Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trilobit-dárek pro bratra

Od: zdenkahoncova odpovědí: 28 změna:

Ahoj,chtěla bych sehnat k svátku pro mladšího bratra nějakou hezkou zkamenělinu trilobita.Nevěděl by někdo o nějakém sběrateli který třeba rozprodává přebytky ze sbírky?Kolikrát jsem viděla hezké na bazarech,ale nějak už asi nikdo neprodává.Prohledala jsem e-shopy,ale buď byli v příšerné kvalitě a nebo přemštěné ceny.Moc děkuji za rady

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

adrian*
hodnocení

1x

Nyní probíhá mezinárodní prodejní výstava minerálů v Tišnově (pá-ne). Bývá tam i velký výběr zkamenělnin za přijatelné ceny.

zdenkahoncova

To je škoda.Koukala jsem na mapu a mám to pomalu přes celou republiku.

lidus*
hodnocení

1x

mineraly-prodej.cz/...

fosilie-shop.cz/...

minerals-fossils.cz/...

drakkaria.cz/...

Snad si vyberete, já co brala byla kvalita dobrá. Máte to lepší než já, moje vnučka si chce vše sama vykutat a tak koupím, umístím na fiktivní naleziště a minimálně hodinu než najde svůj úlovek kutá v kamení a je od ní svatý klid.

zdenkahoncova

To je právě to o čem jsem mluvila.Hrozná kvalita za hroznou cenu.On si svého chce také vykopat,ale bohužel lokality jsou od nás daleko.

lidus*

Zdeni, vnučka má 7 let a já nikdy žádnou fosílii neviděla, snad jen v muzeu, proto pro naše účely je eschop dostatečný ale chápu, že pokud je bratr vášnivý sběratel tak chce něco lepšího. Ovšem mám pochyby, že v přírodě se dá nějaký super úlovek najít. 100-200,- mi příjde cena dobrá.

zdenkahoncova

Co jsem právě viděla na bazarech nebo od sběratelů byly kusy sice od 400Kč do 1000Kč,ale ta kvalita byla úplně někde jinde(asi proto že to nebylo z krámu).Bohužel mě to tenkrát nenapadlo koupit a to je 2 měsíce zpět.Toto mi přijde jen jak zbavování se odpadu za co nejvyžší cenu.

sebod*

Jejky, Lidus, a kdepak si myslíš, že se zkameněliny nacházejí? Jedině v přírodě. My tady kolem sebe máme samý pískovec. Takže zkamenělin mraky. Ale ten Tvůj nápad se schováním "něčeho" je skvělý. Jak bude hezky, tak vyrážíme na acháty a rubíny, tak tu Tvoji metodu použiju ;)

Tazatel. Na FB je plno skupin, kde jsou šutrologové. Chlubí se tím, co mají. Ale mají i dobré srdce :-D. Napiš tam, určitě pro Tebe trilobita někdo mít bude. Kvalitního a za velice rozumný peníz.

zdenkahoncova

Děkuji za odpověď.Já před týdnem psala na sběratele,ale nikdo se neozval.Nemáte nějaký tip na skupinu "hledačů zkamenělin"?

lidus*

Sebod, jasně, že v přírodě ale u nás, Brno-Vyškov, nevím, že by nějaká taková lokalita existovala. U Tišnova polodrahokamy, to jo ty tam najdeš, sice maličké ale radost děcku udělají velikou.

Liduš, já jsem jednou našla trilobita před sousedovým barákem. Něco tam kopali, ani ne moc hluboko (2 m). Pak jsem ještě u nás na zahradě našla zkamenělou škebli. Jsou místa, kde se takové věci nacházejí poměrně běžně (třeba zde v okolí Pálavy).

hodnocení

0x

Nešlo by se jít podívat do okolí Berouna, Koněprus, Skryjí nebo Radotína?

Tady prodávají naturshop.cz/...

Ve skryjích jsem byla sbírat osobně,třeba by se dalo ještě něco najít. :)

doplněno 29.04.17 10:45:

Myslím,že odkaz,který dávala liduš,je dobrý drakkaria.cz/...

neni drahý a je volně,bez zasazení do stříbra.

zdenkahoncova

Já jsem právě od Mladé Boleslavi.To jedině to spojit s výletem ,ale to jedině až nějak v létě.Bohužel to už to pak nestihnu jako dárek.Na těchto stránkách trilobity mají,ale jen ve stříbře.On by chtěl klasického ...nevím jak to napsat...samotný kámen bez nějakých kovů

lidus*

Jasné, že bez kovu a krabičky, to by nevěřila vnučka, že si to našla sama.

zdenkahoncova

Jenže tam píšou:Námi dodaná fosilie se bude od obrázku lišit...já bych chtěla nejprve vidět co kupuji.

hoststary*
hodnocení

0x

Opravdu pěknou zkamenělinu člověk najde jen zřídka, obvykle to jsou pouze části, často jenom zadeček trilobita (pygidium), nebo hlava. Hledá se v opuštěných vápencových lomech, nebo břidlicích nebo na skládkách kamene.

V Radotíně a celém Barrandienu až po Plzeň, nebo po celé Praze v břidlicích bylo zkamenělin spousta. Dnes je to už vzácnost, lomy jsou zavřené, výkopy městkých staveb zastavěné nebo ohrazené a nepřístupné. Ale místo pěkného originálu je možné koupit pěkně udělané odlitky z dentakrylu. Třeba Elipsocefallus hoffi nebo Paradoxides a další z JInců býval mezi sběrateli velmi hojný, je moc pěkný a možná se dají sehnat odlitky. Krásný je bílý trilobit na šedém kameni z Loděnice u Berouna, Aulacopleura konincki, nebo mnohem vzácnější Miraspis Mira. Odlitek celého exepláře Harpes nevypadá pěkně, na kameni by se vyjímal lépe, Originál je samozřejmě velmi vzácný a tudíž drahý,

V Koněprusích se daly najít v bílém vápencovém kamení kolem cesty kousky trilobitů například Scutellum, Bojoscutellum a pod. nejčastěji pygidium (zadek) nebo hlava. Zkameněliny na kameni jsou pěkné, zvláště, když si ji někdo náhodně najde sám. Třeba i jen zlomky, nebo několik na jednom kameni.

doplněno 29.04.17 11:52:

Mladá Boleslav leží v České křídové pánvi, tam nejsou trilobiti, ale různé zkamenělé druhohorní rostliny a další zajímavé zkameněliny. Viz například lokality.geology.cz/...

zdenkahoncova

To já bych odlitek nechtěla.Já tomu zas tak nerozumím,ale nemusel by to být nějaký vzácný druh.Jde mi spíš o trilobita jako takového.Ikdyž přiznám se ,že ty co mají takové ty(teď mě omluvte) "trny na zádech" jsou hezčí

zdenkahoncova

Ano znám,zhruba 5 Km od domu máme opuštěný lom.

doplněno 29.04.17 12:01:

On tam bratr chodí a nosí odtamtud nějaké škeble-ale pořád ty samé.Jednou tedy něco co se tváří jak ústřice

sebod*

Zdeni, jaký lom? Ne v každý lom je vhodný na hledání něčeho zajímavého. Co se tam těžilo?

zdenkahoncova

Lom u Kochánek nad Jizerou.Opuka

zdenkahoncova

Ještě bych se Vás ráda zeptala teď za sebe.Co je vlastně možné nalézt-jak píšete-v té České křídové pánvi u Mladé Boleslavi?Neměl by jste třeba odkaz na nějaké obrázky?Docela mě to začlo zajímat.Právě že bratr tam nalézá jen nějaké stále stejné "škeble".Proto jsem si myslela že tam nic jiného není a vy píšete.že je možné nalézt zajímavé zkameněliny.Děkuji

hodnocení

0x

Co aukro.cz?

zdenkahoncova

Tam nemám účet

To nevadi, nabizeji moznost nakoupit i bez registrace.

sebod*
hodnocení

0x

Na FB zrovna probíhá aukce trilobita. Cena je teď na 150 Kč.

Trilobit-dárek pro bratra

zdenkahoncova
hodnocení

0x

Tak už jsem sehnala.Má 5 cm/250Kč...moc díky za nápady.

Trilobit-dárek pro bratra #2
Trilobit-dárek pro bratra #3
Trilobit-dárek pro bratra #4
sebod*

teda to je výstavní kousek *palec* Jsi úžasná sestra *slunce*

zdenkahoncova
hodnocení

0x

Nenašel by se tu ještě někdo kdo by určil co je to za druh?Trilobita mám,krabičku také,ale ještě bych k tomu chtěla dopsat odkud je a jaký je to druh.Bohužel jediné co vím že je z Maroka.

hoststary*

Vypadá to jako Phacops (čti fakops), z prvohor, z obdobrí spodního devonu, zřejmě opravdu z Maroka. Víc najdete například na en.wikipedia.org/... nebo na fossilera.com/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]