Nejste přihlášen/a.
Stupeň opálení vůbec nezávisí na teplotě, ale na intenzitě UV záření. Ta bývá ve vysokých horách vyšší a spálíš se tam daleko dřív, i když je tam mínus 20.
Ne, opravdu nepůsobí přes sklo, ve skleníku se neopálíš. Ty filtry na brýlích na skle většinou nejsou, ale na průhledném plastu.
"Sklo s UV filtrem" je "trik", který akorát pomáhá vydělávat výrobcům. Kdysi jsem se o brýlích radila s oční lékařkou, podle níž UV záření sklem neprostupuje.
Že UV neproniká sklem se sice všeobecně říká, ale není to tak docela pravda. Mám známého autobusáka, který musí sedět za sklem několik hodin denně mívá pravidelně problémy se spáleným obličejem. Jinak na slunce moc neleze.
Při opalování vůbec nejde o teplo, ani o viditelné světlo. Opaluje neviditelné UV záření. Už jste někdy zkoušel svařovat el. obloukem bez ochrané kukly? (Rozhodně to dobrovolně nezkoušejte! Mohl byste to šeredně odskákat na zdraví) Opálíte si tak obličej během pár desítek vteřin do ruda ( někdy až do puchýřů), i když bude třeba 20 pod nulou. A budete mít dost drastické problémy s očima, i když toho viditelného světla při tom zas až tak moc není.
S opalováním opatrně.Dnes je intenzita UV záření příliš vysoká,z důvodu nízké koncentrace ozonu ve stratosféře.Pri dlohodobé expozici může toto záření vyvolat i zhoubné bujení pokožky,t zv. melanom kůže.Opalování při vysokých teplotách může vyvolat i úžeh,přehřátí organizmu s možností kolapsu.Opalovat se dá i na horách na sněhu.Pod sklem se obvykle opalovat nejde,je to účinný filtr UV záření.Neplatí to pro speciální skleníkové sklo,to je logicky pro UV propustné.Rostliny potřebují toto záření.Moderní skleníky jsou kryty polykarbonátem,ten také UV světlo propouští.
JABRAKA
A kdo vůbec sluníčko nesnáší a jde hned do červena, at si raději koupí samoopalovací krém. Ale nechrání před sluncem, je to jen na zhnědnutí bez opalování. Nikdy mi to neuškodilo, na jaře ho používám roky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.