Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem zrovna na 1,5 mesice v Nemecku jako OSVC-vedlejsi (pece o rodinu). Zprostredkovala mi to agentura a vyplatu dostanu od rodiny. Tuto práci jsem dostala dost narychlo a nestihla jsem si vyřídit A1 (na OSSZ mi řekli, že mi ji stejnak nevydají a že se mám dokonce z OSSZ odregistrovat - udělala jsem to + agentura mi říká, že nevadí, že tu A1 nemám). Ale ted se bojim, ze z toho budou plynout nejake problemy. Poradte prosim, budu muset řešit nějaké odvody nebo daně v Německu na německých úřadech? Pripadne, da se A1 vyridit dodatecne? Dekuji.
Nejde o práci (zaměstnání s pracovní smlouvou), ale o podnikání. Na základě čeho nyní v Německu poskytujete pečovatelské (sociální) služby?
Máte oprávnění k jejich poskytování i u nás? Jak dlouho jste služby poskytovala před odjezdem do SRN? Míníte po skončení v Německu dále pokračovat v ČR?
Dříve byl požadavek SVČ před odjezdem vykonávat alespoň dva měsíce v zemi trvalého pobytu a pokračování SVČ i po návratu. Nevím, jestli se v tomto něco nezměnilo.
Obecně člověk (pracovník, zaměstnanec, podnikatel) podléhá předpisům země, v níž pracuje nebo podniká. Tam musí splnit předepsané podmínky, platit odvody a daně. Na vystavení formuláře A1 není právní nárok, vždy záleží na posouzení konkrétní situace.
Podívejte se na tento článek → vztahuje se sice k provádění řemeslných prací v Německu, ale některé věci budou stejné nebo podobné i v oblasti služeb (pečovatelství).
Do budoucna bych poradila neodjíždět podnikat do zahraničí bez seznámení s právní úpravou v obou zemích a bez předchozího vyřízení všeho potřebného (na agentury, kterým jde často jen o provize, bych nespoléhala).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.