Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo četl Metro 2033?

Od: tereyka odpovědí: 4 změna:

Zdravím vás, mám nejspíš stupidní dotaz, ale mám brouka v hlavě. Přečetla jsem knížku Metro 2033 od D.Glukhovsky.. Víceméně mě to bavilo, téma i atmosféra ok, ale bohužel jsem nejspíš po těch 500 stránkách nepochopila celý ten závěr knížky, (co se stalo s netvory po dopadu rakety, k čemu dospěl v hlavě hlavní hrdina a jak do toho zapadaly ty jeho sny), :D přiznám se, že právě ty sny jsem v průběhu knížky přeskakovala protože jsem jim nepřkládala hlubší význam a teď tak nějak nechápu jak to vlastně dopadlo.. Díky za odpovědi :)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

1x
Zdravim. Osobne mam za to, ze lidstvo melo sanci skrz hlavniho hrdinu a jeho vize i schopnosti pochopit a prezit, adaptovat se na nove prostredi, začít znovu. Misto toho dopadem raket (a zabitim tisicu potvurek), potvrdili otevřenou valku netvorum a znicili si tak veskere nadeje.
Poznamka - druhy dil uz me bavil o poznani mene. Vlastne temer vubec.
mtan
Ano, správně řečeno - martinaa. Hrál jsem hru podle knihy, a je to přesně tak. Hlavní hrdina měl dar, mohl všechno změnit. Lidé mohli žít v míru a pokojně s těmito tvory, kterým radiace nevadila a byli mentálně mnohem vyspělejší... Ale lidé jsou lidé a tak to dopadlo, jak to dopadlo... Hra měla dva konce... Pokud chcete, podívejte se na ukázky na youtube : Metro 2033 alternative end... Tam hlavní hrdina zkázu tvorů odvrátí. Z toho krásně pochopíte, jak to mohlo dopadnout, ale nedopadlo...
scv®

A knihu jsi četl? Proti hře vcelku nic nemám - patří rozhodně mezi ty více povedené, ale přesto je v ní spousta věcí jinak a leccos chybí...

K dotazu: @martinaa to víceméně popsala, jen doplním pár drobností:

"Temní ďáblové" (Dark Ones) se pravděpodobně vyvinuli ze zvířat v botanické zahradě (u stanice Botanicheskiy Sad) a perfektně se adaptovali na život v "novém" světě. Arťom při jednom z výletů s kamarády v dětství otevřel hermetickou bránu stanice u botanické zahrady a na povrchu se s jedním "ďáblem" setkal, resp. jím byl zachráněn před zmutovanými psy (viz. povídka Metro 2033: The Gospel According to Artyom a hra Metro: Last Light). Arťom byl jako dítě proti schopnostem TD odolný, takže ze setkání vyvázl v pořádku. TD vycítil, že je Arťom sám (bez rodičů), soucítil s ním a "řekl" mu, že není sám, ale že je prvním (tzn. vyvoleným pro vytvoření "mostu" mezi lidmi a "ďábly"). Na toto setkání bohužel Arťom časem zapomněl.

Když TD poprvé pronikli do Metra (díky Arťomovi - stanicí u bot. zahrady), tak na lidi neútočili. Jenže lidé, ve kterých už jen přítomnost TD vyvolávala strach a šílenství, začali časem střílet. Nějakou dobu TD posílali další a další tvory v naději, že se jim povede navázat kontakt. Když se ukázalo, že lidé jsou stále schopni jen ničit a zabíjet, TD to vzdali a začali s lidmi bojovat. Někdy kolem té doby začíná příběh Metra 2033. Po celý děj knihy se TD snaží s Arťomem komunikovat, připomenout mu dětství a to, že chtějí s lidmi mír - dokonce by jim mohli pomoci s přežitím a návratem na povrch. Arťom si nakonec vzpomene a vše mu dojde, jenže už je pozdě - rakety jsou na cestě a během okamžiku dopadnou na "hnízdo" TD, které je celé zničeno. Pro lidi z Metra je Arťom hrdina, zatímco on jediný ví, že to byla tragická chyba.

V jednom z herních pokračování se ukáže, že všichni TD nezemřeli. A v Metru 2035 se Glukhovsky vrací k Arťomovi, kterého události z konce M2033 dost ovlivnily. Doporučuji nenechat se odradit trochu "jiným" Metrem 2034 a přečíst všechny tři knihy.. vývoj a závěr M2035 za to stojí.

tereyka
hodnocení

děkuju moc za odpovědi. takže jsem to v podstatě pochopila dobře, právě mě zmátlo jak byla věta že odhodil tu plynovou masku a běžel k metru. tak mě napadlo jestli třeba už není nějak kontaminovaný takže přežije i na povrchu :)

přemýšlela jsem právě jestli vůbec číst dál, to metro 2034 nemá nijak dobré hodnocení, ale zase když se chci pustit do 2035 tak to asi přelousám už vše ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]