Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat i když to možná bude zrovna odpovězeno: při rozvodu bylo podepsáno před soudem majetkové vyrovnání bez nároku na odvolání. Jenže druhá polovička se rozhodla že slovo nedodrží a peníze co měla poslat neposlala. ale jelikož majetkové vyrovnání je jen cár papíru protože se před soudem podepsalo že jsou vyrovnaní tak asi není nějaká možnost tohle řešit? Nebo tedy zkusit jít za právníkem?
Děkuji.
Karel.
Na soud jste dali majetkové vyrovnání - dohodu, že jste vyrovnaní a že po sobě nic nevyžadujete. Ale na druhou stranu jste měli jinou dohodu, že vám má něco platit?
podle mě je důležité jaké dohody to jsou resp můžete mít 100 platných dohod, které spolu nesouvisí a každá z nich je platná sama o sobě. Ale pokud jednu 100x aktualizujete platí jen ta poslední.
Ano, měli jsme sepsaný papír vzhledem k tomu že odcházím z domu kde jsem investoval že mi bude vyplacena určitá částka (90tis) ale když byl soud tak aby se urychlil proces tak se musel podepsat papír že jsme vyrovnaní, jak píšete. Papír co jsme si sepsali mezi sebou tím pádem nemá žádnou váhu nebo je tam naděje myslíte?
protože druhá strana se rozhodla tím pádem že peníze nepošle.
Dobrý den, Karle, žádný "papír se nepodepíše" (ani nepodepsal), protože to neumí. Dohodu o vyrovnání jste dobrovolně (nemusel jste podepisovat nic, s čím jste nesouhlasil) podepsal Vy a ten, s kým jste se dohodl.
Platila by i ústní dohoda, ale "s papírem" máte mnohem větší šanci. Obraťte se na právníka. Písemná výzva k zaplacení sepsaná právníkem by manželku spíše přiměla zaplatit.
PS:
Nešlo náhodou o podvod? Opravdu se druhá strana rozhodla nezaplatit až po rozvodu? Nesepisovala dohodu už se záměrem nezaplatit?
Ta dohoda musí být zapsána v Rozsudku jménem republiky. A to rozhodně není cár papíru, který lze jen tak opomenout. Na tom se dá postavit majetkoprávní žaloba. Nepřemýšlejte, podívejte se do Rozsudku!
Ad karelmandak - Ano, měli jsme sepsaný papír vzhledem k tomu že odcházím z domu kde jsem investoval že mi bude vyplacena určitá částka (90tis) ale když byl soud tak aby se urychlil proces tak se musel podepsat papír že jsme vyrovnaní
V tom prvním "papíru" je uvedeno, že vám manželka vyplatí 90 tisíc za co a do kdy?
Ta vaše investice byla do cizí nemovitosti z výhradně a prokazatelně vašich prostředků?
A proč jste "musel" podepsat, že jste vyrovnaní? To požadoval soud? Pokud ano, jakým způsobem?
Na papíře je napsané že mají dojít kotlíkové dotace a tu částku že dostanu já.
Jestli se dá taková dohoda nějak obhájit nebo jelikož byl soud proveden s tím že je to bez nároku na odvolání.
Zkusím tedy právníka ať se na to mrkne.
Pokud se nepletu (případně mě někdo opravte), jsou kotlíkové dotace vázány na nemovitost. Z jakého titulu byste je měl dostat vy?
Ano, zkuste právníkovi předložit všechny doklady, bude mít přece jen lepší výchozí pozici, než my.
Je tak sepsaná dohoda že jak dotace přijdou tak že je dostanu. jako v rámci majetkového vyrovnání.
Ta vaše druhá dohoda byla sepsána jen na papíře mezi váma, bez ověření podpisů a bez lhůty splatnosti? Obávám se, že pokud nemá náležitosti jako ověření, půjdete do předem prohraného sporu, přičemž protistrana si toho byla zřejmě dobře vědoma a měla vše předem konzultováno.
Př: když u soudu předložíte podepsaný papír od manželky, že obdržela do svých rukou alimenty za nějaké období, soud tento papír vůbec nebere v úvahu a podpisů tam může být spousta.
Byl problém před podpisem zajít na konzultaci za právníkem?
Papír s pravým podpisem, že Vám někdo něco zaplatí je vždy platný, přestože nebyl u rozvodového řízení předložen.
Je to ale na jiný soudní spor, protože majetkové vyrovnání po rozvodu již bylo uzavřeno. Poraďte se s právníkem.
Pokud není ověřený podpis, je takový papír neplatný. Proto je ověřování podpisů. To je vcelku logické. Pak by muselo nastat znalecké dokazování pravosti podpisu.
To samé platí o podpisu na směnce. Pokud dlužník popře pravost podpisu, je důkazní břemeno na držiteli směnky. Více nález nejvyššího soudu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.