Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

MASÁŽE/KADEŘNICTVÍ - hygiena

Od: ondra26* odpovědí: 2 změna:

Plánuji si otevřít provozovnu a provádět masáže (oprávnění na to mám)

Bohužel přímo v místnosti není umyvadlo a ani není technicky možné vodu a odpady do místnosti zavést.

Sociální zázemí je na chodbě cca 5 metrů od budoucí provozovny. Na chodbě je zvlášť WC a zvlášť umyvadlo - v současné době nevyužívané - lze zamykat (vše je dvakrát ve dvou místnostech).

Schválí mi hygiena provozovnu za těchto podmínek?

Nebo hygiena trvá na umyvadle přímo v místnosti kde se budou provádět masáže?

Jak to funguje v praxi?

Moc děkuji za Vaše zkušenosti!

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ruku do ohně bych nadala, ale moje mladá, když byla na mateřské, si s kamarádkou otevřela soukromou fyzioterapeutickou ordinaci pro děti, v jediné místnosti v domě. Musely mít přímo v místnosti umývadlo, wc a sprchu se vstupem přímo v místnosti. A také šatna musela být oddělena od pracovního prostoru. Naštěstí to vymyslely všechno a splnily všechny požadavky. Ještě hasiči že měli nějaké řeči, ale pak to splnily všechno. *jasne* Už je to chvíli a když začaly pracovat, do místnost s veškerým potřebým sociálním zařízením se nastěhoval nějaký starší pán a tváří se nadmíru spokojeně.

Třeba vám pomůže tohle:

21.4. 2017
Na úvod, jsem architekt a v současné době se koukám roztrhl pytel s úpravami všelijakých prostor na masážní studia a podobně. Jelikož poslední wellness jsem dělal už pár let dozadu, chtěl jsem si osvěžit postupy. Nicméně koukám, že ač laik, nebo profesionál, všichni v našem dokonalém stavebním zákoně místy tápeme.
Jde o to, že v našem systému by měl mít každý sebemenší prostor přiřazenu funkci. Jakmile je přiřazena funkce, musí tento prostor splňovat určité požadavky - na plochu, kvalitu povrchů, podlahy, vybavení, světlou výšku atd... To určují předpisy (v rámci ČR je to Vyhláška č.268/2009 O technických požadavcích na stavby - vydává MMR a v Praze pak specifické Pražské Stavební Předpisy - vydává Magistrát) a normy.
Kromě těchto požadavků si pak ještě popřemýšlejte jak budete svou jednotku využívat. Jaké masáže nabízet atd. Ukazatel plochy je sice hezká věc, ale ve výsledku si nakreslit půdorys, umístit lehátko a ergonomicky zhodnotit, zda se kolem lehátka vejdete všude i vy je velmi důležitý moment. Stejně tak sprcha Vám pak umožňuje lepší komfort, třeba i lepší služby, potažmo ceny. S tím se dostáváme k tomu, že pokud chcete měnit funkci, měli byste mít podle zákona 183/2006 a jeho novel - poslední novela z 1.1 2017 (Stavební zákon) mít zpracovanou projektovou dokumentaci - Co taková dokumentace obsahuje pak upravuje vyhl. 499/2006
Projekt by měla zpracovat autorizovaná osoba. Ta by měla vědět co to vše obnáší a měla by také znát všechny výše zmíněné požadavky. S hotovým projektem (toto lze udělat už v předstihu s takzvaným konceptem nebo studií) lze navštívit stavební úřad, který Vám často dá seznam dotčených orgánů - tedy právě příslušné hygieny, hasičů atd...
Hygienu zajímá pak především vybavení, omyvatelnost a protiskluznost povrchů, vybavení, dále osvětlení a hlavně větrání. Hasiče zajímá kolik lidí se bude v prostoru zdržovat a za jak dlouho mohou v případě poplachu prostor opustit. Dále je zajímá, zda konstrukce vydrží předepsaný čas a zda zasahující hasiči nezahynou pod zřícenou budovou (vzpomeňte na nedávný případ...). Invalidé pak zjišťují zda je možné do prostoru dostat osobu s omezenou schopností pohybu. Nejedná se jen o lidi na vozíčku. Řeší se, že třeba slepý člověk nesmí cestou někde vzít hlavou o trám atd... Obecně tyto orgány sledují, aby stavba byla bezpečná a funkční. Svým způsobem chrání Vaší investici a to někdy i proti Vašim představám. Na druhou stranu to někdy přehánějí (jsem třeba odpůrcem předepisovaných madel na dveřích atd...)
Stavební úřad pak vlastně nikdy nic pořádně nerozhoduje (kromě vlastního postupu), ale odškrtá si kladná vyjádření a pak vydá stavební povolení...
Výše sepsaný popis je v mnohém zjednodušující a je jakýmsi ideálním fahrplanem v souladu se stavebním zákonem.
Třeba Vám to pomůže se zorientovat v někdy na první pohled dost zmateném systému, který zde panuje (a taky jej pochopit)...
Pevné nervy přeje
Ing.arch. V.Solnař
www.3as.cz

masaze.info/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]