Nejste přihlášen/a.
Zdravím rádci,
také máte už plné zuby těchto dvou slov, které používá snad 90% lidí v nepřekousnutelném množství? Co se to tady rozmohlo za hrůzu? Je vidět, že lidé vůbec nepřemýšlí nad tím, co říkají a než něco řeknou...
Jsem na to už vysazený, obzvláště po dvou pivech a nedá se to poslouchat, je to horší než jezdit nehty po tabuli.
Komunikujte potom s někym takovým, to je za trest. V televizi je to to stejné, HRŮZA
A co se na takové ptákoviny prostě vykašlat? Nebo si představte, že je všechno jakoby v pořádku, jen vaše vnímání je trochu přecitlivělé. Prostě taková Říše divů v Alence
Jo, to je pravda. Všimla jsem si, že kamoška, které je přes 50, to prostě v poslední době začala tak moc používat, že se často některé její zážitky nedají poslouchat. Když jsem jí to řekla, tak se jen zasmála, ale změna žádná. Mně to připadne, že to hodně používají lidi, kterým se nechce z nějakého důvodu přemýšlet, tak si tím dávají myšlenkovou pauzu.
Tato slova v omezené míře toleruji u lidí, kteří nemají mluvený projev jako své povolání (reportér, moderátor) nebo neuvádí-nekomentují různé akce. Více mě ale dokáže rozladit mluvený projev reportérů a komentátorů v TV. V poslední době ve zpravodajství samé éhm (téměř v každé větě), protahování délky samohlásek na konci slova, afektovaný hlas aj. Když jsem se díval na ukázky zpravodajských reportáží před r. 89, u většiny reportérů-komentátorů byl mluvený projev na vysoké úrovni - pomíjím obsah, to by bylo na jiné téma. Výše zmiňované ehm jsem v tehdejších zprávách snad ani nepostřehl. A jedna zajímavost, v posledních měsících hodně reportérů užívá spojení spojení "zbrusu nový". Možná krátkodobá módní vlna, kdo ví...
Těch slovíček je víc. Jakoby, vlastně, prostě, teda...já jim říkám "berličky". Protože lidé, kteří se těžkopádně vyjadřují a nedokáží souvisle říct své myšlenky, tato slůvka používají jako berle, když jim hovor dál nejde, když nevědí, co říct dál, jak pokračovat.
Ano, říkám jim v duchu jakobíni, vlastníci, prosťáčci...podle těch slov.
V hospodě by mi to ani nevadilo, nechodím tam a navíc tam člověk slyší leccos, vadí mi to v televizi. Moderátoři jsou vycvičení, ti ne, ale když je nějaká soutěž, anketa, rozhovor s nějakým neznámým člověkem, nedá se to občas poslouchat. Jenže s tím nic neuděláme. Čeština jde pomalu ale jistě do kopru a mnozí lidé se vyjadřují stále hůř a těžkopádněji. Dalším důvodem je i to, že se dfaleko méně čte, než dřív.
A kdo ví, jak z toho ven? Místo češtiny slýcháme hepening, out, lajk, cool, holidaj, hepyend, brejk, bloger, drescode, cucake a chesecake, a další lahůdky. Přitom se mi nestalo, že bych pro cokoliv, co chci říct, nenašla odpovídající české slovo. /snad jen v oblasti počítačů a počítačový expert nejsem/.
Takže buďme rádi, za ty "berličky", které se nedají poslouchat. Věřte, bude hůř. Gúdbáj! Jaga.
Nesnáším slovo "jakoby". Je to módní hit a většina lidí, kteří ho používají, si vlastně neuvědomují pravý význam tohoto "kouzelného" slůvka.
Pro mne vyjadřuje nejistotu, pochybnost, někdy dokonce popírání toho, co tím chce básník říct.
Valí se to na nás i z televize a bohužel, několikrát jsem se přistihla, že bych to taky řekla
Naše generace zase používala hodně "v podstatě" a když k nám přijela na návštěvu jedna paní, která to slovo zařazovala téměř do každé věty, měla jsem silné nutkání ji vyhodit.
Já to občas používám. Chcete snad říct, že jsem tlustej?
Mě zase trápí, že skoro všichni v současnosti prostě pijí pivo. Všímám si toho jakoby až poslední dobou, ale už jsem prostě vysazenej na lidi, co pijí pivo. Zdá se mi to prostě jako módní hit, kterej naprosto ovládl společnost. Říkám těmhle lidem "Palačtí". Všimněte si, kolik jich je po dvou pivech jakoby chytrých a mají prostě ke všemu nějakou kritiku. Někdy to ani nemusí být přímo kritika, ale jakoby najednou cítí neskonalou potřebu světu sdělit svůj pohled na věc. Naprosto klíčovou oblastí těchto "Palackých" je hlavně politika. V regionálních oblastech i nižší veřejná správa na úrovni zastupitelstev obcí, či měst. Dělám si srandu. Klidně chlastejte, jen mi vadí, že moje Kofola je dražší, než vaše pivo. Přitom vám to pivo dodává moudrost a já jsem z toho drahýho nápoje jen nafouknutej.
Ale k věci. Asi je rozdíl, pokud někdo řekne "jakoby" a dál neví co říct. Nebo jestli řekne "Já jsem teď v sexshopu objevil takovou jakoby vázu, ale používá se to na ehm. No prostě to byla umělá vagína." V obou případech je to spíš vycpávka než slovo, který má v tom mluvčího sdělení nezastupitelnou roli, ale opravdu mi to nepřipadne, jako něco, co by mě mělo pohoršovat. To bude asi tím, že jsem tak tolerantní k okolním obyvatelům. Vlastně jsem ani nechtěl přispívat, jen mě dostalo, že chcete někoho kritizovat a přitom se sám téměř přiznáte k alkoholismu. Pro hnidopichy, vím, že dvě piva nemusí znamenat alkoholismus!
Jsme na poradte.cz, takže moje rada zní: Pokud si těchto stavů všímáte až v mírném alkoholovém opojení, tak zkuste přestat pít. To je asi tak všechno, co se s tím dá dělat. Pokud totiž tohle používá 90% lidí, tak jste se svýma dvěma pivama sám proti celýmu světu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.