Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řeč těla

Od: michaltopic* odpovědí: 12 změna:

Zdravím,

nevíte o nějaké knize nebo webové stránce, kde bych si mohl přečíst něco o řeči těla, respektive jednotlivých signálech? Jde mi o to, že se setkávám občas s lidmi, kterým ne zcela důvěřuji a mají všichni jedno společné. Vykazují podivné chování.

Například:

Smích za každou kravinou, kterou řeknou (plácne blbost, ale začne se smát, jako by řekl nějaký super vtip).

Bouchání do stolu (když povídá o něčem, co ani není tak podstatné, tak na konci věty bouchne do stolu).

Zvuky ústy (například kolega ... sedí za PC, není slyšet klikání, že by pracoval a když vstanu a jdu kolem něj, tak najednou kliká a skoro vždy udělá pusou takový zvuk, jako když člověk pod tlakem vyndavá něco mezi zuby).

Bouchání nohou (když kolega obhajuje nějakou svojí práci, tak dupe nohama o zem. Oběma nohama, jako když cvičí na rotopedu).

Je to všechno asi od nervozity, ale mě zajímá, jestli za tím může být i lhaní. Jestli jsoou to příznaky lhaní.

Já mám prostě rád, když se s někým bavím a on je v klidu, maximálně gestikuluje, když něco popisuje. Ale dost lidí jsem potkal, co se chovají "výstředně" a já mám prostě pocit, že jim nevěřím, že "lžou".

Nedokážu přesně popsat, o co mi jde, ale třeba to někdo pochopil :) Hledám prostě seznam příznaků chování u člověka, který něco maskuje a tak podobně.

Díky.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zadejte "řeč těla" klidně třeba do Seznamu a vybírejte co se vám líbí. Ale takový seznam tam ani jinde asi nenajdete.

Technická poznámka - oni si své, podle vás "výstřední", chování ani nemusejí uvědomovat. Být vaším kolegou a vědět, co hledáte, docela bych se bála, jak si vyložíte některá moje nevědomá gesta.

michaltopic*
hodnocení

Také mám svou řeč těla, má ji každý. Někdo víc, někdo méně. Tak mě to právě zajímá. Rád si někdy otipovávám člověka, třeba v hospodě. Někoho neznámého, pozoruji pár dní a dělám si obrázek. A pak, když se s ním seznámím, tak zjišťuji, na kolik jsem to trefil :)

hodnocení

3x

Já si myslím, že to, co popisujete, nenajdete v obecných gestech. Jestli jste pozorovatel, sám rozluštětě a zapamatujte si to. Tahle gesta nemusejí platit pro každého. ;) Mě baví luštění postoje a polohy psů. Je to nesmírně zajímavé. Některá gesta jsou tak rychlá, pomíjivá, že bývají těžko postřehnutelná.

hodnocení

2x

Jak tu bylo správně napsáno, na netu je plno stránek o řeči těla, ovšem jeden a ten samý pohyb nebo něco podobného často znamená u každého něco jiného. Např. můj manžel, když si píská, tak vím, že je nervózní a řeší nějaký problém a i jeho vlastní matka si myslí, že je v pohodě. Zkusila bych doplnit své vlastní postřehy ohledně vašich otázek. Ten smích, i když není nic k smíchu, velmi často vyvolávají zakomplexovaní jedinci, kteří chtějí za každou cenu zapadnout do společnosti a záleží jen na ostatních, jestli jejich hru přijmou. Bouchání do stolu - snaha být důležitým - spousta lidí si totiž myslí, že čím více nadělají hluku, tím mají větší pravdu a pod. - sem patří i to bouchání nohou. A to různé mlaskání jen maskuje vnitřní nejistotu. Dneska, když má být každý dokonalý, je pro spoustu lidí moc těžké zůstat sám sebou a proto je taky čímdál více lidí nějak psychicky nevyrovnaných a např. jet v tramvaji s někým, kdo nevydrží chvilku v klidu, je třeba pro mě utrpení. Pokud se týká lhaní, tak někdo lže, ani nehne brvou a další rudne i při malé lži. Takže ty různé gestikulace s tím lhaním podle mých zkušeností moc nesouvisejí.

michaltopic*
hodnocení

Něco takového jsem chtěl slyšet. něco takového mě právě také napadlo. A zatím to docela souhlasí ;)

A co tohle?

hodnocení

1x

Knížky o řeči těla existuje a je jich mnoho. Po jistých zkušenostech se jimi až tak neřídím, protože člověk může jednotlivá gesta dělat pod vlivem různých okolností (zdaleka ne jen pod vlivem toho, co se uvádí v těchto publikacích - mluvím např. o pověstném zakrývání úst při mluvení). Jinak do podlahy bouchám nohou taky - jen jednou, zato hodně rychle. Je to z nervozity a taky proto, že nevydržím dlouho na jednom místě. Podobný význam mívají i různé zvuky ústy, jaké popisujete. Bouchání do stolu (ne z naštvání) jsem také dříve provozovala. :-D To stejné - nepokojná povaha.

A mimochodem - v knihách o řeči těla se zpravidla uvádí, že člověk, který lže, vykonává v ten moment co nejméně pohybů, protože ho už samotná lež dostatečně "zaměstnává". Samozřejmě je hloupost si myslet, že kdo se v průběhu řeči chová poněkud strnule, musí lhát.

iz*
hodnocení

1x

Vím. Všechny zmíněné stránky i knihy jsou "na dvě věci". Knihy "o řeči těla" nebo o "mimoslovní komunikaci" Vám pomohou jenom v případě zvířat, která ty "poučky" nedokáží zneužít.

A na nějaká "moudra" z knih nebo webů zapomeňte, jsou to nesmysly (míním v oblasti "řeči těla"). Nebo snad víte o někom, kdo by se po zjištění, že nějaké gesto značí lež nebo neupřímnost, toto gesto dále používal?

A stejné je to s dalšími podobnými "moudry".

"Výstředně" se chová spousta lidí. Myslíte, že všichni lžou?

hodnocení

0x

Řeč těla...co chcete slyšet, podle mne je to známý pojem, stačí zadat na netu a vyvalí se to na vás. Vždyt si uvědomte, jak např. v určitích situacích máte ruce, nohy atd.

michaltopic*
hodnocení

Já vím, co to je. Mě zajímá něco jiného. Ale díky.

mpp
hodnocení

0x

Na rady na netu se vykašlete, tam se toho nakecá a navymýšlí. Jde o to, jestli z neznalosti či záměrně. Moje vlastní rady zní: Důležitý je oční kontakt. Sám si někdy uvědomím, že jsem se vlastně při kontaktu (podání ruky) nepodíval druhému do očí. Takže je to neupřimnost nebo nezájem z mé strany. Síla potřesení rukou je všeobecně známá. Kdo to ale zná, ale není vstřícný přirozeně, tak spíše třese rukou nepřirozeně silně a dlouho. Líbání taky mezi cizími lidmi taky nesnáším. Zajímavé je sledovat prodlevu zahájení smíchu. Kdo se směje něčemu upřímně, tak začne hned. Neupřímný člověk (nebo jen slušný, který nechce urazit) se začne smát s určitou prodlevou. Křivý úsměv na jednu stranu koutku je snad dostatečně známý. Každý něco maskujeme, to je normální. Já se třeba rád vytahuju, ale jen věcma, které jsou fakt. Jinak bych lhal sám sobě. A to nevím, jak bych si to zdůvodnil - sám sobě. A afektovaného člověka poznáte po jeho první větě, tam se nemá cenu zabývat tím, jestli s něčemu směje, nebo bouchá, nebo se jinak předvádí.

Nepodívat se druhému do očí vždycky nemusí značit "neupřimnost nebo nezájem". To jen vy víte, co to znamená, když to uděláte. Také "nesnášíte líbání mezi cizími". Opět jen individuální pocit. A tak dál. Takže vaše rady jsou dost podobné těm na netu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]