Nejste přihlášen/a.
Nebyl jsem příliš dobrý žák ani na základní škole, a ani na střední škole. Byl jsem snílek, spíše melancholik. Základní školu jsem opustil s nedobrými výsledky a na střední škole, maturitní obor, se to velmi projevilo. Nestíhal jsem! Byl jsem duchem mimo. Výsledky hrůza, a mé zájmy byly na hony vzdálené technice (hudba, umění). S konzervatoří mi to nevyšlo (nepřijat), a technickou střední jsem musel opustit (nezvládal jsem ji!). Ovšem později, kolem dvacátého roku mého života jsem si začal uvědomovat, že studovat chci, že mi škola chybí. Začal jsem studovat dálkově gymnázium, prvně státní, tam jsem ale narazil (nešla mi matematika a cizí jazyk), udělal jsem jen první ročník, druhý už nevyšel. Až za tři roky potom jsem konečně začal studovat na o něco snazším soukromém gymnáziu, a při troše námahy to nakonec vyšlo. Zatoužil jsem po univerzitě, ale na poprvé jsem se nedostal, absolutní propad u přijímacích zkoušek (malý percentil). Později sice přijat, ale opět okolnosti do mého života zasáhly tak negativně, že jsem to přerušil.
Na studia nejsem vhodný adept, to uznávám, i když jsem byl schopen zabrat, u mě to tak lehce nejde a něco musím dřít, talent mám asi na něco jiného, tomu se bohužel nevěnuji.
Myslím, že jsem byl primárně určen pro řemeslo, protože na vysokou školu jednoduše nemám! Už v 17 letech jsem dělal sice sám, ale podle jisté publikace jistý IQ test (komplex testů) a vyšlo mi IQ kolem 95. V pozdějších internetových testech to byly různé hodnoty od IQ 95-130, to píši jen orientačně. Ale myslím, že možná že zakopaný pes je v komplexu mých problémů.
Co byste mi doporučili za práci, když mám jen gymnázium? Věnovat se umělecké tvorbě je možná sen, ale nevím, jestli to mohu realizovat. Co praktického pro mě byste viděli, jakou radu byste mi dali? Děkuji.
Co umím? Na to není jednoduché odpovědět, protože to co já si myslím že umím, nebo bych mohl umět, je spíše v říši mých snů! Prakticky newvím co speciálního bych měl umět, spíše jsem schopen se novým věcem učit.
Ono je těžko radit, především Vy si musíte ujasnit, co umíte, co Vás uživí, co Vás bude bavit, protože pokud práce nebaví, tak je to o ničem.
S tím řemeslem - no, ono to, co dnes leze z učilišť je sice naprosté zoufalství, ale říct si jen tak ze dne na den - půjdu děat řemeslo není úplně optimální, protože přece jen je potřeba o řemesle něco vědět. Ale jako truhlář bych věděl, kam s takovými - tzv zadák - člověk, který odebírá kusy za olepovačkou, bruskou, protahovačkou a pod. Na to skutečně není třeba žádný extra fortel.
Já to vím, co chci dělat, ale nerealizuji to, a mám z toho strach. Jediné, co mě vždy vážně zajímalo je umění (hudba, psaní, kreslení a malování už jen v teoretické rovině, k tomu jsem se ani nedostal, ikdyž nápadů by bylo mnoho). Bohužel, jsem menšinově myslící a cítící člověk, a to mě znevýhodňuje. Ostaní druhyzaměstnání budou pro mě vždy jen z nouze.
Co třeba ještě nějakou 2-3 letou nástavbu v oboru, který by Vám připadal bližší?
Nenapsal jste o sobě toho tolik, ze zaměstnání mě napadá knihovnictví, archivář. Řemesla ve vztahu k umění třeba umělecký kovář, zlatník, řezbář..
Trochu jsem to doplnil, nejbližší je mi opravdu cokoliv s hudbou, nebo psaním, obrazy skvělé, ale než se člověk naučí malovat. Jsem asi perfekcionista, a mám strach! Nechal jsem se odradit, a teď se bojím, že to nestihnu.
A pamatujte, potřebuji i určitý výdělek, a knihovník, či archivář, nevím nevím. Z těch ostatních asi nic, ačkoliv nic proti tomu nemám, řezbařství dělala mě blízká osoba, a já vždy říkal, že to nechci. Miluji hudbu a litaraturu a film (ale jen ty výjimečné kousky).
Ještě mě napadá prodavač v hudebninách nebo v obchodě s hudebními nástroji - tam je třeba lidem říci odborné věci
To sice není špatný nápad, ale to je asi jako s knihami, těch obchodů je málo, a šance že tu práci chytnete, není moc velká, a moc peněz asi za to nebude. je to spíše o štěstí, však toho zkusím víc, spíše se ptám ohlednwě typů, jaké zde odstanu. Díky za každou odpověď.
Nevím, jak jste na tom vy - ale já bych asi hledala práci, která mě uživí a nebudu k ní mít vyložený odpor a umělecké ambice si nechala jako hobby. Aspoň tedy do doby, než by se talent prosadil
Nastoupit do jakékoliv práce, ať neztratíš pracovní návyky a nezemřeš hlady. A po práci budeš mít dost času dále snít o uměleckých ambicích. A časem třeba budeš vědět, co chceš dělat.
myslím, že to gymnázium je pro Vás zbytečná věc, pokud jste neměl na vysokou školu, tak jsou to ztracené roky.
Vy potřebujete zaměstnání, které Vás uživí. A zřejmě uživí velmi dobře. 20 000 Vám stačit nebude.
Ale je dobré si uvědomit, že na vyšší sumu peněz musíte něco umět, něco zaměstnavateli nabídnout.
Ty Vaše umělecké ambice byste mohl mít jako koníčka. Píšete, že malujete skvěle, ale víte kolik odchází vystudovaných výtvarníků, malířů a každý chce vystavovat a stát se známým. Jenže, do galerie se dostane jen pár vyvolených a dost možná /věřím tomu/ že s tlačenkou. prostě ruka ruku myje.
Psát můžete rovnou od stolu, na to nepotřebujete žádnou školu, pouze vynikající mateřský jazyk.
Pokud budou Vaše texty, krátké, dlouhé, romány, povídky za něco stát, tak Vám je jistě vydají. Ale opět to závisí na vydavateli a na penězích.
Mě se zdá, že byste se mohl uplatnit u filmu a v divadle. Začít na pomocných pracích a postupně načichnout a postupovat dál. Samozřejmě si dodělat dálkově nějakou školu, která bude právě cíleně zaměřená k oboru, který chcete dělat.
Pořád si ale myslím, že je potřeba mít nějaké známé, kteří budou mít přehled, kde je jaké volné místo, jakého člověka potřebují, jestli i ta Vaše kvalifikace v oboru bude stačit.
Uváděný knihovník je ale také dobrá práce, stabilní pracovná doba, pravidelný příjem od státu, plno volného času na koníčky.
S gymnáziem budete možná ale pro mnohé zaměstnavatele překvalifikovaný. Ty pozice prostě potřebují odborné znalosti, práce rukou, dřinu, fortel. On Vás mnohdy musí zaplatit podle dokončeného dosaženého vzdělání, tedy vyšší platovou třídu. Což se saamozřejmě v dnešní době úspor za lidskou práci nechce.
Myslím, že jste dost velký snílek. Život je mnohdy krutý, přece jenom bude potřeba kvalifikovaných pracovníků. Udělejte si alespoň dodatečně k tomu gymplu nějaké kurzy, nástavby, školení, ať máte nějaké papíry a certifikáty v ruce.
Jestli máte nějaký plán, stanovte si cíle a ty dodržujte.
Že je život krutý, to máte pravdu, a to i k velkým talentům, a to i v české republice, už jen minulý režim některé zničil! Jinak jsem nepsal že umí skvěle malovat, právě že vůbec nemaluji, ale že mám nápady a vize, já v minulosti zpíval a učil se i na něco hrát, ale padlo to, s psaním by to šlo, a ohledně filmu máte pravdu, ovšem kolik těch skutečncýh skvostů spatřilo světlo světa?
S psaním bych t orád zkusil, jen se odhodlat (básně, povídky, nějaký román, či scénář, to by šlo, ale zatím je to sen). Řekl jsem si, že pro začátek báseň, povídku, ten scénář nevím?
Zkusím se zeptat a budu to zkoušet, nic jiného mi nezbývá, víte můj problém je pasivita, je to má vada, ale teď už to definitivně hodlám změnit, a začnu hned od příštího týdne, a tvrdě, t oslibuji sám sobě.
Knihovna nevím, otázka je zdali bude volné místo, a plat (to asi nebude mnoho).
Díky za praktické rady, jsem snílek, to přiznávám, a vždy jsem byl, snad mi to jednou pomůže, zatím to spíše škodilo.
Mno když to shrneme, tak vlastně nic moc neumíte, pouze si spíše myslíe, že by Vás něco bavilo, ale ještě jste to pořádně nevyzkoušel, a chcete nadprůměrné ohodnocení? Je to prostě rovnice, která nemá řešení. Projděte si nabídky zaměstnání a u každé pozice si přečtěte co je potřeba zvládat, a to se snažte doučit..
Tak z praktických věcí asi toho moc nebude, ale myslím že něco se najde co bych docela uměl, úplné nemehlo nejsem a v kuchyni také dost zvládnu. Jinak mé tužby jsou umělecké, ale dlouho jsem si nevěřil (psaní, hudba). Prozatím se budu muset živit jinak, to vím, potom se uvidí.
Jestli jste to tady již neprobíral. Já mám takový pocit, že jste sem již psal /možná dvakrát/ a dostal jste plno odpovědí. Pokud jste to opravdu Vy, tak řešíte stále něco dokola a vůbec jste se neposunul k nějakému cíli.
Malé procento vysokoškoláků, ale i středoškoláků se po absolvování škol stejně v životě neuplatní, to je běh života. Zrovna tak jako osoba, která nemá žádné vzdělání, je třeba jenom vyučená, dokáže se v životě uplatnit, vybudovat kariéru, firmu, být prospěšný lidem, společnosti.
Myslím, že stále nějaká omáčka, co bylo, co je, co bude, co bych chtěl, ale skutek utek. Jste váhavý střelec, který se asi moc živit rukama nechce /tedy mytí nádobí určitě ne/, líbilo by se Vám nějaké výnosné zaměstnání v kulturní, umělecké branži. Ale musíte se snažit sám, pořád tápete, pořád strašně rozebíráte. Nepsal jste si sáhodlouhé romány s jedním poradcem zde, nebyla to ildika filozofie, kultura, dojem z děl? Vím, že máte znalosti. Ale prostě k ničemu to nevedlo a nevede.
Mě ten Váš příspěvek a způsob psaní byl povědomý /třeba listopad 2016 - uznejsemzak - 43 odpovědí/, a informace, že rád vaříte mě skoro ujistila. Jste ten samý případ. Psala jsem Vám, že i to vaření je náročné, celý den na nohách, v teple, ale je rozdíl uvařit doma a uvařit pro X lidí v hospodě, restauraci, zájezd. A bez vyučení v oboru kuchař stejně nemáte šanci.
Dojděte na Úřad práce na nějakou rekvalifikaci, přestaňte se vznášet v oblacích. Buďto na něco máte, nebo ne. Nebo si najděte nějakého mentora, který Vás vezme pod ochranná křídla a k něčemu rozumného Vás přivede.
Podle mě jste jeden z dalších nefachčenků,kteří skoro nic neumí a nejraději by k výplatě nadstandartní plat.
Mament1-Asi přepracovanej,né?Proč tolik agresivity.Věřím,že tento mladík to má jinak,jen neumím pomoct,mám to celý život podobné a vždy jsem pracovala.Hledat se chvíli trvá,kor,když je člověk spíš Bohém.
Mám rád spíše klasické nástroje, k počítačové grafice teď asi nepůjdu, ale později, kdo ví. Můj sen je spíše psaní a hudba, to je mi bližší, ale obrazy jsou mi velmi blízké, ovšem to skutečné umění!
Ovšem tady mě zajímají praktické rady, ne ovšem těch, kteří mi zde píši podrážděně a nesmyslně.
Od ,,uznejsemzak,, ze dne 25.11.2016, otázka: Pro jaké řemeslo se mám rozhodnout? odpovědi: 43 - rekvalifikační kurzy na pracáku, kuchař, truhlář, malíř, zedník, soustru, frézař, seřizovač CNC, Národní soustava povolání /ode mne/, umělecká řemesla, kovář, sochař, popelář, servis, výtahů, opravář praček, obkladač a další a další
Od ,,goblin,, ze dne 15.10.2016, otázka: Velikost IQ a úspěšnost žáka - odpovědí 28 - zde opět řešíte jak se rozhodnout, ale samozřejmě více je o testech a snaze. Dobře to napsla ,,babkazov,, změť slov bez směru, nedává to smysl, něco budujete, nepřemýšlíte nad argumenty ostatních,
Od ,,uznejsemzak,, ze dne 21.11.2016, otázka: Předpoklady pro studium, odpovědí 44 - zde velmi výživné vlákno právě s Ildikou.
A jsme u tohoto vlákna.
Od ,,dikyzaradu,, ze dne 19.5.2017, otázka: Vhodná práce pro mne, odpovědí do dnes 25 - já musím opět poukázat na Národní soustavu povolání, abyste si ji prošel. Máte tam všechna možná řemesla a povolání, protože Vy stále váháte, pitváte, rozebíráte a bohužel, je to pořád stejné dokola, já bych chtěl, nechtěl, mohl, nemohl. Na všechny doporučení máte nějakou odpověď, proč zrovna tohle ne.
Nebylo tam někdy i zahraničí, že byste vyjel? Načerpal zkušenosti? Myslím, že to točíte stále dokola a pořád nic. Vy píšete obsáhle, hodně a rád. Proto moje rada by byla pište, pište, pište povídky, úvahy, do novin, do časopisů. Nikdo Vám nedá peníze za nic, nejdříve musíte pro člověka, firmu, stát něco udělat, odvést nějakou práci.
Ale pište sem, jistě Vám ještě někdo odepíše a nabídne nějaké jiné povolání, které zde ještě nepadlo. Píšete sám o psaní, hudbě, obrazech - malba, či kresba. Tak se do něčeho pusťte.
Vím že to myslíte se mnou dobře, a máte samozřejmě pravdu, motám se v kruhu, ale už se chci z toho vymotat. Takže rozhodně už zde nebudu psát přípsěvky na podobná témata, rozhodnuse, něco vyzkouší. Mám problémy s pasivitou, ale teď cítím možnost změnit to, takže to i udělám. Prostě toho vyzkouším více, a uvidím, využiji toho co mám, a budu se učit novým věcem, znovu, nic jiného mi nezbývá.
Díky vám za rady a zájem.
Zdravím, někde v odpovědích píšete, že, cituji "potřebuji i určitý výdělek". Kolik čekáte, že si vyděláte? S gymplem si práci seženete možná tak ve státní správě, tam jim všeobecné vzdělání stačí. Ale budete mít velký problém se protlouct tím jejich výběrovým řízením.
Práci u pásu může dělat kdokoli, kdo udrží šroubovák nebo nalepí samolepku. Tam není třeba technického vzdělání. Kolikrát u pásu pracují i lidé s VŠ, ale protože nemohli právě nic sehnat, tak tam šli, protože se nebojí vzít i práci, která není podle jejich představ nebo vzdělání. Když tedy mají problém sehnat práci i vysokoškoláci, jaký asi budete mít problém Vy s gymnáziem?
Zkuste práci v administrativě, administrativní pracovník, někdy na tuto pozici musí člověka zaučit, takže Vám všeobecné vzdělání nebude na obtíž, možná spíše výhodou.
Hodně štěstí při hledání Vaší práce snů.
Mohu vás ubezpečit, že o práci úředníka, nebo cokoliv s tím spojeného nestojím, a mám na tuto práci svůj specifický názor.
Vydělat si mohu podle toho, co zvolím, nemusím mít jen jednu práci. A nakonec mohu kdykoliv vypadnoiut i z této země, nejednou jsem o tom přemýšlel, a škoda, že jse mto neuděla už před 20 léty.
Pokud pracují u "pásu" lidé s vysokou školou, je to jejich problém, je to kohokoliv problém, že nedokázal nic sám vymyslet, či realizovat, je to i můj problém, stalo se tak. Myslím že prací je dost, vůbec se to netočí jen kolem nějaké tovární výroby, mohu vás ubezpečit, že toto bych vydržel tak pár měsíců. Nejsem robot, nakonec roboti to brzy nahradí, to nevíte? Mnoho lidí prostě práci mít nebude, je to otázka pár let, a pásová výroba bude jedna z prvních, ale zasáhne to i řidiče, a další fůru zaměstnanců, včetně zbytečncýh úředníků. to zvládne počítač a lépe.
Myslím na budoucnost, ne na pár let dopředu.
Další poměrně výsměšný text, ale těch je na tomto fóru dost a dost, a myslím že to souvisí s vaším věkem! Prostě staré myšlení.
Já jsem nepsal že něco neumím, nebo že nemám talent, naopak, spíše jsem k sobě velmi kritický. To snílkovství špatně chápete, ve skutečnost ije to přemýšlení a tvorba, až na to, že to nedávám na papír.
Pište k věci, o takové hloupé poznámky nestojím, ano.
Já taky přemýšlím asi jako ty, mám geniální myšlenky, lidstvo má ale smůlu, píšu do šuplíku. Kolik ti je a kdo tě živí, osobně si myslím, že ty jsi ten typ takového mudrlanta s mladým myšlením, který bude celej život přemýšlet a nikdy dělat. Nikdy tě nikdo neocení, ani si nehledej ženskou, nechtěj rodinu, jdi k psychiatrovi at ti dá papíry at máš aspon nějakej příjem, jinak skončíš na ulici. To je vážně míněná rada.
Tak hrozné to se mnou snad nebude, ostatní věci o sobě specifikovat nechci. Rodinu a ani ženu mít nechci, a mát k tomu své důvody, jsem "menšina".
V tomto podivném světě, je mi stejně úplně jedno, jestli mě někdo ocení či ne, protože stejně vše vidím velmi pesimisticky, a mám k tomu své důvody, "kdo vidí, ten chápe."
Na psaní do šuplíku není nic špatného, pokud tvůrčí práce člověka uspokojuje, musí mít však odolnost vůči frustraci, a značně potlačené vlastní ego.
Mýlíš se, už brzy něco dělat budu, a je jedno, jestli se mi to bude líbit, či ne, je to závazek a slib. S tím psychiatrem to snad nemyslíš vážně, ačkoliv vím, že dnes nemálo lidí takto "přežívá", já nechci.
A o co tedy stojíte? Zmiňujete tady staré myšlení. Ano,my staří jsme šli ihned po vyučení, případně po škole do práce,protože nám nikdo za darmo nic nedal. Vy tu jen fňukáte jak byste chtěl dělat,to,nebo ono,ale stále si nevíte rady,to je zase problém Vás mladých,nevíte co se životem. Jenže ze snílkovství se nenajíte.Takže běžte třeba kopat krompáčem,možná přijdete na jiné myšlenky...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.