Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tykání x vykání na poradte.cz

Od: satam® odpovědí: 73 změna:

Vezmu to zkrátka. Jedna z registrovaných účastnic se ohradila proti tomu, abych jí v odpovědi tykal. Přitom ona sama ve stejném tématu tazatelce také rovnou tyká. Na většině fór v internetu je zvykem, že si účastníci tykají a všichni to berou, jako normální.

Jaký je váš názor na tykání x vykání na poradte.cz?

73 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Já to tedy rozhodně za normální nepovažuji a internetová konverzace má pro mě stejná pravidla, jako přímý hovor. Pokud se s dotyčným nedohodneme na tykání, pak si nemohu dovolit tento jednostranný "hrubý" prohřešek proti etiketě. Právě zde je krásný příklad toho, jak jsou lidé čím dál více hrubí, nevychovaní a následně i agresivní.

doplněno 12.06.17 20:08:

PS : Padl zde návrh, aby si registrovaní členové prostě tykali jako v rodině. Tento server má být určen především k radám, návodům a pomoci. Nejde o nic osobního a nejde také o běžné fórum k pokecu ve chvílích volna. Když mě potká žena na ulici s pomocí o radu, kde najde autobusové nádraží, tak ji také neodpovím "Vem to támhle doleva a po 200m jsi na na místě." Kdysi v prvním ročníku na škole vstoupil do třídy ředitel a všem 15 letým studentům automaticky vykal. A to ještě za hlubokého bolševika. Neřeším věk ani vzdělání. Stydím se za lidi, kteří s naprostou samozřejmostí tykají vietnamskému obchodníkovi.

eulalie*
hodnocení

5x

Dobrý den. Podle mého názoru, většina zde přítomných stálých rádců tazatelům vyká. A pokud si tyknou rádcové mezi sebou, je to dáno možná i tím, že se lépe znají skrze vnitřní poštu. Já bych zůstala u toho vykání i u registrovaných rádců. Je mi to příjemnější, protože i v běžném životě vykám a je mi většinou vykáno. Tykám zde jen opravdu velmi mladým tazatelům pod 15 let. Tato poradna je jiná právě v tom vykání. Všude jinde si to tyká, i když se to nikdy nevidělo. Proč je takový zvyk na fórech diskutérů tykat, nechápu, a ani se mi to moc nelíbí.

doplněno 12.06.17 16:56:

Pro Jmlc: No jo Juesej...to jsem si mohla myslet, že se jejich styl komunikace kopíruje. Tam jsou všichni darling a happy...

Eulalie, souhlasím s každým slovem. *palec*A dávám bod

Dívám se na to podobně... v reálném životě cizím lidem vykám (kromě dětí) a stejně k tomu přistupuju i na internetu. Tykání mi nevadí, pokud je přátelské.

hodnocení

4x
Pro me je to jednoduché.
.
Pokud tazatel v prispevku pozdraví Dobry den tak Vykam.
Pokud stylem ahoj, zdravim a pod tak tykam.

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, to se zde řešilo už v minulosti a názory jsou různé. Myslím, že je dobré chovat se na internetu stejně jako v reálném životě a nepředstírat jinou povahu, výchovu či zvyklosti. Já většině lidí vykám a tak vykám i zde (tykání od jiných zde snesu, pokud z něho necítím např. despekt nebo posměch). Také zde funguje Vnitřní pošta, kde se mohou někteří "služebně starší" poradci třeba na tykání dohodnout a potom si tykají i veřejně (to mohl být onen případ, který popisujete). A ještě poznámka - dotaz názorový patří do Volné diskuze a žádost o radu do rubriky tématické (jinak to musí sys přesunout, jako nyní). Zdravím!

doplněno 12.06.17 10:10:

Poradna je unikátní tím, že se zde jistá úroveň ještě udržuje a není to FCB nebo chat (o ničem). To vykání zde sluší asi více a "děcka" si mohou tykat i zde, ale ostatní nemusí.

kepler*
hodnocení

3x

Většinou taky tykám, jak je na podobných fórech zvykem. Nevím, jak by se vykání řešilo (mimo případy pokud dotyčný účastník také všem vyká), když nevíme kdo je starší nebo mladší a v mnoha případech ani jestli jde o muže či ženu. Zde společenský bonton nemůže fungovat, všichni uživatelé jsou anonymní.

hodnocení

3x

Snažím se vykat vždy a všude, pokud si s dotyčným netykám po podání ruky. Internetové tykání se mi nelíbí. Nemám zdaleka Vašich 61 let, ale když ty lidi neznám osobně, nemám důvod jim tykat.

Tykám pouze ve dvou případech - člověk mne napadá, nadává mi (Werich říkávál s oblibou, že "VY VOLE" je projev úcty ke druhému člověku-stručně napsáno...) a nebo je tazatel prokazatelně dítě pod cca. 15 let. Tam mi vykání připadne pro tazatele nestandardní... ne každé dítě dokáže pochopit, že se mluví na něj, když mu vykáte.

doplněno 12.06.17 10:33:

@eulalie - to tykání vychází z Ameriky - resp. z angličtiny. Jenže to je také omyl - i v tomto jazyce lze rozlišovat určitou úctu a "vykání" - jen mládež, která vládne internetovým světem, toto nedokáže rozeznat. Kdo netyká, nenadává nebo nemá spiner, není IN a musí z kola ven.

iz*
hodnocení

3x

Satam svou otázkou reaguje na mne. Já to mám v internetu stejně jako v životě → dospělým vykám, dětem tykám.

"Neberu" někdejší "standardní tykání všem v internetu" → to mělo své opodstatnění v době, kdy se v různých fórech, konferencích apod. setkávali lidé, kteří se znali i v reálném životě.

hodnocení

3x

Já si myslím, že slušnost je vykat, dokud si s někým nepotykám. Můj nick mate a tak případné tyknutí beru s humorem, kdo má čas zjišťovat věk? Pisatel odhadne, že jsem mladý kluk a časem vytuší, že už nejsem dokonce ani mladá holka. Vyloženě mi to ale vadí u sprostých, nebo agresivních lidí, se kterými bych si v životě nikdy nepotykala a kteří se chovají neuctivě. Proč by mi měl takový člověk tykat, když vlastní zeť mi vyká? Jsem starší generace a vykání pro mě znamená projev úcty k člověku, kterého důvěrně neznám. Když na mě někdo nastoupí drze a ještě mi tyká, tak se mi zpěněj krvinky, protože spousta mladých tu úctu ke komukoliv postrádá a s hulváty jsem opravdu husy nepásla... Tykám dětem 15 a níž, což odhaduju podle dotazu, pokud se rovnou nenapráskají samy. Zmýlit se můžu, ale určitě bych netykala staršímu (16 _ 17) záměrně, pokud by ve mě nevzbudil přímo mateřské pudy, což se asi 2x taky stalo, ale odpovídala jsem téměř "mateřsky". Hned tak si s někým netykám ani v životě, tak proč na fórech? Je nás tu starších víc, ne každému sice tykání vadí, ale myslím, že jistá slušnost zde panuje i díky vykání.

72mona3*
hodnocení

2x

Zajímalo by mě, jaký věkový průměr je na těch jiných fórech.

Mně je celkem jedno (teď už jo), jestli mi tu někdo bude tykat, vykat či onikat. Bohužel mám takový pocit, že když mi tu někdo tykne, je to jen za tím účelem, aby se mu lépe kritizovalo, uráželo atd. Ne vždy, ale dost často. A někdo to skvěle zvládá i bez ty- vy-

Já nemám potřebu tykat, pokud to není přímo dítě či teen...

Mona

hodnocení

2x

V internetových diskusích je standardem tykání. Je to jednak z důvodů historických, jednak se špatně vyká někomu, koho znáte třeba jen pod nickem "chroma_ovce".

Já většinou ty/vykám podle kontextu a podle citu.

doplněno 15.06.17 08:31:

Opravdová urozená lady nebude mít nikdy nick "urozena_lady". *smich*

bibop

nojo a co když má nick urozená_lady63

Na ferovku> tykani

fiser22*

Taky to tak vidím, ač se znažím většinou vykat, podle kontextu/citu/a přístupu tazatele někdy zklouzne k tykání, ale jsme na internetu, kde je tykání mimo "oficiálních" komunikačních cest běžné, tím spíše na nejrůznějších fórech..Já osobně tykání/vykání na internetu nějak neřeším, a ač si jentak k tělu někoho nepřipouštím, tykání je mi "milejší" i z důvodu že se poté dá bavit osobněji a panuje jakási otevřenější atmosféra kdy se člověk dozví víc věcí které se můžou zdát banální ale mohou pomoci s identifikací problému. V reálu se ovšem snažím etiketu dodržovat (až člověk někdy připadá jako z jiného světa...)

Za sebe, pokud bych tu někomu tyknul, rozhodně se nejedná o projev neúcty, ale spíš o "nepsaný internetový zvyk" .)

On internet má v podstatě určité kouzlo že jsou si zde všichni "rovni" tudíž těžko by se odhadovalo komu vykat, a komu tykat

hodnocení

1x

Každý to máme jinak. Nechejme to tedy na každém, co si zvolí. ;) Já vykám tady i venku. Ikdyž, moc ráda si tykám, ale jen s lidmi, kterým to nabídnu. A těch je opravdu hodně. Nevěřím, že tykáním lze ztratit odstup. A takové, jakože se špatně říká vy vole, to až tak není pravda. :-D Jednou se na zkoušce, režisér tak nervnul, že řval: V krávo jeden. *smich* Tak nějak se necítím kamarádem nějakého hubatého děcka. Ale mnohdy tykám, protože mám mateřský pocit a chci mlaďochovi vysvětlit, pomoci.

hodnocení

Děkuji za dosavadní odpovědi. Některé mě docela oslovily. Jen musím podotknout, že kdybychom se chtěli řídit věkem, musel by věk být povinně uváděn v profilu a nejraději i v témati u nicku. Takže za sebe říkám, že ač je mi 61 let, nevadí mi, že mně na fóru tyká "náctiletý cucák", který by mě v reálu pouštěl sednout v autobusu;)

Co se týká zařazení, pojal jsem to obecně jako problematiku tykání x vykání, tedy Společnost, nevšiml jsem si, že se to dá vložit i do Volné diskuze pod Společnost.

Dovolím si sdělit svůj názor na věc, i když ho zatím sám nedodržuji. Přesto bych rád věděl, co mi na to řeknete.

Vzhledem ke specifice tohoto webu si myslím, že REGISTROVANÍ účastníci by si mohli tykat, tak jako na ostatních fórech. Registrované účastníky lze i pomocí zásahů moderátorů "umravňovat", což u neregistrovaných nelze, ty snad lze jen smazat. K neregistrovaným bych se choval společensky, tzn. vykal bych jim, a to i bez ohledu na to, že je z dotazu zřejmé, že se jedná o mládež nebo i nezletilce.

ben®

Dobrý den, ten návrh na rozšíření identifikace u nicku zde již také byl (uvádět věk nebo i povolání), ale bylo by obtížné to kontrolovat. Kdo se zde pohybuje déle nebo častěji, tak časem zjistí (odhadne) ostatní uživatele (možná i přibližně věk nebo pohlaví) - člověka prozradí, jak se zde prezentuje, i když si to třeba ani neuvědomuje. Já jsem před časem navrhoval povinnou registraci (bylo období, kdy zde "řádilo" hodně neregistrovaných a škodilo), ale admin to odmítl. Poradna je asi jedním z mála webů, kde lze psát i bez registrace, což může někoho lákat k nekalostem - ovšem, sys jsou zde pozorní (a nekalosti lze i nahlásit). Zdravím!

doplněno 12.06.17 10:45:

Ono je dobré vždy si dotaz dobře přečíst a vyhodnotit. Pokud máte z dotazu dojem, že jde o ženu, tak asi není tykání zrovna to pravé (jsou na to citlivější). A já zde vykám i dětem - třeba z toho mají pocit, že jim neradí "nadutý" dospělák (pouze jeden chlapec mě zde výslovně žádál o tykání, neb je, jak uvedl, stále ještě klukem). Ovšem, Filda tady nějak dlouho nebyl.

hodnocení

Jen tak bokem: Tady na poradte.cz tykám/vykám tak nějak, jak mi to "vleze do huby", pouze v citlivých případech se rozmýšlým. Takže to, jestli tu zrovna já někomu tykám nebo vykám není o tom, že bych se nějak rozhodoval, ale občas ve mně převáží zvyk z jiných fór a občas třeba převezmu styl, který v už rozjetém vlákně používají ostatní.

Dá se tento můj nedostatek na poradte.cz tolerovat? Abych nemusel věčně přemýšlet o tom, že zde "musím" vykat?

A jen maličkost: Dost příspěvků vypadá ne děti, tedy pod 15 let, ale že by to bylo zřejmé, natož úplně jasné, bych neřekl. Takže někdy i v těchto případech raději vykám.

Nikde neni napsano jestli se ma vykat nebo tykat takze je to na kazdem co ma radeji. Pokud to druhe osobe vadi tak proste smolík.
.
Rozjeta diskuze "Rodice a Iphone" ukazuje jak to proste je. Pro nekoho 14ti lety smrad a tyka snad vsem. Nekomu to vadi nekomu ne. Vsichni jsou tu anonymně. Me nekteri lidi v odpovědích vykaji. Mozna kdyby vedeli kolik mi je tak by nepremysleli a rovnou tykali.
.
Je to na kazdem jak se k tomu postavi, ale ohradit se stylem ze co mi tykas my si nepotykali je na internetu spíš úsměvné. Cimz se autorku nesnažim zesměšnit jen poukazuji na to jak to asi vypada.
hnipirdo*
Toleroval bych tykání, ale gramatické chyby nikoliv. Viz ta tvoje: se rozmýšlým.
hodnocení

Teď jsi mě dostal... Mě, který si na správnou gramatiku tak potrpí*plac*Takže musím oficiálně opravit. Jsem negramot, mělo tam být "rozmýšlím"*smich* A jelikož jsem rejpal, dovolím si rýpnout i do tebe, ale slohově: "A nemyslíte/š, že se ty dvě znají o něco lépe než ty/vy?" Tedy myslím si, že se znám docela dobře, asi lépe než ty dvě;)

Ta chyba není gramatická, nýbrž pravopisná. Gramatika neboli mluvnice není totéž, co pravopis neboli ortografie.

Satam, asi jsem si toho u Tvé odpovědi všimla. Sice už nevím kdo se ohradil, ale bylo mi jasné že to bylo proto, že jste se nějak neshodli a ona Ti pak napsala, že jí nemáš tykat. Mně třeba tykání vůbec nevadí, ale určitým lidem bych netykala ani náhodou. Tykám totiž jenom těm, kteří jsou mi sympatičtí. ;) Ale i tak se mi stane že někdy vycítím, že to dotyčnému není příjemné. V tom případě změním tykání za vykání a je to.

hodnocení

Díky, rád bych tě ocenil, ale už jsem se bohužel vyčerpal:)

A na rozdíl od tebe bych "určitým lidem" velice rád tykal, protože vykáním prokazuji úctu. Ale nechci tu pochopitelně "dělat vlny";)

hnipirdo*

Přitom ona sama ve stejném tématu tazatelce také rovnou tyká.

A nemyslíte/š, že se ty dvě znají o něco lépe než ty/vy?

hodnocení

Z čeho tak soudíš? Naopak, myslím, že jí tyká proto, že je to studentka/školačka, a těm "přece nebude vykat".

hodnocení

0x

Tykam, Vykam...jak mi to zrovna prsty napisou. Obcas zjistim, ze to menim i v ramci jednoho souveti, i vramci oslovovani jednotlivych radcu.

Rekl bych, ze ale u mne prevazuje tykani a komu se to nelibi, at mi Vykani polibi.

Rekl bych, ze je to tak proto, ze pro mne je to naprosto nedulezita podruznost. At zde, nebo v realnem svete. A pokud mne nekdo chce Tykat nebo Vykat, at si poslouzi. Neni duvod, proc by se me mela kterakoliv volba jakkoliv dotknout. At je dotycnemu deset nebo sto.

hodnocení

Na netu, tedy i tady, se chovám stejně, jako ty. V osobním kontaktu však obvykle trvám na dodržování společenských pravidel, takže neznámým osobám vykám, totéž vyžaduji od nich, a tykám si pouze s osobami, se kterými jsem si to dohodl, no a pak tykám, a často i neslušně, těm, kteří mě urážejí a mluví se mnou nevhodným způsobem. Ti mi obvykle tykat začnou a já jim to vracím.

Pracuji v kontaktu s "cizími" lidmi a nevěřil byste, kolik "cucáků" (mně je 61) si troufne mně bez obalu tykat. Rychle je usměrňuji a pokud nerespektují mé přání, tak "letí". Neptejte se mě odkud*smich*

sebod*

axus. *palec*. Přesně jsi mě vystihl. *smich* Začnu někomu odpovídat - tykám, končím - vykám :-D. Nepřikládám tomu důležitost.

hodnocení

0x

Když se zde (nebo kdekoli jinde) na něco ptám, je mi naprosto jedno, jestli mi odpovídající tyká nebo vyká. Zajímá mě odpověď.

Když mám potřebu komunikovat s jiným odpovídajícím, tak zpravidla vykám, ale pokud mi někdo tykne, tak mě to ani náhodou neurazí. Řekla bych, že je mi to úplně fuk.

Lehce jsem te´d prošla pár Satamových odpovědí z minula. Opravdu jen pár. Ve všech tyká. Nikdo jiný se, Satame, neohradil?

Veřejně zde někoho vyzvat, aby mi netykal, mi přijde hodně "upr*nuté".

hodnocení

Takže napřed odpovím:

Myslím, že většina lidí v diskuzích na netu tykání/vykání prakticky neřeší. Je pravda, že ve svých odpovědích většinou tykám, ale už vícekrát jsem se sám přistihl při vykání. Proti tykání se zatím nikdo jiný neohradil, i když já sám jsem si v několika málo případech následně říkal, že jsem měl raději vykat. A vaše poslední věta mě dostala a vřele s ní souhlasím.

A teď zkusím předběžné shrnutí. Z dosavadních odpovědí je zřejmé, že vykání upřednostňuje starší generace, vychovaná v jiné společnosti, a v této generaci vedou ve vykání vcelku bezkonkurenčně ženy. Muži to velmi často neřeší vůbec nebo jsou většinou dosti tolerantní i v případě, že upřednostňují vykání. Mladší generace se tady moc neozvala, ale mám zato, že díky "odkojení" internetem až na výjimky na netu tykají.

Tím samozřejmě diskuzi neuzavírám a budu rád za další názory a smysluplné příspěvky.

doplněno 12.06.17 16:50:

@eulalie: Chápu vaši připomínku, ale v tom shrnutí nebylo mým úmyslem všechny zaškatulkovat. Možná, že jsem měl použít "především", ale mám zato, že to z kontextu vyplývá. Tedy to, že nejste starší generace a raději i na netu vykáte se nijak nevymyká mému shrnutí, které je, jak jsem napsal, jen předběžné.

eulalie*

Dobrý den, Satam. S tím Vaším shrnutím bych si dovolila malinko nesouhlasit. Mám raději vykání, ale nejsem starší generace. Měl byste ještě myslet na ten druh rádců, kteří si rádi drží od lidí odstup. Každý není hned cool a free. Pokud mi někdo týká, neurazím se, neboť nejsem fouňa, ale to všeobecné a všudypřítomné tykání na netu mi prostě nejde procedit mezi zuby, tedy spíše mi to prsty na klávesnici odmítají napsat...:)

Já taky nejsem starší generace, a mám raději vykání... A myslím, že mezi svými vrstevníky nejsem zase taková výjimka. Ono hodně záleží, kdo vám tyká; mně je ale třeba poměrně nepříjemné už to, když vím, že v reálu bych si s tím člověkem určitě vykala. Pokud bych si byla jistá tykáním i v běžném životě, nevadilo by mi to ani na internetu (ono mi to nějak nevadí ani takto, jen je to trošku divné). Takto totiž mám pocit jisté schizofrenie. ;)

hodnocení

0x

Pane, o rok starší, Satame. Já vykám často a denně spoustu lidem, páč to moje profese vyžaduje. Nedělá mi problém vykat i dětem školákům, u kterých si netipnu základku a výše. Určitě tykám dětem ze školy, studentům a starším vykám. S některými poradci (ženy a muži) si zde tykám, neboť se známe déle a potykali jsme si. Pokud mi zde někdo začne tykat, vůbec se nepohoršuji a klidně mu vykám. V dřívějších dobách v časech CB, se na éteru všem tykalo, jaké překvapení bylo na srazu, že tamten člověk, co má krásný hlas je 80ti letý dědeček. U něj je pak divné, když mu tyká 12letý kluk.

Je to na každém člověku, jak se mu to líbí. Jak správně píše pan Ben a jiní.

Spíše mi vadí, že někomu píšu jako ženě a on to je chlap, nebo obráceně. To mi vadí více, že měním někomu pohlaví.

doplněno 12.06.17 17:58:

tak čtu a jsme na tom stejně...

hodnocení

S tím pohlavím už jsem se tady taky spálil a cítil jsem se trapně, přestože z nicku to byl jasný chlap a skrývala se tam žena. Ale už si nepamatuji, o koho šlo.

Obecně jsem zvyklý lidem vykat, a to občas i dětem mladším 15, hlavně pokud vypadají starší. A taky to mám hlavně z profese. Na internetu jsem si ale díky pohybování se na fórech na tykání a hlavně díky tomu tady na poradte.cz se mi stává, že jednomu "účastníkovi" tykám a druhému vykám aniž bych o tom přemýšlel.

doplněno 12.06.17 18:02:

Jsem nepatrně starší, tak je to na mně a zkusím: Milane, co si tedy tykat? Já jsem Pavel*pivo*

doplněno 12.06.17 18:44:

Milane, já bych na to za 6 dní určitě zapomněl, takže ti k tvým kulatinám přeju dopředu vše nejlepší, hodně zdraví a ještě dlouhá léta.

A jsem rodilý Plzeňák z Chebu.

Tykání x vykání na poradte.cz
Tykání x vykání na poradte.cz #2

Děkuji Pavle, budem si tykat, jen se omlouvám za občasné vykání, nežli se to naučím...za 6 dní 60

Já jsem Milan z Pardubic a Rasošek.

doplněno 12.06.17 18:56:

To je moc piv pro mne...

jj, jestli se dobře pamatuju, tak Vám stačí 4 - na každý období v roce :) že?

jmlc, trošku jsem přidal, v pátek v Jičíně na závodech jsem vypil za odpoledne a večer 4 piva.

hodnocení

Dobře, tak takhle;)

doplněno 12.06.17 21:03:

Tedy pánové, ne že bych se do toho řízku nezakousl, ale mám nejspíš trochu jiné priority, než vy. Inu, upravím známé "Ženy, zpěv a víno" na "Ženy, řízek a pívo". Milan řízek, já to pívo a ženy na pokoukání a ladin?*smich*

doplněno 12.06.17 21:12:

No to je gól. Já bych se s vámi o pivo i o ty hezké fotky podělil a vy si ten řízek přivlastníte a zblajznete sami a o pivo a ženský nemáte zájem*smich*

A myslím, že jsme trochu OT, tak bychom s tím mohli přestat, co vy nato?

Tykání x vykání na poradte.cz #3

Pavle, asi jsem divný. Páč takovéto obrázky mi jen sdělí:

Určitě neumí vařit, jako moje charitativní pracovnice, která se o mne stará skoro 40 let. Ale řízková pochoutka může být od kohokoliv.

ladinpraha*

Chtěl jsem na satama reagovat, ale předběhl jsi mě. Tak na zdraví!

doplněno 12.06.17 21:07:

Jsem skromný, stačí mi ten řízek.

Tykání x vykání na poradte.cz #4
12.06.17 21:11

Děkuji

mnd®
hodnocení

0x

Dobrý večer,

pokud mi někdo hned začne tykat,tak mu tykám taky.Já třeba vykám i chlapovi co vybírá popelnice.Tím vlastně dávám najevo,že není něco míň jako já./taky nevím jak jednou skončím/.Stejně tak vykám lidem co si přijedou odebrat noviny po roznose co mi zůstanou.Proč bych jim měl tykat?-že se hrabou v popelnicích a já to nedělám? Už nějaký hodně dlouhý rok se scházíme s ,,kamarádem,, v hospůdce a taky si pořád vykáme.Co se týká let,tak jsme na tom skoro stejně.Za ty roky toho víme o sobě spoustu a vždy si dobře pokecáme.A taky to funguje.

Ale když jsem naštvanej,tak tykám i třeba policajtovi.Je to o té dané době kdy se to to stane.

Tykání versus vykání na fórech - už to tady někdo psal,že tady je to jiné.Toto není klasické fórum např.o autech.Pokud někomu tykání vadí,tak ať se ozve a respektujte to.Dávání číslo věku za nick?-jak to chcete kontrolovat?Si do registrace napíši rok narození 1908 a jaká bude kontrola?

gaji
hodnocení

0x

Nejaka veledulezita stara dama, kdyz se ohrazuje za tykani.. V nasich koncinach se takove rika "kruta vypelichana" ... :D

Ja osobne vykani povazuji za prezitek. Jsem rad, kdyz mne lidi tykaj ...

ben®

Dobrý den, on internet není majetkem jenom mladých lidí, pro které je tykání přirozené. A starší člověk nebo člověk jinak vychovaný, který má také nárok na internet, má prostě (už) s tykáním problém. Zdravím!

Nevím, co je to za ty "vaše končiny", ale já tedy vykání za přežitek rozhodně nepovažuju.;) A stará dáma nejsem. Co mi vadí, je, když se tykání používá jako "předehra" k drzému jednání a hloupým řečem.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- je fakt, že když ti lidi zrovna nenadávají - je tykání příjemné, člověk se cítí být takříkajíc "v partě" .

mnd®

Je fakt,že jsme každý z jiného ,,těsta,, . U nás v hospůdce máme patričku a všem je nám kolem padesáti a scházíme se už nějaký ten rok a víme vlastně dost věcí jeden o druhém.Ale vykáme si.

Jak už jsem psal i tomu ,,vyběrčímu,, popelnic vykám a pozvu ho ať si odveze starý papír.

Chlápkovi co mi za cigára prodal kárku na rozvoz tiskovin tykám,protože mi začal tykat on a ani neznám jeho jmého.

Tady na poradně ode dneška budu tykat jednomu sysovi, protože si začal a nemám s ním spor a ani mi to celkem nevadí.( vlastně druhýmu,protože jednomu už jednou tykám z jiného fóra a jednou mu vykám jak to zrovna vyjde z klávesnice,ale to je jedno).

I když je to asi přežitek,tak si pořád myslím,že vykání je slušnost pokud si lidi nepotykají.A nejedná se to jen různých fór nebo přímo zde poradny.Taky přijdete do plné hospody a řeknete ahoj a začnete všem tykat? - to je stejné jak se přihlásit tady na poradnu.(jenže tady si myslíte,že jste anonymní).

Budete se možná někteří smát,ale já jsem své matce onikal až do její smrti.

HOWGH

hodnocení

0x

Někde jsem četl. že v diskusích na internetu se tyká... Tak nevím... Já až na výjimku tady také tykám...

fero*
hodnocení

0x

Dobrý večer,bohužel zatím jsem nepochopil proč by jste mi měla tykat,jednak Vás neznám ,ani Vy mně tak o čem je

řeč.Ve slušné společnosti si lidé vždy vykali a je jedno,zda si budeme psát,nebo zde si vyměňovat názory.Naši rodiče

svým rodičům vykali ,držme se této zásady a vše bude vždy zretelnější a jasnější.

fero

mnd®

fero: máš pravdu.slušnost nadevše. - to jsem napsal schválně ;) .

sebod*

No, právě, fero. Tady na tom Tvém případě krásně vidíš, jak se vše mění. Kdysi se rodičům vykalo, zaměstnancům apod se onykalo. Ani jedno už z toho není pravda (pár vyjímek s tím vykáním rodičům asi je). A tak se to má i s tím tykáním tady na internetu. V jeho počátcích, kdy se používaly pouze meily, se automaticky vykalo. Dnes jsme pokročili a máme FB, skype atd. A tam se hromadně tyká. Prostě to tak je. ;)

Já mám dojem, že na internetu často nejvíce tykají ti, kdo zažili právě ty jeho počátky.

Nezbyva nez souhlasit..

mirex*
hodnocení

0x

A já si myslím, že někteří se berou moc vážně.

mnd®

mirex: a já si zase myslím,že si to někteří neberem až tak moc vážně,ale jsme prostě tak vychovaní a neumíme všem říkat na potkání ,,vo*le a krá*vo,,.Stejně jako hned tykat.

mirex: pokud se potkáme na chodbě domu tak mi hned začnete tykat?

starý fórek odpoví:

Snažím se nyní získat přátele obdobným způsobem jako na Facebooku, ale osobně.
Každý den chodím ven a vyprávím kolemjdoucím, co jsem jedl, jak se cítím, co jsem dělal předchozí noc a co budu dělat zítra večer.
Pak jim rozdávám fotky mé rodiny, mého psa a moje fotky, jak pracuji na zahradě a trávím čas v bazénu.
Také poslouchám jejich rozhovory a říkám jim, že je miluji.
A funguje to. Už mám tři přátele!
Dva policisty a jednoho psychiatra..

jezevec*
hodnocení

0x

Kdyby vykání vůbec neexistovalo, bylo by na světě líp...

Čau všem!

Zajímavá myšlenka - můžete to prosím rozvést?

ben®

Dobrý den, patrně jde o vzpomínku na "úžasná" 50. léta minulého století a kolektiv v odborové organizaci (ROH), kdy se tykalo všem bez ohledu na věk či postavení . Zdravím!

Jo "všichni jsme odboráři" *smich*

Tedy ona to nebyla jen ta dávno minulá léta - měla jsem to "potěšení" pracovat vedle firmy, kde si také všichni tykali a ráno zahajovali pracovní den zpěvem a recitací hesel. A to je tak 15 let zpátky.

sebod*

Bene. V "úžasných" 50tých letech minulého století jsem ještě chodila po houbách *smich*. V ROH a KSČ jsem nikdy nebyla, přesto tady tykám. Jaké mám teda stranické zařazení?;)

culdabulda1*

sebod

- líbí se mi, jak se tady mnozí mohou "zbláznit" z komunistů - jakobychom žili pořád ve 20.století a svět se nezměnil ! - dnes má ten "komunismus" a totalita úplně jinou podobu - a to nikomu nevadí. Zajímavé.

doplněno 20.06.17 14:31:

Bene

- jen si ty migranty vítejte - děti a vnuky máte Vy, já ne .

Akorát si pořád stejně tykáme (tedy někteří) *bzum*

ben®

Dobrý den, a teď ještě tu o migrantech a islámu a máme to kompletní . Zdravím!

P.S. Komunisty tady řešíte pouze Vy.

jezevec*

Vztah "tykací" je pro mě bližší, upřímnější, rovnější. Lidé si toho více řeknou "narovinu" protože někteří se ostýchají být na plnou hubu upřímní k těm, kterým netykají...

Jezevče, problém je v tom, že si lidé pletou upřímnost s nevychovanosí, nedostatkem taktu, sprostotou, arogancí. Já se děsím každého, kdo o sobě tvrdí, že je upřímný, že všecko říká "na plnou hubu".*sok* Ten, kdo chce, dovede říci i nepříjemné a bolestivé věci kultivovaně, taktně. A nemusí o sobě tvrdit, že je "upřímný".

Proč bych si s kdekým měla něco říkat "narovinu"?

O upřímnosti nemluvě - v rodinách se tyká celkem běžně a zrovna přízeň někdy dokáže být neupřímná až hanba.

To je to kouzlo internetu, tykáš člověku, který by mohl být tvým otcem. Ono je příjemné, když ti tyká kluk na nějakém portálu a potom zjistí, že je o 20 let mladší a uvede ho to do rozpaků a to nepíši o pozdějším osobním setkání, kde se ostýchá tykat.

hodnocení

0x

Začíná se mi tato debata zdát čím dál rozplizlejší a zbytečnější. Budeme se zde snažit jeden druhého vychovávat? A povede to k něčemu?

Už Ildika před pár dny zmínila, že (služebně) starší uživatelé internetu mají tendenci v diskusích a na fórech tykat. Berme to jako fakt. Vzpomínám na své internetové začátky někdy v roce 2004. Objevila jsem zajímavé fórum, chtěla se zapojit, ale zarážela mě právě nejednota v tykání a vykání. Ptala jsem se syna. Odpověděl mi, že tykání je úplně normální, ale že mohu tykat i vykat. Že na internetu se úcta neprojevuje a nezískává vykáním. A že mě má zajímat hlavně obsah sdělovaného a že se nemám nikdy ničemu divit.

Ale te´d se divím, a to délce této zbytečné diskuse.

72mona3*

@bimbam - délce zbytečné diskuze? Tak to mrkněte na délku diskuze o tangách *smich*

hodnocení

Nestačím zírat*sok*

Jak se nám tykání na poradte.cz krásně zvrhlo na debatu o tykání si komunistů, odborářů a dalších podobných řekněme nesmyslech. Lidi, neblbněte, komunisty a odboráře do toho netahejte. Je to jen o společenských zvycích na straně jedné a o slušnosti a obecných zvyklostech na internetu na straně druhé. A podle toho by měla tato diskuze vypadat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]