Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jističe v podhledu

Od: ovczaak* odpovědí: 10 změna:

zdravím,podělím se o můj včerejší objev. nevím,kam s tím,jestli to je vtipné anebo spíše k pláči. představte si,že v chodbě praskne žárovka a shodí jistič. rozvaděč je skryt nad minerálním podhledem a jističe vypadají,viz foto. potmě bych se tam hrabat fakt nechtěl...slušná pastička...

doplněno 05.07.17 16:22:

lego,já tam naštěstí nebydlím,já ta jen měl udělat koupelnu a chtěl si shodit jističe - tak jsem to našel.

paní ten byt takto koupila,prý to tak je přes deset let. na mou otázku,jak nahazuje jističe,když vyletí,mi řekla,že se to nikdy nestalo.

magdon,pravda,ten kabl vpředu je od nějakého alarmu,jde mimo rozvaděč

Jističe v podhledu
Jističe v podhledu #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nikdo*
hodnocení

1x

Aneb, co čech to elektrikář. Vsadím se, že to nemá revizi. Anebo, bych chtěl vidět revizáka, který se pod to podepsal.

doplněno 05.07.17 11:22:

Provedení těch připojení na jističe, to jak jsou zkroucené, ten zvláštní způsob, jak je přiveden ten modro-hnědý, asi LYS, ten hnědý v popředí, podle tloušťky asi přívod, svědčí o tom, že to buď nedělal elektrikář, nebo to dělal elektrikář-frantopodržtojájdupropeníze. Udělat tohle v učení, tak by nám mistr urazil ruce. To by bylo keců...

V tomhle případě bych to neházel na elektrikáře, ale na podhledáře, kterým je nějaká elektrika ukradená a je to takhle pro ně nejjednodušší řešení. Ten rozvaděč (možná i s originálním zakrytím) tam byl pravděpodobně mnohem dřív, než ten podhled. Takže revizi to původně asi i mělo. Je spíš otázka, proč to zadavatel práce (na podhled) v tomhle provedení převzal. Nebo to přímo takhle chtěl?

doplněno 05.07.17 11:44:

Ten modrohnědý LIS je tam teda asi přivedený dodatečně, už podle "kvalitního" protažení pod lištou podhledu (bez komentáře), ale na připojení ostatních není nic zas tak moc špatného. V těchhle rozvodnicích moc místa nebylo a kdyby nebyly dráty zkroucené, nevešly by se pod kryt (který tada teď chybí). Přívod u těchle jističů musel být zhora, takže to béžové v popředí nebude přívod, ale je jakýsi "kolemjdoucí" kabel, který nemá s rozvaděčem nic společného.

lll*

No já bych se vsadil, že to revizi má. Asi ne periodickou, ale alespoň jednu, ještě před podhledem. Nicméně my Češi máme takovou specialitu, někdy děláme revize i od stolu, takže papírově to klidně může být OK.

hodnocení

1x

To vypadá na normální panelákovej byt kde někdo nechal snížit strop podhlem... Je to tak že?

ovczaak*
hodnocení

jj,je to panelák,byt prakticky v původním stavu,stavěno někdy kolem r.85... mne na tom fascinuje uvažování toho člověka,který nechá jističe schovat nad podhled a ještě bez krytu... i kdyby to nebyl elektrikář,to přece musí i vola napadnout,že to smrdí průšvihem... blbé je,že se mi nedaří ten kryt sehnat,nikdo ho nemá,všichni to rovnou vyhazují. nový rozvaděč paní nechce...

Jsem myslel ze ten kryt mas dole schvalne.

cydomewa
hodnocení

0x

Někdo sundal kryt a zpět ho nevrátil. Elektrikář za toto určitě nemůže.

hodnocení

0x

No neni to nejhezci:)
Jak dlouho tam bydlis ze jsi to nasel az ted?
Pokud se zrusi snizenej strop, tak je vse v puvodnim stavu. Elektrikari jsou v tom nevinne.

vykuk*
hodnocení

0x

Jak již psal kolega, pod originální kryt se to takhle muselo naohýbat, aby se to tam vešlo. Uchycení/boky toho původního krytu bylo z velmi křehkého "bakelitu" a často to praskalo. Tak si dovedu představit, že po letech a po projití "řemeslníků" kolem něj , to nepřežil a uživatelé bytu jsou odsouzení k nechtěné občasně léčbě revmatu v rukách, pří dotyku nesprávných míst na jističích.

Doporučil bych sem ke dveřím dát nějakou nekovovou stoličku či stolek, pro obsluhu nezbedných jističů.

dusger*
hodnocení

0x

Pokud jsi se k téhle instalaci nějakým způsobem dostal, takhle to nechat nemůžeš. Jednak důrazně doporučit úpravu podhledu, odstranit úplně či udělat stropní niku, nebo aspoň osadit nějaké dvířka. Rozvaděč do doby, než si sežene náhradní kryt třeba jen provizorně zakrýt, poslední způsob je obtočit izolačkou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]