Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dotace na dešťovku

Od: bambula* odpovědí: 11 změna:

Stát rozdal desítky milionů na dešťovku je pravděpodobné, že klesne spotřeba vody mám dojem, že vodárenské společnosti sníží cenu za vodné je moje úvaha správná.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
14.06.17 09:37
hodnocení

0x

*smich*

JB

hodnocení

0x

Sníží?

Nechtěl jste napsat zvýší?! To bych viděl jako pravděpodobný scénář. (i bez dotací na dešťovku)

hodnocení

0x

No tak určitě,... s trouchou toho štěstíčka...

Dotace dostalo prvních pár set šťastlivců dle setin vteřiny (rychlost přihlášky)... http://destovka.eu/

Na druhou stranu se předpokládá, že se zvedne stočné, protože je předpoklad, že voda získaná deštěm se splachuje a tudíž je vyšší odtok než přítok. VAK by tedy měl stočné navýšit průměrně o 50-60%, aby tyto náklady dokázal vyrovnat... ;)

doplněno 14.06.17 09:48:

řekl bych, že v dotazu tazatele je znát trocha ironie. Nerozumím ale @jedubabce, proč reaguje na komentáře a ne na dotaz tazatele... postrádá to smysl, byť napíše své "AD".

Ad bambula - klesne spotřeba vody mám dojem, že vodárenské společnosti sníží cenu za vodné je moje úvaha správná
Není. Většinou při poklesu odběru cena plošně stoupne (nejen u vody). Společnosti to odůvodňují tím, že rozvody a další zařízení se udržovat musí bez ohledu na odebrané množství média.

Zcela upřímně mi argumentace vodárenských společností přijde směšná...

Dle mne totiž dešťová voda, která je ve městech jímána podpovrchovou kanalizací, teče stejně do čističek. Takže argument o zvýšení odpadní vody v případě jímání domácnosti a využití např. na splachování je dle mého nesmysl. Tuhle vodu už stejně čistí a zcela určitě si to nechávají platit městy, nebo rozpuštěním do poplatku všem občanům.

Pokud se pletu, tak mně někdo opravte.

A co se týká dotazu - Aplikací dotačního programu "Dešťovka" zcela určitě nedojde ke snížení vodného/stočného.

wexatem

Ze zákona je zakázáno vypouštět dešťovou vodu do splaškové kanalizace. Někde je vybudována dešťová kanalizace, která ale jde úplně mimo čističky. Kde není, musí si vlastník pozemku zajistit likvidaci vody na vlastní pěst.

Pokud by se skutečně začala ve velkém využívat dešťová voda, tak zde skutečně budou zvýšené náklady, které někdo bude muset zaplatit.

jenda2*

A kam podle vás teče veškerá dešťová voda ze silnic a všech ostatních ploch? Firmy za deˇšťovou vodu platí poplatky podle plochy střech a tato voda se u nových staveb musí zachytávat do jímky s postupným odpouštěním do povrchové kanalizace. Že by někdo na své náklady zajišťoval likvidaci dešťové vody jsem nikde nečetl ani neslyšel. Ani si to nedovedu představit. V době děšťů by stovky hektolitrů vody měl někdo zachytávat a nechat odvážet. Tak to mi vysvětlete.

hodnocení

0x

Tvoje úvaha může být správná, ale nepasuje do současné doby.

Cena zboží se zásadně nesnižuje. Pokud se cena zboží přece jen sníží, tak je to třeba o 50haléřů, aby se za krátkou dobu cena mohla zvýšit o korunu.

Když klesne spotřeba vody, tak vodárenské společnosti zvýší cenu, protože chtějí mít minimálně stejné zisky. Když stoupne spotřeba vody, tak zase zvýší cenu, protože se odvolají na nedostatek vody a větší náklady při přípravě vody.

Ten kdo vodu potřebuje pro zahrádkaření, tak ten už má u domu nádoby na dešťovou vodu dávno a bez nějakých popletených dotací.

Jo, přesně, co svět světem stojí, tak je všechno stále čímdál dražší , sice s menšími výkyvy, ale je to tak - hlavně tedy věci nezbytné pro život - a nějaké výkřiky zvrchu to nezastaví.

tondac*
hodnocení

0x

Asi se na to díváte z pohledu trhu, kdy při menší poptávce dodavatel sníží cenu, aby poptávku zvýšil.

Ve vodě ale fakt žádný trh neni, takže budou argumentvat vysokými fixními náklady a vytahovat peníze z regulovaného odvětví předraženými pracemi dodavatelů ... ;-/

hodnocení

0x

Naopak. Je přeci jasné, že snížení spotřeby musí vést ke zvýšení ceny za kubík. Náklady na stejné trubky se vydělí menším množstvím kubíků.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]