Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo mi pošle kozlíka?

Od: babajaga® odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

sháním nutně 1 vylisovanou rostlinku kozlíku lékařského /Valeriana officinalis/. Chceme jedničku za herbář, nedostanu ji ale já, nýbrž vnučka, studující veterinární školu. Rostliny mají předem určené. S tím, že neseženeme travinu Tomku vonnou, jsem se už smířila. Ale snad aspoň ten kozlík bude. ;)

Kozlík mi jedna rádkyně slíbila, jenže, chudák, netušila, že místo louky s kozlíkem bude letos zavážka. Takže to padlo.

Proto prosím - můžete mi někdo poslat jednu rostlinku kozlíku? Pokud se nevejde na čtvrtku A4, přeložit ji a vylisovat. Adresu pošlu vnitřní poštou, poštovné uhradím. Pokud by výskyt byl na Pardubicku, jsem ochotná si pro rostlinku přijet a vylisovat ji sama.

Předem děkuji za kozlíka i za vnučku. Zdraví Jaga.

Kozlík kvete pravidelně v červnu - červenci, takže je ještě čas. Jen kdybych věděla, kde ho najít. Jeho výskyt, který jsem kdysi před spoustou let znala, je už dneska dávno zplundrován. Jako plno dalších míst.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nechci slibovat - před pár lety jsem u lesa na bývalém motokrosovém place viděl obé... o víkendu bych tam měl zajet. Pokud bude, ozvu se :)

doplněno 06.06.17 15:40:

Je rozdíl vypočítat příklad z matiky a pomoct s rostlinkou někomu z města... Třeba u toho dnešního "Zapoměl-nezapomněl" jsem taky byl trochu proti přímé pomoci, vždyť to už je lenost nejvyšší...

doplněno 12.06.17 10:29:

Máte už s někým domluveno? Víkend byl u nás velmi rušný a neplánovaně jsem jezdil jinam, než za rodiči... ani tento týden se tam nedostanu :(

bim

Kozlík už je vylisováný, vypadá to dobře. A už jsme se s Jagou domluvily na předání. Ale tomku, pokud vím, nemá.

hodnocení

Děkuji za ochotu, Jmlc, kozlíka už pro mě má rádkyně pode mnou.

Kdyby ale byla snad ta tomka /je to prý tráva, asi jsem ji nikdy naživo neviděla/, tu bych tedy časem uvítala.

Netřeba spěchat, herbář se bude odevzdávat na začátku příštího školného roku, tedy někdy v září. Děkuji - Jaga.

určitě jsem ji ještě před pár lety viděl na loukách v okolí domova rodičů - mám zapsáno za uši, ozvu se :)

vilik*
hodnocení

0x
Jsem zvědavej, kdo sem teď napíše, že úkoly za nikoho neděláme, že to kazí charakter a vnučka by se měla snažit sama:-D
doplněno 06.06.17 15:52: Princip je stejný. Úkol dostala vnučka, ne babička;).
Ale vážně, já nemám problém poradit ani v té matice, kdybych si byl jistý správným řešením. Nikdy totiž nemůžu vědět, proč sem byl dotaz vložen. Ale stejně se tu vždy ukáže někdo, kdo napíše, že položení dotazu na DU do poradny je podvod. Jen jsem zvědavý, jak se k tomuto domácímu úkolu komunita postaví.
doplněno 06.06.17 16:56: Ano, chápu, ale už se opakuju.
Proč úkol dělá babička?
Dál to nemá cenu rozebírat. Neptá se nikdo cizí, ptá se známá přispěvatelka, musíme ji jistě vyjít vstříc. Ale až mi někdo zase někomu napíše, že úkoly neděláme, tak si vzpomenu na tuto diskuzi.
ladinpraha*

Vilíku, pokud nechceme, tak nikomu vycházet vstříc nemusíme. Jakoukoli otázku lze přece ignorovat. U většiny domácích úkolů lze poradit, nasměrovat, ale tady tu možnost nevidím. Babajaga má jistě zmapováno široké okolí své chaloupky, ale pokud víš o nějakém místě výskytu, které je v dosahu jejího koštěte, tak poraď a nasměruj. Babajaga není z těch, kdo váhají. Nastartuje koště, naloží vnučku a vyrazí.

lee*
No on je u herbáře problém v tom, že leckdo bydlí na sídlišti ve velkém městě a plno bylin nemá v dosahu. Já třeba chodím ven hodně, není to tedy o lenosti, ale spoustu bylin jsem vůbec nevěděla kde hledat. No a asi uznáte, že studentka nepojede z Pardubic do Budějovic, když ji někdo dá tip na naleziště. Nebo má procházet všechny louky kol kolem města kde bydlí a hledat? To máte jako jehlu v kupce. A dostat dvojku jen proto, že jsem nenašla místo výskytu, je přece pitomost
hodnocení

Lee, jela jsem autem na Seč. Kolem lesy, travnaté vlhké příkopy, kde by mohl být. Hledala jsem, jak jinak, než za jízdy. děda dlouho mlčel, pak mu došla trpělivost. Když jsem už asi potřetí zajela takřka do příkopu, bafl na mě, co dělám. Odpověděla jsem po pravdě: Hledám kozlíka! :-D

Docela se divím tomu, že mě nevysadil a nenechal dojít pěšky. Jaga.

lee*
Hlavně že ta jízda dobře dopadla. Jsem z vesnice a i tak pro mě byl herbář oříšek. A to je babička starousedlík a kdysi si sběrem bylin přivydělávala... A i tak jsme něco nemohly najit... Vnučce přeji hodně zdaru!

pohanka*
hodnocení

0x

Z mého hlediska jsem pro. Vnučka se poučí, jak vlastně ten kozlík vypadá in natura. Vysoká škola - veterina - fandím ji. Herbáře - vylisované a suché vzorky zde mnohokrát zkoušíme určit.

Mě je 60-61 a v životě jsem na kozlíka nenatrefila /kromě mého kolegy/. A nikdo mi ho neukázal. Třeba okolo něj chodím a nevím o tom.

Takže pro rozšíření obzorů ano, nejsem proti. Kromě toho, jedná se o dospělého jedince, žádný pubertální lenoch to není.

xy

To asi nebude vš, tam se známkuje spíš za zkoušky , než za domácí úkoly . I když, doba se mohla změnit.

pohanka*

Hm, ji, ji, střední.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Máme ho tu, jestli je to tedy on.

Kdo mi pošle kozlíka?

hodnocení

Děkuji moc. Ládine, měl by to být on. Trochu mě matou listy, podle mě byly /pokud si pamatuji z dětství, když jsem hodně dělala do kytek :)/, sice takto uspořádané, ale spíš takové uzší, čárkovité. Ale jinak to vypadá.

Děkuji moc. Vnučka nedělá VŠ, je jí teprve 16 let a dělá stř. veterinární. Co bude dál, nevíme. Pitvat kočku už zvládla. V rostlinách se moc nepobabila, já poznám hodně, ona moc ne. Ale lisuje statečně. S mou pomocí našla pelyněk černobýl i knotovku bílou. Naučila jsem ji rozdíl mezi hořčicí a olejkou. Snad to půjde. Jen ten "kozel" nás zlobil.

Každý zvládá něco jiného. Vnučka je zase juniorskou mistryní republiky v králičím Hopu - dálka. Cvičí celkem 4 sportovní králíky, většinou zakrské, ale vítězkou se stala právě ta klasická samička, která se narodila v běžné králíkárně a byla určena na nedělní oběd. A takhle se "holka jedna" vypracovala. Zachránila si tak svůj králičí život.

To ale jen tak na okraj. Někomu jde matika, jinému čeština. někdo je na rostliny, jiný na zvířata. Co nadělám. Učit se za ni nemohu, ani pitvat tu kočku /to bych stejně nedělala *blee*/, ale s tímhle jí pomoci mohu. Hodně rostlin znám. Ale mám tu smůlu, že ne všechny, které oni mají lisovat, u nás rostou.

Děkuji všem, Ládinovi, Jmlc a děkuji i těm, kteří mají třeba připomínky, že bába sbírá a lisuje. A zároveň to chápou. I to patří k životu. Dokud můžeme, pomůžeme. A vnučka se poučí. S kytkami pomoci mohu, s chemií ne. Tím spíš, že jsem moc dobře znala, kde kozlík rostl. Jenže je to už přes 50 let. Už tam neroste. Nějak rychle ten život utíká, nemyslíte? Jaga.

doplněno 06.06.17 17:24:

Až teď jsem si v rohu fotky povšimla té láhve s Kozlem. Ty jsi, Ládinku, opravdu šprýmař! *palec*

Paní jago, kozlík to je, ale nejsem si jistá, jestli to je přímo kozlík lékařský (Valeriana officinalis). Ještě u nás totiž roste kozlík výběžkatý(Valeriana excelsa) a od kozlíka lékařského se odlišuje menším počtem lístků na lodyžních listech a taky počtem nadzemních výběžků. Taky záleží, kde roste, protože se dá ještě zaměnit s kozlíkem ukrajinským, ten rozkvétá časněji než kozlík lékařský. Ale všichni patří do Valeriana officinalis agg. a někdo je od kozlíku lékařského ani nerozlišuje.

hodnocení

Paní Aleno, máte pravdu, podle květenství to skutečně kozlík je. A vím, že má i ty poddruhy. Trochu mě matou ty listy, pro zajímavost přikládám naskenovaný obrázek k. lékařského.

Ale to vůbec nevadí, Ládine, klidně lisuj a lisuj a...lisuj! Pokud je správný rod, nad druhem nebude, myslím, nikdo nijak bazírovat. Děkuji moc. Jaga.

Kdo mi pošle kozlíka? #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]