Nejste přihlášen/a.
Za sepsání závěti u advokáta se platí, to je mi jasné. Ale jak probíhá vlastní přepsání majetku na pozůstalého na KN.
Je nutný i v tomto případě znalecký posudek? Jaké poplatky, daně s přepsáním souvisí.
V případě že získáte majetek v dědickém řízení se v katastru nemovitostí nic neplatí. Návrh na vklad do katastru nemovitostí za vás podává notář. Vy ale musíte zaplatit notáři, který pozůstalost vyřizuje. Platí se % z ceny nabytého majetku.
My jsme žádný odhad ceny nemovitosti nepotřebovali, notář nás vyzval ať se dohodneme a dáme mu písemně na kolik Kč nemovitost odhadujeme. Samozřejmě je výhodnější odhadnout cenu nízkou. V případě že se dědici nedohodnou už placený úřední odhad nutný je.
Daň z majetku nabytého děditstvým se také neplatí.
Dědila jsem asi před rokem u notáře v Praze. Závěť nebyla, takže ze zákona. Byli jsme 3 dědicové v první třídě a jednalo se o byt. Notář nás vyzval si ho sami ohodnotíme. Opravdu žádný znalecký posudek s razítkem nežádal.
Jinak daň z děditství 1 a 2 třída neplatí, dědici ve třetí a dalších třídách už ano.
Odměna pro notáře dle výše majetku.
Děkuji za odpověd´. Platí se tedy procenta z majetku, odměna notáři, ve výši jako při běžném dědictví? Na netu se mi tyto
informce nepodařilo najít. A znalecký posudek, podle nálady notáře, být může nebo nemusí?
pokud vím, před nedávnem platilo, že znalecký posudek k nemovitosti být samozřejmě musel (a neumím si představit, že by být nemusel), prakticky ovšem měla daná notářská kancelář kontakt (který pozůstalému dala) na realitku, která se s tím nemazala (nějaká osobní obhlídka na místě se nekonala), dělala to lacino a oceňovala asi spíš na spodní hranici...; dokonce i k autu musel být (opět takhle podobně formální) posudek od bazaru...; k jinýmu majetku (který bylo žádoucí ho do dědictví uvést - např. jako doklad o nabytí pro budoucnost) dokonce stačil jen odhad, který si napsal dědic sám...;
a ještě k tomu "Daň z majetku nabytého děditstvým se také neplatí." - nejspíš souhlasí, že nejbližší osoby opravdu neplatí z dědictví nic, ať je jakkoliv vysoký (jiná věc je placení odměny notáři - ta se platí, odstupňovaně - jak stoupá hodnota, ktesá podíl poplatku), ale hluboce pochybuju, že by se osvobození od daně týkalo i vzdálenějších osob (ale teď jsem to nezkoumal, ještě nedávno to, co vím, platilo)
===
(a ještě k dědictví jeden starej trik - existujou nepominutelný dědici - pokud se nevydědí, nelze je pominout, tj. automaticky jim patří určitá část majetku (to konkrétně i podle toho, kolik takových dědiců celkem je - pokud vím, jde o děti+manžela/ku); jestliže závěť tenhle minimální podíl nerespektuje, je celá neplatná (ale tohle ví samozřejmě každej pracovník v notářský kanceláři);
a ještě - v případě mezistátního dědictví bych si radši dal pozor, kdo je pod dokumentem podepsaný - jestli notář, nebo jinej pracovník kanceláře v zastoupení (nevim, jestli závěti automaticky nepodepisuje notář (pokud jsou teda dělaný přes notáře)), tohle by třeba mohlo vadit, rozhodně by stálo za zjištění, jak to je; u tuzemskýho dědictví to skoro jistě bude jedno)
Bohužel se mi nepodařilo vložit tabulku odměna pro notáře Dám na ní odkaz pravni-poradna-zdarma.blo/...
"Dědická daň byla zrušena." - jo, tak to mi uniklo, resp. trošku jsem si splet s něčím jiným, vlastně jsem to svýho času zaregistroval
a že ani není potřeba mít posudek na byt, je pro mě novinka - no, zřejmě si to opravdu každá kancelář dělá dle svého
Vám uniklo více věcí. Manželka nepatří mezi nepominutelné dědice, v závěti nemusí být na ni pamatováno. Pokud se dědí bez závěti, tzv. ze zákona, patří jí z pozůstalosti zákonný díl. A jestliže je v závěti opomenut nepominutelný dědic, není pravda, že pak je celá závěť neplatná. A když zůstavitel opominul v závěti nepominutelného dědice (např. syna), nemá tento dědic právo na podíl z pozůstalosti, nýbrž jen na peněžní částku rovnající se hodnotě jeho povinného dílu. Viz NOZ § 1651 a 1654.
Můj dotaz měl znít asi takto - Je rozdíl v poplatcích v případě dědictví ze zákona a v případě dědictví ze závěti?
Konkrétně v případě rodič - dítě. Poplatky z dědictví ze zákona, t.j. odměna notáři jsou mi známi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.