Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím novější mobil, tím méně soukromí

Od: ctenar odpovědí: 16 změna:

Tak jsem si po letech pořídil další mobil. Novoučký, chytře se tvářící Huawei... Věděl jsem, že nechci nic s Windows a jejich komickou "politikou soukromí", jak vystříženou z Orwella... Jenže i nové Androidy se s uživatelem baví čím dál méně...

Tenhle zatím předčil vše s čím jsem se zatím setkal, když jsem si ho šetřil před zbytečnými aplikacemi a chtěl používat jen to, co je továrně nainstalováno a ten idiot mě nepustil ani k mým vlastním souborům na SD kartě ( ale i v interní paměti ), se slovy, že se nejdřív potřebuje aktualizovat na internetu ( ! ) , že chce také ID telefonu ( ! ) a že mám nejdřív souhlasit se Smluvními podmínkami ( ! ) které však nejdou zobrazit ( ! ).

Základní, stupidní funkce, kterou zvládaly mobily před patnácti lety a na které dohromady není co vylepšovat nebo aktualizovat ( otvírání složek a zobrazení souborů ) je už dnes spustitelná pouze po bezmyšlenkovitém odklikání "ano, ano..., souhlasím...", po připojení k síti, a aniž by se dalo přečíst s čím vlastně mám souhlasit...

Stárnu? Blbnu? Nebo se už děje něco opravdu divného?

Čím novější mobil, tím méně soukromí

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stan44
hodnocení

2x
Tak to odklikněte,nic jiného vám stejně nezbude. Aplikace se chce aktualizovat,možná spravuje i síťové disky,tak holt chce internet.A co budete dělat se vším co jste odklikal jenom Google při spouštění mobilu-všechna vaše data se synchronizují do cloudu,a málo co vypnete.Hmm a jak jste vlastně ten mobil zapnul bez připojení k internetu,přihlášení ke Google účtu,aktualizace,kontroly systému atd...to ještě vůbec jde? A ta rada tady je celkem dobrá-jiný správce souborů,ale i ten potřebuje ten vestavěný. Někde v nastavení úložiště je ještě jeden přímo Google správce souborů. Aplikace od výrobce jsou většinou ten nejhorší šmejd který okamžitě likviduju. A pokud si nainstalujete firewall tak po první aktivaci připojení aplikace zablokujete.

aa*
hodnocení

2x

zcela souhlasím.Dnes tyto pitomosti a programy vymýšlí exoti,kteří neumí nic jiného než čučet do PC apodobně.Ale když by měli něco vyrobit vlastní hlavou a rukama tak jsou na úrovni pomocné školy.Bohužel je dnes taková doba.Děti už blbnou od mateřské školky u počítačů a nic jiného už pořádně neumí.

praivo*

A zkusil sis ty někdy něco naprogramovat, chytráku? Bez takových "exotů" by ses dneska místo na internetová fóra chodil ptát sousedů!

mot
hodnocení

1x
a nekdo vas nuti pouzivat tuhle aplikaci a ne jinou?
ctenar
hodnocení

eee... nečekal jsem zázraky, ale odpověď na této úrovni mi přece jen vyráží dech...

Pokud si znovu, pomalu, pozorně přečtete můj dotaz, tak je z něj zřejmé, že se nelze nijak jinak dostat k uloženým souborům... K mým souborům, v úložišti telefonu či na SD kartě...

stáhněte si třeba Total commander a ten nic takového požadovat nebude, pouze opravdu přístup k vašim souborům, což je logické. Většina předinstalovaných věcí je naprosto k ničemu ;)

hodnocení

1x

Tak se nenechte "terorizovat" od nějaké aplikace.

pedes*
hodnocení

1x

Ale vy nemusíte souhlasit. Tím, že používáte smartphone, nikoliv mobil ("cellphone") tak vám na jednu stranu přináší celou řadu výhod, na strěně druhé bohužel i jisté pro někoho problematické funkce.

Pokud nechcete, neodsouhlasujte to. Problém s dnešními mobily je ten, že aplikace se vyvíjejí, stejně tak OS, bez aktualizací se může "mobil" stát dříve či později zranitelný. Z toho důvodu vás to žádá o tyto údaje a mnohé další. Naštěstí Huawei u delší dobu a od určité verze Androidu i jiné značky nabízí celou řadu možností jak aplikace omezit. tzn. je na vás co jim povolíte. Pokud si například stáhnete meteoradar nebo mapy pro GPS,ale současně nepovolíte přístup k vaší poloze, jsou ty aplikace k ničemu. ale proč povolota přístup k poloze třebakalkulačce nebo hře nebo sms messengeru? Offline slovníku nemusíte umožnit přístup na web, u online slovníku to jinak nelze atd.Čili je to na vás.

U Huawei si volíte práva sám (případně při instalaci) můžete jít do nastavení, vybrat Aplikace a zde až se vám načte jejich seznam každou samostatně rozkliknout, Uvidíte celou řadu informací a možností. To co vás nyní zajímá se jmenuje oprávnění.Klikněte na to a vypněte to, co budete chtít. Můžete však přijít o některé funkce aplikace. Testováno a Huawei P9lite 2017.

ctenar
hodnocení

Zkusím znovu, pomaleji, delší souvětí raději vynechám :

1. Nepsal jsem o "celé řadě výhod", ale o základní, banální funkci otevírání složek s uživatelskými soubory na které není co aktualizovat. Bravurně to zvládaly mobily již před osmnácti lety.

2. Při snaze o četbu "Smluvních podmínek" nešly tyto podmínky vůbec načíst, i když Wi-Fi fungovala perfektně a vše ostatní se načetlo. Dokážu si představit, že 99% lidí to ignoruje a odklikne "souhlasím" i když podmínky nečetli a ani číst nemohli. ( Možná je to jeden z důvodů proč je ČR rájem lichvářů, protože lidé zde běžně podepisují smlouvy, které nečtou. Nebo hned na začátku školení BOZP klidně podepíšou, že už byli proškoleni, přezkoušeni, atd. )

P.S.

Nový Microsoft Lumia 550 zpočátku nepustí uživatele offline ani ke kalkulačce nebo diktafonu...

Prostě mám dosud sílu se tomu divit... Toť vše.

pavelpa

Možná bych se na to podíval trochu jinak - pokud by výrobce chtěl, tak by té aplikaci ta oprávnění mohl dát rovnou z výroby. To, že je ten telefon extra vyžaduje je z mého pohledu spíše ukázka toho, že výrobce nic neskrývá. PS: drtivou většinu současných telefonů už dnes nezapnete, aniž byste neodsouhlasil podmínky daného výrobce (ti se tímto brání proti různým žalobám a podobně). Něco jako všobecné podmínky operátorů - nikdy jsem je nečetl celé...

pedes*

Já vám je ale ani nepředhazuji, jen vás uvádím do stavu,který je a sděluji, co a jak můžete obejít. Mluvíte o tom, že otevírání složek zvládaly telefony před 18lety. K tomu bych řekl asi tolik, byly kufříkové telefony NMT, pak ruční telefony NMT a stále uměly "jen" volat a přesměrovávat hovory a k tomu data tuším na 2,1kB - žádné složky neměly. Pak přišlo GSM. Telefony měly funkce jako NMT a uměly přijímat SMS, data zvládaly na 9,6kB a pak přišel někdo a udělal 14,4, pak VPN...a už to frčelo, loga na displeji telefnu, OTA aktualizace, MMS, první fotky a tím pádem potřeba různých složek...3G - videohovory a rychlá data...telefony měly najednou první OS a ty se vyvíjely. Symbian byl OK a...a nebyl online, žádný cloud, zálohy doma do PC přes speciální software... pak 4G. Jenže už v době GSM jste jednou za čas zašel do servisu a tam vám přehrály firmware na telefonu a opravily nebo vylepšily funkce. No a díky Androidu či iOS jsme se dostaly do online stavu. Neříkám, že je to dobře nebo špatně, je to jen pohodlnější. Takže ty aktualizace,které nemusíte uskutečnit slouží k tomu, že někdo dokáže v systému najít díru k tomu,aby vlezl do vašeho telefonu. Pokud budete jen a pouze offline, tak neaktualizujte, pokud vám nebudou aplikace padat tak to není potřeba. S online režimem stouá riziko, takže pak ty aktualizace jsou potřeba. S WP nemám tak velkou zkušenost a musel bych si s tím pohrát, ale domnívám se, že to jde obejít.

praivo*

" Nový Microsoft Lumia 550 zpočátku nepustí uživatele offline ani ke kalkulačce nebo diktafonu..."

Fakt? Resetoval jsem si kvůli tobě záložní 1020 s W8.1: Celým OOBE jsem prošel bez WiFi, bez účtu a bez SIMky, předinstalované aplikace v pohodě fungují.

Mimochodem, doporučuji přečíst si Zásady ochrany soukromí od Googlu: google.cz/...

hodnocení

0x

CO na to říct...kupte si toto. gsmarena.com/...

Soubory umí, fotí lépe než dne po 10 ti letech vyráběné fotomobily a NEMÁ WIFI ...

Tudíž žádné odsouhlasování dat něka...SMLUVNÍ PODMÍNKY JSOU V KRABICI NA PAPÍRU...

A spousta dalších výhod...

Nesoudím, neříkám že je to váš případ ale v životě se setkávám s paradoxem kdy takto labilní jedinci ohledně svého soukromí postují na FB 3 denně včetně geolokace a dalších věci které jsou dne ve fotkách přiloženy...

iz*

Z čeho soudíte, že lidé, kterým záleží na soukromí, jsou labilní? Soukromí snad je (nebo by alespoň být mělo) důležité pro každého.

Je rozdíl mezi tím, co člověk kde dobrovolně zveřejní, a připojováním aplikací k internetu (někdy i bez vědomí majitele), jež majitel může jen těžko ovlivnit (např. neví, kde co hledat → v dnešních telefonech aby se čert vyznal).

molkos
hodnocení

0x
S tím, že se všechny soubory a data synchronizují na cloud nesouhlasim je to tak jen když to dovolíte. Samozřejmě, že osobní údaje, kontakty, historii prohlížených stránek, spuštené hudby, emailové adresy atd. se odešle na google (apple u iphonu) který je dále zpracovává a zneužívá nejen k cílené reklamě. Ale většina smartphonů (vyzkoušeno do verze 6 vyšší nemám k dispozici) jde úspěšně používat bez vytvořeného google účtu, bez cloudu, bez aktualizací, které naopak snižují funkčnost. Aplikace prostě nainstalujete z SDkarty a zálohovat soubory, sms, emaily, kontakty atd. budete do PC. Ukládat cokoliv nešifrovaného na cloud speciálně od google, applu nebu microsoftu je velmi idiotský nápad např. Fotky se projíždí rozpoznáváním tváří a porovnává s jejich databází a FB je tam i kontrola nahoty, kvůli které vám můžou účet zablokovat nebo smazat nějaký obsah. U filmů, hudby, knih se kontrolují digitální podpisy.

still10k*
hodnocení

0x

Ano také to tak cítím. S PC pracuji už 20 let a je to čím dál horší. S mobily také. Nejde se divit, tyhle zařízení dokáží shromáždit ohromné množství dat velmi cenných pro firmy zabývající se reklamou a marketingem. To je velmi bohaté a úspěšné odvětví lidské činnosti a přesouvají se tam závratné sumy. Jisté osobní údaje mají pro tyto firmy ohromnou cenu pro cílenou reklamu a bůhvíjakým klientům ještě data redistribují. Třeba takový W10 na mě dělá dojem, že je vyroben a šířen za účelem sběru informací o uživatelích.

Ale to je nevyhnutelné, doba je prostě taková. Když tomu odoláme dnes, za pár let to firmy zkusí zase a už se to povede, lidi časem otupí, Což je částečně vidět i zde v tomto vláknu, nebo v kterékoliv jiné internetové diskuzi na toto téma. Microsoft i Alphabet Inc. (Google) jsou firmy co chtějí hlavně vydělávat a proto se zaměřují na produkt, kde jsou největší peníze v jejich oboru a tím jsou informace.

Doufám, že se dožiji ještě dalších 20ti let, abych viděl jak to celé dopadne :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]