Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ako postupovať

Od: duchodce* odpovědí: 8 změna:

Prosím o pomoc , ako reagovať na problém v domove dôchodcov , kde je spoločné sociálne zariadenie pre dve izby a jedna klientka si vynútila zamykanie dverí keď používa zariadenie . Sociálna pracovníčka tej druhej klientke dala podpísať papier , kde musi rešpektovať ked sú dvere zatvorené . Klientka z vedľajšej izby musi to akceptovať a čakať kým sa odomknú dvere . Nie je to šikana? Veď každý ma právo si vojsť do priestorov kedy chce , nemal by mu nikto obmedzovať osobnú slobodu . Ak ma niekto skúsenosť , alebo mi vie poradiť čo robiť v takm prípade a ako postupovať . Ďakujem .

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jestli si dobře vzpomínám, tak při několika mých posledních hospitalizacích se nedaly dveře od společné sprchy a WC uzamčít. Důvod - kdyby pacient za zamčenými dveřmi upadl, omdlel, zranil se atd. byl by to problém. Nereptala jsem a ani žádná ze spolupacientek. Je to celkem logické opatření. U starých lidí v DD je pravděpodobnost pádu mnohem větší, proto se divím, že někomu dovolují uzamykání dveří.

Kdysi mi ráno na WC upadla téměř do bezvědomí maminka. Pak jsem se od lékaře dozvěděla, že se to starým lidem ráno často stává, má to i odborný název. Zejména personál DD by toto měl dobře znát.

Jsou různá zařízení pro seniory. Některá jsou "chudší", v něktrých se za měsíční pobyt platí i desítky tisíc korun. Pokud chce některá klientka mimořádná optření, měla by uvažovat o mimořádnm domově. Být tou druhou, protestovala bych, odvolala podpis. V těchto místnůstkách se sociálním zařízemím totiž bývá sprcha, WC, umyvadlo, zrcadlo, odpadkový koš... Nikdo nepoleze na obsazené WC, ale umýt si ruce, vyčistit zuby, učesat vlasy by měl mít ten druhý možnost kdykoliv.

jedubaba*

Bude to asi různé podle zařízení, ale personál mívá univerzální klíč nebo jinou možnost, jak otevřít.

Napadlo mě ale, jestli tam nebyly nějaké neshody už dřív - jestli třeba jedna druhou "nenavštěvovala" na WC víc, než je zvykem a personál nemá jinou možnost, jak babičky "srovnat". Respekt by měly mít obě strany.

hodnocení

1x

Předpokládám, že jste jedna ze spoluuživatelek.

Používání sociálního zařízení je natolik soukromá záležitost, že až na výjimky se tam každý normální člověk zamyká. Nedokážu si představit, že by měl spoluuživatel volný vstup v době, kdy provádím osobní hygienu, koupu se nebo dokonce vykonávám potřebu.

Problém v domově důchodců může být ten, že každý ze spoluuživatelů může zamezit druhému uživateli přístup, aniž by sociální zařízení právě používal. Pokud se tedy vy dvě nedokážete rozumně domluvit, je na personálu domova, aby tuto věc nějak rozumně vyřešil.

iz*
hodnocení

0x

Rozumím tomu tak, že nejde o zamykání na WC či v koupelně, ale celé "dvojbuňky" (dva pokoje, předsíňka + sociální zařízení).

Nikdo není povinen podepisovat něco, s čím nesouhlasí. Druhé klientce bych poradila písemně odvolat svůj podpis a trvat na tom, aby do svého pokoje (či do předsíně) mohla kdykoliv → tedy i v době, kdy první právě používá sociální zařízení...

hodnocení

0x

Já bych také řekla, že je normální se na WC a ve sprše zamykat... To stejné právo by měla mít i druhá klientka - co je na tom zvláštního? Asi by nebylo vhodné tam trávit neúměrně dlouhou dobu - na úkor druhé uživatelky těchto prostor, ale to je potřeba se domluvit.

------

Ivzez, možná jsem to pochopila špatně, ale nezdá se mi, že by šlo o zamykaní celé buňky... Možná tazatelka ještě upřesní.

doplněno 19.05.17 19:21:

Je možné, že mají WC a sprchu v jedné místnosti, neodděleně. Jedna z klientek se např. koupe, a druhá chce použít toaletu, ale nemůže, protože je zamčeno. Já bych v takovém případě ale rozhodně raději počkala, popř. by to možná vyřešila instalace nějaké zástěny.

iz*

Máte pravdu o "buňce" se v otázce nepíše. Napadla mne, protože mi přišlo krajně nepravděpodobné, že by se někdo domáhal "svobodného přístupu" na WC nebo do sprchy v okamžiku, kdy zařízení používá někdo jiný.

Uvidíme, jestli/co tazatel/ka ještě doplní/upřesní.

dochodca
hodnocení

nie je to môj problém , ale mojej príbuznej a je to sociálne zariadenie / sprcha umývadlo a wc / jedna miestnosť medzi dvoma izbami a ja si myslím , že je normálne ked vidím ze sedí na wc tak odídem . Ale tu je ten problém , ze ta žena si vynútila mat kľúče a zamykať dvere ked ona to potrebuje . Sú to ženy vo veku 90 rokov tak si myslím , ze tam sa to dá riešiť aj ináč a nie zamykanie dverí . Ďakujem aj tak za podnety a mne šlo hlavne o to , či si môže pracovník dovoliť dať jednej podpísať papier a druhej nie . Platia rovnako poplatky za sociálne služby a preto by mali mat rovnaké práva a povinnosti .

On je každý zvyklý na určité soukromí (a i mně by bylo nepříjemné, kdyby mě někdo na WC vyrušoval). Nicméně Bimbam správně píše, že u lidí v tomto věku je potřeba zohlednit i jejich bezpečnost (a tu za zamčenými dveřmi nikdo nezaručí). Asi by bylo vhodnější obejít se bez zamykání, ale s tím, že se před vstupem do oněch prostor bude vždy klepat. Zkuste se domluvit s vedením DD s tím, že současný stav je vlastně nevhodný i pro tu klientku, která si to vyžádala. Stejně - když už tak, měli dát podepsat papír oběma, ne jen jedné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]