Nejste přihlášen/a.
Zdravím, právě se dívám na rozhovor s Kájínkem. Pamatuje si někdo jak to tenkrát bylo? Já tady v té době nežila, ale podle toho co teď říká mi přijde docela pravděpobné že to neudělal. Myslíte si že byl odsouzen nevinně?
Nevěřím, že vraždil. Fandím mu. A i kdyby náhodou spáchal onu dvojnásobnou vraždu...23 let je dostačujících. Milost dostal tedy oprávněně. Každý si zasloužíme druhou šanci...zvláště jsou-li zde pochybnosti.
P.S. Co říkáte na jeho zelené tílko Adidas...myslím, že půjde docela na dračku :D
Každý děláme různé chyby i pan prezident. Ale ani on nevěří v Kájinkovu nevinu, proto také mu nastolil těch sedm let kdy se může projevit a dostat se zpátky do kriminálu. Když se ale podíváte na Kájinka a jeho postavu, nemůžete říci, že by se měl v base špatně, je dobře živený a protože měl spoustu volného času tak i dobře vycvičený. Zkrátka dnes mají viníci mnohem více možností pro svoji obhajobu (například Rath), než jejich žalobci. Kdyby bylo po mém rozhodně bych velmi zpřísnil podmínky ve vězeních a nutil vězně pracovat, aby mohli uhradit pobyt v base kde se mají lépe než my všichni na vojně.
To se můžeme jen dohadovat, jak to tehda bylo.
K otázce v nadpisu (co si o tom myslím) – je mi to celkem jedno. Teď jsou toho plné zprávy, ale je to jen otázka času, než to vyšumí a tenhle boom nahradí jiné téma.
Jestli to udělal nebo neudělal, ví jenom on sám. Já osobně se nedokážu přiklonit ani k jedné variantě, protože to sand ani nejde. Kdybych tvrdil, že je nevinný, tak na tuty to nevím. Každopádně byl zabit podnikatel Štefan Janda, který byl prý hajzl všech hajzlů a ti čmoudi Pokošové, co mu dělali ochranku asi taky nebyli žádní svatouškové. Vražda byla spáchána, on, ať už to udělal či neudělal si odseděl dost. Je spustu vrahů, kteří znásilní a zabijí dítě a dostanou mnohem méně. Komu chybí agrsivní, arogantní, násilnický podnikatel Janda a cigán s pochybnou minulostí?
Ať už to bylo jakkoliv, transparentní to určitě nebylo a vrah se bude zpovídat po smrti.
Neudělal to. Snad všichni ministři spravedlnosti podali stížnost nebo žádali obnovu procesu. Jenže u nás to znamená, že to dostane ten soudce, který ho odsoudil. A že on má prohlásit, že rozhodl vadně. A že tedy pravděpodobně zasluhuje potrestání. Takže se obnova procesu nekonala, i když bylo naprosto jasné, že justice odsoudila nevinného. A vinného už neodsoudí. Promlčeno ..
Ptoč mu tak ubližují, tak svatému člověku. Wikip.:
Kajínek měl první problémy se zákonem pro majetkovou trestnou činnost už jako nezletilý v roce 1974 . Ve vězení byl poprvé v roce 1982 za vloupání do chat. V roce 1985 byl opět odsouzen za bytové krádeže , nedovolené ozbrojování a útok na veřejného činitele , protože při zatýkání zranil pěstmi dva policisty a třetího shodil ze schodů. V únoru roku 1990 byl propuštěn, nikoli na amnestii , kterou vyhlásil prezident Václav Havel, ale na vyhovění žádosti o prominutí zbytku trestu. V témže roce však byl znovu odsouzen, tentokrát na 11 let, za loupežné přepadení policistů se zbraní v ruce a krádež jejich vozu. V roce 1998...
Ano, to všechno je známé. Ale proto, že sebral policajtům auto, připoutal je ke stromu, sebral jim auto a zavolal operačnímu, kde si je mají vyzvednout - kvůli tomu dostal doživotí? Tak proč je v rozsudku cosi o vraždě?
Přestože jsem panu Kajínkovi držela palce, po shlédnutí TV z něj mám poněkud smíšené pocity.Moc žvaní. Já bych mlčela a jen se rozhlížela po světě, který mi 23 let unikal a hned neventilovala své zážitky z basy. Jak ho nuceně stěhovali, svazovali, jak ho ostatní vězni práskali kvůli výhodám, jak měnili záznamy ve zdravotních kartách.
Neříkám, může mít kus pravdy, ale proč s tím hned ven? Nadělá si tak jenom plno nepřátel, někteří z bývalých spoluvězňů, které přímo jmenuje, po něm po propuštění třeba půjdou.
Navíc mi Jirka připadá něco jako Mirek Dušín - výkvět všech ctností. Mluví o sobě, že vůbec nepije alkohol /ani pivo/, nekouří, nebere žádné drogy. Ano, je to krásné, ale u člověka, který žil v krimu a přišel do styku s kdečím nedobrým, mi to připadá spíš jako pohádka. Pokud je to ale pravda, chválím ho. Většinou si lidé z basy přinesou další negativní návyky, které dřív třeba ani neměli. Tak je možné, že třeba právě Jirkovi to pomohlo.
Jinak uvidíme, jak se začlení. Musí sám chtít. Nelíbí se mi, že se z něj dělá celebrita. Jen to jeho zelené tílko, v kterém byl propuštěn, prý nyní shání spousty zákazníků. Ale to jsme celí my - příklady táhnou. Snad všichni ti, kteří shánějí zelené tílko, nebudou pak také jako on chtít 23 let "bručet". Kam by je dali? Věznice jsou plné až po střechy...Jaga.
Hlavně aby si našel práci a šel něco pořádnýho dělat, aby jsme jej nemuseli dále živit, jako do této chvíle. Ten už stál tolik pěněz, za jeho kriminálního života, daňových poplatníků až to bolí. Pravda není sám, takových gaunerů je mraky.
Ten nikdy nedělal a dělat nebude. Bude žít z toho co mu vydělají exkluzivní rozhovory v bulváru, napsaná kniha a natočený film. Vsaďte se, že bude co nevidět v televizi.
Taky si myslím, že se moc nepřetrhne prací a ani nebude muset pracovat. Má a bude mít peněz dost.
Ad klera
Ovšem nejsem si jistá v tom, jestli to, že ho Zeman propustil, nám jakkoliv potvrzuje, že soudní systém selhal.
Jistěže ne. Prezidentská milost nijak nesouvisí s chodem justice, jedná se o "akt milosrdenství" (jak to hezky nazývá pan mluvčí ).
Vaše starosti, na jeho hlavu. Myslíte si, že jste ho živil zrovna vy? Už se konečně smiřte s tím, že je na svobodě a nechte ho žít, třeba vás překvapí...
Jago, to je fakt velke riziko, aby si z nej nebrali priklad vsichni pomatenci co se radi opiči a chteli ziskat nejen ujete tricko, ale taky projit kriminalem, aby byli "opravdovi chlapi" kriminalnici jako tahle falesna ikona. Jesteze se necpe do politiky, to by bylo preferenci
babajaga:
to vše z něj dělají média, nedivím se současnému prezidentovi, že novináře nenávidí a dělá si z nich prču, na druhou stranu novináři píší co se většině národa líbí a po čem lační. Otázkou je zdali je možné většinu národa zaujmout něčím lepším, možná, nebo určitě ano, ale dá to víc práce
to vše z něj dělají média
Ona ho média nutí s pistolí u hlavy, aby jim poskytoval "exkluzivní rozhovory"?
Ano, samozřejmě by je mohl poslat někam a co by se stalo? Média by o něm šířila senzační smyšlenky...
Jago, já si myslím, že on mluví tak, aby se zalíbil lidem. A nemusí být vše pravda. Stejně jako mluví naše celebrity. Umí mluvit tak, aby byly zajímavé. Kdoví, jestli mu někdo neporadil, jak a co má říkat do médií.
Když koukám někdy na ten pořad na Nově - Holky pod zámkem, tak bych tam nechtěla skončit.
Musíme uvážit,protože i když je K na svobodě,má určenou podmínku na 7 let.
Když uvážíme,že to byl v každém případě grázl,několikanásobný recidivista,pak by mě neudivilo,že za prachy určitě vraždil.
JABRAKA
Musíte uvážit, že údajný zadavatel vraždy nebyl nikdy obviněn ani odsouzen ! Nebyly zajištěny pachové stopy, znalci vyloučili souběžné střílení z leva a zprava do okének auta jedním člověkem a nedokázali rovněž vysvětlit výskyt nábojnic v autě. Soud vůbec nepřipustil svědky z věznice, kteří popisovali pohyb několika osob u auta při střelbě, když podle soudu byl Kájínek sám. Pravděpodobně byli vrazi příslušníky Policie a ta nutila svědky k účelovému svědectví. Svědci nakonec svá svědectví odvolali pro nátlak Policie. Za jaké prachy, když zadavatel je nevinný? To máte nápady...
Nejlepší by bylo, kdyby se mezi sebou teď vystříleli. Stejně se od nich nedá čekat pro společnost nic přínosného, jen bude o několik gaunerů méně.
Otevřu noviny - Lenin. Pustím radio - Lenin. Pustím televizi - Lenin. Bojím se otevřít konzervu.
Jinak, kdyby vás to hodně zajímalo, tak rozsudek na Kajínkem se dá dohledat.
Magdon, děkuji. Tahle otázka mi opravdu unikla, jinak bych se neptala. Jdu si to přečíst. Určitě se dozvím víc.
Tak to jsem neznala ten fór o konzervě .
A právě jsem si pročetla tu diskuzi která mi unikla. Za prvé jsem napsala špatně jeho jméno. Kajínek, ne s dlouhým á. A za druhé jsem se dozvěděla, že je o něm film a nějaká kniha. A neznám ani ten film a a ni nevím že vydal knihu. Vy ano? A jak se jmenuje ten film a ta kniha? Díky.
No právě, já jsem poslouchala na zahradě celý den radio a bylo tam docela hodně rozdílných názorů od různých lidí. A každý říkal něco jiného. Tak v tom mám docela zmatek. To že to je recidivista to také říkali, že kradl a tak dál. Ale ti dva lidé co vypovídali že ho přímo viděli pak zase svou výpověď zmněnili. No snad by Zeman nepropustil na svobodu nebezpečného vraha, který by se mohl teď chtít pomstít těm dvěma co svědčili proti němu. Tak děkuji za odpovědi. Jenom mi to vrtalo v hlavě. Nakonec se uvidí co bude dál. Pokud se nenapravil a je to nebezpečný psychopat, jak někteří v tom radiu říkali, tak to nevydrží a nebude to trvat dlouho a zase o něm uslyšíme. Jinak na mne neudělal špatný dojem. Nevypadá vůbec na to, že by prožil tolik let v kriminále. Ale jak je známo, zdání klame.
Zdravím
Já bych se toho propuštění vůbec nebál, sám o sobě prohlásil že byl víceméně "bytař", vraždy dle něj "nebyl jeho obor" , je to inteligentní chlap, své si odseděl navíc jak už jsem psal jak někoho mohli odsoudit na základě rozporuplných indicií, byla tam spousta nejasností jistý je pouze ten hlavní "rámec" jak se to "asi stalo" ale figuroval v něm nejen Kájínek ale i policisté a další. Navíc být tak populární jeho původnímu "řemeslu" ("bílení domácností") příliš nesvědčí. A k těm médiím, no jistě zase je o čem dlouho debatovat a rozebírat to ze všech stran, ze závěrů které z takových diskuzí vyjdou nechť si ale nikdo nedělá těžkou hlavu, všechno dopadne stejně úplně jinak
"Pokud se nenapravil a je to nebezpečný psychopat..."
Je to grázl a lump, ale nebezpečný psychopat určitě ne. Je velmi inteligentní. Měl prostě smůlu, že byl nejen v nesprávnou dobu na nesprávném místě, ale hlavně tam byl s nesprávnými lidmi (s dlouhými prsty), kteří z něj pravděpodobně udělali obětního beránka a hodili mu ty vraždy na krk.
myslím, že pro mínění většiny lidí je rozhodující fakt, že Kajínkovi nebyla povolena revize procesu, když se vyskytly pochybnosti o jeho účasti v případu.
A pokud člověk vezme v úvahu praktiky 90-let i špinavosti politiky současné, docela dobře může i věřit, že je nevinný. V každém případě nebyla výše trestu úměrná jeho provinění, jelikož stejní, nebo i horší zločinci fasují tresty nižší. A ostatně - Kajínek zabil jenom mafiána a mafiáni se holt střílejí!
Nikoliv zabil, tam jsou tresty nižší, ale vraždy a nájemné a o to je to ještě horší respektive, tvrdší max. tresty.
Na rozdíl od jiných zde, já u toho nebyl... z rozsudku .. mělo by to za následek prakticky okamžitou smrt poškozeného Vojtěcha Pokoše; tohoto jednání se obžalovaný Kajínek dopustil za úplatu nejméně 100.000,- Kč, vyplacenou mu obžalovaným Vlasákem prostřednictvím obžalovaného Hegedüse s tím, aby poškozeného Vlasáka zbavil vyděračů, při páchání tohoto jednání byl obžalovaný zároveň veden i snahou vyjít vstříc obžalovanému Hegedüsovi a imponovat jako zkušený profesionál, ...
Podnikatel Janda, odrůda Franty Mrázka, Pokošovci za pomoci ochránců, jako kvalitní výběrčí výpalného v Plzeňském doupěti, Kájínek také pěkný lupínek a uvažme jaké jsou občas rozsudky, znalecké posudky a to před 20 lety pravděpodobně byl ještě více divoký východ v banánové republice při sortování co se dalo ještě uloupit
Tak o tom člověku nic moc nevím. Proto mne zarazilo, že jsou toho plná média a že je kolem něho takový humbuk. Film jsem si našla a právě si ho stahuji. Tak se asi dozvím jak to všechno bylo. Píši asi, protože nevím jak moc se scénář držel skutečností. Ale alespoň budu trochu v obraze. Až budu mít více času, tak si vyhledám nějaké písemné dokumenty. Já ho viděla pořádně teprve včera v televizi a nepůsobil na mne ani zdrchaně, ani agresivně. Oni říkali, že bude problém ho zamněstnat, ale on zase říkal, že už má nabídky do zaměstnání, ale že si chce napřed vychutnat svobodu. To že je vlastně bohatý, to jsem se dozvěděla teprve od vás tady. Ale asi musí pracovat z jiných důvodů. Slyšela jsem Sobotku jak se rozčiloval, že nesouhlasí stím, že se ze sprostého vraha dělá celebrita, tak mne to začalo zajímat. Také mi nepřipadá že má vymaštěný mozek. Vyjadřuje se dobře. Také včera říkal novinářům, kteří se ho ptali jak k tomu vlastně došlo a on vysvětloval, že ani on sám nevěděl, že ho za ty vraždy hledají a že uviděl v televizi svou fotku, v tom pořadu veřejná bezpečnost pátrá a že to bylo asi pět měsíců po těch vraždách. A že prý se ho ptali co dělal v ten den kdy se to stalo a on si jednoduše nevzpomněl. A zeptal se novinářů, jestli by si oni vzpomněli co přesně dělali třeba ve čtvrtek v 18 hodin před pěti měsíci. No tak já bych si teda také nevzpomněla. A to ani na to, co přesně jsem dělala v 18 hodin ve čtvrtek před týdnem. Musela bych dedukovat a klidně bych se mohla splést. Takže ono to bylo všechno asi dost divné. Jsem zvědavá na ten film.
Kdyby se Vám to nepodařilo stáhnout (film), tak nebuďte smutná, o nic nepřijdete. Patří do žánru Science fiction.
No tak jsem ho právě dokoukala a jsem z toho úplně vedle. Jestli to je opravdu tak jak to bylo v tom filmu, tak to je obrovský skandál pro naši justici a nechápu proč už nebyl dávno obnoven proces, když k tomu byly evidentně podklady. Dokážu pochopit, že film byl přikrášlený, ale určitě ne úplně vymyšlený. A kdo byl teda ten chlap, co se ve filmu jmenoval Novotný a hrál ho Dlouhý? Jak chodil s tím svým maým synem. Tohle přece nikdo nemohl vymyslet účelově, asi něco podobného v tom opravdovém příběhu bylo. A ti dva policajti. prostě na 90% věřím že to Kajínek neudělal. Že v tom byl namočený těžce, to je určitě pravda, možná že i střílel, ale určitě nebyl sám. Já neříkám že si nezasloužil být soudně stíhán a že neměl být potrestaný, ale v tomto případě to odnesl všechno jenom jeden člověk a ostatní z toho vyvázli. A podle mne ten nejhlavnější vůbec stíhán nebyl. Teda ten co tahal za nitky. A asi pořád ještě tahá. Jestli ani teď nedosáhnou s tou obhájkyní obnovení procesu, tak je to jasné. A docela mám obavy, že se něco stane Kajínkovi a že si té svobody dlouho neužije. Do něčeho ho namočí aby ho mohli znova zavřít, nebo bude mít nějakou nehodu. Je to hnus. Tolik let ve vězení a vědět celou tu dobu jak to bylo a nemoci se bránit, to jen tak někdo nevydrží. Já ten případ vůbec neznala. Sice jsem občas v televizi viděla že nějaký Kajínek žádá o milost, nebo obnovení soudu, ale nezajímala jsem se o co to vlastně šlo. Až teď, kvůli tomu celému divadlu co se kolem něj rozpoutalo.
Vždyť je to jen film inspirovaný jeho případem. To nemá s realitou nic společného. Bohužel taková je dnešní realita české společnosti. Lidé už jsou příliš liní si ověřovat informace a je pro ně jednodušší věřit, že informace z medií a sociálních sítí (nebo dokonce z filmu) jsou ty zaručené pravé.
Gismo,asi jsem teda blbeček, ale jsem zvyklá, že když je film podle skutečných událostí, tak se opravdu zakládá na skutečnostech. Takových filmů jsem už viděla spousty a tvůrci se z principu drží skutečnosti, jinak by to nemělo smysl. Ale možná že u Českých filmů tohoto žánru je to jinak a všechno je tam vymyšlené. To nedokáži posoudit. Film inspirovaný skutečnou událostí znamená teda co? Že bude použito pravého jména jednoho z protagonistů a pak už je to celé jenom fantazie? Tak mi nezbývá než počkat co se bude dít v reálu. A já teda na tuto debatu určitě nezapomenu. Ono se to časem určitě nějak vyvrbí.
Teda abych pravdu řekla, tak je tady teda takový bordel, že už není čemu se divit vůbec. Ať se kouknu kam se kouknu, všude jsou to lháři a prospěcháři a každý zneužívá svých pravomocí, nebo jiní úplné bezcitnosti a opovrhování zákonem. Ať mi všichni vlezou na záda. Včetně prezidenta, Babiše, Sobotky a jiných podvodvodníků. Tak.
Víte co se říká? "Kdo s čím zachází, s tím také schází"...
A však se podívejte na mě... S níčím jsem se ve svém životě nescházel, tak pak zákonitě jsem se také nemusel s ničím scházet, že?
No, a o tomto to asi v životě lidí je, ne?
Kájínek nebyl trestán jen jednou, a kdyby nebyl tam kde být neměl, tak nemusel sedět ve vězení...
Vzpomínám si na jeden dokument o amerických vězních, kde všichni do jednoho tak přesvědčivě říkali jakže jsou nevinní, a že to musel být nějaký omyl, že sedí za mřížemi... A že by to v Čechách bylo jinak, s našimi vypráskanými vězni?
Myslím si, že Kajínek nebyl žádný svatoušek, ale odseděl si už až až. Jsou tady jiné procesy, kde se za stejné či větší provinění naděluje daleko míň. Nebyla jsem v Plzni u toho, ale myslím si, že Kajínek vrahem není. Proto bylo třeba ho uklidit. A uklizený už byl hodně dlouho. Myslím si, že se z toho poučil, podle toho, jak mluví, to není žádný trouba.
Teď jde o to, aby se zařadil do normálního života bez karambolů a aby se mu nestala nějaká "nehoda!". Protože někteří vlivní mají dlouhé prsty a nikdy nespí.
Přeji Jirkovi slušný život bez problémů. Ty nejlepší roky ztratil za zdmi věznice, ať se mu aspoň po zbytek života daří.
Každý může zakopnout, ale jen někteří dokáží i vstát. Proto ho nezatracujme, je to člověk jako každý jiný a zažil určitě dost zlého. Snad si z toho vezme ponaučení do dalšího života. Přeji mu vše dobré a rozumné uvažování. Jaga.
Jestli to je opravdu tak jak to bylo v tom filmu
Suzy, klidně natočím film o dvou vandalkách, které za účinné pomoci úřední osoby zabily chráněného živočicha.
Což ovšem není moje vyjádření k ne/vině pana K.
A co ten treti, ktery to prezil a byl očitym svedkem udalosti, koukal vrahovi do xichtu a nikdo mu neveri? Proc by si vymyslel? Kajinek je mazanej a ma asi duvod zatloukat, chybi rozuzleni, ale mozna se dockame.
babajaga: Kéž by to tak pro něj dopadlo, jak Kajínkovi přejete, ale není jako každý jiný. Myslím si, že ještě o něm uslyšíme.
Nevěřím ani za mák tomu, že ten chlap je něco jako ... co jsme si, to jsme si, těch 23 let za mřížema byla jen taková legrace a zapomenem... jedeme dál nic se nestalo ...
Věřím,že v tom byl zapletený,ale neměl být vrahem,možná to na něho hodili a za něco.On možná dobře věděl proč to na něho ušili a měl smůlu,že se to vyšetřilo,že on je vrah.
Byl před tím už asi 2x souzený,pro mě je to kriminálník i když teď vystupuje jako hrdina. Určitě je inteligentní,je chytrý,má za ušima,myslím,že má něco připraveného.Ale tak,aby nešel znovu do basy.
Jestli je tak nevinný, jak tady mnozí píši a tvrdí sám Kajínek, tak touha po pomstě jej přivede zpět do kriminálu. Jestli je skutečně vrahem a bude mít "rozum" tak možná udrží nervy na uzdě a dožije v relativním klidu na svobodě. Možná, ale tomu nevěřím.
typický obraz současné společnosti , pokud budete hodný,žijete slušně a nikomu neubližujete, nejste nijak zajímavý, ale když zabijete, jste hrdina, mučedník, neprávem potrestaný.reakce na propuštění K. jsou zcela poplatné stavu dnešní společnosti, která je zdegenerovaná tak, jak to ani komunisté nedokázali. Hrdiny jsou vrahové,zločinci,pochybné existence, modelky, fotbalisti, ..to jsou vzory pro budoucí generaci.Jak si mohou děti vybrat,co je vlastně dobré a co špatné? Pro nic za nic ten člověk zavřený nebyl..
Ale to vůbec není obrazem dnešní společnosti. Tak to bylo vždy. Je přece samozřejmé, že pokud žijete spořádaným životem, jste nezajímavá. Ale stačí vybočit z davu a už je o čem mluvit (a to není jen o negativních věcech). Kajínek na sebe upozornil hlavně svým útěkem. Byl to neobvyklý čin, který (a to musíte uznat) si zasloužil obdiv. Nejde ani tak o to, kdo to provedl (klidně by mohl zdrhnout i masový vrah či malý zlodějíček), ale už to ho odlišilo a upozornilo na jeho osobu. Není to hrdina ani vzor hodný následování, je to odsouzený zločinec. Ale jeho osoba je veřejně známá (díky médiím), stejně jako jakýkoliv herec či politik. A stejně jako oni i on má své odpůrce a sympatizanty. A další části je to jedno.
Také se mi nelíbí, kam se ubírá dnešní svět. Všechno je jen o pozlátku, vše je děláno uměle a na efekt. I ti hrdinové. Ale s tím nic nenaděláme. Jediné, co dokáže lidí probrat, je hluboká krize. Ale tu si snad nepřeje nikdo. M.
Já si teda nemyslím, že by nutně musel být takový člověk brán jako vzor pro kohokoliv jenom proto, že je veřejně známý. Veřejně a světoznámí byli i jiní zločinci. Například slavný Corleone a mnoho dalších jejichž jména nemusím ani vypisovat. A ti vyvražili celé stovky lidí. A to se držím pouze mafiánského prostředí. Vynechávám záměrně politickou sféru, protože bych tady psala ještě večer a nebyl by výčet těch lidí úplný. Ale uvedu namátkou jenom jednoho, který mezi ně také patří. Je to Stalin, kterého jsme dokonce museli obdivovat desítky let povinně. To byl přece masový vrah a děti se o něm učili ve školách a nikdy nebyl za své zločiny souzen. Takže není pravda, že za komunistů se by se něco podobného stát nemohlo. Dělo se to a bylo to ještě hrůznější, jenže se o tom nesmělo mluvit a byli jsme masově klamáni.
Včera jsem viděla půlhodinový rozhovor s Kajínkem. Mimochodem i on používá dlouhé "á", když vyslovuje své jméno. Říká Kájinek, ne Kajínek, dávala jsem na to pozor. Takže pokud někdo z nás napíše Kájínek, není to zase až tak velká chyba. Ale k věci. Takže když jsem ho poslouchala, tak jsem se jednak pobavila, protože je to chlap bystrý a má pohromadě víc než těch pověstných "všech pět". Je až s podivem, že vyšel z tak dlouhého vězení kde to určitě jednoduché neměl, mentálně nezazažený. A to obdiv podle mne zasluhuje. Je to určitě hodně silná osobnost. Mně se nechce ho soudit za to co udělal, nebo neudělal, protože o tom jednak nic nevím a pak za to už byl trestán a trest si odpykal a je dokonce možné, že byl odsouzen za něco co ani neudělal. Tím pádem já vidím jenom člověka který po dvaceti letech vyšel z těžkého vězení a jsem překvapená že to na něm nezanechalo viditelné stopy. Soudím podle sebe, protože já být ve vězení jen jeden rok, tak poznamenaná určitě budu. A klidně se přiznám, že mne jako člověk ohromil. Je v naprosté pohodě jak fyzicky, tak duševně. Myslím že to má v hlavě dobře srovnané a že nebude on úmyslně vířit vody. Teď bude samozřejmě záležet na okolnostech a podmínkách ve kterých bude na svobodě žít. Jakými lidmi se obklopí a kdo ho bude vyhledávat. Myslím si, že on se mstít nikomu nebude, že tohle má dávno "na háku". Je to chytrý chlap a ví co by ho čekalo a to mu za to určitě nestojí. Podle mne se těm ostatním co se ho teď bojí v duchu směje, protože o tom jejich strachu ví a ví že oni to mají horší, když se teď oni musí obávat toho, že by se jim pomstít chtěl. Jeho největší pomstou je fakt, že se karta obrátila, protože on je nyní na svobodě a ve vězení svého strachu z něj se teď ocitli ti, kteří ho kdysi do vězení dostali.
Navíc má velkou výhodu v tom ohledu, že se nemusí obávat o ekonomickou stránku života na svobodě. Dokonce včera mezi řečí proklouzlo, že mu nabídla zaměstnání i Prima. Čemuž bych se teda vůbec nedivila, ale divila bych se, kdyby to přijal. Na to mám myslím si právě těch "všech pět pohromadě".
Takže já mu přeji aby se mu opravdu podařilo žít v pohodě a bez větších problémů. Můj obdiv má a klidně se k tomu přiznám. Nakonec i kdyby tenkrát střílel on, tak ti lidé co byli zabiti, byli daleko větší grázlové než je on. A kdyby tenkrát zabiti nebyli, tak by trpělo kvůli nim hodně lidí dál. Nebyli tenkrát zprovozeni ze světa žádní jelimánkové, ani nevinní občané. Bylo to vyřizování účtů v mafiánském prostředí a tam je tohle samozřejmá záležitost odjakživa a dělo se to, děje se to a dít se bude dál. Kdo s čím zachází, tak také schází...
Ano, v minulosti byl souzen a odsouzen několikrát za různé prohřešky proti zákonu. Ale tenkrát ho také nikdo neobdivoval, byl to řadový kriminálník a byl za své činy normálně souzen a odsouzen a nikdo o něm ani neuvažoval. Jenomže teď se dostal do podvědomí kvůli selhání soudního systému. A to už je jiný level hry. A to že soudní systém tenkrát v jeho případě nejednal podle práva vlastně potvrdil právě Zeman tím, že ho pustil na svobodu. A o to tady kráčí. A to můžeme být rádi, že byl zrušen trest smrti, protože by ho v tom případě tenkrát určitě odsoudili na smrt a bylo by zavařeno na parádní justiční omyl a z pana Kajínka by se stala daleko větší ikona.
Já bych nechtěla polemizovat o tom, jestli je ještě mafiánem, nebo ne. To je totiž také sporné. Mafiánem byl, ale pokud už nadále nebude v této sféře nijak působit, tak už mafiánem není. Nevím jaké má finanční prostředky a co ho napadne dál, ale docela bych věřila tomu, že začne v něčem podnikat. Nevypadá totiž na to, že by se uzavřel na nějakou samotu u lesa a tam si v klidu dožíval. Další osud má v rukou jenom on sám a uvidí se jak s ním naloží. A že se to dozvíme, tak na to klidně vezmu jed.
Ale dám Vám za pravdu v jednom, protože to mne také v jeho případě napadlo. A to je to, že je skutečně mimořádně nadaný manipulátor. A to jsou příznaky určité psychopatie, neboť není psychopat jako psychopat. V tom případě by se mohla společnost od něho ještě dočkat všelijakých nemilých překvapení.
Ano, uvidíme, co se z něho vyklube...a jsem na to upřímně docela zvědavá.
Ovšem nejsem si jistá v tom, jestli to, že ho Zeman propustil, nám jakkoliv potvrzuje, že soudní systém selhal.
Jak uz tady zaznelo, vysel z dlouholeteho vezeni bez nasledku, takze normalni mukl to neni, ale buhvijak chytrej asi taky nebude, kdyz se uz driv nechal nekolikrat chytit pri kradezich a podvodech. Jiste jste zaznamenali, ze se rad chlubi a zajem verejnosti mu dela dobre. Bát by se mel ruznych udavacu a tech, kteri ho chteji dostat zpatky a taky by ho tam mohli klidne dostat, treba nastrazi lečku jeste v podmince. Sázkari uz sázeji, jak dlouho vydrzi...
- já to vidím tak, že Kajínek se stal symbolem odporu veřejnosti proti mafiánským praktikám posametové "demokracie", které už mají lidi tak plný zuby, že by řada z nich raději uvítala návrat "komunismu" - co si budeme povídat.
Na to zlé (i na Stalina) se už dávno - pod dojmem šíření USA-demokracie a míru po celém světě - zapomnělo a lidi s nostalgií vzpomínají jen na to dobré. Ostatně- politici nám říkají, že si musíme zvykat na vraždění, teror a násilí, které je teď v Evropě i ve světě na denním pořádku - tak si holt zvykáme !
Co je takový vrah Kajínek, který - pokud zabil - zabil jen špinavé mafiány a ne nevinné děti a lidi, za které se sice drží minuty ticha, kladou věnce a plyšáky, ale jinak se NIC nedělá a dělat nehodlá. Dokonce z těch různých piet začínám mít dojem, že si to divadýlko politici náramně užívají !
A pokud se týká toho, že je Kajínek zloděj - nikdy nemůže trumfnout zlodějny mocných, kteří se nám odvažujou hlásat morálku ve společnosti, kde "všetci kradnú" - a ve velkém !
Jestli se stal Kajínek symbolem odporu proti mafiánským praktikám, tak je to docela směšné, vzhledem k tomu, že on sám byl mafiánem.
Nevím, co vás opravňuje mluvit za všechny lidi...v mém okolí se na komunismus rozhodně s nostalgií nevzpomíná...spíš s odporem. Zkuste si uvědomit, že ne všichni lidi musí nutně sdílet vaše vlastní názory...
klera
- zrovna Vaše názory nesdílí kór moc lidí zde - každá se holt pohybujeme v jiné komunitě - a pokud žiju a vnímám, tak si nutně utvářím i názory, jinak to ani nejde !
Mezi námi je ovšem rozdíl - já si můžu nakonec plácat co chci, protože o ničem, co se týká jiných lidí nerozhoduju a v tom budoucím světě budete žít Vy, ne já - do jaké míry je to výhoda či spíše katastrofa, to nevím... ale společnost se mění tak rychle, že to třeba poznáme dříve, nežli bychom chtěli.
To máte pravdu...ovšem co se týče komunismu, bych řekla, že je to fifty fifty...dokonce, že víc lidí s vašimi názory nesouhlasí než souhlasí. Ale není to soutěž, že.
Mě osobně děsí to, jakým způsobem mojí vlastní budoucnost určují lidi, kteří jsou spíš ve vašem věku než v mém. Ale naštěstí nejsme v totalitě jako za komunismu a můžu se klidně odstěhovat do Kanady až uznám za vhodný.
klera
- a jak si tedy vysvětlujete takový zájem veřejnosti o Kajínka i sympatie většiny lidí vůči němu? - jenom hloupostí a zmanipulováním davů? - to mi teda moc nesedí !
I lidi, co mu fandí, často na konec dopíšou- a kdyby to udělal, už si odseděl dost let a ti, co možná zabil, jsou gauneři, tak co...spíš k němu cítí sympatie, než aby si byli jistí, že musí být nevinný. Sympatie nejspíš kvůli tomu jeho rebelskýmu útěku, tomu, že spíš budou věřit nevinně hrdinský celebrity, která je nejspíš obětí zkorumpovaného systému než samotnýmu tomu systému...
Nejnadšenější komentáře jsem viděla na facebookové stránce filmu Kajínek, která má přes 100 tisíc fanoušků a autor stránky postuje příspěvky, lidi nadšeně lajkujou a komentujou (neříkám že všichni) a je vidět, že spousta z nich bere svoje názory z toho filmu. A to je ten film pouze INSPIROVÁN skutečností (jo, dost lidí je bohužel snadno ovlivnitelných, nechápu, co vás na tom překvapuje).
S milostí souhlasilo mám pocit něco přes 50% lidí...takže jo, je to většina, ale ne nějak závratná.
Suzy. Moc hezky napsané. Až na jednu věc a tou je ta případná pomsta. Nikomu nevidíme do hlavy. Ano, může být rád, že je na svobodě a bude na ni chtít dožít do vysokého věku. Ale také může chtít spravedlnost, pro ty, kteří ho do toho dostali (jestli ho tam dostali). A potom se může s chutí mstít a je mu jedno, že bude opět zavřený. Je chytrý, asi velice chytrý a může vyčkávat třeba deset let, než něco udělá. No, uvidíme...
Každopádně jeho trest byl nepřiměřený třeba k tomu, jak teď odsoudili ty tři únosce té holčiny. Co jí znásilnili. Kajínek doživotí za dva gaunery, ti tři únosci 10 let za zmařený život mladé holky. Jo, já vím, nezabili ji. Ale ona už nikdy normální nebude. Tu hrůzu si ponese celý život. Kajínek ty hajzlíky zastřelil během vteřiny, ta holka si někde "užívala" celý den. Co jenom to muselo být za hrůzu. A co by s ní bylo, kdyby neutekla? Prostě naše soudnictví - to je jedna velká komedie. Lidský život nemá žádnou cenu, bohužel.
@suzymon - jestli nebyl viníkem u vražd, byl mimo ně odsouzen za krádeže a další ne zrovna lichotivé činy. Je to zločinec, který byl v podezření u nějakých vražd... Jestli vraždil nebo ne, to ví asi nejlíp on sám.
Když vylezl z vězení, měl dobře živenou postavu. Kolik lidí se má hůř než se měl Kájínek ve vězení... přitom za to nemůžou.
Myslím si, že by věznice měly být přísnější, trochu méně podporovat práva recividistů... Přísná ostraha ve věznici asi znamená mít pravidelný pořádný gáblík, teplo v zimě, střechu nad hlavou...A kamarádů tam mají mezi sebou taky dost.
Já osobně s každým kdo tady odpověděl v něčem souhlasím a vážím si názoru každého z vás. Kvůli tomu jsem také otázku založila. Chtěla jsem se dozvědět jak na to koukáte vy, kteří jste ten případ opravdu znali. Já mohu mít svůj názor hodně zkreslený, protože jsem toho pána vůbec neznala a začala jsem jsem se o to zajímat až když byl propuštěn. Když jsem napsala, že zřejmě selhala v jeho případě justice a že to vlastně potvrdil Zeman svým rozhodnutím, tak jsem to myslela tak, že ten musí přece znát celý ten případ a pokud se rozhodl k tak závažnému rozhodnutí, tak musí být přesvědčen, že byl pan Kajínek odsouzen za okolností které jsou velmi diskutabilní. A tím pádem pan prezident využil svého práva.
Tento případ je opravdu velmi zvláštní a asi se to ještě nikde nestalo, proto je to tak komentované i jinde ve světě. Jenomže ti co to komentují o tom vědí zrovna tolik já, než jsem se zde zeptala vás všech. Teď jsem díky všech vašich příspěvků trochu víc v obraze a opravdu jsem zvědavá jak se tento případ bude vyvíjet dál.
K tomu, že si lidé kupují to zelené tričko se ani nemohu vyjádřit, protože mne to velmi překvapilo. Ale mohu za sebe říci, že mi bylo trochu divné, že je pořád v té televizi pouze v tom samém triku a hlavně že vylezl z vězení jenom v tom tričku které je hodně nápadné. Takže je docela možné že to někdo od té firmy předpokládal už dopředu co se bude dít a to triko mu nabídli spolu s výnosnou smlouvou na reklamu.
že ten musí přece znát celý ten případ a pokud se rozhodl k tak závažnému rozhodnutí, tak musí být přesvědčen, že byl pan Kajínek odsouzen za okolností které jsou velmi diskutabilní
Nemusí. Ani znát, ani být přesvědčen.
No pokud je to tak, tak už nemá smysl věřit vůbec ničemu. A v člověka už vůbec ne. Já si přesto budu raději myslet, že Zeman o tom ví dost a že rozhodnutí udělal z nějakého přesvědčení.
Však věřit můžete hodně lidem/věcem. A jsem si jistá, že je komu a čemu věřit...ale vybrat si zrovna Zemana, není podle mě moc dobrá volba.
Suzy
- v člověka se případ od případu věřit dá, ale v lidi jako celek - ani náhodou ! A pokud jde o Kajínka - řekla bych, že p. Zeman o případu ví rozhodně více, nežli kdokoliv z nás zde diskutujících. No - třeba se časem dozvíme více i my.
Suzy, to tričko by se mi hodilo, protože jsem dostala k svátku před 2 lety náušnice ve stejném odstínu a tričko k tomu nemám. Měla jsem, ale bylo moc krátké. Tak o něm pouvažuji.
Nejsem pana Kajínka zastáncem (teda ani odpůrcem) ,ale nechte ho žít svůj život.Jak si ho zařídí nyní po propuštění je přece jenom jeho věc.Nechte ho žít ať si zařídí nový život a je šťastný že je venku na ,,vzduchu,,.
PS: pro zdejší pisatele - byl někdo z Vás někdy třeba jen na zadržovačce nebo ve vazbě a nebo dokonce ve vězení? Já ano a nepřeji to nikomu.
Zajímalo by mě,kdyby byl Zeman na seznamu lidí,které Kájínek vykradl,jestli by mu také udělil milost. Kájínek se měl vždycky dobře a zadarmo.Vyšel ven s milostí,vypasený jako prasátko a bez práce má zase zadarmo další velký balík.Všechno minulé se mu odpouští,na vše se zapomnělo,je středem pozornosti,takže se bude mít zase dobře.Nálepka-GRÁZL už neexistuje. Je to vlastně takový hodný,milý dědeček-tak na mě působil,když promlouval na kameru k lidu.
Kazdy nemá jako Kajinek specificky ladenou povahu, on je ve vezeni jako ryba ve vode a urcite nejen tam, dokaze se vkecat a prosadit vsude, jen tak ho neprehlednete a vubec bych se nedivil, kdyby jako rehabilitovanej "polepsenej lidovej dobrak" se spoustou fandu zkusil politickou karieru
Jestli zabil,či nezabil...to ví asi jen on sám.Je dost možné,že byl odsouzen za něco co neudělal.I to se stává.Já třeba nechápu jednání těch některých lidí,kteří na něj čekali před věznicí,aby mu pogratulovali k propuštění,vyfotili se s ním na památku,pro některé je hrdina...nad tím mi zůstává rozum stát,...Kajínek není slušný,dobrý člověk,už jako dítě měl problémy se zákonem.
Třeba ti lidé bydlí poblíž, nemají co dělat nebo se chtějí zviditelnit. O kolik vězních byl natočen film a hráli v něm tak známí herci jako V. Dlouhý, M. Dlouhý, T. Vilhelmová atd.? Lidé jsou taky zvědaví. Chtěli ho vidět naživo jako by to byla nějaká celebrita. Vždyť i některé zahraniční celebrity kradli, fetovali, pili, jsou domácí násilníci atd. Ale umějí aspoň hrát nebo zpívat. Vyloženě slušní nejsou. Slušnost není vyloženě in. Pokud je člověk slušný a není rebel, je pro některé lidi nudný, nezajímavý a nezábavný.
Samozřejmě tohle také nechápu. Já bych tam určitě nešla. Ale já nechodím ani na koncerty všelijakých zpěváků, nebo nikdy jsem nepostávala jako nějaká fanynka kohokoliv. Prostě mě to nebaví. Myslím že to je jen určitá sorta lidí, kteří tohle nějak potřebují. A asi se potřebují nějak srocovat. Mně třeba davy lidí způsobují stres, takže bych nešla ani na žádnou manifestaci. Myslím si, že bych tenkrát ani nešla zvonit těmi klíči. Ale přiznám se, že jsem to sledovala v televizi a bylo to v cizině a brečela jsem jako malé dítě. Ale kdybych byla tady, tak bych tam nešla. To je ale také možná dost divné a nesprávné. Lidé by asi v některých případech měli reagovat i jinak, než být zalezlí doma jako třeba já.
Za hrdinu bych teda Kajínka nepovažovala ani náhodou, ale za silnou osobnost ano. To se mu upřít prostě nedá. A nemyslete si, že to je z mé strany obdiv v tom smyslu, že bych si ho vážila. To vůbec ne, protože si nemohu vážit zločince. A to žádného. Ale že to je člověk který má mimořádné vlastnosti na přežití a vnitřní sílu, to je bez debat. Škoda, že se vydal nesprávným směrem už od dětství. Nevím co ho čeká, nevíme nikdo co se odehrává v jeho hlavě když je sám se sebou. Je inteligentní, možná bychom byli všichni překvapeni tím, co se mu honí hlavou, s čím se musí vyrovnávat vnitřně.
Ale je také možné, že je to opravdu jenom strašně "vychcaný" lidský zmetek, který se baví tím jak celou společnost napálil. V tom případě je mi ho ale docela líto, protože to je ubohý život.
salazar: Není divu, že jej někteří oslavují jako hrdinu. Je mnoho lidí u kterých jsou lidské hodnoty jaksi převráceny. Stačí vzpomenout na bratry Mašínové. Pro někoho vrazi, pro jiné hrdinové.
Bratři Mašínové chtěli pryč a komunisti na ně pořádali hon. Smrt Mašínové neplánovali, zato komunisti ano. Jsou to hrdinové, na rozdíl od sadistického prokurátora Karla Vaše, který bez mrknutí oka posílal nevinné lidi na trest smrti. A to vám asi imponuje. Kájínek je hrdina, protože takové porušení práva v ČR v jeho případu tento stát nepamatuje. Zadavatel nájemných vražd není, pachové stopy nebyly, snímání otisků na místě nebylo, vynucené svědectví bylo svědkem odvoláno, což soud nebral v úvahu. Tak taky nepoukazujte na převrácené hodnoty, které vy sám ani nemáte.
Mašínové zapalovali stohy, stříleli na hasiče, přepadali a okrádali pokladníky, protože chtěli pryč?
Vanad : Toto imponuje Vám? Něco si o tom přečtěte a pak pište. "V září 1951 přepadli bratři Mašínové spolu s Milanem Paumerem služebnu Sboru národní bezpečnosti v Chlumci nad Cidlinou. Chtěli získat zbraně a výbušniny. Akce však nevyšla podle jejich představ. Příslušníka SNB Oldřicha Kašíka se pokusili zlikvidovat ocelovou tyčí, když však první rány nezafungovaly, zastřelil ho Josef Mašín pistolí. Jelikož se obávali prozrazení, uprchli, aniž by jakékoli zbraně získali. Podobným způsobem přepadla skupina bratří Mašínů i služebnu SNB v Čelakovicích. Pod záminkou nehody vylákali ven příslušníka SNB Jaroslava Honzátka, kterého odzbrojili, omámili chloroformem a svázali. Odbojáři získali na služebně střelivo a zbraně včetně několika samopalů. Následně Ctirad Mašín svázaného Honzátka podřízl dýkou. Mezi tím přepadli Josef Mašín s Václavem Švédou v přestrojení za milicionáře na Chrudimsku vůz, který převážel mzdy pro zaměstnance společnosti Kovolis ve výši téměř 900 000 korun. Během akce zastřelil Mašín účetního Josefa Rošického, který peníze převážel a pokusil se postavit na odpor."
Fidel Castro a před ním účastníci VŘSR vraždili své odpůrce po tisících a byli to hrdinové. Nikdo z naší rodiny nepracoval pro zrůdnou KSČ a tak je mi osud příslušníků SNB vzdálený. Ale stýc byl v 50 tých letech STB vyslýchán za politický vtip o Gottwaldovi ( na udání o souseda komunisty ) a tak můžu prohlásit, že Mašínové byli odpůrci zrůdného režimu a pokud museli zabíjet ( vražda není v odboji správný název ), tak jen aby přežili. Mimochodem, komunista Grebeníček starší používal elektrické boty k mučení odpůrců režimu. Jak se zdá, to imponuje takovým lidem jako danys atd. Prostě té zrůdnější komunistické části obyvatel Česka !
Bratry Mašínovi teda zrovná já vůbec neuznávám, a vůbec nechápu proč jsou u nás tolik oslavováni a vydáváni za odbojáře. Oni chtěli jenom utéct a nechtěli utéct bez peněz. Oni vraždili a loupili jenom proto, že se chtěli dostat za hranice a nemít prázdné kapsy. Byli to zbabělci a báli se že bez peněz se "venku" neobejdou. Těm šlo jenom o jejich vlastní prospěch a klidně kvůli tomu vraždili. V té době přece utíkali nejenom oni, takových lidí byla spousta, ale ti nevraždili. Byly způsoby jak se dostat za hranice bez násilí. Já sama jsem nelegálně opustila svou zem a také by mne komunisti zavřeli do vězení, kdyby mne chytili. Byla jsem odsouzená za nezákonné opuštění Republiky na dva roky do vězení za mé nepřítomnosti. Celá má rodina byla pak několik let šikanovaná a vydíraná. Odešla jsem a všechno jsem tady nechala. Nemohu vyprávět jak, ale bylo to normálně přes hranice jim pod nosem. Ale přišli na to až když už bylo pro ně pozdě. Byla spousta lidí co riskovala při útěku za hranice vlastní životy a nezabíjeli kvůli tomu jiné, nevinné lidi. Podle mne byli bratři Mašínové zločinci, ze kterých pak nevím proč udělali hrdiny. Asi aby vysvětlili a omluvili jejich brutalitu.
Já zase neuznávám mučení českých vojáků komunistickou STB za jejich příslušenství v armádě VB za 2. světové války. Přitom to byly nejméně stovky umučených lidí,. kteří bojovali za svobodu a nakonec je komunisti popravili.
Tady máte fakta a ne ty vaše komunistické plky od soudruhů ze strany.
Rozdíl mezi fašisty a příslušníky komunistické policie nebyl vůbec žádný. Stejné mučení, stejné popravy odpůrců. Žádná škoda těch mrtvých. Stejně jako žádná škoda zabitého německého vojáka.
To vše je čekalo, pokud by je komunisti chytili. Normální člověk by to nechtěl absolvovat a proto museli zabíjet. Pokud vám to není jasné, pak je mi vás líto.
Do vězení by vás nezavřeli (...a jak byla vaše rodina vydíraná? ). V době, kdy Mašínové utíkali, byla situace zcela jiná. Když jste "utíkala" vy "jim pod nosem", tak ty možnosti opravdu byly jednodušší.
kron. Ty jsi buď mladý nebo hloupý. Suzymon kdyby chytili, tak ji zavřou. A ve vězení by to neměla nijak lehké. A jak šikanovali rodiny emigrantů? STB u nich dělala neustálé kontroly, byl jim zabavován majetek, děti se nedostaly na školy, dospělí byli vyhazováni z práce, nebo sesazováni z vedoucích pozic. Prostě to byli třídní nepřátelé a tak se s nimi jednalo.
A ano, máš pravdu. Když utíkali Mašínové, tak byla situace jiná - horší. To je ale stejně neopravňovalo zastřelit účetního. Když teda budeme brát policajty jako pomahače režimu. Také tomu tak ale nebylo...
Kron, nemám nějak zapotřebí Vám něco vysvětlovat. Emigrovala jsem v roce 1978, zajímalo by mne kolik Vám bylo v té době let. S STB jsem měla zkušeností víc než si Vy dovedete představit. To bylo samozřejmě v době než jsem odešla. Když utíkali Mašínové byla doba jiná, ano, ale i v té době opouštěli naši zem jiní lidé a necítili potřebu u toho vraždit. Já jsem na rozdíl od Vás pak žila 25 let v cizině a měla jsem přístup k informacím, které tady zveřejněny nebyly. A budete se divit, viděla jsem na vlastní oči dokument s bratry Mašínovými, kde mluvili oni, ne že by někdo jejich slova interpretoval. Asi byste se hodně divil co je ve skutečnosti zajímalo. Byl to americký dokument. Už je to dávno, ale tenkrát jsem byla z toho co oni říkali a jak se prezentovali hodně zklamaná. Ale pro mne za mne si myslete co chcete. Mně ale nepřesvědčíte. Oni byli násilníci bez skrupulí, kteří využívali situace a svůj původ. Mluvím o jejich otci. Jejich život v Americe pak vůbec nenasvědčoval jejich vznešenému přesvědčení, kterým se tady poté prezentovali.
Když teda byli podle Vás odbojáři a jejich přesvědčení bylo bojovat proti režimu, tak mi rozumně vysvětlete proč zabíjeli úplně nevinné lidi, kteří rozhodně k STB nepatřili a ani nebyli nijak politicky angažovaní. Prostě obyčejný člověk. Oni chtěli peníze a to je hnusné, když neváhali kvůli tomu zabíjet. A nakonec celý život dělali z vlastního morálně nuzáckého života dělat ctnost. V Americe a ani nikde jinde se jim oblbnout nikoho nepodařilo. Ale tady ano. Tady se jim to zdařilo velmi dobře. Je mi z toho trochu blbě, ale jenom trochu v tomto momentě. Ale za chvíli si na tyto lidi už nevzpomenu. Nestojí mi za to, abych nad nima přemýšlela.
Proč vás ve vašem divném myšlení přesvědčovat? Přečtěte si způsoby mučení STB, jak mučila STB lidi, kteří za tuto zem umírali v boji proti fašismu. Jejich příbuzný byl gestapem popraven. Ale to je zbytečné vaší omezené osůbce nějak vysvětlovat. Peníze potřebovali k útěku a co má být? Komunisti byli to samé jako gestapo a tady není co řešit.Buď by zemřeli jedni nebo druzí..
Hloupí lidé jako vy nakonec ještě tu hrůzu mučení a útisku za strany KSČ a STB schvalují. Jděte se vycpat.
PS: kdyby vás STB vyslýchala metodou 50. let, už by jste tak hloupě nenapsala ani řádku. Lžete o vašich "zkušenostech "s STB.
Způsoby mučení politických vězňů z dob bratří Mašínů slavnou komunistickou STB.:
Ani v jedné z mých reakcí na Vás jsem se já nesnížila k rádoby urážlivému tónu, kterým reagujete Vy na mne. Mně Vy urazit ale nemůžete, jenom udivit. Nikde jsem se ani slůvkem nevyjádřila ve smyslu, že bych já uznávala a schvalovala chování KSČ nebo STB. Vaše soudy o lidech, které jste nikdy neviděl a vůbec nic o nich nevíte jsou docela zábavné. Reagujete příliš zbrkle a bez přemýšlení. Mně nemusíte přeposílat žádné odkazy, jednak o tom vím víc než si myslíte a pak, představte si že jsem už také odhalila možnosti které nám skýtá internet a dokáži si v případě nutnosti spoustu informací vyhledat sama.
Ale dám Vám také jednu malou radu. V prvé řadě si musíte uvědomit, že jste se zde účastnil veřejné debaty a že nemůžete nikoho nutit, aby převzal Váš způsob smýšlení. To byste se totiž od těch estébáků vůbec nelišil. Svůj názor vyslovit můžete, ale nenapadejte druhé lidi, kteří si nemyslí to samé co Vy. Buďto máte opravdové argumenty a ty jsou silné a dokáží přesvědčit, nebo je nemáte, ale v tom případě se neuchylujte k urážkám. Tím ničeho nedosáhnete. Věřte mi, je to moje životní zkušenost.
Nicméně Vám děkuji za snahu mne poučit a přeji Vám klidné dny.
vanad1: O čem chcete suzymon vlastně přesvědčit? Vždyť ona přece to, že STB mučilo, nezpochybňuje ani neospravedlňuje. Pokud tedy nesouhlasíte s jejím názorem na Mašíny a máte potřebu diskutovat, měl byste se vyjádřit k věci a ne napadat její příspěvky tím, že budete psát absolutně o něčem jiném. Jako hlupák totiž nyní vypadáte vy.
Přikládám odkaz na zajímavý rozhovor, dnes ráno bude druhá část.
A tady video s Kajínkem ještě v base, které jen potvrzuje, to co říkal vyhozený policista:
V případu je určitě namočená plzeňská policie, ale nemám iluze o tom, že by se někdy něco vyšetřilo a byli odsouzeni viníci.
Je to rozhovor s vyšetřovatelem, který byl vyhozen, souzen a obviněn. Osobně se divím, že ho neoddělali taky.
Kdyby byl Kájínek před vraždami člověk slušný a čistý jako lilie,to bych ho určitě litovala. Ale jemu nevěřím nic. Při jeho květnatém projevu neprojevil ani slovíčko soucitu,či omluvy všem,které kdysi překdysi okradl a že se stydí za svou minulost.To ani slovo.Nechápu,jak mu mohl někdo podávat ruku a vítat se s ním. Jestli byl vinen-nevinen,co se týče vražd, je mi to taky jedno,jestli za to seděl tento HAJZL.. Ale nějakou figurkou tam zcela jistě byl.Možná jiný hajlz to na něho nastrčil,on si ho určitě pan Propuštěný najde...Můžeme být jenom rádi,že se nemusíme pohybovat v tomto jejich světě. Páníček Kájínek je pro mě šmejd. Pro společnost je nebezpečný.
Jako omluva je jeho polovina produktivního věku za mřížemi. Pokud je vám jedno, že seděl za vraždy, které nejspíše spáchali policisté a přitom je vám to jedno, tak jste asi duševně nemocná a bylo by fajn se vám vyhnout jako takové osobě. Kde se berou lidi jako vy, co to mají v hlavně pomotané a mohou chodit volně mezi lidmi.
Kdyby byl trest smrti v Evropě opět uzákoněn, tak už by tu praděpodobně asi nebyl...
V Evropě se zachází s vrahy tak šetrně, že je to až strach tu žít...
Proto v tomto obdivuji všechny demokratické státy, které se nenechali unést nějakou pseudo-humanitou a po zásluze se zbavují svého odpadu, který už nemá na této planetě co pohledávat!
Donecek, s tou pseudohumanitou máte pravdu. Také nejsem vůbec přesvědčená, že to bylo správné rozhodnutí. Nemohu posoudit jestli by měl být zrovna tento člověk odsouzen ke kapitálnímu trestu, ale znám jiné případy, kdy by to rozhodně na místě bylo. Ale to už by byla jiná debata.
Ano, to je ta velice známá písnička této menšiny, proč nedovolit trest smrti.
Ale my se můžeme bavit o zvěrstvech prokazatelně spáchaných nějakým lidským monstrem, kterých je bohužel většina...
Jen lidé, kteří přišli o dítě brutálně znásilněné a zabité, rodiče znásilněné dcery, pozůstalí po zavražděných mohou říci co cítí za bezmocnost, když tyto usvědčené svině kolikrát ani nedostanou doživotí!
Evropa jde v tomto případě velice špatným směrem a také za to platí svou daň!
Tím pádem lidský život v Evropě nemá a nebude mít valnou hodnotu a tímto sami sebe posouváme na úroveň nehodnotných žijících stvořeních na tomto nevelkém území ...
Takže za každé chyby, vždy přijde po zásluze nějaká odměna!
Trest smrti je prilis lehky pro tezke zlocince, je to spi vysvobozeni z jejich ubohosti, opravdovy tvrdy trest bych si predstavoval jako galeje, denni tvrdou drinu pod bicem, ale urcite ne vezeni s televiznim komfortem, jaky tam dnes maji a kulturnim vyzitim, aby se nenudili a pravidelne jidlo az pod nos, aby nestradali a radi se vraceli
Písmeno ve slově
Když už se tu oháníte trestem absolutním, tak byste měl vědět, že změny probíhají postupně. Stejně jako momentálně potlačování rozpínání kuřáků. Takže chcete, aby jednou platilo oko za oko? Dobře. A co pro to děláte, kromě "tučných písmen ve slově"? Mě třeba mnohem víc, než zmíněný trest smrti trápí, nemožnost dostatečně se bránit. Při napadení si musíte dát pozor, aby nedošlo k nepřiměřené obraně. Až se na toto bude pohlížet jinak, až agresoři nebudou chráněni, potom můžete teprve uvažovat o změně další. Dřív ne. Mona
Sebod, myslím si že "donecek"píše tučně proto, že chce dát důraz na svá slova. A já ho chápu a myslím si to samé. Vím že tady budou stále zastánci zrušení trestu smrti opakovat ten svůj jediný argument a to je to, že by mohlo dojít k justičnímu omylu. To je ale riziko, se kterým se prostě musí počítat. Ale uvědomte si, že se to může stát jenom v tom případě, že by se dotyčný svým jednáním dostal k soudu a byl by do něčeho evidentně zapletený. Tudíž by se pohyboval v kalných vodách. Člověk obyčejný, který se nedopouští trestných činů, nebo se k nim nikdy nepřimotá, se běžně před soud nedostává a už vůbec ne před hrdelní soud. Doporučuji zastáncům zrušení trestu smerti, aby si přečetli tento případ. ceskatelevize.cz/...
A takových případů je bohužel daleko a daleko víc, než justičních omylů které se kdy staly a byl popraven nevinný člověk. A navíc se v žádném z těch případů dodnes nedá na sto procent dokázat, že šlo skutečně o takový omyl a že se opravdu ti popravení zločinu nedopustili. Jsou to jenom pozdější důkazy které přinášeli obhájci a rodinní příslušníci, kteří se nemohli smířit s tím, že by se jejich člen rodiny mohl něčeho takového dopustit. Tudíž dodnes není jisté jestli k omylům došlo, či ne. Ale když takový člověk, podobný tomu co je v tom odkaze zabije, je to prokázané a bylo jasné že se ho společnost snažila napravit a nedokázala to a o život přijdou bestiálním způsobem úplně nevinní lidé, tak to byste takovou zrůdu živili někde až do smrti ve věznici? Protože kdyby se to stalo dneska, tak by ten vrah žil! A možná by dokonce i dostal milost třeba za dvacet let. A co si myslíte že by šel asi udělat? No šel by znova vraždit. A to je prokázané u mnoha jiných případů. Vždycky mne kriminologie a psychologie těchto zrůdných lidí zajímala, tak mám toho hodně načteno a shlédla jsem spousty dokumentů zabývajících se tímto problém a nejenom našich samozřejmě, ale i ze světa. A všude jsou si tito lidé podobní. Nezáleží vůbec na národnosti, je to o něčem jiném.
Takže já pro trest smrti rozhodně jsem.
Zvýraznění celého textu mne vůbec nepohoršilo. Ale asi to bude proto, že souhlasím s každou větou.
Pokud zvýrazníme celý text, je to k ničemu. Je to stejné, jako když na sebe pokřikuje banda cikánů. Taky nelze poznat, kdy už nadávají a kdy se normálně baví.
Ad suzymon - než justičních omylů které se kdy staly a byl popraven nevinný člověk
U nás se už sice nepopravuje, ale ani "pár roků"v kriminále pro nevinného asi nebude vysněný život. Tohle znáte?
A to nemluvím o tom, že DNA testy se tu používají chvilku - před třiceti lety by k tomu omylu klidně mohlo dojít.
Ano, souhlasím, ale všimněte si, že ten člověk nebyl žádné neviňátko. Nedovolené ozbrojování a obecné ohrožení. Takže to nebyl úplně nevinný člověk, který se k případu dostal jako slepý k houslím. A o tom jsem mluvila. V tom je samozřejmě skryto riziko. A dále si myslím, že kdyby byl trest smrti povolen, bylo by vyšetřování daleko důkladnější a nebylo by tak snadné někoho obvinit. myslím si, že právě kvůli tomu polevilo soudnictví a protože vlastně nic strašného nehrozí nikomu. A tento člověk se ani neodvolal a nepožádal o odškodnění. Asi ví proč.
Četla jsem to rychle, tak jsem to já špatně pochopila. To se omlouvám, ale proč se teda ten nevinný neodvolal a nepožádal o doškodnění? Měl na to právo. Já bych to teda určitě udělala. Ale píší tam, že by musel všechno řádně doložit, tak asi nemohl.
Ad suzymon - Nedovolené ozbrojování a obecné ohrožení.
Možná jsem špatně pochopiila článek - ale to se snad týká skutečného pachatele?
ale proč se teda ten nevinný neodvolal a nepožádal o doškodnění?
Měla byste číst opravdu pomaleji - "Muž zatím nezažádal o odškodné", píše se tam. Možná, že za ty dva roky už to udělal.
Ale to jsem právě už četla, že je to staré dva roky. Nikde není napsáno že to nakonec udělal. Ale ono přece nejde o tento případ, jde o princip. A jak vidíte, tak ho přece neodsoudili a viníka našli. Myslím si stále, že není tak jednoduché někoho nevinného odsoudit a že se to stává velmi zřídka. Ale vraždí se každý den a čím dál víc. A o to mi jde. Protože ti mrtví a jejich rodiny nemají odvolání. Pro ně je to definitivní a to je obrovský rozdíl. Nesrovnatelné utrpení s tím, že někdo seděl jeden rok v kriminále a nakonec ještě mohl požádat o odškodnění. Kdo a jak odškodní ty pozůstalé? Kdo a jak vrátí život těm ubitým a zavražděným? Je zajímavé že málokdo mluví o utrpení těch obětí. Tento týden jsem viděla dokument o otci kterému zavraždil jeden člověk dceru. Musel sedět u soudu a poslouchat detaily té vraždy, které byly zrůdné, celou dobu viděl své dítě jak ho volalo na pomoc a on nepřišel, nemohl, nevěděl co se děje. Už je to osm let od té vraždy, vrah sedí ve vězení a klidně si tam užívá života. Ten otec trpí každé ráno když se probudí, protože si uvědomí že jeho dítě už nežije a stále mu před očima běží stejný film. Jak jí ten člověk mučil a zabil.
Nic se mnou nehne, JSEM PRO TREST SMRTI. Jsou mi mnohem blíž oběti, než pachatelé. A ať si o mně každý myslí co chce. V tomhle neustoupím a nic mne nezviklá.
Ale nebylo to před třiceti lety. A jak víte že by zrovna tento člověk dostal trest smrti? Já se bavím o trestu smrti, ne o nějakém policejním pochybení které se stává a stávat se bude. A co ten zavražděný člověk? Ten si nezasloužil žít dál, měl prostě smůlu, nebo co? Proč se budu pozastavovat nad osudem nějakého podezřelého, který se určitě nepřimotal do toho případu čirou náhodou a nebudu brát na vědomí, že je jiný člověk mrtvý. Mrtvý, zavražděný, ne za mřížemi. Proč nemluvíte o tom mrtvém? Ten už nikoho nezajímá? Mně teda zajímá. A zajímá mne dalko víc než ten co si odseděl nesparvedlivě rok ve vězení. ten byl, nebo mohl být odškodněn. Jak odškodníte tu oběť? Ať už ji zabil někdo jiný. Ale ten člověk už nežije. A jeho vrah ano. A ještě je o něj dobře postaráno. Vy mne chcete přesvědčit o tom, že se mohou stávat justiční omyly a já se přesvědčit těmito argumenty nenechám. Nemohu, nezlobte se na mne. Justiční omyly se stávat mohou, ale vraždy se STÁVAJÍ S NAPROSTOU JISTOTOU. A to že zrušili trest smrti je špatně. Vím kdy k tomu došlo, vím jak a kvůli čemu k tomu došlo ve Francii. Byla jsem v té době tam a sledovala jsem to v "přímém přenosu". Vím kdo se o to nejvíc zasadil a bojoval pro zrušení trestu smrti. Byl to Robert Badinter, který byl původně advokát a obhájce. Sledovala jsem to dění opravdu důsledně, protože jsem s ním tenkrát souhlasila. Ale pak jsem názor změnila.
A to se stalo v roce 1981 a od toho roku se o tyto případy zajímám. Takže to je už 36 let co se zajímám o tuto problematiku a i když chápu a rozumím všem argumentům které podporují zrušení trestu smrti, jsem čím dál tím víc přesvědčená že to byl omyl.
Ad suzymon - A jak vidíte, tak ho přece neodsoudili a viníka našli.
Jenže čirou náhodou, ne policejní prací - a jak píšu, kdyby to bylo před 30 lety, tak by se jim to nepovedlo, protože o nějaké databázi DNA nebylo ani vidu.
Ale nebylo to před třiceti lety. - Nebylo - a co to s tím má společného?
A jak víte že by zrovna tento člověk dostal trest smrti? - Před 30 lety? Nevím, ale vycházím z tehdejších podobných případů. Podle v té době platného trestního zákona velmi pravděpodobně ano, s ohledem na provedení činu.
Já se bavím o trestu smrti, ne o nějakém policejním pochybení které se stává a stávat se bude. - No počkejte - takové "pochybení" může být první krok vedoucí k potrestání nevinného.
Jedubabicko, mne nepřesvědčíte. A myslím si, že už bychom se jenom dohadovaly. Kdybych cítila že byste mne mohla zviklat, tak by to smysl mělo. Já mluvím o tisících mrtvých, zavražděných lidmi, kteří jsou chráněni zákonem. A já stojím na straně těch nevinných obětí, které žádný zákon nechrání a neochránil, protože jsou opravdu mrtví, zavraždění monstry, které nakonec ochrání zákon a nedojdou trestu. Protože trest doživotí je fraška. Viděla jsem jak vypovídají, autentické rozhovory s masovými vrahy kteří se za mřížemi těší ze života. A to se na mne nezlobte, to je pro mne naprosto nepochopitelné. Potrestání nevinného, čím? A nevinný se před soudem pro vraždu neocitne jen tak. Já bych se tam teda nikdy ocitnout nemohla. Vy ano?
Jen odpověď na otázku. Vy jste psala o DNA v souvislosti s tím nesprávně odsouzeným člověkem. Že kdyby to bylo před 30 lety, tak by se na to nepřišlo, protože ještě nepracovali s DNA. Na to jsem já odepsala, že se tento konkrétní případ neodehrál před 30 lety. Tak to to má společného. Já si pamatuji co jsem kde napsala, nemusí nikdo opět vkládat do svých odpovědí vytržené věty z mého textu. Pak v tom má sám zmatek. A navíc je to velmi nebezpečné, protože věta vytržená z textu může úplně zkreslit pravou podstatu celé myšlenky. Všimla jsem si že to je Váš zvyk u všech na které reagujete. Jiným to třeba nevadí, ale mně ano. Tak bych Vás chtěla poprosit, abyste to v případě, že budete někdy reagovat přímo na mou odpověď tohle nedělala. Piště si sama za sebe, nepoužívejte věty vytržené z mých příspěvků. Děkuji.
Já si myslím, že když je člověk ve špatný moment na špatném místě, tak to možné je...těch případů je spousta. Tedy, my máme asi menší pravděpodobnost se ocitnout v téhle situaci jako, předpokládám, na úrovni vypadající ženy bílé pleti. Kdybychom byli černoši žijící v USA, už bychom to měli o poznání horší...
Jo, jo to možné je když je člověk na špatném místě ve špatný čas...to je jako ten známý příklad, kdy obviněněný povídá soudci: "Tož pán sudca ja opravdu, ale opravdu nevim jak se mu tam ten nož medzi ty žebra dostal, no on poškozený asi uklouzl a na ten nož mi padnul a pak ešte petkrát"...
Tak asi takto je to u nás s těmi anděly co si bručí za mřížemi, že se tam vlastně dostali omylem a soudce je nedopatření zařadil na 20 let za mříže za něco co určitě udělal někdo jiný...většinou nějaký duch...
Suzy. Věř tomu, že kdyby ses stala pro někoho nepohodlnou, tak bys klidně odsouzena mohla být. I za vraždu, kterou jsi nespáchala.
Ano. Myslet si, že když nejsem kriminálník, tak se přece do vězení nedostanu, je hloupost. Život si s námi může zahrávat tak, že je na to naše fantazie krátká. Stačí křivé obvinění, nespolehliví svědci, důkaz o fyzické přítomnosti na místě činu...sejde se více faktorů, náhod, laxních lidí... Nikdy neříkej nikdy. M.
Ad suzymon - A nevinný se před soudem pro vraždu neocitne jen tak. Já bych se tam teda nikdy ocitnout nemohla. Vy ano?
Vaše přesvědčení (abych přímo neřekla naivita) je odzbrojující Upřímně - vyloučit to nemůžu, stejně jako nikdo z nás.
Tenhle pán sice nebyl obviněn z vraždy, ale "jenom"znásilnění šestnáctileté dívenky, potom se ocitl před soudem, byl odsouzen a trest vykonal
a tenhle Američan seděl dokonce 28 let, než ho propustili - "Jen o několik hodin dříve soudce Douglas Parson rozhodl, že k Smallovu odsouzení chyběly důkazy, svědci proti němu vypovídali křivě a policie zatajovala klíčové důkazy. Současně připustil, že neviděl ani důkaz o Smallově nevině."
zahranicni.eurozpravy.cz/...
Znám kolem sebe desítky lidí, kteří se před žádným hrdelním soudem neocitli a někteří z nich jsou už po smrti a prožili svůj život bez takových zkušeností. Já nemluvím o soudech běžných, jako je zadlužení a tak podobně, ale o hrdelním zločinu. Nepřesvědčí mne nikdo o tom, že by mohlo být pravděpodobné abych byla obviněna z vraždy nevinně. Velice se divím, že někteří z vás připouští, že by se jim to stát mohlo. Tak v jaké společnosti se to vlastně pohybujete, když se obáváte, že byste se mohli ocitnout před soudem s obviněním z vraždy? Já se toho teda vůbec nebojím. Ale klidně může někdo zavraždit mne. To je daleko větší pravděpodobnost.
Ale pokud se bavíte obecně, zrovna tak jako jsem se bavila já, tak stále trvám na svém. Je mi to moc líto, ale zatím mne nikdo nepřesvědčil. Ale je to přece jenom můj názor, a klidně si mějte ty vaše názory. Jsem svobodná a můžu si myslet co chci a vy rovněž. Jen nikomu z vás nepřeji, abyste se jednou ocitli v situaci oběti, jako pozůstalí, podobného člověka, kterého blaho vám všem tak leží na srdci.
Připomínám, že jsme se začali bavit o tom, jestli bylo správné zrušit trest smrti pro zločince toho, nebo podobného ražení jako jsem uváděla ve svém odkaze výše. Ona se debata začala nějak ubírat poněkud jiným směrem. Já jsem vyslovila svůj názor a začalo vysvětlování o justičním omylu. Jiné argumenty opravdu zastánci zrušení tohoto trestu nemají a tak pořád omílají jednu a tu samou písničku. A já mluvím o vrazích, ne o delikventech všeho druhu. To je něco úplně jiného.
A znova opakuji, že hrdelních omylů je strašně málo v celém světě v porovnání s tím kolik nevinných lidí a dětí bylo zavražděno bestiálně a brutálně. Je to naprosto nesrovnatelné. Ano, nevylučuji že se stát může, je to samozřejmě riziko a bylo by to strašné jak pro dotyčného, tak pro rodinu odsouzeného. Ale bohužel jsou všude jenom lidé a ti, kteří by dotyčného odsoudili by to určitě neudělali s vědomím, že chtějí zabít jako ten, který opravdu zabil. A v tom je obrovský rozdíl. Navíc se nikdy nepopravuje ze dne na den, ale je dostatečně dlouhá doba na to, aby se pravda našla. Takže nějaké strachy že by byl popraven nevinný jsou úplně triviální vedle těch skutečných obětí.
A naivní z Vašeho pohledu mohu být, ale nějak mi to vůbec nevadí. Neznáme se, nevíte kdo jsem já a já nevím kdo jste Vy, proto je mi Váš názor na mne jedno. Klidně jste mohla napsat že Vám připadám blbá, omezená a tupá. To si totiž lidé kteří napíší že je ten druhý naivní, myslí doopravdy, ale bojí se to napsat. Takže já jsem velmi dobře pochopila co si o mně myslíte. Ale buďte v klidu, vůbec mi to nevadí a nestěžuji si.
Tak jinak - myslíte, že trest smrti je pro vraha větší trest, než (například) doživotní těžká práce se všemi myslitelnými omezeními a zostřeními? Že rychlý konec je horší, než vědomí, že takhle hrozný už to bude pořád?
Ad suzymon - Klidně jste mohla napsat že Vám připadám blbá, omezená a tupá. To si totiž lidé kteří napíší že je ten druhý naivní, myslí doopravdy, ale bojí se to napsat. Takže já jsem velmi dobře pochopila co si o mně myslíte.
Aha. Takže vy víte, co si já myslím a co píšu místo toho, co bych napsat chtěla - nebo jste přinejmenším přesvědčena o tom, že to víte. Tak jo - ale jestliže máte vy nějakou potíž sama se sebou, mně pocit viny nevnutíte.
Tak za prvé. Vy se nějak vžíváte do mysli toho dotyčného po svém a zapomínáte na to, že tito lidé jsou úplně jiní. Nepřemýšlí jako vy, to by se nikdy neocitli na lavici obžalovaných. K tomu existuje spousta studií o mysli vrahů a těžkých zločinců které jsou k dispozici na "netu". Teda doufám, já je mám z jiných zdrojů.
A promiňte, tentokrát jste naivní Vy, když si myslíte, že dnes jsou vrazi kteří jsou odsouzeni na doživotí nuceni těžce pracovat jako tomu bylo kdysi dávno, když se posílalo na galeje. To přece nemyslíte vůbec vážně.
A za další mám v prvé řadě na mysli ty oběti a jejich pozůstalé, protože ti si to utrpení které si určitě ničím nezasloužili nesou sebou celý život. A ano, považuji to za nezbytně nutné takového "člověka" zbavit života a ne ho v klidu nechat žít a ještě ho krmit a starat se o něho. A stává se velmi často, že se takový člověk ven přece jen dostane a udělá to znova. Mám mnoho takových důkazů. Nemá smysl Vás přesvědčovat, Vaše informace jsou velmi povšechné a povrchní.
Jedubabicko, necháme toho. Vy víte, a já vím také jak jste to myslela. Opakuji že mi je to jedno. Ale už se mi nechce dál to rozebírat, je to taková jalová diskuze, která žádné ovoce nepřinese. Já rozhodně setrvám na svém smýšlení a vy rovněž, takže dál bychom se jenom zbytečně unavovaly. Bojovat by mělo smysl kdyby to někam vedlo. Tady je to jenom snaha přesvědčit svého oponenta o své pravdě. klidně bych pokračovala, kdyby to mělo nějaký vliv na vývoj zákona o kterém tady diskutujeme. A jelikož to žádný vliv nemá a nikdy mít nebude, tak já končím.
Bezva, to jsem ráda.
Ad suzymon - Vaše informace jsou velmi povšechné a povrchní.
Když myslíte. Tak jo - nechám vás při tom a na trest smrti už si hrát nebudeme
Sebod, nechovám se tak, abych se mohla pro někoho stát natolik nepohodlnou, aby mu stálo za to mne obvinit z vraždy. A to se na mne nezlob, ale tohle může ovlivnit každý z nás tím, jak se bude v životě chovat. Nekradu, nezabývám se žádnými podvodnými obchody, nepohybuji se v kalných vodách. A lidé kteří to dělají samozřejmě riskují to o čem píšeš. Ale to nejsou obyčejní občané, jsou to lidé na hraně a tudíž musí předpokládat, že se do podobné situace mohou dostat. To je to riziko podnikání. Takže znova opakuji, že mně se to stát nemůže. Já nechápu proč se tady srovnáváte s takovými pochybnými existencemi. Já se s nima nesrovnávám, patřím na druhý břeh řeky mezi normální lidi. Jo, kdybych jezdila autem, mohla bych zabít a mohla bych se ocitnout před soudem za zabití. ALE O TOM PŘECE NEMLUVÍM, protože na takový případ se nikdy trest smrti nevzathoval. Já už mám pocit, že nemluvím česky.
Myslel sem si že to neudělal (Zeman) kvůli voličským preferencím ale když sem si přečetl že odmítl vyznamenat In Memorian Gabčíka a Kubiše (údajně kvůli strachu o hlasy voličů KSČM) tak o tom začínám pochybovat.
Suzymon, že to je grázl o tom nění pochyb ale, že to zač byl odsouzený a odseděl si 23 let smrdí o tom pochyb také nemám. Mimochodem bydlí u nás v Brně v městské části kde bydlím já.
Liduš, já jsem včera četla že na něj teď novináři vytáhli ty tajné spisy, kdy spolupracoval a donášel ve vězení. Že byl vlastně za mlada práskač a ještě k tomu to dělal v base. Asi na něho tlačili, ale podle mne to dělat nemusel, vždyť byl stejně ve vězení a nic víc mu snad nehrozilo. Leda že to udělal zase pro svůj prospěch a měl za to nějaké úlevy. Když jsem to četla, tak jsem si přestala myslet, že je až tak inteligentní. Přece on zná svou minulost a měl předpokládat, že když bude teď takhle kafrat a vytahovat všelijaké kostivce ze skříně, tak oni zase vytáhnou ty své. Je to pitomec, měl držet hubu. Ale nevydržel to a určitě měl ty rozhovory placené a určitě dostal nějaké lukrativní nabídky když bude vířit vodu a dělat rozruch aby se prodávaly třeba ty trika, noviny a čumělo se na televizi. Je to fakt pitomec, protože už se o něm nemluví a on si zbytečně zavařil pro pár dnů pofidérní slávy. Myslím že na svobodě dlouho nezůstane a opět se do něčeho namočí. A jestli se vrátí do vězení, tak to má tentokrát hodně blbé, protože už všichni vědí že to je práskač a to se ve vězení neodpouští.
Suzy. V base donášejí všichni na všechny. Buď dobrovolně, nebo z donucení. Někteří poví jen to, co se dozvědí, jiní si toho ještě hromadu přidají. Basa - to je svůj svět, se svými pravidly. To nepochopíš, dokud tam nějaký měsíc nepobudeš.
seboď je to ještě horší. Je to ještě horší. Jsou schopni udělat schválně průser bachařovi,jen kvůli tomu že s nimi nepeče. Poctivost se v kriminále nenosí. A jsou schopni kvůli takové pomstě i utéct. Zase samozřejmě ne všichni. Málokdo ten tlak vydrží.
Ad suzymon - tohle může ovlivnit každý z nás tím, jak se bude v životě chovat. Nekradu, nezabývám se žádnými podvodnými obchody, nepohybuji se v kalných vodách. A lidé kteří to dělají samozřejmě riskují to o čem píšeš. Ale to nejsou obyčejní občané, jsou to lidé na hraně a tudíž musí předpokládat, že se do podobné situace mohou dostat.
Ne vždycky. I slušný člověk s čistou minulostí se může najednou ocitnout v postavení vraha.
Asi na něho tlačili, ale podle mne to dělat nemusel, vždyť byl stejně ve vězení a nic víc mu snad nehrozilo.
Ne - nehrozilo. Jen mohl například "uklouznout ve sprše", "pro nevolnost spadnout ze schodů" nebo si jinak ublížit.
protože už všichni vědí že to je práskač a to se ve vězení neodpouští
Vážně si myslíte, že to nevěděli už tenkrát? O důvodech, proč mu "bylo odpouštěno" se můžu jen dohadovat (ale tuším).
Jedubabicko, už jsem to psala výše. Mohla bych Vás poprosit, abyste nevkládala do svých odpovědí výňatky z mých reakcí?! Já vím co jsem kde napsala, mně to není třeba připomínat a můžete klidně reagovat svými vlastními slovy a větami. Tady by Vám stačily tři věty a všichni by myslím pochopili na co odpovídáte. já teda rozhodně. Vím že to tak děláte všude, je to Váš zvyk vkládat do svého textu cizí výroky na které následně reagujete. Jiným to asi nevadí, mně ano. Myslím si, že není třeba znova opakovat co už jsem napsala já. Tady hovořím sama za sebe, jinak si v tom klidně pokračujte, ale já bych prosila, abyste v případě že budete reagovat na mé odpovědi, reagovala rovnou, bez přetahování mého textu do Vašeho. Na to mám myslím jako autor svého textu právo. Určitě mne pochopíte.
Jinak Vaši připomínku, že se i nevinný člověk může ocitnout v postavení vraha nevylučuji, ale ta pravděpodobnost že se tak stane je mizivá. A to že se mu mohla stát jiná "nehoda" je také možné a to se mu mohlo stát i přesto, že se jim upsal. Nebo spíše právě proto, kdyby se to někdo dozvěděl. Takže já si nemyslím, že by to tenkrát jeho spoluvězni věděli. Nakonec nejlépe to ví jenom on a ti kteří se s ním setkali.
Navíc v tom článku bylo, že to právě bylo po celá ta léta v utajení právě proto, aby ho nevystavili nebezpečí pomsty pokud byl ještě ve vězení. A objevili to nějací investigativní novináři před několika lety a ti se rozhodli to z humánních důvodů nezveřejnit. Jestli to je pravda nebo ne, to nevím.
Jedubabičku chválím za kopírování vašeho textu. Zvyšuje to přehlednost diskuze. A ta není určena pouze vám. Účastní se jí i lidé, kteří nechtějí stále dokola číst příspěvky které jsou mnohem výše. M.
To že ji chválíte zrovna Vy, mne vůbec nepřekvapuje. Ale pokud se práva týče, tak já jsem k tomu nedala souhlas. Když jste teda obě tak zběhlé v právech, tak byste to měly obě vědět. Je to můj text a já si nepřeji aby byl neustále kopírovaný. Možná by bylo něco jiného, kdybych popírala to co jsem někde napsala. V tom případě by bylo možné vložit můj text jako důkaz. Je mi úplně jedno že Vám to nevadí, nejedná se o Vás, ale o mne. Nebudu s Vámi diskutovat na téma přehlednosti diskuze. Nikdy to tady nikdo nedělal v té samé míře a nikdy nebyly stížnosti na nepřehlednost diskuze. Jedubabička nikdy neodpoví přímo, ale vždycky zkopíruje výňatek z celistvého textu který jí nepatří. Nenapsala ho ona, nemůže si s ním dělat co se jí zlíbí.
suzymon, kopírovat můžu i bez vašeho souhlasu:
Z. č. 121/2000 Sb., zákon o právu autorském...
§ 31 Citace
(1) Do práva autorského nezasahuje ten, kdo
a) užije v odůvodněné míře výňatky ze zveřejněných děl jiných autorů ve svém díle...
vždy je však nutno uvést, je-li to možné, jméno autora, nejde-li o dílo anonymní, nebo jméno osoby, pod jejímž jménem se dílo uvádí na veřejnost, a dále název díla a pramen.
Ještě nějaký problém?
Hrůza tohle kopírování. Jednou za čas, pokud chci uvést na kterou část odpovědi reaguji, tak v pořádku, ale v každý odpovědi to tam kopírovat? to je buď diagnóza nebo se baba naučila kouzlo CTRL-C, CTRL-V
Víte co milá paní, tak si kopírujte. Asi nejste jinak schopná si zapamatovat na co vlastně odpovídáte a musíte to mít před očima. O tom jestli na to máte právo nebo ne, se zrovna s Vámi nebudu dohadovat. Ta Vaše odůvodněná míra je naprosto neodůvodněná, protože já jsem nic ze svých slov nepopírala a mně to připomínáno být nemusí. A myslím si, že i ostatní lidé tady si dokáží vybavit souvislosti. Teda až doposud tady nikdy nikdo neměl problém s pochopením odpovědí. Vy ho máte a potřebujete tuto berličku, budiž. Já jsem se ozvala první, ale myslím si že to časem začne vadit i ostatním když je budete tímto způsobem papouškovat. Asi si myslíte, že jsou Vaše reakce tak veledůležité.
Když jste se tady přihlásila pod tím svým nickem, a četla jsem vaše první reakce, bylo mi jasné že to jméno bude mít určité souvislosti a nespletla jsem se. Buďte ráda, že Vám někdo tu první přezdívku vyfouknul a že jste se musela uchýlit k té změkčené koncovce.
V první reakci jsem k Vám byla slušná a prosila Vás dokonce dvakrát, abyste ten svůj způsob reakce alespoň vůči mně změnila. Ale vy jste reagovala arogantně, že na to máte právo. Vůbec jste nepochopila, že kdyby jste stála alespoň o slušné chování k tomu druhému, tak byste mi bez řečí vyhověla. Já bych to teda zcela jistě udělala a ještě se Vám omluvila a třeba i vysvětlila proč mám tuto mánii. Ale chápu že nejsme všichni na stejné úrovni, tak si v tom pokračujte, já Vám klidně ustoupím. To je vše.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.