Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , žádám tímto o radu kde roste bez v okolí Přerova i v nějaké vesničce. Dělám z toho sirup a Technické služby všechen v Přerově všude i na sídlištích i v zahrádkářských koloniích nepochopitelně pokáceli. Děkuji za info. Email: wear@centrum.cz
víte,kde jsou Sušice? když je projedete směrem na Nové dvory,máte po pravé ruce kopce. když projdete přes les,najdete louky a tam roste,na rozhraní těch lesů a luk...
sebod,nedomnívám,vím to naprosto jistě,10 let jsem tam bydlel... pro vaši informaci,je přerov u olomouce a přerov asi v čechách. a jsou sušice 7km od moravského přerova a také sušice v čechách.
v pohodě,podle toho,jak psal o technických službách,jsem usoudil,že je zdejší... o přerově se říká,že to není město,ale životní styl...
sebod, jo no jo, máte pravdu, bez černý, jsem si to neuvědomila, u nás se používá jenom bezinky, at kvetou, nebo mají plody, porád bezinky
sebod, ale z hřibů sirup neuděláte ani z dálky se bezu černému nepodobají
Nojo, no. Známí se taky pořád chlubí, že nosí z lesa koše hřibů. A pak mají plný koš nějaké všehochutě a pravák ani jeden
neměla jsem napsat "chluběj a nosej" , aby bylo jasné, že jich je víc?
maky, tady nešlo o sirup, ale o názvosloví. U vás se keři bezu nesprávně říká bezinka a za bez považujete pouze šeřík a tak může dojít k nedorozumění. No a jinde říkají hřiby všem houbám a také může dojít k nedorozumění
Na jednu stranu plevel, na druhou stranu cenná surovina, neříká se nadarmo "před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni". Ale květy musí být čisté, někde v přírodě a ne u silnice, nebo v místech, kde se práší. Také jsem dělala sirup, nyní vnoučata chtějí z toho "med".
Tak se upravuje i akát, ale mně je z toho vždycky špatně od žaludku. Je to hrozně mastné. Jinak tady (jižní Morava bez ještě nekvete, i když už má "namále". Letos se to všechno nějak zpozdilo oproti jiným letům.
Tak bezy už přece jen kvetou, ale začaly až dnes nebo max. včera; květů je zatím jen pár.
K těm kosmaticím - mamka i babička je vždy dělaly na pánvi, takže to bylo asi tím. Já jsem to raději ani nezkoušela, protože jako malé mi to nedělalo vůbec dobře. Ale ty akátové bych v troubě možná mohla zkusit.
Zkuste sednout na kolo a udělat si výlet, porozhlédnout se po krajině a pak jít na jisto. Jinak ten sirup se dá dělat i ze spousty dalších bylin, které mají podobné účinky, já dělám ty sirupy třeba z popence břečťanolistého, česnáčku lékařského, kopřivy, mladých výhonků smrku - teď zrovna je to akorát, během léta třeba z řepíku lékařského, mateřídoušky, v zimě, když nic není, dělám sirupy ze zázvoru. Dají se využít různé byliny a třeba já jsem na bez alergická a z sirupu je mi špatně. Ještě bych doplnila, jestli si někdo vzpomenete, že je dobrá marmeláda z bezinek doplněná jablky, ty bezinky tomu dodají zajímavou chuť.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.