Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Občanka ztracena

Od: kalqw odpovědí: 7 změna:

Ahoj před nedávnem jsem ztratil občanku. Hned jak jsem to zjistil tak jsem ji nahlasil jako ztracenou a zazadal si o novou a to tri dny potom. Ted po měsici a pul mi zavolal kamarad se kterym se moc nevidam ze ji ma u sebe v penezence ze ji nasel. Tak jsem si ji sel vyzvednout. Ale s nim se vidam z ridka a jen pres zname a je to docela hajzlik. V te dobe jsem ji doopravdy ztratil kdyz jsem ho videl. Nechapu jak se k nemu dostala a ze ji nasel az ted. Je sice pravda ze se moc na obcanku nediva a ze ji mel pres sebe tak mu to nedoslo. Chci se zeptat. Nejake zneuziti asi byt nemuze ne? Pujcka a podobne. Je mi 16 a jsem jeste nezletily a tak by ani neslo ji nejak zneuzit? děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Doplním kolegu - pro příští roky si případné informace o ztrátě, nahlášení, telefonech či dokumentech s tím spojených uložte. Jsou i dnes případy, že někdo po x letech čelí exekucím kvůli nezaplacené pokutě za jízdu načerno. Revizoři někdy nechtějí porovnávat fotky OP se skutečností a jen spokojeně zapíší data o pokutovaném černém pasažérovi...

V případě problému pak ihned reagujte s podložením všech možných faktů. Nechci vás děsit - ale i tato situace může nastat.

doplněno 21.05.17 14:06:

Udělal jste to dobře. Tady se mrkněte, jestli je doklad mezi neplatnými : aplikace.mvcr.cz/...

hodnocení

0x

Zneužít pochopitelně jde. Ale od okamžiku, kdy jsi ztrátu nahlásil, by to zneužití nemělo jít za tebou. Přesto by bylo rozumné ji od něj co nejrychleji získat a dojít na Evidenci obyvatel - obřanské průkazy, tu původní občanku tam odevzdat a vysvětlit, k čemu došlo. To vysvětlení ostatně od tebe budou požadovat sami až ji tam doneseš.

To vše je proto, aby ses chránil právě před důsledky případného zneužití.

hodnocení

0x

Hlavně si uschovat doklad na kterém máš potvrzeno že jsi dne XX.XX.XXXX hlásil ztrátu OP,pokud by se něco stalo-upomínky na splácení půjček atd. Až půjdeš por novou ,nebo tam můžeš ihned v rámci prac.hodin úřadu dát straou s tím že Ti ji nějaký nálezce vrátil,nic víc.Tam mají Ti dají či řeknou jak dále postupovat.

kalqw
hodnocení

Pokud si pamatuju tak pri nahlaseni se me ptali i na přibližný datum ztráty a já uvedl ještě ten den co jsem si byl stoprocentně jistý že ji mam u sebe. Takze tam maji psano uz ze obcanku nemam u sebe v tech dnech. To je dobre ne? Takze kdyby se neco stalo se zneuzitim tak obcanka byla stornovana a zavedena s přesnym datumem ztraty, takze cokoliv se stane uz bude brano ze jsem jiz obcanku nemel?

To není tak jisté. Hovoří to ve tvůj prospěch, ale tento stát obecně svým občanům nevěří a tedy v případě zneužití se bude vše znovu prověřovat, včetně skutečnosti, zda ztráta nebyla účelová;)

kalqw
hodnocení

Doklad je mezi neplatnými. A u nich na urade maji primo psane jeste priblizny den ztraty, kde jsem uvedl jeste den kdyz jsem ho mel u sebe. Takze v poradku? Nepočitam že by během 2 dnů neco stihl udelat a hlavne je take nezletily. A myslim si ze kdyz tam maji vedeny presny datum ztraty a neplatny je o dva dny pozdeji zrusena obcanka tak v poradku?

Nepochopil jsi, co jsem ti napsal. Že je doklad mezi neplatnými je pro tvoji ochranu, ale neznamená to, že doklad fyzicky neexistuje a nedá se zneužít. Takže v případě zjištění jeho zneužití bude stejně policie pátrat po okolnostech a jelikož podezřívavost patří k prošetřování, bude zjišťovat - opakuji! - zda ztráta nebyla účelová. A to bez ohledu na neplatnost dokladu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]