Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se stane když?

Od: kokojacek odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,mám otázku co se stane když pobírám příspěvek na bydlení a nepřiznám a nedoložím papíry o přeplatku za elektřinu a plyn?Děkuji za radu

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V určité době chodí vyúčtování za energie a vodu. Pracovnice se na to ptá. Nepodaří se vám přeplatek zatajit. Budete muset vracet. A věřte, že vrátíte!

doplněno 14.05.17 07:19:

Vrátíte to, co vám dali, to vím určitě. Ale koná se nějaké správní řízení a to nevím, jak rozhoduje. :(Musím vám říci, že je to nesmírně nepříjemné. Vstoupila jsem do družstva uprostřed posuzovaného čtvrtletí a zapomněla jsem to zatrhnout v patřičné kolonce. Stydím se ještě dnes.

kokojacek
hodnocení

A kolik můžou chtít vrátit?

jedubaba*

Povinnost vrátit neoprávněně vyplacené příspěvky vyplývá ze zákona o sociálních službách, § 22. Tam je sice uvedena i možnost prominutí povinnosti vrátit přeplatek, ale ta se pravděpodobně nebude vztahovat na vědomé zatajení příjmu.

iz*

V čem vidíte souvislost (opravdu mne to zajímá) povinnosti vrátit přeplatek příspěvku na péči s vědomě zatajeným příjmem a zákona o sociálních službách s příspěvkem na bydlení?

Vrácení přeplatku není příjmem. Přeplatek se nepřičítá k příjmům, ale o jeho výši se sníží náklady na bydlení za čtvrtletí, v němž byl vyplacen.

iz*
hodnocení

0x

Nestane se vůbec nic, protože se Vám pokus o podvod nepodaří. Každé čtvrtletí totiž musíte dokládat i potvrzení dodavatelů energií o výši zaplacených záloh.

Prohlédněte si ten formulář důkladně: Dodavatelé tam zároveň potvrzují, zda, případně v jaké výši jste obdržel přeplatek.

Při převedení přeplatku do dalšího období se sníží zálohy, takže na tom budete stejně, jako když přeplatek přiznáte.

Doufám, že jde pouze o teoretickou otázku (=že podvod nezamýšlíte).

enias*
hodnocení

0x

Úřednice ví kdy chodí vyúčtování za tyto služby a bude chtít doložit jestli byl doplatek nebo přeplatek. Když na to potom příjdou, tak budete muset vrátit dávky a to se podle mě nevyplatí. Taky můžou dát i pokutu možná, to si nejsem jistá. Tohle mi nepřijde fér, dostáváte peníze zadarmo a chcete víc nebo nechápu, proč to děláte.

kokojacek
hodnocení

otazka byla poze hypoteticka!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]