Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je neodepisování v módě?

Od: badoitov* odpovědí: 31 změna:

Ahoj,

poslední dobou se setkávám s něčím, co mi přijde děsně neslušné a i mě to mrzí. Občas napíšu někomu z kamarádů na facebooku. A dějí se buď dvě věci: odepíší a chvíli kecáme, potom přestanou odepisovat a odepíší třeba za týden (přesto jsou celé dny online) a nebo vůbec.

A pak druhá možnost: někomu napíšu a třeba 8 dní si to nepřečte,ačkoliv je online nebo prostě přidává fotky a vidím, že na tom fb prostě je.

Mě když někdo napíše, nejdéle do půl hodiny se snažím odepsat, nebo napíšu, že nemohu a ozvu se až to půjde. Ale nenechávám takhle lidi ,,ve štychu´´. Kolikrát si říkám, jestli to nedělají jen mě. Nechápu to, přece když mi někdo napíše, tak je slušné odpovědět ne? Nemusí to být hned, ale když týden někdo přidává tunu fotek atd. tak to prostě zavání. Mám chuť si takové lidi smazat, přijdou mi zbyteční, když se neumí ani zpět ozvat.

Stává se vám tohle taky?

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dominikk
hodnocení

6x

Dám Vám na to svůj pohled.

FB dává pocit, že můžete napsat každému a ten má povinnost hned odpovědět. Tak to ale není. Každý má svoje starosti, povinnosti a chce mít svůj klid a soukromí. Kdybych měl odpovídat na všechno hned tak neudělám nic. Třeba mám prostě chuť přidávat fotky či být online. To se mám skrývat a nic "nepostovat" jen z důvodu, že někdo čeká na odpověd? Přes SMSku také často nevidíte jestli si to ten dotyčný hned přečetl či ne. Z tohoto důvodu nemám rád FB - je to zásah do soukromí. Najednou si každý nárokuje právo na to dostat odpověd hned. Takto to nechodí. Ne u mě.

badoitov*
hodnocení

Já to beru jakobychom byli vedle sebe. Prostě já když na někoho promluvím a táži se, obvykle je slušné odpovědět, protože vím ,že mě slyšel. Toto by mělo být podobné. Mě pípne zpráva a odepíšu, nebo odepíšu, že odepíšu později :-D

dominikk

Stejné to není. Ale rozumím, že někdo jiný by se na to mohl dívat jinak.

Dalším možným faktorem bude kdo mi na FB píše. Pokud se bude jednat o někoho ze skupiny "nejlepší kamarád" - odepíši hned v případě, že mám čas. Na FB má však hodně z nás také lidi z kategorie "známé" (nikoliv kamarádi) a těm, alespoň já, neodpovídám "na zavolání".

no, ale problém je, že na facebooku nejste vedle sebe. pokud si to myslíte, je to problém na vaší straně, nikoli na straně toho, kdo vám zrovna neodpovídá. konečně, kdybych dejme tomu stála vedle vás, vedla rozhovor třeba se svojí nadřízenou a vy jste nám do toho skákal se svými dotazy mimo téma našeho hovoru jenom proto, že máte pocit, že když stojíte vedle mne, musím se věnovat zrovna vám a jenom vám, i tak byste za nevychovance byl vy *nevi*

"Mě pípne zpráva a odepíšu, nebo odepíšu, že odepíšu později"

Možná tomu nebudete věřit, ale existují i lidé, kteří nemají čas (nebo nechtějí) trávit život před monitorem. Představte si, že se dá dělat i spousta užitečnějších (a zábavnějších) věcí. Takový člověk Vám pak samozřejmě neodpoví ihned, ale až když má všechno ostatní vyřízené a on si na chvíli sedne k PC.

doplněno 05.05.17 12:03:

72mona3 - Tím "monitorem" jsem nemyslel jen bednu na stole, ale monitor obecně (řekněme tedy display). Vím, že je to dneska běžné, ale nepovažuji za normální, když téměř každý, téměř všude a téměř neustále čumí do nějakého zařízení. Za vrchol považuju, když například někdo jde na tůru v Krkonoších s mobilem v ruce. Nebo když vnuk mé přítelkyně na výstavě vláčků (jít tam bylo jeho přání) nekouká na vláčky, ale místo toho honí po místnosti "Pokémony" *bzum*

72mona3*

Jenže mladí netráví život před monitorem. Oni si ho nosí všude sebou ;) Všude! M.

doplněno 05.05.17 12:16:

@magdon - no však právě, zavislost. Já vám neodporuji, jen dodávám ;)

Je to opravdu hrozné, když jdete po městě a musíte uskakovat před pitomci s očima přilepenýma k mobilu. To se pak ovšem nedivím tazateli, když ví, že někdo, kdo je permanentně online, mu neodpoví.

hodnocení

3x

Dnes je prostě taková doba, že se nediskutuje, ale každý si mlátí prázdnou slámu na svém písečku. Pokud se chcete s někým bavit, tak se jděte ven, vyhoďte sluchátka z uší, nečumte do mobilu a rozhlédněte se po světě. Někdy je to fakt krása.

ladinpraha*
hodnocení

2x

Občas napíšeš a očekáváš odpověď. Pokud tedy pokládáš důležitou otázku, pak je skutečně neslušné, že ti tvůj protějšek neodpoví.

Když tobě někdo napíše, tak se snažíš odpovědět. Zřejmě tedy odpovídáš na konkrétní dotaz a tvůj protějšek tuto informaci nutně potřebuje.

Nebo je to jenom odpověď pro odpověď, tedy mlácení prázdné slámy? Znáš tyto lidi osobně, znáš jejich povinnosti, zájmy, organizaci jejich času? Myslíš, že má každý čas se nudit u PC a čekat, až mu někdo napíše něco, co ho vůbec nezajímá?

hodnocení

2x
Hold doba je jina. Vykaslete se na nejaky fb a pod. Pokud se ptáte nebo pisete lidem blbosti typu jak se mas misto toho aby jste se sešli nekde venku nedivím se ze lidi neodepisuji. Ja pokud mam neco důležitého tak mu proste zavolám nebo za nim zajdu. Jak jednoduché a nemusim se trápit tim, ze mi nekdo neodepisuje.

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. To je prostě a jednoduše neslušné chovánání, které jde ruku v ruce s nečtením (literatury). Začala to generace dnešních 35 - 40ti letých. Ti začali místo čtení a psaní ve škole jen "vyplňovat" předtištěný text, koukat na videa a psát jen smsky. Jejich potomci to dotáhli k naprosté "dokonalosti". Už nepíší ani smsky, jen hesla typu: njn, jj... + "selfíčka". Už nenapíší - nemůžu přijít, musím se učit - ale pošlou svou fotku s na...ným výrazem a sešitem v ruce. Dostanou odpovědí ksicht se svěšenými koutky a text - njn. A to prokládají hrami a "šmejděním" po internetu mezi oblečením, botama, úpravami vlasů, obočí nebo nehtů. A každý nový objev rozesílají všem "svým FB přátelům". A do toho někdo dostane od vás opakovaně textovku. A pokud má víc než jen pár slov, nikdo se nechce namáhat čtením tak dlouhého textu. Je to považováno za únavné. Poslední školní a studující generace už nezdraví, neloučí se, nepodepisuje se a nakonec nereaguje vůbec. Když slyším mluvit dnešní mládež a pozorně nesleduju, jak se u slov jako: aaa, eee, umm a máváním rukama a škubání tělem tváří, nechápu o čem je řeč. A vím to, že studují a nejsou postižení.

Váš problém vidím v tom, že "ti dnešní" chtějí být středem zájmu, tak se můžou přetrhnout, aby zaujali. Je to všechno o zábavě, vlastním egu a uznání "FB přátel". Přitom přátelství, spolupráce, soudržnost, city, vychovanost a slušnost se jaksi vytratily. Netrapte se a nehledejte v tom nic hlubšího. Zřejmě patříte k těm málo jedincům, kteří ještě vnímají ostatní lidi, ne jen sami sebe. Ida

davidc
hodnocení

1x

Pokud tam někoho takového máš, tak jsou dvě možnosti. 1) Nemá čas psát si s každým a využívá facebook pouze pro nutnou domluvu nebo 2) Tě ten člověk prostě ignoruje z nějakého důvodu. Má víc lidí, co si mu opepisují, tak nemá potřebu si psát s tebou. Nebo třeba nemá ti co říct. Také existuje možnost, že na to prostě zapomněl.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, z FCB to neznám (nemám FCB), ale i zde na poradně se to stává "módou". Velmi často se od založení dotazu již tazatel neozve, nespolupracuje při řešení, nepoděkuje a nehodnotí - přitom je aktivní v jiných otázkách, ale tu vlastní již ignoruje. Lidé jsou různí (a různě vychovaní). Zdravím!

72mona3*
hodnocení

1x

Ono asi záleží, jaká konverzace tam "visí". Mám kolegyni, která mě občas zahlcuje odkazy či vtipnými emotikony. Vzhledem k tomu, že dávám přednost konverzaci slovní či písemné (a pokud je co říci), tak to také občas nechávám "viset" nepřečtené. Ale je to jediný případ.

Za ostatní mluvit nemůžu, ovšem tohle chování je možné jen proto, jakým stylem je převážně vedena běžná konverzace. Pokud se bavíte hlavně přes FB, je to neosobní, ať si pošlete kolik chcete srdíček a sluníčkových pozdravů. M.

badoitov*
hodnocení

No já neposílám odkazy ani emotikony, prostě vedu konverzaci s lidmi, kteří jsou ode mě daleko nebo mám dotaz skrz něco apod. Nic otravného nic bombardujícího

iz*

K vedení konverzace jsou potřeba minimálně dva, kteří na té konverzaci mají zájem. A to, co se Vám nejeví, jako otravné, pro jiného otravné být může.

satak
hodnocení

1x
Facebooková realita...
Děkuji nechci...zaplať pánbůh,nemám...

hodnocení

1x

To mi jednou někdo vysvětloval. Že prý pak člověk vypadá jako zoufalec, co nemá život, když odepisuje hned. Dokonce jsem se i setkala s případem, kdy se řešily věci do školy a ten člověk odepisoval s dlouuuhými prodlevami, aby "si ta holka, se kterou má projekt, nemyslela, že po ní jede". To mi přijde na palici. Když něco přijde a jsem online a přečtu si to, tak snad je slušnost odepsat. Nemyslím teď na nějaký spam nebo "podívej se na tuhle fotku", ale když napíšu někomu "jak to teda bude zítra/o víkendu/příští týden s tou akcí?" a ten dotyčný si to přečte a neodpoví (ani blbé "zatím nevím"), tak je to na pěst. Prostě zbytečné. Ano, nemám ráda ani když lidi neodepisují na maily, SMS a podobně v nejbližší době od přečtení. Klidně ono "napíšu později". Ale teď už mi to vadí jenom u plánování akcí, projektů a podobně, kdy zase já nemám čas posouvat a měnit organizaci na poslední chvíli, protože někdo neměl "čas" odepsat na jednoduchou zprávu (ale hodiny se vykecávat ve vedlejším chatu s kámošem o nějaké blbině ano).

danka86*
hodnocení

1x

Na facebooku mě štve hodně věcí a jednou z nich je například to, že všicni vidí, když jsem online a když mi napíší zprávu, tak automaticky očekávají, že jim hned odepíšu. Co když si zrovna nechci s nikým psát a chci si na počítači v klidu dělat něco jiného, aniž bych musela někomu neustále odpovídat na vzkazy? Jinak obecně konverzace přes chat je na houby a nerada takhle cokoli řeším. Naštěstí už to mnozí mí přátelé pochopili, že když ode mě něco potřebují, tak mi mají zavolat nebo mi napsat e-mail, ve kterém v jedné zprávě jasně vylíčí vše, co mají na srdci, a já na to odpovím když mám na to čas a klid.

doplněno 05.05.17 16:12:

@mettaxa: Chat si samozřejmě vypínám, ale ne vždy, protože pak nevidím ani já, kdo je online.

@kolikoli: Já neříkám, že mi píše najednou stovky přátel a taky jsem psala, že důležité věci řeším s přáteli přes mobil - ti to ví a respektují. Jestli mi někdo, koho znám maximálně od vidění nebo koho jsem už 5 let neviděla, napíše přes facebook do chatu, že ode mě něco nutně potřebuje, tak na takové lidi většinou házím bobek. Proč bych měla někomu něco posílat nebo pomáhat, když se mi ozve jenom tehdy, když něco potřebuje? Všichni by ode mě něco potřebovali a ještě nejlépe aby to bylo hned a zadarmo, že... A pak se někdo ještě diví tomu, když prohlásím, že nesnáším lidi.

tak kdyz si chces delat neco jineho a nekdo te obtezuje, tak nevidim duvod mit zapnuty FB! Nebo staci vypnout chat a dat se do rezimu offline. :)

Přesně tak. A taky pochybuju, že máte stovky přátel, kteří vám píší všichni najednou. Chápu neodpovědět na "Jak se máš?", když na toho člověka nemám náladu, ale ignorovat "Prosím, pošli mi ty dokumenty k projektu", protože se mi zrovna nechce kecat? Tak nebuď na FB, když nechceš kecat.. nebo se dej offline. To bys ignorovala i SMS? Nebo kdyby ti ten člověk volal, tak to típneš? Vrchol nevychovanosti.

Kolikoli - Tazatel ale nepíše, že mu někdo nereaguje na důležité otázky a zprávy. Na ty je samozřejmě nutné reagovat co nejdříve. On ale napsal doslova: "Občas napíšu někomu z kamarádů na facebooku". Z takhle formulované věty zcela jasně vyplývá, že o nic světoborného, co by nesneslo odkladu, nejde.

Počítám mezi "důležité" všechno, co není "Ahoj", "Jak to jde?" a "Koukni na tohle video". Na vše ostatní odpovědět aspoň "Teď nemůžu" nebo mít aspoň tu slušnost a hodit se (třeba jen pro toho člověka) offline.

A proč ty lidi, kteří "píší jenom když něco potřebují" a házíš na ně kvůli tomu bobek, máš v přátelích? Ty jim sama od sebe napíšeš? Jen tak? Nemyslím si. Hlavně, že všichni od tebe něco potřebují... Ach jo, tohle je přesně ono. Třeba ten člověk na druhé straně si říká, že by s tebou rád pokecal, ale po pěti letech je divný napsat jenom "Ahoj, jak to jde?", tak si vymyslí, že něco potřebují, aby tak konverzaci začali. TŘEBA. Nebo si řeknou "tomuhle moc nerozumím, ale vím, že Danka v tomhle byla vždycky šikovná, zkusím jí napsat." A ty na ně kašleš. Vyhoď si z FB lidi, kteří ti nestojí ani za odpověď: "Promiň, mám teď jiné povinnosti" a budeš mít klid.

danka86*

Víš, milý kolikoli, já lidi obecně moc nemusím, nedůvěřuji jim a kdokoli se mě snaží jakkoli kontaktovat po 5 leté odmlce, tak je pro mě automaticky podezřelý a myslím si o něm, že ode mě chce zdarma nějakou radu z oboru, který mě živí, a nebo že to je nějaký finanční poradce nebo jiný šmejd, který se dal na multi level marketing, a nyní se nenápadně snaží dostat mě na nějakou "vzdělávací přednášku" nebo mi vnutit nepotřebné zboží či služby. Případně pokud se jedná o osobu mužského pohlaví, tak jej zase pro změnu podezírám, že mu hučí v kládě a že se snad domnívá, že já bych mu v tomto ohledu mohla nějak pomoct. Prostě nikdy nic není jen tak! *zed*

Tak proč ty lidi máte v přátelích na FB, když je považujete za šmejdy? Tady se nikdo nebaví o cizích lidech a podobně, kteří vám z ničeho nic napíšou, to je jasné. Tady se bavíme o přátelích. Nebo spíš "přátelích".

sebod*
hodnocení

0x

Já odpovím a "povinnost" druhého je mi opět napsat. Takže zase MUSÍM odpovědět? A pořád dokola? To je přeci hloupost. Asi ten, kdo zprávu dostal, nemá nutnost na ni hned odpovědět, nebo na to NENÍ co odpovědět.

72mona3*
hodnocení

0x

Pokud se to děje jen v soukromé sféře, tak bych to chápala, ale pokud se to začne posouvat i do sféry oficiální...tak to je průšvih. Žadatel o práci si mě nemusí přidávat do přátel (kterým je povinen odpovědět), ale základní komunikaci bych očekávala. Bohužel se stane, že se domluví pohovor a nepřijde, nezavolá, nenapíše...ani nezvedne telefon, nebo neodpoví na zprávu. Neexistuje. *zed*

hodnocení

0x
Ahoj, stava se mi to a mazu to bez milosti...Proto mam take jen nejakych 20 pratel. Na co mit stovku pratel.
liska*

Mně to vadí v práci. Chtějí, abych něco zjistila / třeba o nějakém zboží/, a když to zjistím a napíšu jim SMS, kde to mají , jaký typ a za kolik a nepříjde mi ani Dík nebo O.K., nic. Tak mám pocit, že ten kolektiv, co má táhnout za jeden provaz, prostě pořádně nefunguje. Tento jev pozoruji u mladších.

fhf
Aha, já třeba zase zbytečné emaily typu Dobrý den, děkuji, s pozdravem, nesnáším. Zbytečně mi spamují email a ztrácím čas jejich čtením.
72mona3*

Pozdrav a poděkování je jen ztrátou času? *zed*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]