Dobrý den, kdysi jsem dostal darem zlatý řetízek, který se mi 10 let válí ve skříni. Bohužel ho nezapnu ani kolem krku, spíš je to taková dětská velikost. Ale vypadá že je kvalitní a mohl by být opravdu ze zlata. Uvažuji že ho prodám. Kde by se dala zjistit jeho hodnota? A vyplatí se prodat spíš ve zlatnictví nebo někomu na internetu? Btw. nevíte jestli je lepší volit zlatnictví někde v Brně nebo raději v nějakém menším městě. Děkuji.
Dobrý den, ve zlatnictví zjistí ryzost a pravost zlata, ale vykupují za cenu zlata (za 1 gram/Kč) - neřeší provedení nebo starožitnost. Pokud máte dojem, že je řetízek umělecké dílo, tak volte jiný způsob prodeje.
V první řadě zlato nad půl gramu musí mít punc. Podle něj se dá zjistit ryzost. Pak je pro prodej důležitá délka, váha a v neposlední řadě zpracování. Punc zjistíš lupou, zvážit ti ho mohou ve zlatnictví, metr doma jistě máš. Rozhodně bych ho neprodával nikde ve zlatnictví, protože tam dostaneš maximálně cenu za zlomkové zlato.
doplněno 06.05.17 17:46:
Vyhláška č. 363/2003 Sb., kterou se provádí puncovní zákon.
Podle puncu se pozná ryzost zlata a to určuje cenu...šla bych se podívat do zlatnictví kolik takové řetízky stojí -zlatník by to jistě určil a pak se rozhodnete , ale jistě nečekejte že na tom kdovíco vyděláte.
Prodejem proděláte. Mně za zlatý prsten, co stál 2000,- nabízeli ve výkupu zlata sotva 800,-. Snad ve starožitnictví by dali víc. Tak jsem počkala, až bude mít příbuzná kulatiny a má dárek. Jestli máte někoho s tenčím krčkem, tak máte dárek. Ke křtinám se třeba hodí.
Sama jsem také prodala řetízek. Byl to opravdu překrásný! Ale nemohla jsem ho nosit a prodala jsem ho v obyčejném malém zlatnictví za 300 Kč. Myslím ale že by měl stát víc, ale co už.V ČR je zlato mnohem mnohem levnější v porovnání s jinými státy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.