Nejste přihlášen/a.
Ani na jednom šamponu na vlasy co mám v koupelně jsem nenašla datum kdy byl vyroben.Jak poznám že už není závadny, poradíte kde hledat?
Datum výroby tam někde být musí.
Datum výroby kosmetických produktů se uvádí např. PD 20.1.2014. Toto označení je z anglické zkratky PD - produced date = datum výroby. Datum minimální trvanlivosti výrobce není povinný uvádět!
Datum spotřeby uvádí symbol otevřeného kelímku, který najdete většinou vedle označení objemu kosmetiky.
V kelímku je napsáno např. 12M nebo 24M - toto značí, že kosmetický výrobek můžete použít bez poškození zdraví 12 nebo 24 měsíců od otevření.
Datum výroby se prý dá dešifrovat z výrobního čísla, EAN kódu?
U šamponu mi to nepřipadá tak hrozné, ale na krémech a pleťových mlécích např. Nivea jsem nenašla nic, žádné datum.. Mají jen svoje interní kódy, kterým ale my smrtelníci nerozumíme. Napsala jsem jim, a dostalo se mi odpovědi, ať jim nadiktuji onen kód a oni mi datum prozradí. To je vynález!
Díky za zkušenosti...celkem nikdy mne nenapadlo u šamponu se podívat na datum spotřeby, ale používám dlouho značku Nivea a po použíti nově otevřeného šamponu se mi ve vlasech začaly tvořit svědivé mista.Abych se ujistila že to je právě z toho šamponu tak ještě výrobek vyzkoušel manžel, dopadl stejně a začal brblat že jsem koupila nějaký prošlý šampon že se nedívam na datumy spotřeby a tak proto jsem se začala po datumu pídit a vidím že marně...stejně je to divné že to neuvádějí.
Jsem chlap, tak na to koukám možná jjinak, ale nikdy mě nenapadlo hledat na šampónu datum použitelnosti. Co se na něm může zkazit ?
Před 3 lety jsem při likvidaci jedné prodejny našel 2 litrovou lahev březového šampónu, která před tím stála minimálně 5 let ve výloze. Bylo mi líto takové množství šampónu vyhodit (na rozdíl od stejně starých okurek ), tak ho už ty 3 roky používám. Zatím mi vlasy neslezly, rakovinu jsem nedostal. Vlasy se sice hůř rozčesávají, ale to není stářím šampónu, ale jeho značkou.
Tak mi to nedalo a podíval jsem se na datum expirace - 15.8.2010 !
magdone, jsem ženská a koukám na to stejně jako Ty . Kontrolu provedu jako Ládin - čichnu, kouknu a buď vyhodím, nebo testuju na vnoučatech
. Všechny mají krásné, husté vlasy, takže jim to asi nevadí
.
Také jsem našla šampony zahrabané určitě 15 let a byly v pohodě. Ale jeden balzám na vlasy po umytí, který byl asi stejně starý, už byl k nepoužití. Prostě zřídnul. Vyhodila jsem to. Ale jak to teď píši, tak si uvědomuji, že jsem s tím mohla také zatřepat, třeba by to bylo v pohodě zrovna jako ty šampony.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.