Nejste přihlášen/a.
Větší hovadinu, než je tenhle zip jsem dlouho neviděl. To je jen klacek do ruky všem machýrkům, který zásadně nehodlají čekat i třeba 10 aut před sebou a musí všechny předjet i kdyby je stálo blatník. Klasika českých silnic. Zúžení do jednoho pruhu, tam stojí deset aut za sebou a plynule jedou. Do toho se přiřítí jeden nerváček, ačkoli vidí jak se věc má. Všechny předjede, hodí blinkr prostě někoho zastaví a jede. Dneska jsem zrovna na takovýho magora narazil. Viděl jsem ho v zrcátku jak se žene jak šílenej. Ale byl jsem v tom zůžení o půl délky dříve, takže musel brzdit. Přitom troubil jak šílenej a gestikuloval rukama. Pak mě předjel vpravo po krajnici a málem jsme byli v sobě. A klasicky jel předemnou krokem takže před ním už bylo pomalu 100 metrů místo. Dostal jsem ho ale jednoduchým trikem, hodil jsem pravej blinkr a náznak, že budu odbočovat do nákupní zony. Samo hodil taky blinkr a vyjel do prava. Jak byl za obrubníkem ostrůvku, tak jsem blinkr vrátil a jel jsem domu. V zrcátku jsem ho viděl jak zastavil a čuměl jak se dostat zpátky na hlavní, ale smůla. Kolona aut za námi ho zavřela a musel si jet nakoupit ). Tak ho tímto pozdravuji, kdyby to náhodou četl.
donharvy,
zipování je vynikající věc, pokud jsou řidiči slušní a ohleduplní. Koli,k jich znáte slušných, mimo Vás a Vaší rodinu?
Vždy se najde nějaký řidič, který rozlobí jiného řidiče.
Vámi popsanou situaci nelze komentovat, páč nevím jak situace probíhala.
Vaše reakce je ubohá a lživá. Já zastávám názor, že se má jezdit v pravém pruhu, proto tak jezdím, a snažím se rychlejší pustit před sebe, aby mne neohrožovali.
Takže jste špatně vyhodnotil můj text a osočujete zbytečně.
Pro CukrářeNo mě bylo hned jasný, že se tady najdou lidi jako jako vy. Myslím, že jste jeden z těch, co mají levej pruh v pronájmu. Prostě musí bejt vepředu i kdyby vytlačili ze silnice mámu s miminem. U vás jsou patrně slušní a ohleduplní ti joudové co stojí v řadě a ostatní je předjíždějí a tlemí se jim, jací jsou to Jeníci. To já vám rád věřím. A je mi jasný, že jste jeden z nich.
Podle mě byl ten zip původně myšlen třeba pro zařazování vozidel z vedlejší komunikace, při velké hustotě provozu, nebo podobné situace. Lidé podobní vám, z toho udělali to, co to je dnes. Nejradši by zipovali i před závorama, protože prece nebudou až na desátém místě.
PS. moji rodinu si laskavě neberte do svý nevymáchaný huby
Donharvy, oba vaše příspěvky ukazují že tím nervákem s nevymáchanou hubou jste především vy. Něco jako gól do vlastní sítě. I z toho vašeho jednostranného popisu mi připadá že se setkali dva neomylní vládci silnic a v plném provozu se jali vyučovat jeden druhého. A to vaše hulvátské osočování zcela neutrálního příspěvku p.Cukráře to jen podtrhuje.
Zajímavé, jak z pár vět dokážete vytáhnout charakteristiku člověka. Proč sem píšete? Protože chcete pochválit? Protože vás naštval jeden neohleduplný řidič? A vy jste bez chyby? Vy máte pouze vymáchaná ústa?
Pan Milan Cukrář pouze sdělil, že váš popis je jednostranný a je možné, že to bylo úplně jinak... A lidí, co si myslelo, že jsou v právu, jsou taky plné hřbitovy...
Dovoluji si upozornit ještě na jeden aspekt veliké výhody pravidla zipu (jen pro ty, kteří umějí počítat). Představte si 2 proudý nájezd 1 km dlouhý, který končí zúžením na 1 pruh. Je zácpa. Pokud se tam auta řadí jen v jednom pruhu, počítám 20 m na auto - vejde se jich tam 50. Pokud auta dodrží pravidla zipu a jedou v obou pruzích, vejde se jich na ten 1 km 100 kousků. A tím zkracují kolonu a neblokují přilehlé komunikace. To snad pochopí každý. Nejvíc mě dostávalo tak v devadesátých letech, jak když byla někde kolona tak někteří, méně inteligencí zasažení, kamioňáci si stoupli dva vedle sebe, a jako že spravedlnost. Tím to zasekali úplně. Naštěstí dneska jsou už trochu studovanější.
mpp, již nemůžu dát dobrou, tak alespoň, .
Je dokázáno, že zipování zrychlí dopravu. Jsou samozřejmě řidiči, kteří tomu nevěří.
Pane Pečenko, mýlíte se, opravdu se tím zrychlí průjezd zúženým místem. Viděl jsem několik simulací, dokonce i na polygonech. Je pravda, že se musíme chovat ohleduplně k ostatním, nikoliv sdělením, teď jedu já a vy čekejte. Je důležité, aby kolona zpomalila, nikoliv zastavila, páč rozjezdy se právě brzdí provoz.
Milane, je to nesmysl, nic to nezrychli, akorat nekteří to proste dokazou vyuzivat a predjedou tak celou kolonu.
Tim zuzenym mistem projede porad stejne mnozstvi aut, at se zipujou a nebo ne.
Nejde o zrychlení, ale o plynulost. Když se každý začne tlačit do pravého pruhu někde jinde (někdo 100 m před zúžením, někdo 500 m; někdo zipem, někdo "násilně" s několika dalšími vozidly), tak to postupně dopravu zpomalí, chvílemi možná i zastaví. Kdyby se každý řídil zákonem, dojel až do místa zúžení a tam se řadil tak, jak má, tak je doprava stále plynulá, nezastaví se. Jenže to typický český řidič neumí. Podobný princip plynulosti funguje i u více jízdních pruhů. Když u tříproudé silnice / dálnice zůstane pravý pruh volný, docela slušně se snižuje propustnost a tudíž i plynulost dopravy. Na toto téma bylo vytvořeno několik studií a na internetu se dají dohledat i videa s názornou ukázkou - doporučuji všem, kdo zip nechápou, nadávají na něj nebo si ho vysvětlují po svém. To kritizované "předjíždění" kolony je ve skutečnosti správný způsob řazení
mě na tom zipování (které opravdu moc nefunguje) baví jedna věc. Pruh který končí a vozidla z něj musí do jiného pruhu je paradoxně vždy rychlejší než ten, který pokračuje. Důvod je velmi jednoduchý. V pruhu který končí jsou řidiči tak nervózní, že se blíží konec, že se nacpou do druhého pruhu v okamžiku, kdy tam najdou skulinu, klidně 50 metrů před zúžením. Takže v tomto důsledku většina aut nedojede až k samotnému zúžení a nesmyslně plní pruh ne 1:1, ale tak 3:1. Pruh který končí je tedy rychlejší.
Kdykoliv vidím, že následuje zúžení vždy jedu v tom pruhu, co bude končit. Nepředjíždím zprava zleva jen jedu až do místa zúžení a tam se zipem sloučíme. Vždycky je to rychlejší než zůstat v tom, co pokračuje. Až bude fungovat zip správně (všichni dojedou až k místu zúžení vedle sebe v obou pruzích) budou na tom oba pruhy stejně.
to si nemyslim že je problem... problem je že lidi v pravem pruhu nenechavaji mezery mezi sebou pro zipování.. takže když se začne zleva zipovat, tak ten vpravo většinou zastaví, aby udělal místo .. pak to celé stojí a poskakuje.. nejlepší je když nějaký kryploidní kamionák zastaví v levém tak 100m před koncem a poskakuje stejnou rychlostí jako ti vpravo až nakonec.. to mi ještě nikdo nevysvětlil ani školitelka toto nechápe. jinak pokud je přímo značka zip, tak neni co řešit, i kdybych tam byl sam.. aspon u nás, pokud je předpoklad kolon, tak tam ta značka vždycky je.
Trefa! V našem městě je velký dvouproudový kruhový objezd. Řidiči běžně zablokují i dvěstě metrů vzdálenou frekventovanou křižovatku včetně těch menších jen proto, že stojí v pravém pruhu a kruháč objíždí dokola také v pravém. Já pravidelně jezdím levým pruhem a kruháč projíždím až na vyjímky bez zastavení. Bohužel se občas najde i inteligentní kamioňák, který zablokuje oba pruhy jízdou (stáním) v prostředku. Podobné je to se zipováním, kdy řidiči klidně zablokují světelnou křižovatku, než aby přejeli do levého pruhu a zipovali.
Mám 22 let starého, skoro 2 tunového Jeepa s ocelovými nárazníky. Jen málokdo se snaží přede mě násilím nacpat.
asd1 - ale já nikomu plečku neodřu, odře si jí o mě sám . A pokud je v právu a zipuje tak, jak má, nemám důvod ho před sebe nepustit. Ale když se předemě cpe násilím, nemám důvod ho pouštět.
Hehe, když nedáš přednost a odřeš mojí plečku, tak mi zatáhneš (POV) opravu z nových značkových dílů
Ad úvodní příspěvek - zip je správně tak, že se jede v obou pruzích až na konec a tam se zipuje. Ne že se každý cpe do pokračování už 200m před koncem pruhu...
Policajti by se místo snadného vybrání pokut (= měření rychlosti v bezpečných místech) měli zaměřit na nebezpečný způsob jízdy. A placeni by neměli být za počet udělených pokut, ale za to že nejsou bouračky.
"Hehe, když nedáš přednost a odřeš mojí plečku, tak mi zatáhneš (POV) opravu z nových značkových dílů"
Zapomeň
A já, když vidím ve zpětném zrcátku motorku v zácpě, tak se snažím v rámci možností jí udělat prostor. Jsme snad lidi, a mám i docela radost, že se alespoň někdo z nás dostane dřív ke svému cíli.
Situaci řeší ust. §12 odst.5 z.č. 361/2000Sb. a jeho znění je:
Při souběžné jízdě umožní řidiči vozidel jedoucích v průběžném pruhu řidičům vozidel do tohoto pruhu přejíždějících z pruhu, který přestal být průběžným, vjet tak, aby se vozidla jedoucí v průběžném pruhu a vozidla do něho přejíždějící mohla řadit střídavě po jednom do jízdního proudu průběžného pruhu.
Takže nevím, o čem se tady diskutuje, ten "osamělý" řidič v levém jízdním pruhu neměl "právo vjezdu" do pravého pruhu a měl vyčkat, až ho někdo pustí. Na druhé straně se oba řidiči následně dopustili několika přestupků, které by si zasloužily pozornost policie a přiměřenou pokutu.
@mot: Souhlasím s výhradou. Tvoje řešení předpokládá slušnost a vstřícnost většiny řidičů. To je bohužel iluze. Jak jsem již napsal, pravidlo zipu platí při souběžné jízdě, ne pro osamělého "jezdce" v levém pruhu. Pak je to opravdu jen o slušnosti a vstřícnosti ostatních. A aniž bych souhlasil s řešením, popsaným v dotazu, tak následné chování toho osamělého debila přesně ukázalo, co je zač
Bohužel vlastně ano - pokud není upraveno značkou "ZIP"
S tím právem je dobré mít s sebou kameru v autě .. a na svá práva nespoléhat!
Každý den zažívám podobně stresující situace při cestách do-z Brna. Lidi nejsou ohleduplní, ale někdy se prostě narazí na ono hovado... Nejvíce mne poslední týdny štvou spíše lidi parkující uprostřed křižovatek. ZIP je stále častěji skloňován a stále více lidí už naštěstí zná a ví...
Jste naprosto typický příklad arogantního řidiče, který má pravdu za každou cenu. Pokud je silnice v jednom směru dvouproudá, mohou řidiči používat jakýkoliv pruh (samozřejmě za předpokladu dodržení pravidel) a zipování je naprosto běžná a ve vyhlášce zakotvená záležitost. To, že odmítáte řídit se vyhláškou je na pokutu a nebo také na pěkný malér. To, že se řidiči neumí řadit a používat levý pruh je neopravňuje znemožňovat toto druhým. Být vámi, zamyslel bych se nad sebou dříve, než s podobnými názory vyrazíte na net.
Zip funguje a je rychlejší a až se to naučíme jako Rakušáci nebo Němci i v 60km rychlosti, to se to bude jezdit!
Zapněte si zip na bundě, to to jde rychle co? A když jeden vadnej článek přeskočí, tak to začne drhnout a kolikrát se to ani nehne, co?
Příspěvky tazatele mluví samy za sebe a podle nich odhaduju, že než se to naučíme, tak možná bude opravená i D1 ...
Jedinej trouba jsi ty. Zip je daleko efektivnější než mít kolonu narvanou v jednom pruhu. Je to rychlejší a zabírá podstatně méně místa. Vzhledem k tvým 2 odpovědím jsi akorát ukázal jakej jsi nervák a udělal ze sebe blbce. Dělat si naschváli na silnici je prostě dětinské a i když tě někdo ohrozí, tak by jsi to neměl oplácet. Ještě by jste se srazili a udělali druhou zácpu. Každopádně pointa je, že zipování by se mělo učit už v autoškole, protože zrovna s našimi silničáři je to velmi dobrá metoda vyhnutí velkým zácpám. V ostatních zemích okolo nás to funguje a pokud by jste to zažil, tak by jste neříkal nic proti tomu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.