními mobily je ten, že aplikace se vyvíjejí, stejně tak OS, bez aktualizací se může "mobil" stát dříve či později zranitelný. Z toho důvodu vás to žádá o tyto údaje a mnohé další. Naštěstí Huawei u delší dobu a od určité verze Androidu i jiné značky nabízí celou řadu možností jak aplikace omezit. tzn. je na vás co jim povolíte. Pokud si například stáhnete meteoradar nebo mapy pro GPS,ale současně nepovolíte přístup k vaší poloze, jsou ty aplikace k ničemu. ale proč povolota přístup k poloze třebakalkulačce nebo hře nebo sms messengeru? Offline slovníku nemusíte umožnit přístup na web, u online slovníku to jinak nelze atd.Čili je to na vás.
U Huawei si volíte práva sám (případně při instalaci) můžete jít do nastavení, vybrat Aplikace a zde až se vám načte jejich seznam každou samostatně rozkliknout, Uvidíte celou řadu informací a možností. To co vás nyní zajímá se jmenuje oprávnění.Klikněte na to a vypněte to, co budete chtít. Můžete však přijít o některé funkce aplikace. Testováno a Huawei P9lite 2017.
Zkusím znovu, pomaleji, delší souvětí raději vynechám :
1. Nepsal jsem o "celé řadě výhod", ale o základní, banální funkci otevírání složek s uživatelskými soubory na které není co aktualizovat. Bravurně to zvládaly mobily již před osmnácti lety.
2. Při snaze o četbu "Smluvních podmínek" nešly tyto podmínky vůbec načíst, i když Wi-Fi fungovala perfektně a vše ostatní se načetlo. Dokážu si představit, že 99% lidí to ignoruje a odklikne "souhlasím" i když podmínky nečetli a ani číst nemohli. ( Možná je to jeden z důvodů proč je ČR rájem lichvářů, protože lidé zde běžně podepisují smlouvy, které nečtou. Nebo hned na začátku školení BOZP klidně podepíšou, že už byli proškoleni, přezkoušeni, atd. )
P.S.
Nový Microsoft Lumia 550 zpočátku nepustí uživatele offline ani ke kalkulačce nebo diktafonu...
Prostě mám dosud sílu se tomu divit... Toť vše.
Možná bych se na to podíval trochu jinak - pokud by výrobce chtěl, tak by té aplikaci ta oprávnění mohl dát rovnou z výroby. To, že je ten telefon extra vyžaduje je z mého pohledu spíše ukázka toho, že výrobce nic neskrývá. PS: drtivou většinu současných telefonů už dnes nezapnete, aniž byste neodsouhlasil podmínky daného výrobce (ti se tímto brání proti různým žalobám a podobně). Něco jako všobecné podmínky operátorů - nikdy jsem je nečetl celé...
Já vám je ale ani nepředhazuji, jen vás uvádím do stavu,který je a sděluji, co a jak můžete obejít. Mluvíte o tom, že otevírání složek zvládaly telefony před 18lety. K tomu bych řekl asi tolik, byly kufříkové telefony NMT, pak ruční telefony NMT a stále uměly "jen" volat a přesměrovávat hovory a k tomu data tuším na 2,1kB - žádné složky neměly. Pak přišlo GSM. Telefony měly funkce jako NMT a uměly přijímat SMS, data zvládaly na 9,6kB a pak přišel někdo a udělal 14,4, pak VPN...a už to frčelo, loga na displeji telefnu, OTA aktualizace, MMS, první fotky a tím pádem potřeba různých složek...3G - videohovory a rychlá data...telefony měly najednou první OS a ty se vyvíjely. Symbian byl OK a...a nebyl online, žádný cloud, zálohy doma do PC přes speciální software... pak 4G. Jenže už v době GSM jste jednou za čas zašel do servisu a tam vám přehrály firmware na telefonu a opravily nebo vylepšily funkce. No a díky Androidu či iOS jsme se dostaly do online stavu. Neříkám, že je to dobře nebo špatně, je to jen pohodlnější. Takže ty aktualizace,které nemusíte uskutečnit slouží k tomu, že někdo dokáže v systému najít díru k tomu,aby vlezl do vašeho telefonu. Pokud budete jen a pouze offline, tak neaktualizujte, pokud vám nebudou aplikace padat tak to není potřeba. S online režimem stouá riziko, takže pak ty aktualizace jsou potřeba. S WP nemám tak velkou zkušenost a musel bych si s tím pohrát, ale domnívám se, že to jde obejít.
" Nový Microsoft Lumia 550 zpočátku nepustí uživatele offline ani ke kalkulačce nebo diktafonu..."
Fakt? Resetoval jsem si kvůli tobě záložní 1020 s W8.1: Celým OOBE jsem prošel bez WiFi, bez účtu a bez SIMky, předinstalované aplikace v pohodě fungují.
Mimochodem, doporučuji přečíst si Zásady ochrany soukromí od Googlu: google.cz/...
CO na to říct...kupte si toto. gsmarena.com/...
Soubory umí, fotí lépe než dne po 10 ti letech vyráběné fotomobily a NEMÁ WIFI ...
Tudíž žádné odsouhlasování dat něka...SMLUVNÍ PODMÍNKY JSOU V KRABICI NA PAPÍRU...
A spousta dalších výhod...
Nesoudím, neříkám že je to váš případ ale v životě se setkávám s paradoxem kdy takto labilní jedinci ohledně svého soukromí postují na FB 3 denně včetně geolokace a dalších věci které jsou dne ve fotkách přiloženy...
Z čeho soudíte, že lidé, kterým záleží na soukromí, jsou labilní? Soukromí snad je (nebo by alespoň být mělo) důležité pro každého.
Je rozdíl mezi tím, co člověk kde dobrovolně zveřejní, a připojováním aplikací k internetu (někdy i bez vědomí majitele), jež majitel může jen těžko ovlivnit (např. neví, kde co hledat → v dnešních telefonech aby se čert vyznal).
Ano také to tak cítím. S PC pracuji už 20 let a je to čím dál horší. S mobily také. Nejde se divit, tyhle zařízení dokáží shromáždit ohromné množství dat velmi cenných pro firmy zabývající se reklamou a marketingem. To je velmi bohaté a úspěšné odvětví lidské činnosti a přesouvají se tam závratné sumy. Jisté osobní údaje mají pro tyto firmy ohromnou cenu pro cílenou reklamu a bůhvíjakým klientům ještě data redistribují. Třeba takový W10 na mě dělá dojem, že je vyroben a šířen za účelem sběru informací o uživatelích.
Ale to je nevyhnutelné, doba je prostě taková. Když tomu odoláme dnes, za pár let to firmy zkusí zase a už se to povede, lidi časem otupí, Což je částečně vidět i zde v tomto vláknu, nebo v kterékoliv jiné internetové diskuzi na toto téma. Microsoft i Alphabet Inc. (Google) jsou firmy co chtějí hlavně vydělávat a proto se zaměřují na produkt, kde jsou největší peníze v jejich oboru a tím jsou informace.
Doufám, že se dožiji ještě dalších 20ti let, abych viděl jak to celé dopadne
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.