Nejste přihlášen/a.
Chodim do jednoho zajmoveho klubu, kde se setkavam i s vekove starsimi cleny a bavime se spolu podle vzajemnych sympatii o ruznych tematech a o zabavu nikdy neni nouze. Co mi vsak vadi, kdyz se nekdo mene sympaticky zacne vyptavat na soukromi, impertinentni otazky soukromeho charakteru, ktere kdekomu nesveruji, i kdyz mnozi se klidne sveruji s cimkoliv a nechut odpovidat je urazi, nevim jak se z toho slusne vykroutit a nedat najevo odpor, kdyz to citim jako vlezlost. Nechci byt povazovana za namyslenou netykavku, ale jak nejak vhodne reagovat, aniz bych u mene vnimavych vyvolala nevoli, aby zkratka pochopili i drbavi "inteligenti", ze se jim nehodlam zpovidat. Vtipna vychytavka by bodla . Dekuji za rady
Několik podobných situací jsem zažila. Jednou jsem se v rozpacích začervenala a začala koktat. A od té doby je přesně toto moje obrana před nepříjemými dotazy i nepříjemnými tématy hovoru. Se strojeným údivem vyvalím na dotyčného lehce oči, vysoukám ze sebe přibližně "No co co co to to je? Já z toho snad začnu koktat!" Stále se usmívám a lehce kroutím hlavou. Zabírá to.
Také to jednou nezabralo. Pak jsem hbitě přešla z vykání do tykání a poslala tazatele příslušným jadrným výrazem do patřičných míst.
Pro méně vnímavé je "vtipných vychytávek" škoda, nepochopili by je. Těm musíte přímo říct, co Vám vadí.
Tdvořile bych jim řekla, že setkávání v zájmovém klubu u společného zájmu nikoho neopravňuje se vyptávat na něčí soukromí. A navrhla změnit téma.
Začnete-li se "vykrucovat", nepochopí, co Vám vadí, a budou Vás otravovat dál.
Jedna moje mladá kolegyně, kterou chtěli studenti podobnými dotazy na intimnosti rozhodit, odpověděla: Překvapuje mne váš opravdový zájem o moji osobu. V tom případě každý napište, co všechno Vás zajímá. Dotazy podepište a vyberte. Já, až budu mít čas a chuť, já Vám jednotlivě odpovím.
Neříkejte oné osobě, že je netaktní, ALE, že její dotazy jsou Vám nepříjemné, že nejste z těch, co svým soukromým baví okolí. Vy nepotřebujete urážet, ale vtipně dotyčného odpálkovat. Když to bude nějakej lehce úchylnej, tak se ho zeptejte, jestli mu nemáte rovnou přinést kartu od gynekologa. Jinému třeba, že se na to musíte nejdřív zeptat babičky. Oni se nejspíš baví Vašimi rozpaky. A přitvrzují, když se neumíte bránit.. Někdy jen stačí říct s úsměvem, že byste si taky chtěla některá svoje tajemství nechat pro sebe.
. Moje máti vždycky říkala: Mne může urazit jenom inteligent- a ten to neudělá.
Na vlezlé otázky je nelépe odpovídat také otázkou - "A k čemu to potřebujete vědět?", případně trvat na podrobném vysvětlení, proč dotyčný/á touží znát zrovna tohle.
Na drzé nechápavce také protiotázka (nejlépe nahlas a před více lidmi) například - "Děkuji za optání - a ta vaše inkontinence už se zlepšila?" "Ne, ještě se nebudu vdávat - a váš manžel se pořád kamarádí s tou blondýnkou, co jsem ho s ní potkala minulý týden na náměstí?" a tak podobně. Ale to už je hodně hrubá záplata a pouhý návrh - myslím, že na konkrétní situaci už si přizpůsobit dovedete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.