Nejste přihlášen/a.
Máte tu někdo zkušenosti s duchama? Popř. jakou? V televizi jsou často různý ty "dokumenty", kde je vymýtaj z baráků, ale tam neni moc jistý jak to doopravdy je.
Mám zkušenosti s duchy, ale těm televizním pořadům moc nevěřím - hlavně tomu, jak je různě nahrávají na kamery apod. Ani člověk je nevidí očima, ale vlastním "duchovním vnímáním" (čili vlastní duší). Foťák nebo kamera ničím takovým neoplývají.
P.s.: je nutné rozlišovat slovesa vymýtit a vymítat.
Dle mého názoru člověk, jakožto bytost především duchovní, může vidět duchovní svět přesně takový, jak je. Pokud je ve stavu patřičného vnímání. Nehledě na to, že tady opravdu nejde o vidění, jako takové.
Ono záleží, v jakém stavu člověk ten či onen nadpřirozený jev vnímá... lidská podstata a přirozenost je stále stejná, tedy v určitém stavu vnímáme všichni stejně - nezávisle na době, v níž žijeme, na kultuře apod. Druhá věc je ta, že ve stavu zcela bdělém či blízkém k němu už tam rozdíly být mohou. Ale to záleží mj. na konkrétním člověku.
Jenže jsou jisté hypotézy, že nevidíme přesně takovou realitu jakou si "uvědomujeme že vidíme", zkrátka informace nejdříve projdou přez "cenzora" (čelní temporální moz. laloky) a pak až do "vědomí" kdy si viděné "uvědomíme". Z čehož sice nutně neplyne že by fotoaparát či kamera musela zachytit zrovna "ducha," nicméně tato zařízení "nemají toho cenzora" co máme v hlavě my, čili objeví-li se na snímcích něco "zajímavého" může to být pravdivější obraz reality než který vnímáme my. Nejideálnější stav co se techniky týká je asi "analog"neboť již u toho digitálu dochází k jistým "zkreslením".
Bez ohledu na duchovní podstatu, řada paranormálních jevů zanechává zcela prokazatelně své "otisky" i ve zdejší "fyzické realitě". S člověkem je to malinko složitější neboť jak jsem již psal mozek provádí nejen "cenzuru" ale navíc ne jen tak "ledajakou" většinou "vyhoví svému naprogramování" jež je dáno celkovým kontextem společnosti v níž žijeme. To je i důvod, proč do doby než se svět začal pomalu ale jistě "zcelovat" "globalizovat" vnímali lidé realitu vždy jinak a to podle toho v jaké společnosti žily. (jinak vnímali např. am. indiáni před kolonizací, jinak evropané apod. jedni neviděli to co vnímali druzí a naopak) V dnešním již téměř zcela "smíchaném" světě tyto rozdíly ve vnímání reality pomalu "mizí" a tak si je pomalu přestáváme uvědomovat.
Lidská přirozenost a podstata zajisté může být stejná, ale přesto je možno aby dva úplně střízliví lidé vnímali naprosto odlišeně a pro oba to bude "věrohodné". Mozek informace "ohýbá" nebo jinak řečeno vnímá dle toho v jakém "kontextu" pracuje, jde o nevědomý jev. Navíc realita ve které žijeme je vnímána tak jak je vnímána především právě kvůli "programu" jež nevědomky celospolečensky vnímáme, v němž jsme vychováni. Např. indiáni někteří šamani vědí že realitu lze vnímat i z jiných stran dle toho "na jaký kanál mozek naladíme" podobně jako u příjmu vysílání. Ale to je odbočení.
Co se týče otisků těch jevů - otec se za minulého režimu určitou dobu (náhodou - sám to nedělal) pohyboval v okolí lidí, kteří měli za úkol vyšetřovat paranormální jevy v domácnostech. Režim byl ateistický, nicméně tyto záležitosti stejně prověřoval. Ti lidé vykládali, že se nesčíslněkrát pokoušeli nahrát např. talíře, jak jim létaly kolem hlavy - a nikdy jim v tu dobu přístroje nefungovaly. Jakmile aktivita utichla, technika zase začala pracovat.
Tedy já nezpochybňuju, že tam "otisky" být mohou, ale nezdá se mi pravděpodobné (i z jiných důvodů), že by bylo možné je tímto způsobem zaznamenat.
Ildika
Ano, paranormální jevy byly zkoumané předpokládám že ještě jsou , není pochyb o tom že v usa i bývalém cccp a zejména cccp na tom tvrdě pracovali, protože věci a jevy jako telepatie, telekineze a další by ovládnuty a rozvinuty znamenaly jistou "vojenskou výhodu". (lze zjišťovat jinak nezjistitelné informace apod.) Jinak tedy u nás byl v těchto věcech dobrý např. Břetislav Kafka, samouk, jež napsal knihy: "Nové základy experimentální psychologie", "Parapsychologie" a další jež stojí za přečtení i přes to, že jisté "výklady" / z pohledu fyzické reality apod./ nám mohou dnes připadat již trochu "anachronické" nicméně praktické výsledky se svými "somnambuly" měl a své pokusy v knihách i uváděl. Jinak šlo o člověka pevných morálních zásad u něhož zneužití nehrozilo ačkoli se právě zabýval i věcmi jako je ovlivnění a manipulace jiných apod.
Ale jinak, tzv. "paranormální jevy" jsou tak širokým tématem zahrnujícím tak velký rozsah různorodých jevů , že o tom těžko "jen tak" diskutovat, dnes k tématu naleznete jistě dostatek fundované literatury, osobně tuto oblast již tolik nesleduji vyjma "pár" praktických věcí které pro mně mají čistě praktický význam. (jinak jsem se tím dosti zabýval prakticky již od puberty)
Z těch, které jsem viděla, mi to naopak připadá zcela jasné, jak to doopravdy při jejich natáčení bylo :D Nechci tu shazovat ničí víru v záhrobí a podobně, ale zatím každý ten dokument, který jsem viděla, mi přišel legrační, třeba to, jak vždy natáčejí nočními kamerami, dlouho nic.. pak pořád nic, ale někdo začne ječet,že něco viděl, rozstřese se kamera, někdo s ní někam běží a všichni hysterčí.. nepůsobí to na mě moc přesvědčivě, spíše ochotnicky :D
Pokud někoho tyto věci opravdu zajímají zajisté se nespokojí pouze s "dok. filmy" uvedenými v televizi, tam je totiž ještě otázka jisté "úrovně" která může být poplatná spíše "zábavnému záměru". Lépe je si o tom něco přečíst, ale i tam se nevyhneme nutnosti "rozlišovat" při výběru té či oné knihy.
ekans - "ale tam neni moc jistý jak to doopravdy je".
Naopak, v těch pořadech je naprosto jasné, jak to je. Dokumentaristi nutně potřebují zvýšit sledovanost a proto dělají z lidí kastrované tury domácí. A celkem se jim to daří, například já se na ty pořady s chutí taky kouknu, i když na duchy nevěřím ani náhodou. A docela se u toho bavím . Prakticky každý ten příběh mě víc a víc přesvědčuje, že je to pitomost
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.