Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dopravní zip výborná věc pro nerváky

Od: donharvy odpovědí: 31 změna:

Větší hovadinu, než je tenhle zip jsem dlouho neviděl. To je jen klacek do ruky všem machýrkům, který zásadně nehodlají čekat i třeba 10 aut před sebou a musí všechny předjet i kdyby je stálo blatník. Klasika českých silnic. Zúžení do jednoho pruhu, tam stojí deset aut za sebou a plynule jedou. Do toho se přiřítí jeden nerváček, ačkoli vidí jak se věc má. Všechny předjede, hodí blinkr prostě někoho zastaví a jede. Dneska jsem zrovna na takovýho magora narazil. Viděl jsem ho v zrcátku jak se žene jak šílenej. Ale byl jsem v tom zůžení o půl délky dříve, takže musel brzdit. Přitom troubil jak šílenej a gestikuloval rukama. Pak mě předjel vpravo po krajnici a málem jsme byli v sobě. A klasicky jel předemnou krokem takže před ním už bylo pomalu 100 metrů místo. Dostal jsem ho ale jednoduchým trikem, hodil jsem pravej blinkr a náznak, že budu odbočovat do nákupní zony. Samo hodil taky blinkr a vyjel do prava. Jak byl za obrubníkem ostrůvku, tak jsem blinkr vrátil a jel jsem domu. V zrcátku jsem ho viděl jak zastavil a čuměl jak se dostat zpátky na hlavní, ale smůla. Kolona aut za námi ho zavřela a musel si jet nakoupit :)). Tak ho tímto pozdravuji, kdyby to náhodou četl. *smich**smich**ua**ua*

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Češi neumí zipovat. Buď blikají a tlačí se 200m před zúžením, nebo natáhnou frontu v jednom pruhu a nechcou pustit normálně zipujícího, který se správně zařazuje až vpředu. V Tebou popsaném případě samozřejmě není ideál natlačit se stůj co stůj, ale pokud tam přijede normálně, má právo na umožnění zařazení. Ale holt Pepa tvrďácky vystál ten jeden pruh a Honzík má s použitím zipu smůlu - ať čeká na konec řady.

hodnocení

3x

donharvy,

zipování je vynikající věc, pokud jsou řidiči slušní a ohleduplní. Koli,k jich znáte slušných, mimo Vás a Vaší rodinu?

Vždy se najde nějaký řidič, který rozlobí jiného řidiče.

Vámi popsanou situaci nelze komentovat, páč nevím jak situace probíhala.

doplněno 14.06.17 19:53:

Vaše reakce je ubohá a lživá. Já zastávám názor, že se má jezdit v pravém pruhu, proto tak jezdím, a snažím se rychlejší pustit před sebe, aby mne neohrožovali.

Takže jste špatně vyhodnotil můj text a osočujete zbytečně.

donharvy
hodnocení

Pro Cukráře:)No mě bylo hned jasný, že se tady najdou lidi jako jako vy. Myslím, že jste jeden z těch, co mají levej pruh v pronájmu. Prostě musí bejt vepředu i kdyby vytlačili ze silnice mámu s miminem. U vás jsou patrně slušní a ohleduplní ti joudové co stojí v řadě a ostatní je předjíždějí a tlemí se jim, jací jsou to Jeníci. To já vám rád věřím. A je mi jasný, že jste jeden z nich.

Podle mě byl ten zip původně myšlen třeba pro zařazování vozidel z vedlejší komunikace, při velké hustotě provozu, nebo podobné situace. Lidé podobní vám, z toho udělali to, co to je dnes. Nejradši by zipovali i před závorama, protože prece nebudou až na desátém místě.

PS. moji rodinu si laskavě neberte do svý nevymáchaný huby*jasne*

výtka
Upozornění od sys ladinpraha 14. 06. 2017 20:13:57
! Pravidlo Z2: je zakázáno psát vulgárně, napadat, urážet uživatele, používat urážlivý nick.
jenjdukolem

Donharvy, oba vaše příspěvky ukazují že tím nervákem s nevymáchanou hubou jste především vy. Něco jako gól do vlastní sítě. I z toho vašeho jednostranného popisu mi připadá že se setkali dva neomylní vládci silnic a v plném provozu se jali vyučovat jeden druhého. A to vaše hulvátské osočování zcela neutrálního příspěvku p.Cukráře to jen podtrhuje.

Zajímavé, jak z pár vět dokážete vytáhnout charakteristiku člověka. Proč sem píšete? Protože chcete pochválit? Protože vás naštval jeden neohleduplný řidič? A vy jste bez chyby? Vy máte pouze vymáchaná ústa?

Pan Milan Cukrář pouze sdělil, že váš popis je jednostranný a je možné, že to bylo úplně jinak... A lidí, co si myslelo, že jsou v právu, jsou taky plné hřbitovy...

Jeví se mi, že byste měl nahlédnout do "vyhlášky" a sažit se pochopit, co je tam psáno a nepokoušet se o vlastní i diotské výklady.

mpp
hodnocení

2x

Dovoluji si upozornit ještě na jeden aspekt veliké výhody pravidla zipu (jen pro ty, kteří umějí počítat). Představte si 2 proudý nájezd 1 km dlouhý, který končí zúžením na 1 pruh. Je zácpa. Pokud se tam auta řadí jen v jednom pruhu, počítám 20 m na auto - vejde se jich tam 50. Pokud auta dodrží pravidla zipu a jedou v obou pruzích, vejde se jich na ten 1 km 100 kousků. A tím zkracují kolonu a neblokují přilehlé komunikace. To snad pochopí každý. Nejvíc mě dostávalo tak v devadesátých letech, jak když byla někde kolona tak někteří, méně inteligencí zasažení, kamioňáci si stoupli dva vedle sebe, a jako že spravedlnost. Tím to zasekali úplně. Naštěstí dneska jsou už trochu studovanější.

mpp, již nemůžu dát dobrou, tak alespoň, *palec*.

Je dokázáno, že zipování zrychlí dopravu. Jsou samozřejmě řidiči, kteří tomu nevěří.

doplněno 15.06.17 09:47:

Pane Pečenko, mýlíte se, opravdu se tím zrychlí průjezd zúženým místem. Viděl jsem několik simulací, dokonce i na polygonech. Je pravda, že se musíme chovat ohleduplně k ostatním, nikoliv sdělením, teď jedu já a vy čekejte. Je důležité, aby kolona zpomalila, nikoliv zastavila, páč rozjezdy se právě brzdí provoz.

pecenkav*

Milane, je to nesmysl, nic to nezrychli, akorat nekteří to proste dokazou vyuzivat a predjedou tak celou kolonu.

Tim zuzenym mistem projede porad stejne mnozstvi aut, at se zipujou a nebo ne.

scv®

Nejde o zrychlení, ale o plynulost. Když se každý začne tlačit do pravého pruhu někde jinde (někdo 100 m před zúžením, někdo 500 m; někdo zipem, někdo "násilně" s několika dalšími vozidly), tak to postupně dopravu zpomalí, chvílemi možná i zastaví. Kdyby se každý řídil zákonem, dojel až do místa zúžení a tam se řadil tak, jak má, tak je doprava stále plynulá, nezastaví se. Jenže to typický český řidič neumí. Podobný princip plynulosti funguje i u více jízdních pruhů. Když u tříproudé silnice / dálnice zůstane pravý pruh volný, docela slušně se snižuje propustnost a tudíž i plynulost dopravy. Na toto téma bylo vytvořeno několik studií a na internetu se dají dohledat i videa s názornou ukázkou - doporučuji všem, kdo zip nechápou, nadávají na něj nebo si ho vysvětlují po svém. To kritizované "předjíždění" kolony je ve skutečnosti správný způsob řazení ;)

15.06.17 09:48

scv *palec*

mě na tom zipování (které opravdu moc nefunguje) baví jedna věc. Pruh který končí a vozidla z něj musí do jiného pruhu je paradoxně vždy rychlejší než ten, který pokračuje. Důvod je velmi jednoduchý. V pruhu který končí jsou řidiči tak nervózní, že se blíží konec, že se nacpou do druhého pruhu v okamžiku, kdy tam najdou skulinu, klidně 50 metrů před zúžením. Takže v tomto důsledku většina aut nedojede až k samotnému zúžení a nesmyslně plní pruh ne 1:1, ale tak 3:1. Pruh který končí je tedy rychlejší.

Kdykoliv vidím, že následuje zúžení vždy jedu v tom pruhu, co bude končit. Nepředjíždím zprava zleva jen jedu až do místa zúžení a tam se zipem sloučíme. Vždycky je to rychlejší než zůstat v tom, co pokračuje. Až bude fungovat zip správně (všichni dojedou až k místu zúžení vedle sebe v obou pruzích) budou na tom oba pruhy stejně. :)

to si nemyslim že je problem... problem je že lidi v pravem pruhu nenechavaji mezery mezi sebou pro zipování.. takže když se začne zleva zipovat, tak ten vpravo většinou zastaví, aby udělal místo .. pak to celé stojí a poskakuje.. nejlepší je když nějaký kryploidní kamionák zastaví v levém tak 100m před koncem a poskakuje stejnou rychlostí jako ti vpravo až nakonec.. to mi ještě nikdo nevysvětlil ani školitelka toto nechápe. jinak pokud je přímo značka zip, tak neni co řešit, i kdybych tam byl sam.. aspon u nás, pokud je předpoklad kolon, tak tam ta značka vždycky je.

Trefa! V našem městě je velký dvouproudový kruhový objezd. Řidiči běžně zablokují i dvěstě metrů vzdálenou frekventovanou křižovatku včetně těch menších jen proto, že stojí v pravém pruhu a kruháč objíždí dokola také v pravém. Já pravidelně jezdím levým pruhem a kruháč projíždím až na vyjímky bez zastavení. Bohužel se občas najde i inteligentní kamioňák, který zablokuje oba pruhy jízdou (stáním) v prostředku. Podobné je to se zipováním, kdy řidiči klidně zablokují světelnou křižovatku, než aby přejeli do levého pruhu a zipovali.

hodnocení

1x

Mám 22 let starého, skoro 2 tunového Jeepa s ocelovými nárazníky. Jen málokdo se snaží přede mě násilím nacpat. *frajer*

doplněno 15.06.17 18:51:

asd1 - ale já nikomu plečku neodřu, odře si jí o mě sám ;). A pokud je v právu a zipuje tak, jak má, nemám důvod ho před sebe nepustit. Ale když se předemě cpe násilím, nemám důvod ho pouštět.

asd1

Hehe, když nedáš přednost a odřeš mojí plečku, tak mi zatáhneš (POV) opravu z nových značkových dílů :)

Ad úvodní příspěvek - zip je správně tak, že se jede v obou pruzích až na konec a tam se zipuje. Ne že se každý cpe do pokračování už 200m před koncem pruhu...

Policajti by se místo snadného vybrání pokut (= měření rychlosti v bezpečných místech) měli zaměřit na nebezpečný způsob jízdy. A placeni by neměli být za počet udělených pokut, ale za to že nejsou bouračky.

"Hehe, když nedáš přednost a odřeš mojí plečku, tak mi zatáhneš (POV) opravu z nových značkových dílů"

Zapomeň*smich**smich**smich*

asd1

Použiješ ujetí od nehody? :)

Ale nejsem pako co se cpe agresivně dopředu, tak mi to neodřeš :D

hodnocení

0x

Takže vy jste ho viděl že jede v levém pruhu (na to má ve městě právo) a schválně jste přidal aby jste ho nemusel pustit *palec* a nakonec jste ho ještě donutil jet nakoupit*palec* Já su sice magor ale vás na silnici potkat*modla*

hodnocení

0x

Jezdim na motorce a kolony a zipovani neresim.

mpp

A já, když vidím ve zpětném zrcátku motorku v zácpě, tak se snažím v rámci možností jí udělat prostor. Jsme snad lidi, a mám i docela radost, že se alespoň někdo z nás dostane dřív ke svému cíli.

mpp, a pak ten motorkář vystrčí pravou nohu a hned vím, udělal jsem mu radost a on je slušný a poděkoval.

hodnocení

0x

Situaci řeší ust. §12 odst.5 z.č. 361/2000Sb. a jeho znění je:

Při souběžné jízdě umožní řidiči vozidel jedoucích v průběžném pruhu řidičům vozidel do tohoto pruhu přejíždějících z pruhu, který přestal být průběžným, vjet tak, aby se vozidla jedoucí v průběžném pruhu a vozidla do něho přejíždějící mohla řadit střídavě po jednom do jízdního proudu průběžného pruhu.

Takže nevím, o čem se tady diskutuje, ten "osamělý" řidič v levém jízdním pruhu neměl "právo vjezdu" do pravého pruhu a měl vyčkat, až ho někdo pustí. Na druhé straně se oba řidiči následně dopustili několika přestupků, které by si zasloužily pozornost policie a přiměřenou pokutu.

doplněno 15.06.17 09:59:

@mot: Souhlasím s výhradou. Tvoje řešení předpokládá slušnost a vstřícnost většiny řidičů. To je bohužel iluze. Jak jsem již napsal, pravidlo zipu platí při souběžné jízdě, ne pro osamělého "jezdce" v levém pruhu. Pak je to opravdu jen o slušnosti a vstřícnosti ostatních. A aniž bych souhlasil s řešením, popsaným v dotazu, tak následné chování toho osamělého debila přesně ukázalo, co je zač*cert*

mot
takze kdyz je na dalnici zuzeni, vsichni jedou v pravem a ja protoze jsem predjizedl jedu v levem a dojedu ke zuzeni, kde jsem sam v levem, tak nemam pravo na zip?
kdyz jsou v levem dve auta, to jedno se zaradi, tak to druhe uz je osamele a nema pravo se zaradit? :)

Bohužel vlastně ano - pokud není upraveno značkou "ZIP"

doplněno 15.06.17 12:28:

S tím právem je dobré mít s sebou kameru v autě .. a na svá práva nespoléhat!

Každý den zažívám podobně stresující situace při cestách do-z Brna. Lidi nejsou ohleduplní, ale někdy se prostě narazí na ono hovado... Nejvíce mne poslední týdny štvou spíše lidi parkující uprostřed křižovatek. ZIP je stále častěji skloňován a stále více lidí už naštěstí zná a ví...

mot, máte právo, ale přesně podla zákona 361/2000, který nemůže pamatovat na každý příklad.

autoweb.cz/...

hodnocení

0x

Jste naprosto typický příklad arogantního řidiče, který má pravdu za každou cenu. Pokud je silnice v jednom směru dvouproudá, mohou řidiči používat jakýkoliv pruh (samozřejmě za předpokladu dodržení pravidel) a zipování je naprosto běžná a ve vyhlášce zakotvená záležitost. To, že odmítáte řídit se vyhláškou je na pokutu a nebo také na pěkný malér. To, že se řidiči neumí řadit a používat levý pruh je neopravňuje znemožňovat toto druhým. Být vámi, zamyslel bych se nad sebou dříve, než s podobnými názory vyrazíte na net.

mot
hodnocení

0x
za me je to vpodstate dobre, ze lidi neumi pouzivat zip a jak ovce vsichni stoji v pravem pruhu pulkilometrovou kolonu. pak muzu levym dojet az do zuzeni a v klidu se zaradit. a ikdyz je tam nejaky nervak jako autor diskuze, zaradim se za nej a porad v pohode.
15.06.17 09:48

mot, *palec*

tondac*
hodnocení

0x

Zip funguje a je rychlejší a až se to naučíme jako Rakušáci nebo Němci i v 60km rychlosti, to se to bude jezdit!

Zapněte si zip na bundě, to to jde rychle co? A když jeden vadnej článek přeskočí, tak to začne drhnout a kolikrát se to ani nehne, co?

Příspěvky tazatele mluví samy za sebe a podle nich odhaduju, že než se to naučíme, tak možná bude opravená i D1 ... ;)

davidc
hodnocení

0x

Jedinej trouba jsi ty. Zip je daleko efektivnější než mít kolonu narvanou v jednom pruhu. Je to rychlejší a zabírá podstatně méně místa. Vzhledem k tvým 2 odpovědím jsi akorát ukázal jakej jsi nervák a udělal ze sebe blbce. Dělat si naschváli na silnici je prostě dětinské a i když tě někdo ohrozí, tak by jsi to neměl oplácet. Ještě by jste se srazili a udělali druhou zácpu. Každopádně pointa je, že zipování by se mělo učit už v autoškole, protože zrovna s našimi silničáři je to velmi dobrá metoda vyhnutí velkým zácpám. V ostatních zemích okolo nás to funguje a pokud by jste to zažil, tak by jste neříkal nic proti tomu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]