Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zadal sem si prispevek na peci a karticku ztp lomeno p zamit

Od: romzu odpovědí: 21 změna:
zamitli mi. prispevek na peci a karticku ztp lomeno p kde je chyba v obvodni doktorce nebo v posudkovy jak to mam provest aby mi uznaly 4400 peci moje nervy sou uz pocuchane

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

OL Vám vyplnila žádost, kam uvedla po pravdě, co všechno sám nezvládáte. V čem budete potřebovat pomoc. Podle toho se pak odvíjí příspěvek. Dotyčný si tím finančně nepřilepší, tento příspěvek je určen pro sestry či jiné pomocnice, které přichází uklidit, vykoupat, připravit jídlo. Může Vám pomáhat i příbuzný, kterému za to zaplatíte.

Počkejte si třeba rok, uvidíte, jaký bude nadále Váš zdrav. stav. Podle toho můžete požádat časem znovu.

Co se týká kartičky ZTP. Chtěli jsme ji pro babičku, když jí bylo 90 let a velmi špatně už chodila. Hlavně kvůli cestám k lékařům /místo pro invalidy, blízko do ordinace.../. Nedostali jsme nic. Paní v kanceláři nám řekla, že by žadatel musel minimálně přijít o nohu, aby zmíněnou výhodu dostal. Když jsem si zoufale posteskla, že bychom tedy museli babičce uříznout nohu, paní arogantně připojila: A tak musíte řezat nad kolenem. Pokud není pryč kolenní kloub, nedostane stejně nic. Hyena jedna!

Bylo mi z toho smutno. Znám paní, 60 let, velice pěkná, na pohled žádný problém a vesele si kartičku užívá. Znám i velmi zachovalého pana doktora v důchodu s kartou ZTP. Běhá jako jelen, kolena má obě. Ale je fakt, že do žádného člověk nevidí, zda to opravdu potřebuje, či to jenom zneužívá. Jaga.

achjo

Jako byste neznali byrokracii ve zdravotnictvi, vpomente na Belmonda a jeho proflaklou filmovou scenu, jak hraje postizeneho kontrole ze socialky, podobne v bledemodrem musite umet zahrat, kdyz chcete ziskat body. Je to realita nekdy spis k placi, ale smat se muzete potom, pilne nacvicujte a vysledek se dostavi *smich*

jedubaba*

Postrádám základní informaci PROČ zamítli a jestli je ve zprávě o zamítnutí uvedena možnost odvolání.

tondac*
hodnocení

1x

Záleží hlavně na posudkovém lékaři. Podle mých zkušeností je na těchto pozicích usazen ten největší lékařský odpad, který už dávno zapomněl, na co přísahal ve jménu Hippokrata a na poslední štaci otiskem razítka za třicet stříbrných zhodnocuje svůj lékařský titul a dodává stanovisku úřadu punc věrohodnosti.

Zdá se mi, že systém je nastaven tak, že se v prvních krocích zamítne skoro všechno a žádosti jsou podrobeny přirozenému výběru - tedy, že přežijí jen ty nejvytrvalejší. Proto doporučuju odvolávat se ve stanovených lhůtách postupně k patřičným organizacím (posledním je myslím odvolání k MPSV).

Znám tuhle proceduru z pohledu rodiče diabetického dítěte a ani od ostatních rodičů diadětí neznám nikoho, kdo by to dostal hned napoprvé. VZP je na Mořského koníka nevezme, protože je péče moc náročná, ale sociálka jiim nechce dát příspěvek na péči, protože ji nepotřebují. Oni mluví, myslí, chodí, oblékají se, sportují, studují ... ale že se můžou každou chvíli dostat do kolapsového stavu, to ty senilní posudkáři nechápou. Já zas nechápu, proč to není posuzované z hlediska diagnozy. Třeba i v Austráli dostávají příspěvek na péči diaděti do 16let automaticky. Na webu jsem kdysi narazil na australskou tiskovou zprávu, že děti, které už někdy příspěvek pobíraly, ho dostanou bez žádosti a rodiče ostatních dětí mají LASKAVĚ kontaktovat místně příslušnou pobočku.

hnipirdo*

Ne všechny LPK bych házel do jednoho pytle. Když jsem marodil rok, žádal jsem o prodloužení podpůrčí doby. Byl jsem vyzván, abych předložil zdravotní dokumentaci a přišel na kontrolu k LPK. Při její návštěvě, když se lékařka podívala do papíru, mi oznámila, že pracovní neschopnost mi bude ukončena k určitému datu. Vyvalil jsem na ni oči, ale ona, s ledovým klidem, mi oznámila, že mám nárok na II. stupeň ID, ale ještě mně vyzvala o co nejčerstvější vyšetření, které jsem ji na druhý den předložil a po jeho předložení mi sdělila, že mám nárok na plný ID a vzhledem k tomu, že jsem měl v tu dobu 2 a půl roku před starobním důchodem, nemusím na kontrolní vyšetření. No, a při následující kontrole u své lékařky budu žádat o průkazku ZTP a jsem zvědav, zda mi bude vyhověno. Podotýkám, že mám hlavu a všechny končetiny v pořádku.

iz*
hodnocení

0x

Obvodní lékařka jistě vše vyplnila podle skutečnosti, tam by snad chyba být neměla. Nemusí ale být ani u posuzujícího → záleží na tom, z jakého důvodu o příspěvek i kartičku žádáte.

jirka20
hodnocení

0x
Kamarád chodí o fr.holích(po zlomení stehenní kosti nad kolenem),dobelhá se sotva k autu před domem,ortoped mu pohrozil,když někde špatně stoupne a upadne,tak mu nohu uříznou...
Žádal a taky nic...dokud se může "belhat",dokud může do vany a z vany,na wc.
Na sněhu a ledu nic...sedí doma.
Občas mu nakoupí někdo z rodiny,známých.
pb®
Posuzuje se podle zvládnutých úkonů. Partnerova babička bere 4400. 82let, na jedno oko slepá a na druhé hodně špatně vidí, sedí na vozíku, nechodí už vůbec, ale ještě se většinou bez pomoci zvedne z postele a přesedne na vozík. Potřebu délá do plen, nic neudrží a bez pomoci si nesedne ani na toaletní židli. Osobní hygienu nezvládne vůbec, oblékne si tak noční košili, nic jiného. Neuklidí si, v pravé ruce nic neudrží. A podle posuzovaných úkonů na vyšší příspěvek nemá nárok. Protože se pořád částečně oblékne, nají, hotovky si ohřeje a i to prádlo dá do pračky a odpadky do koše. Taktéž si zavolá k lékaři. Proti ní je ten váš známý junák.

hodnocení

0x

Uveďte prosím, jakým způsobem chcete příspěvek na péči využít. Pak vám můžeme lépe poradit.

jofa*

bruno2. Nevím jak mu v tomto chcete poradit. Může využít třeba tak, že si koupí chladničku. I to nyní lze takto s přispěvkem naložit.

Pokud vám někdo uvěří a příspěvek na péči použije ke koupi chladničky, pak riskuje, že mu příspěvek bude odňat. Zákon o sociálních službách totiž stanoví: Povinností příjemce příspěvku je ... využívat příspěvek na zajištění potřebné pomoci osobou blízkou nebo asistentem sociální péče uvedeným v § 83 nebo poskytovatelem sociálních služeb, který je zapsán v registru poskytovatelů sociálních služeb podle § 85 odst. 1, nebo dětským domovem anebo speciálním lůžkovým zdravotnickým zařízením hospicového typu... A dále - Krajská pobočka Úřadu práce kontroluje, zda příspěvek byl využit k zajištění pomoci. O nákupu čehokoli z PnP není v zákoně ani slovo.

jofa*

Příspěvek může žadatel použít i pro věci v domácnosti, které žadateli usnadní nebo pomůžou v jeho nemoci a tou chladnička (dlouhodobé skladování potravin) bezesporu je.

Můžete mi sdělit, o co se opírá vaše tvrzení? Příspěvek na péči může být použit jen na péči. Jeho využití pro nákup čehokoli se posuzuje jako zneužití příspěvku.

jofa*

Víte, to nesmíte ty zákony tak brát doslova. Toto co jsem popsal, pokud je v souladu potřeb žadatele, není zneužití. Zjišťoval jsem si to a při námitce bych uspěl. Stejně jako speciální postel, židle...

Stále se vyhýbáte odpovědi, proto už s vámi diskutovat nebudu. Záleží tedy na čtenáři, které odpovědi uvěří.

jofa*

Diskutovat nemusíte. Já Vám píši co je možný a nemusí to být v zákoně.

Příspěvek na péči je adresně psán/zasílán na dotyčného potřebného. Jestliže potřebuje ledničku, aby si nepřivodil v 30 stupňových vedrech otravu jídlem, pořídí z příspěvku ledničku - stejně si na ni musí našetřit. Zrovna tak zdravotní postel, nepropustné prostěradlo, korzet či další léky, na které např. přestala pojišťovna přispívat, atd. ... Ten člověk, který žije z ID a má příspěvek se musí velmi ohánět, aby s tím vyšel, uhradil pečovatelku, léky atd...

majsterjoe*
hodnocení

0x

Chyba může být na všech stranách. Tohle se stává. Jednou obvodní lékař nedodá posudkovému vše potřebné, nebo posudkový špatně rozhodne, nebo se rozhodne prostě zamítnutím schválně. Je třeba se odvolat a požádat znovu.

pecenkav*
hodnocení

0x

Ta největší chyba je skoro vždy na straně žadatele. NIKDY se nesmějí uvádět zcela pravdivé údaje do žádosti, úředník posuzuje stav podle tabulek, zásadně se nesmíte přiznat, že si ty boty nakonec s probléma obujete a zavážete sama bez pomoci, když něco upadne na zem, tak že se pro to dokážete nakonec přece jenom ohnout i když přemůžete bolest, sama se učešete, to znamená, že udržíte ruce zvednuté a tak dále, podle toho jedou ty tabulky. Prostě nad odpověďmi na otázky přemýšlet, vaše odpovědi by si mohli odporovat.

Jiná rada asi neexistuje.

jofa*

U moji matky přijely dvě sociální pracovnice. Jedna mluvila s matkou, druhá se mnou. Kdyby bylo podle matky, tak nedostane přispěvku ani korunu.. Všechno si udělá, nikoho nepotřebuje, všude dojde... Stejně nakonec vše musí zhodnotit lékař a na jeho posudku záleží nejvíc čeho žadatel nakonec dosáhne. Takže mužete napsat cokoliv ale je na lékaři, který rozhodne, jakého příspěvku zřejmě dosáhnete nebo nikoliv.

marfusa*
hodnocení

0x

S posudkovou komisí mám bohaté zkušenosti. Co ta se nás natrápila. Hned jsem podávala odvolání a jednou i soudní spor. Potřebujete se odvolat. Komise hřeší na to, že lidi se neodvolávají a tak sociální péče hodně ušetří. Energie musel člověk vynaložit hodně a k tomu se starat o nemocné dítě. Velmi vyčerpávající.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]