Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jste schopni požít mlíkovku?

Od: junkers* odpovědí: 22 změna:

Co jsem se tak díval na recepty, tak mlíkovka (polévka, jejímž základem a hlavní ingrediencí je mléko) se připravuje úplně zbytečně složitě, kapání, drobení, vejce - zbytečnosti.

Normál vezmu kupované plnotučné mléko - 3,5%, přidám do něj asi 1/4 objemu obyčejné vody, osolím, lehce opepřím, uvedu do varu a vložím do toho asi hrst kvalitních zavářkových nudlí, Panzani nebo tak něco. Okořením lžící oregána nebo i majoránky. Je to mňamka. Mlíkovka má jednu zvláštnost - a to, že se snadno přesolí. Takže na to pozor.

Děláte si doma mlíkovku? Nebo jí považujete za kulinářské "porno"?

 

 

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

0x
avatar samurraj

Ta mi nesmí do baráku!

U nás se tomu říká bílá polévka a já osobně bych ji nepozřel, stejně jako třeba kyselo.

junkers*
hodnocení

Kyselo - neboli též kulajda je skvělý pokrm, jen nesmí být málo kyselé.

nikdo*

Kulajda není kyselo. Kulajda je sice nakyslá s koprem, ale kyselo se dělá ze žitného nakvašeného těsta na chleba. Správné kyselo je jen ze žitné mouky. Bohužel většina pekařů prodává na kyselo chlebové těsto, což je už směs žitné a pšeničné mouky.

A mlíkovka je dobrá. Já radši tu domácí zavářku, než koupené nudle. Já jsem ale polívkovej. Takže já nejsem normál přes polévky, já miluju snad všechny, podle mně se polévky nedají posuzovat. Vlastně jednu až tak nemusím, i když ji sním. Hrachová. Hlavně když v ní nechá kuchař ty slupky. To nenávidím.

junkers*
hodnocení

nikdo: hrachovka je fajn, v podstatě si myslím, že rozdíl mezi hrachovou polévkou a hr. kaší je jen v obsahu vody a v případné osmažené housce.

Ta mi nesmí do baráku!

Jak z bílé, tak z kysela bych se poblil *frajer*

junkers*
hodnocení

samurraj: tak vše je jen o zvyku ..

 

prazskejpepik*
hodnocení

0x

tak ta Tvoje mlíkovka je úplně jiná mlíkovka. znám zatím jen tu klasiku, tzv. mléčnou polévku a to nasládlou s muškátovým květem. dám si klidně jakoukoliv, ale měl jsem jí snad naposled ve škole, když jsme se jí učili vařit mmj. :) jinak drobení, nebo strouhání není zbytečně složité. jde udělat dopředu za pár minut, stejně jako někdo udělal již zmíněné nudle.

junkers*
hodnocení

pp: nasládlá? To je možná důvod, proč v anketě (zatím) vítězí téměř zákaz mlíkovek. Jestli lid český obecný si pod pojmem "mlíkovka" nepředstaví právě tu sladkou, když je - jak píšete - klasická.

prazskejpepik*

přirovnal bych to ke koprovce. lidi co znám, tak jí víc nejí, než jí. proč? protože jich většina nikdy nejedla kvalitně připravenou koprovku :)


doplněno 02.05.17 17:27:

nakonec hlad je nejlepší kuchař a v dnešní době, kdy lidé neví, co by samou roztažností pozřeli, nemá význam řešit mlíkovku, ani koprovku. spíš hamburger a pizza, to se stává krmí českých domácích "kuchařů" :-D

Mňamka, ale pouze z mých speciálních surovin

Anebo proto, že nemají rádi kopr (jako třeba já).

Mléčná polévka mi nijak nevadí, i když v mém "repertoáru" oblíbených receptů není.

junkers*
hodnocení

pp: koprovku pronásleduje podobný osud, jako mlíkovku. Koprovka podle mě musí být mírně (ušlechtile :-D) nakyslá, z vidličky (nebo lžíce) musí kapat, a ne se táhnout jak flus a musí v ní být fakt znát ten kopr.

 

hodnocení

0x
avatar promon

Přiznám se, že co se týče jídla jsem spíše spotřebitel, než kuchař. Takže nejsem schopen přesně identifikovat, jestli jde o tentýž produkt, ale v Polsku jsou podobné polívky běžné. Když jsem tam byl ještě za socíku jako táborový vedoucí, tak naše děti se na podobné polívky šklebily jako bacil do lékárny. Ale asi nebyly tak rozežrané, jako dnešní mládež, protože celkem záhy jim přišly na chuť. Nešlo jen o mléčnou - ta se jedla zatepla, ale pak byly ovocné polévky - jahodová, třešňová a pod - ty se jedly zastudena.

Za sebe - nemám s tím problém, mám je rád.

Ta mi nesmí do baráku!

Promon, přesněji: zupka mlečna. Že? :-D

Jojo - nějak tak se to tam jmenuje :)

 

hodnocení

0x

Mňamka, ale pouze z mých speciálních surovin

Moje mamka vařila výbornou mlíkovou,ale myslím,že jí vodou neředila a určitě nedávala majoránku :) a domácí strouhání to větší. Kulajda a kyselo se musí umět,né jako někteří z ní udělají kyselou vodu, tak to nejím :)


doplněno 02.05.17 16:53:

Já bych jí tedy neředila :)

junkers*
hodnocení

hankas: to je pravda, tu majoránku jsem si začal sypat do mlíkovky až když mi došlo oregáno. Ředění vodou jsem převzal od předků.

 

lidus*
hodnocení

0x

Máme rádi mléčnou polévku ale dávám mléko + smetanu ke šlehání, domácí nudle, sůl a nahoru zelenou petržel.

junkers*
hodnocení

Liduš: smetanu vyzkouším. Ta by mohla mlíkovku -nakopnout- *palec*

 

liska*

Já v tom mlíce ještě rozpustím tavený sýr Apetito nebo podobný a přidám špetku sušené nati petržele a celeru + trochu Vegety. A nakonec dám do toho sólo uvařené drobení /vaječné/. Mňam.

junkers*
hodnocení

Liška: takovou jsem také kdysi -u kohosi- jedl. Mělo to takovou sýrovou příchuť a bylo to dobré. Skoro bych řekl: ušlechtile nakyslé ..

liska*

Ale tahle moje není kyselá! Snad se tu píše jen o těch z čerstvého mléka. Kulajdy a polévky se zakysanou smetanou sem - teda mezi mlíkovky- snad nepatří.

 

hodnocení

0x

Bílou polévku miluju, ať nakyslou, nebo sladkou a dělám si ji na růz. způsoby. třeba do ní pustím cucky vajec, nebo do sladké dám uvařit větší kusy sladkého zelí, někdy i s bramborem. Kulajdu a poctivé kyselo taky zbožňuju. S kuřecí polévkou to jsou vlastně všechny, které mám ráda.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]