Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokovování řetízku

Od: wydra® odpovědí: 3 změna:

Kdysi před mnoha lety jsem si koupila nadherny retizek. Hodne castym nosenim se povrchova vrstva sloupala a nejen ze dnes uz neni hezky, ale je citit tím spodním kovem. Snad to je z fotky patrne, jak dnes vypada? Kdyby nahodou mel nekdo radu co s tim, osobne podekuju! Určitě by se nemel lesknout jako stríbrny ovsem.

Pokovování řetízku
Pokovování řetízku #2
Pokovování řetízku #3

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokovování nestojí za to, cenově se nevyplatí. Koupit (třeba na alíkovi) nový nerez řetízek.

aliexpress.com/...

doplněno 14.06.17 10:20:

Zkusím to ještě zrekapitulovat:

1) pokovení, galvanické nebo chemické, nikl nebo chrom. Teoreticky by to šlo, ale fakt si na tom opotřebovaném povrchu neumím odhadnout, jak to dopadne. Kromě toho tyhle povrchy jsou stříbřité, což asi nechceš, budeš muset najít nějakou dílnu, kde to dělají v malém (průmyslová chromovna asi nebude to pravé), záleží na tom, co je ten původní kov, jestli ocel nebo nějaká slitina... podle mě moc komplikované a nejisté.

2) pokud je to železo (resp. ocel), tak by se to snad dalo začernit v oleji. Teď v létě bývají různě na hradech a tak ukázky všelijakých lidových řemesel a tohle by dokázal každý kovář. Manželce třeba takhle černili železný prsten na Hefaistonu na Helfštýně, kovář to měl za pět minut. Výsledkem je elegantně matný černý povrch, ale při denním nošení to bude mít trvanlivost ani ne rok, spíš míň. Doma se to ostatně dá udělat taky, rozpálit třeba nad plynovým hořákem do ruda, hodit do oleje (klidně stolního, bacha! na vzplanutí a požár!) a po zchladnutí vytřít do sucha.

3) opět, pokud je to železo, tak alkalické brinýrování. Postup se dá najít třeba na internetových fórech sběratelů zbraní. Smíchat v nějaké plechovce 1 díl hydroxidu sodného a 2 díly sava, rozmíchat (plastovou tyčkou) dát do toho odmaštěný řetízek a povařit (cca 20-30 minut nebo podle potřeby). Bacha! Velkýho bacha! Ty chemikálie jsou žíraviny a agresivní sračky, mělo by se to dělat VELMI opatrně, ne v kuchyni ale nejlíp venku na vzduchu a se štítem na obličej. Výsledek by měl být opět černý povrch, o něco odolnější.

4) rozhodnout se, že ten současný stav není opotřebení, ale patina. To nemyslím ze srandy, ale vážně. Podle fotek to nevypadá až tak zle. Problém bude, jestli to špiní nebo tak něco.

5) no a poslední možnost co jsem navrhoval už před tím, pokud k tomu máš citový vztah, tak uložit do šuplíku a zkusit něco nového.

doplněno 14.06.17 10:22:

Pokud to není železo, ale nějaká slitina, tak body 2 a 3 nelze použít.

hodnocení

Dekuji za snahu vyhovet, ale nejde mi o retizek, ale o celek, ktery je velmi originalni. Prave to pokovovani je pro me dulezite. Jenze nevim kde a jak by to vypadalo.

hodnocení

Fantasticka odpoved, DIKY!

Domy to zkouset sama nebudu, ale z tech rad si vyberu a budu hledat. Dnes jsem zas psala do nejake fy. Kovar me nenapadl, co se tyka zbrani, vzdyt mam znamou u Chebu, kde se zbranema zabyvaji! Hneeed ji jdu psat! Nejspis mi te seslalo netove nebe!?

Novych si muzu koupit kolik chci, ale jde o to, ze proste nechci. A jsem beran, ten se nevzdava snadno :)

Ev dam vedet, jestli se to podari.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]