Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na nákup s vlastní taškou nebo ne?

Od: ben® odpovědí: 45 změna:

Dobrý den, za poslední léta se změnil způsob prodeje potravin, resp. asi převažuje počet supermarketů či hypermarketů nad počtem malých prodejen. Tím se jistě proměnil i způsob našeho nakupování, kdy dříve to bez vlastní tašky moc nešlo. Nosíte si stále vlastní tašku na nákup? Nebo už jen tašku (igelitku) kupujete (dostáváte) přímo v obchodě, kde nakupujete? Pčípadně nakupujete do nějaké v obchodě odložené krabice? Já patřím k lidem, kteří si stále nosí "do potravin" vlastní tašku (stačí hadrová) a pokud je nabídka igelitky, tak si ji neberu. Ovšem, mám dojem, že jsem "zaspal dobu" a možná nejsem IN. Děkuji Vám za názory a zkušenosti. Zdravím!

45 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Protože to mám do Lidlu jen pár kroků, nakupuji skoro všechno právě tam. Z domu si beru dvě starší igelitky. Když jdu pro něco do centra města, nesu si igelitku v kabelce. Čas od času se stane, že předem plánovaný nákup o hodně rozšířím, tak si pak musím novou igelitku při nákupu koupit. Staré igelitky používám místo sáčků do odpadkového koše.

Moje děti jezdí pro pro nákupy autem. Mají s sebou velké tašky z IKEA. Do nich přerovnají věci z nákupního vozíku.

O zaspání doby neuvažuji při nákupech ani jindy. Už jsem dost stará na to, abych věděla, že i s něčím zdánlivě "předpotopním" mohu být během chvilky průkopnicí.

hodnocení

3x

Látkovou skládací tašku z IKEA mám neustále u sebe - nákup nenákup. Nezabere žádné místo a v zadní kapse u kalhot o ní nevím, vejde se do ní hodně a jde hodit přes rameno.

babusa*

Igelitky nepoužívám,nosím v kabelce 2 látkové tašky,krásně barevné se vzorem,šije je moje kamarádka ze starých závěsů,co schraňovala leta a nepoužívala je.

hodnocení

2x

na nákup chodím s fofrtaškou (a dětma, které mi ji domů odvezou :) ). jinak na náhodné návštěvy obchodů nebo i cílené, ale pro drobnosti, u sebe neustále nosím hadrovou tašku, z krásné látky, šila mi ji kamarádka ve velikosti, jaká mi vyhovuje. vlastně jsem měla dvě s různým motivem, ale tu druhou mi děti někde ztratily, protože i ony hadrové tašky nosí a ne, nemohly si vzít obyčejnou z DMka, které mám doma asi dvě nebo :-/ plus děti mají i nějaké svoje, které si nosí, samy si je zdobily (ale ty mi nevyhovují velikostí a délkou uší). občas se stane, že tašku u sebe nemám, potom vezmu igelitu, ale je to velmi výjimečná situace a upřímně, většinou se za ni tak trochu stydím *hi*

ale jinak mně přijde, že jste dobu nezaspal, že látkové tašky momentálně in jsou ;)

hodnocení

2x

Mám asi 6 červených pevných tašek z Penny - kus 30 korun. 3 jsou horší a jsou v garáží - třeba na zeleninu. Ty 3 pěkné jsou na nákupy. Dobrá je i plastová skládací bedýnka, při markování si tam mohu už všechno rovnat a jen dovézt do auta.

Igelitky nějak nemusím. I když je fakt, že si ji občas při nečekaném nákupu koupím. Ale příliš, tedy nic nevydrží, je to spíš taková jednorázová pomůcka. Z domova zpátky do obchodu ji už nenosím nikdy.

Včera jsem cestovala 4 vlaky, hodně velkou vzdálenost. Cestuji nejraději vestoje, v chodbičce u otevřeného okna a dívám se. Vidím i to, co mnoha cestujícím ujde. Neuběhl snad metr, aby u trati neležela igelitka či její torzo. I na větvích akátoví okolo trati na náš rychlík mávaly igelitové obludy.

Igelitka je dobrý sluha pro pořádné lidi, ale zlý pán pro čuňata, kteří ji odhodí, kam se jim líbí. Proto bych snad ty igelitky zakázala. Neumíme s nimi zacházet /tedy většina z nás/. Navíc si nedovedu představit, jak jdu s igelitkami pro mouku, cukr, mléko, oleje a jiný těžký koloniál ve větším množství. To je pak igelitka k ničemu.

Vzpomínám: někdy kolem roku 1967 jsem dostala od pána, který byl náměstkem v Praze v nějakém velkém podniku, igelitku s drobnostmi. Ta igelitka - to bylo něco. Nosila jsem ji jen vyjímečně, starala se o ni, nejradši bych ji měla místo kabelky. Kamarádky se kácely závistí - taková to tehdy byla vzácnost. Jak jsem byla, lidičky, pitomá. *ee*

Krabice - také ji občas popadnu, ale nosit domů běžně krabice s nákupy, nevím, co bych s nimi dělala. Je to jen taková "z nouze ctnost". Nosit nákup v krabicích a ty zase pak vyhazovat, také není nejlepší řešení. Krabici si vezmu obvykle jen tehdy, když vím, že tento rozměr budu potřebovat /odeslání balíčku, narovnání cukroví apod./

Proto jsem pro ty tašky. Ať je to moderní, nebo ne, nákup nějak domů dopravit musím. Na hlavě jako černošky to neumím, musí mi tedy pomoci tašky. Ať už ty z Penny, nebo ty doma šité, jak tady mnohé hospodyňky chválí. Proč ne?

Vzpomínám - v kůlně visí taška po babičce - kožená, pevná, kožená ucha připevněná solidními nýty. Taková přežije celé generace. Babička do ní nakupovala všechno. Přes úctu k babičce, já už bych ji nevytáhla. Visí tam už tak nějak z nostalgie. Jaga.

Jak myslíte, že se tam ty igelitky dostaly? Že cestující nakoupí plnou igelitku, ve vlaku nákup vyloží na sedadlo a tašku vyhodí z okna? Nebo že nákup vyloží doma a odejdou tašku vyhodit na trať nebo do lesa? A nepotkala jste v lese třeba pneumatiky či matrace? A neměly by se zakázat taky pneumatiky a matrace?

Mimochodem, u nás na sídlišti máme taky občas stromy ozdobené igelitkami. Ale není to chyba igelitek. Je to chyba nesmyslného systému "sběru tříděného odpadu". Protože jde o činnost, která si na sebe nevydělá, funguje poněkud liknavě. A tak se stává, že je kontejner na plasty přeplněný a zasypaný odpadem. A když zafouká, rozletí se po sídlišti.

hodnocení

1x

Igelitku v supermarketu kupuji výjimečně, většinou chodím s vlastní taškou, i když obvykle to je starší igelitka ze supermarketu. Ale odhaduji, že jednu používám asi tak 10-20x.

Oni nám ty igelitky stejně brzy zakážou a nezbyde, než si koupit vlastní tašku*smich*

cidamozo
hodnocení

1x

Vždy nakupuji do krabice, kterou si v obchodě vezmu nejčastěji u zeleniny. Jsou pevné a je to tak akorát na denní nákup.

U nás v ČR normální, ale když nakupuji v zahraničí, tak jsem se několikrát setkal s divnými pohledy od zákazníků. *nevi*

A nakupuji pouze autem, takže krabice je ideální.

hodnocení

1x

Samozřejmě mám také svoje vlastní látkové tašky, ráda šiju, takže si občas koupím v sekáči nějaký bývalý závěs - je to pevná látka - no a ušiju si i několik různých velikostí. Jen jsem chtěla doplnit, že jsem si všimla, že nejvíce těch igelitových tašek kupují ti, které bychom nazvali sockami - dohadují se o korunu a pak si klidně koupí několik tašek. Ty samozřejmě nepoužijí víckrát a o nějakém třídění taky asi neslyšeli.

ben®
hodnocení

Dobrý den, děkuji za dosavadní odpovědi. Zdá se, že o "zaspání doby" nejde a vlastní taška je stále IN.

Tedy, u nákupu drobnějšího a bez odvozu autem. Zdravím!

doplněno 20.05.17 09:47:

lesi2311 - mám "hadrovky" kupované a v elegantní černé barvě .

hodnocení

0x
Koupil jsem si dve ty drahe (50kc?) velke tasky z kaufu , jsou velke a pevne. Mam je tak uz 2roky.

pb®
hodnocení

0x

Naštěstí už dlouhá léta nenakupuju tak, že bych vláčela domů nákup v ruce. Buď jedu autem, kde dávám nákup d kufru do velkých IKEA tašek, nebo jedu s kočárem a skládám pod kočár. Takže ne, tašku v krámě záměrně nekupuju.

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den. Nosím si s sebou hadrovou příruční tašku, kterou mám v kabelce. No, v kabelce, to je slabé slovo. Mé kabelky jsou vlastně olbřímých rozměrů. Ale chci tím říci, že igelitku si v obchodech neberu. Když jedu autem, tak i v autě mám příruční kabely na nakupování a košík.

amo

Dnes uz asi nikde nedavaji igelitky zdarma, driv treba v Tesco jsme na jeden vetsi nakup vyfasovali u pokladny i nekolik kusu tech velkych, ve kterych se nakup odnesl do auta. Doma jsem vyprazdnene tasky ukladala do jedne nejvetsi a za par let se docela nahromadily, dodnes je pouzivam prubezne na cokoliv, ale na nakup uz ted mam jen pevnou velkou nebo malou latkovou, ktera se vejde slozena do kabelky, malokdy koupim u kasy. Myslite, ze nastane konec i zdarma poskytovanych malych igelitovyck pytliku na pecivo, zeleninu...atd..jako nutny obal?

Dobrý den. To by byla sranda, chodit ještě s pytlíkama do obchodu a pak to tam vytahovat nebo hledat v tašce... Už vidím lidi, jak u pečiva hledají v tašce nebo kabelce pytlík a mají vztek, že ho nemůžou najít. Stejně jako mobil. Hlavně starší lidé. K tomu doufám nedojde. Já nosím svojí tašku nebo si koupím, když svojí zapomenu.

amo

Nutny obal by snad byl k dispozici jako treba papirovy sacek, ale igelit mozna EU uplne zakáze, jenze ten papir je drazsi, takze by obchodnici zdrazili/uctovali prirazku, aby netratili *ee*

hodnocení

0x

Dobrý den. Já nosím stále svojí tašku- tašky. Když jdu pěšky do pár metrů vzdáleného Lidlu nebo samoobsluhy, která tady byla už za bývalého režimu, tak si beru jen jednu. Pokud jedeme do nějakého většiho obchodu, tak si beru dvě. Máme takové velké, které jem koupil za 30,- v Kauflandu. Vejde se do toho hodně a i to dost unese, ale nevím přesně kolik. Někdy jsem si asi tašku zdarma vzal, ale je to tak dlouho, že si to ani nepamatuji a bylo to proto, že jsem se tam stavěl náhodně a neměl jsem tu svoji. A pokud jsem kupoval jen pár věcí, tak jsem to dal do tašky kterou nosím běžně. Ale myslím, že být IN je naopak si ty tašky dnes nebrat. Ale třeba se pletu.

72mona3*
hodnocení

0x

Tak já přidám další dvě varianty. Pokud jdu cíleně na nákup, vyrážím s batohem. Na velký nákup bez tašky i batohu - přepravky v kufru auta.

A samozřejmě pokud potřebuju něco koupit při cestě z práce, tak nosím lehkou textilní v kabelce. Jsou i neplánované nákupy, to potom dojde i na igelit, ale přiznám se, že minimálně. M.

fram
hodnocení

0x

V každé menší tašce mám připravenou látkovou skládací (Ikea a pod), s dlouhým uchem na rameno. Případně ještě i stará igelitka, kdyby byl nákup objemnější. Pro příležitosný nákup. Po trhu se dneska procházeli lidi s košíkem z proutí, vypadá to nádherně, jak mají vyskládanou zeleninu. Igelitky už ne. Na Hradčanském náměstí nebo někde poblíž má vzniknout obchod "bez obalu", takže pro cukr/mouku s pytlíkem...to je onen moderní trend.

doplněno 20.05.17 13:16:

A jasně - poslední dobou batoh. Malý, dražší a vzhledný tak na 5-8 kg a v něm připravenáladící látkovka.

hodnocení

0x

Mimochodem - co je špatného na igelitce?

amo

Ra252: ..no co asi? Igelit v prirode nepodleha rozkladu, špatná biomasa !

A proč by měl být v přírodě? A silonová taška se rozloží rychleji?

doplněno 20.05.17 17:08:

A co je špatně na tom, že nakonec skončí v odpadu. Spálí se. Co je na tom špatně?

doplněno 20.05.17 20:47:

Řešit igelitky je něco jako sbírání víček od PET lahví.

Jen rituál očištění od hříchů.

Nevezmu si v obchodě igelitku a zachráním přírodu. Ta nejsilnější igelitka s uchama z Alberta váží 25 gramů. (Mimochodem, je z polyetylenu, stejně, jäko ta populární víčka.) Ostatní jsou mnohem lehčí.
Když pojedu na nákup autem do obchodu 5 km vzdáleného, spálím nějakých 800 gramů ropného paliva. Nevezmu si tašku a ušetřím 25 g ropného paliva - polytetylénové tašky. Poněkud směšné, že?

Rituál "Sbírání víček" je ještě názornější. Pokud se náhodou polytetylen vykupuje, vychází to tak na 150 až 300 víček za korunu. Když by někdo chtěl opravdu pomoci, může dát peníze, platit daně - nebo třeba sbírat starý papír. Jedno víčko má cenu půlky listu kancelářského papíru. A papír se vykupuje častěji a je mnohem skladnější - nevozí a neskladuje se vzduch, jako u víček. Ale sbírat víčka nedá práci, nic nestojí a je jich hromada, lépe to tedy vypadá. Sběrač má lepší pocit. Sice ničemu a nikomu nepomůže, ale má pocit, že je dobrým člověkem. Sice třeba neplatí daně, nebo se živí podváděním důchodců, ale přispěje pár halíři na chromé dítě ..

amo

Jednou skonci v odpadcich a jiste jste o tom slysel uz mnohokrat, umelotiny se vseobecne rozkladaji spatne a bude jich aspon mene, kdyz nebudou zdarma.

Skončí ve spalovně, ne v přírodě. U vás vyhazujete odpad do lesa? U nás ne. Tak si zakažte igelitky u vás a nás nechte na pokoji ..

doplněno 20.05.17 21:46:

Skládka je les?

U nás se stále více odpadu vozí na skládky než do spaloven.

A pouze 3 spalovny u nás dále využívají získanou energii.

72mona3*

ra252 - vy jste takový "všechnovímvšechnoznám", tak budu ráda, když se vyjádříte. A samozřejmě nejen vy.

Hodně se řeší ekologie (samozřejmě jak kdo, že) a proto jsou igelitové pytlíky a tašky tzv. nežádoucí. Všude je nabídka ekologické varianty - papír, rozložitelný igelit (ať už je to co chce) a bavlněné tašky. (Silonové z toho vyjímám, protože jejich ekologičnost je hlavně v opakovaném použití). Mám nepotvrzenou informaci, že výroba těchto ekologických nástupců (a předchůdců) igelitek, životní prostředí mnohem více zatěžuje, než výroba a likvidace těch neekologických. Jak to je? Mona

doplněno 21.05.17 10:03:

Fajn, tak nic. :(

Jak tu píšete, že sbírání víček je nanic, tak já to vidím jinak. Cenově je to fakt nanic, ale mně je líto suroviny jako takové. proto ta víčka sbírám a pak to někam donesu. Prostě některé věci se musí dělat pro věc samotnou a ne v tom hledat za každou cenu ekonomickou výhodu. My doma nevyhodíme zbytečně nic, i třeba zbytky těstovin zanesu kamošce pro slepice, ačkoliv to mají jen jako doplněk a rozhodně se toho moc nenažerou. Prostě to, jak se dnes zaneřáďuje zbytečně Země odpady, to se všechno vrátí dalším generacím, což je pro dnešní sobce naprosto nepochopitelné.

eivlis*
hodnocení

0x
Zdravim, Bene, ja jsem nakoupila v Ikei spousty nakupnich tasek a ty mam neustale ve sve kabele.Doma vylozime nakup a hned si je dam opet do kabelky.Nejradeji mame Lidl a Kaufland a v Lidlu prestali prodavat igelitove tasky a ty papirove jsou pro me neprakticke, takze vsude mame vzdy sve nakupni tasky..

hodnocení

0x

Nosím si tažku z domu (látkovou), popř. nakupuju do krabic. Ty se nám potom hodí i doma. Jinak podle mě je naopak víc "in" nakupovat do svých tašek - dnes se hodně mluví o nadměrném plýtvání, o nutné ochraně přírody apod. Já se podle trendů neřídfím, ale zrovna tento se mi velmi zamlouvá.

doplněno 20.05.17 15:27:

tašku... :-D

iz*
hodnocení

0x

Samozřejmě s vlastní taškou. Mám jich několik látkových → v každé kabelce aspoň jednu...

ben®
hodnocení

Dobrý den, děkuji všem za další příspěvky - podle sepsaných "taškařic" se zdá, že vlastní taška je stále základem dobrého nákupu (a jeho odnosu). Zdar všem "taškářům" i "taškářkám" a zdravím!

still10k*
hodnocení

0x

Nosím velkou látkovou tašku Puma přes rameno. Vždycky říkám, že jdu nakrmit kočku *smich*

hodnocení

0x

Přidám 2 možnosti, které tu ještě nejsou. Chodím na nákup s vlastním košíkem. Je to změnšená plastová skládací přepravka s ušima. Je do něj vidět, takže s tím prodavčky u pokladny nemají problém. 40x25x25cm - velikost akorát na denní nákup. Jezdím autem z práce do obchodu denně na pečivo. Když košík zapomenu doma, tak vezmu těch pár věcí jen do ruky a hodím do auta. A pro případ nenadálého zvětšení nákupu mám v kapse pořád skládací látkovou tašku. No je to asi polyester, takže plast, ale tváří se to jako látka.

lee*
hodnocení

0x
Casto chodim na nakup necekane - tak ja se pro meco stavim. Stridam 2 auta, nekolik kabelek... Malokdy mam u sebe vlastni tasku. Nakupuji temer vyhradne do krabic

hodnocení

0x

Bene, na nakupy potravin si (uz zase) nosim jenom sve tasky. Nemuzu se divat na to, jak mi v obchode nekteri prodavaci davaji jednu vec do DVOU! igelitek. Navic, kdyz polozim na pas pred svuj nakup svoji tasku, odpocitaji mi $.10 z ceny nakupu. Samozrejme je to symbolicke, ale vsimam si, ze stale vice lidi si zacina nosit svou tasku. Na fotce moje oblibena taska do kabelky

Na nákup s vlastní taškou nebo ne?

hodnocení

0x

Já mám ráda barevníé, šusťákové tašky, které sa dají poskládat a šoupnout do boční kapsy kabelky nebo kožené tašky. Některou z nich mám vždycky sebou, ať jdu kamkoliv s kabelkou, taškou nebo baťůžkem. Občas se mi stane, že se při venčení psa, stavím pro 3 rohlíky, bez tašky. Nakonec ale udělám menší nákup. Pak za 1kč tašku u Hrušky, koupím. Tu pak použiju na vyložení koše na tříděný odpad. :-D

hodnocení

0x

|Na nákup chodím s taškou na kolečkách nebo batohem, na malý s taškou, ale občas se někde zastavím nečekaně, ale igelitku si nikdy v krámě nekoupím, tu maličkost dáom do pytlíků, které mají na pečivo.

hodnocení

0x

Na nákup chodím se svojí taškou stále. Igelitku jsem koupila vždy jen opravdu vyjímečně. Ušila jsem si svoje tašky z plátna a podle potřeby je střídám do kabelek.

mariii
hodnocení

0x

Díky všem za tipy ;) A mám dotaz, máte někdo vyzkoušeno jako alternativu k plastovým nákupním taškám tašky z bio rozložitelného materiálu. Mám na mysli něco jako tohle, měl byl to být kukuřičný škrob. Jo a zkoušel jste prosím potom někdo doma kompostovat? Jak to dopadlo? Díky za případné sdílení zkušeností.

Myslíte si, že ze škrobu někdo vyrobí tašku?

Podle mého názoru, plastová taška která na konci životnosti prolítne komínem spalovny, ovlivní životní prostředí méně, než nějaká papírová, škrobová nebo podobná vymyšlenost. Mám tím na mysli celý její životní cyklus, včetně výroby a možnosti opakovaného použití.

btw vlastní tašku samozřejmě ano, ale jsou i neplánované nákupy.

hodnocení

0x

Samozřejmě, že všude nosím vlastní, proč zanni zbytečně utrácet peníze, Navíc je sposuta tašek skládacích, které se vyejdou id o kabelky.

hodnocení

0x

To už je tak stará otázka? Teda toto letí... Pamatuju si, když byla nová. Mám dojem, že jsem na ní odpovídala včera.

lee*
hodnocení

0x
Tašky nenosim. Nikdy si ji nevrátím do kabelky a nebo vrátím a nakupovat jdu jen s peněženkou... Nejčastěji v obchodě seberu prázdnou krabici a nakoupím do ní. Pak ji hodím do tříděného odpadu
A teď koukám že jsem téměř totéž odpověděla již v roce 2017 :-D :-D :-D

nikdo*
hodnocení

0x

Jezdíme nakupovat téměř výhradně autem. V obchodě, na parkovišti, zboží přímo z košíku do plastových přepravek, s nimi domů. Tašky pouze pro malé, příležitostné nákupy, staré igelitky, dokud se nerozpadnou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]