Nejste přihlášen/a.
Líbí se vám staročeská jména? Je hezčí Šárka,Terezie, Marie anebo Barbora?
Dvě jmena puvodem řecké, jedno hebrejske tak zbývá snad jen ta Šárka. A ty, asi aby dostali svemu jmenu, bývají dle povesti a kronik holčiny prolhané...
Staročeská jména ženská - dívčí: Judita, Justýna, Božena, Kunhuta, Kedruta, Mandalena, Anděla, Cecílie, Alžběta, Eliška, Dorota, Marie...
Líbí se mi ta Cecílie, ovšem, jak jí říkat zdrobněle a krátce? Snad Cilka?
Poslední dobou se mi asi nejvíc líbí Tonička. je to takové milé, dívčí. Větší dívce se nechá říkat Tony. Jaga.
Měli jsme i tetu Františku. Ale tam se to šeredně pletlo. V rodině byl i její syn Franta.
A když někdo řekl: Fanda obaluje řízky, nikdy nebylo zřejmé, zda obaluje teta, nebo její syn. Ale protože ten syn na vaření nebyl, bylo jasné, že řízky obaluje TETA Fanda. A že je uměla!
bavíte se tu o dívčích jménech,tak asi budu trochu mimo téma... jsem nositelem starého českého / anebo v české historii používaného / jména a není to vždy jednoduché... obrovský problém při představování vysvětlit,že to je křestní jméno a ne příjmení. nakonec jsem dopadl jako vietnamští trhovci,kteří své jazykolamy počeštili a všichni byli "chonza". Kvůli zjednodušení se tedy radši představuji jako Honza . tím jsem si vykoledoval trapasy typu - dostal jsem k svátku hrníček s nápisem Jan atd...
Nelíbí, někdo má možná rád závan starých časů dob Marie Terezie, Divé Báry, šílené Viktorky u splavu, zrádkyně Šárky z dívčích válek, ale proč to přenášet na dítě?
Vybral bych si z těchto jméno Tereza, ale ne Terezie.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.