Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
hledám stálou práci, ale jak jsem zjistila, tak všude mají vysoké požadavky a nabízejí za to plat téměř minimální. Nepříjde mi logické, aby recepční, pracovnice v administrativě, asistentky persolnálního oddělení apod. měly plat cca 12 000 Kč hrubého. Všude jsou požadavky SŠ, 2 cizí jazyky na komunikativní úrovni, řidičský průkaz skupiny B a někde i znalost účetnictví. Možnost kariérního postupu žádná. Vysvětlí mi někdo, proč jsem investovala čas, úsilí a peníze do studia AJ a FJ a dělala si řidičák, když se mi peníze za to stejně nevrátí a mzda pokryje jen nájem a cestovné do práce? To, že budu bez vody,elektřiny a jídla je asi jasné. A v případě účetnictví si převezmu na sebe ještě ohromnou zodpovědnost? Štve mě, že někteří zaměstnavatelé ani nenapíší mzdu do inzerátu a když projdete přes několikakolové pohovory a zjistíte kolik nabízejí a s tou almužnou nevyžijete, tak jste zbytečně utratili peníze za dojíždění na pohovory. Myslím, že jako pokojská/uklízečka s téměř stejnou mzdou jsem na tom lépe. Odpovědnost skoro nulová a za peníze a čas co jsem dala za učení jazyků jsem mohla jet na luxusní dovolenou. Stejnou mzdu má i kamarádka, která dělá servírku, ale ta dostává ještě dýška, takže má ještě vyšší příjem než pozice, které jsem napsala na začátku.
Jak se vám podařilo najít normálně placenou práci?
Leono, nenechte se odradit nevhodnými odpověďmi. (Např. Pardubice a Hradec Králové NEJSOU maloměsta - co by pak byly např. města Chrudim, Litomyšl, Dvůr Králové nad Labem? Není podstatné, zda určitá pracovní pozice "vytváří hodnoty", nýbrž zda je potřebná.)
Chápu vaše rozčarování.
Jak se mi podařilo najít normálně placenou práci? (Žiji v krajském městě, kde je více příležitostí) Po absolvování VŠ jsem hned našel místo v mém oboru. Po 2,5 letech jsem dostal nabídku z jiného oboru, za vyšší plat. Po 7 letech jsem se chtěl vrátit k oboru, v novinách byl inzerát, byl jsem přijat a setrval tam 32 let.
Vaše znalosti a dovednosti považuji za dobré. Psát všemi deseti každý neumí. Francouzsky mluví málokdo.
Uvedla jste Pardubice a Hradec Králové jako možná místa zaměstnání. Navrhnu vám různé možnosti:
banky: přepážková pracovnice, pokladní
vysoké školy: referentka studijního odd. (jedná i se zahraničními studenty), pracovnice ekonomického odboru, zahraniního odboru, knihovny
magistráty, krajské úřady: referentka (např. matrikářka, ...)
finanční úřady, OSSZ
soudy: administrativní pracovnice (po studiu Justič. akademie vyšší soudní úřednice)
kulturní zařízení
HZS: operátorka na lince 112
zřejmě jste nepochopil obsah dotazu...tazatelka se ptá, proč s jejími uvedenými dovednostmi nemůže najít lépe placenou práci...naše odpovědi jsou takové, že její dovednosti nejsou pro vyšší nebo její vysněné platové ohodnocení dostatečné...důvody jsme tu již všichni napsali...aneb jak říká náš šéf... "nejdřív dones do firmy peníze a pak si můžeš nárokovat odměnu...za docházku tu neplatíme"
A můžete tedy konkretizovat, co bych měla nabízet? Nikdo neznáme váš potenciál, takže konkrétní radu na míru asi z nikoho nedostatenete. Ta nekonkrétní pak zní: Nabízejte to, co nenabízejí všechny ostatní SŠ s dvěma jazyky a ŘP B.
Na začítku jsem se ptala, jak si ostatní nalezli lépe placenou práci. Takže proč nenapíšete, jak jste ke své práci přišel vy? Jednoduché - znalosti ze školy jako základ, zkušenosti z různých zaměstnání, která byla občas "pod úroveň" finančně, ale co do znalostí k nezaplacení - a třeba i zájem o záležitosti s "tabulkovou pozicí" nesouvisející, protože nikdy nevíte, kdy se podobná zkušenost hodí. Časem se to sečte a člověk nehledá místo, ale naopak.
Nezlobte se mě na mě...ale všechny tyto pozice, které jste uvedla jsou takto ohodnoceny z toho důvodu, že nevytváříte žádnou hodnotu a nepotřebjete k tomu extra dovednodnosti nebo zkušenosti...i když se jedná o administrativní pozici tak v "potravinovém řetězci" jsou tyto pozice na stejné urovni jako číšník, kuchař a kadeřnice.. zodpovědnost tam sice nějaká je, ale je to proto, že tyhle práce nebo povinnosti, které Vám zaměstnavatel dá zvládne každá, s prominutím cvičená opice...
příklad: Nachystejte mi, okopírujte, vytiskněte..připravte, uvařte...je to sice možná kruté, ale je to tak..prostě jen plníte základní kancelářské úkoly, které Vám dá šef nebo nadřízený..
krtku, je vidět, že máte stabilní práci a tak jste naprosto ztratil přehled o tom, co se venku děje. Pochybuju, že kromě češtiny a bídné ruštiny umíte nějaký světový jazyk. Tazatelka právě píše to, že po té cvičené opici kromě toho, co jste napsal, chtějí ještě x let praxe v oboru, jeden, dva ... viděl jsem i 4 cizí jazyky aktivně slovem i písmem, znalosti účetnictví a za to pak skutečně minimální mzdu. Z těch doplňkových věcí si myslím, že je cvičená opice nezvládá. Schválně pro zajímavost si projeďte inzeráty na nějakém serveru s pracemi, uvidíte sám, co po těch lidech chtějí. 50% prací je přes agentury, které lidi okrádají o peníze (kmenoví za 100,-/h, agenturní za 50,-). Pro ženskou je strašně těžké sehnat v dnešní době práci, já jako chlap bych si z 20ti inzerátů minimálně 10 vybral, ale ženská stěží 1, ne proto, že by ty práce nezvládala, ale protože už ze začátku nesplňuje jejich přemrštěné požadavky, které doplní minimální mzdou.
V prái využíváme agenturníky a agenturník je placen stejně, jako náš zaměstnanec! Dražší je to pro firmu, protože agentura chce samozřejmě poplatek po nás. Tedy zatímco náš člověk by mě stál třeba 100kč/h, tak za agenturníka zaplatím 135kč/h. Ale oba odchází se stejnými penězi
Tak jednoduche to neni.
Plat a zisk agentury si dam do nakladu.
Plat sveho delnika zaplatim a jeste platim statu.
To ano, ale zaměstnance mám dejme tomu 100kč/h + % na odvody. Za agenturníka platím 100kč/h + agentuře % na odvody + 20kč/h - tedy těch 20kč/h jsou odměna agentury
Agenturník - ten človíček co odpracoval hodinu práce dostane od agentury stejné peníze, jako náš člověk na té pozici - ano, to vím naprosto jistě, však dělám mzdy našim lidem a podepisuji faktury agentur. Agentura to zadarmo nedělá - jak jsem psala, to co jde agentuře, tak to platí naše firma. Tedy je v praxi agenturník dražsí pro nás, ale pracovník dostane stejné peníze
Já nevím, nevěřím tomu byla by to vyjímka. Krom toho podepisuješ faktury agentur, ale podepisuješ i co agentury platí dál? Pokud do toho vydíš dál tak to už je trochu divné Já si taky dokážu vyfakturovat náklady na mzdu agenturníka 20 tis a ve skutečnsti mu můžu dát kolik chci protože to už firma nevidí
To jste krtku6 hodně mimo. Ani se nedívím, že to u nás tak vypadá, když by více lidí mělo takové názory, jako vy. A z takového pracovníka, který by jen čekal na můj příkaz, by mi jeblo (taky se to už několikrát stalo (restaurace - pohostinství).
bohužel nejsem..jsem v těžké realitě...a právě ten kdo je mimo mi tu teď bude nadávat a snažit se mě přesvědčovat.. co tedy podle Vás je na pozici "recepční" "administrativní pracovnice" nebo "asistenka čekoholiv" tak významného? paní/slečna psala, že má nebo, že podažují SŠ, 2 roky praxe, ŘP B a 2 jazyky.. dnešní době se tohle bere jako standard..
Podle recepční si normální, chytrý člověk udělá první dojem o tom daném podniku, jak to tam vedou a tak. To je vstupní brána. To je dost významná pozice.
to sice ano, ale furt je to jen pěkná tvář v pěkném oblečení, která tam sedí zvedá telefony, uvádí lidi a dělá nějakou drobnou kancelářskou práci..a dál?
však samozřejmě..to tu nepopírám..ale furt se to odvíjí od toho co jsem psal v prvním příspěvku...je to většinou pozice, která negeneruje zisk..je to pozice, která žije(je placená) z toho co vydělají ostatní..Tzn. když ti dotyční ať už z jakéhokoliv důvodu nevydělají tak nemůžou zaplatit ty ostatní na firmě..
Opice? Vy umíte anglicky a francouzsky na úrovni B2, jak bývá v požadavcích a zvládáte základy účetnictví a říkáte tomu to, co zvládne cvičená opice? Od sekretářek se už dávno nechce jen vařit kafe a kopírovat dokumenty. Byla jsem půl roku na neplacené praxi a polovinu pracovní doby jsem komunikovala v AJ a FJ s potenciálními zahraničními odběrateli a když bylo jednání se zahraničními odběrateli a dodavateli, tak jsem dělala zápis z jednání , které bylo vedeno v anglickém jazyce. Tohle umí cvičená opice?
Francouzky neumím a anglicky B2 ano.. základy učetnictví umí každý i když si to možná neuvědomuje.. "má dati, dal".. A jak jsem psal. Dnes se bere komunikativní úroveň cizího jazyka jako standard tudíž to co píšete, že jste jednala a dělala zápisy taktéž zaměstnavatelé nevidí jako něco navíc. Prostě doba pokračuje. Ať se Vám to líbí nebo ne.
Díky za názor, ale to, že je AJ standard nesouhlasím.Většina lidí měla alespoň jeden cizí jazyk ve škole, ale naše školství není ve výuce tak kvalitní,aby ta angličtina byla po odchodu z většiny SŠ na úrovni B2. Maturita je na úrovni B1, ale ta je na komunikativní úroveň, které tak často vyžadují dost málo. Ještě k výuce na školách. Je rozdíl,když diskutujete v AJ s učitelem a když máte v praxi mluvit s někým, kdo má silný irský přízvuk a řve na vás, co jste mu to poslali.
o kvalitě školství tu nebudu polemizovat..někdy je to fakt na obtíž..když bych měl mluvit za sebe, tak jsem byl samouk...škola mi dala jen základ. A také je problém to, že ti zadavatelé neví jaký je rozdíl mezi B1 a B2..pro ně "komunikativní úroveň" prostě to, že se domluvíte..Jak, to je jedno..
Pokud ale nemáte na vědomosti papír, je vždy nejtěžší protějšek přesvědčit, že něco umíte. V tom je často kámen úrazu. Mám to stejně - VŠ jsem nedodělala, ale vyrostla jsem v rodině,kde rodiče podnikali - slýchala jsem běžně o daních, DPH, byla jsem vtažena do účetnictví... Následně jsem spoustu věcí sama dělala. Ale to že víte a umíte Vás musí nechat někdo ukázat. A když je personalista ten typ, co je pro něj papír to nejdůležitější, máte smůlu
Více než polovina populace neumí světový jazyk na alespoň B2.Na výše uvedených pozicích je to minimum. . Takže standart to určitě není.
Základy účetnictví určitě neumí každý. To je to samé, jako tvrdit, že když si dokáži zalepit prst náplastí, že zvládám základy chirurgie. Třeba většina lidí vůbec netuší, jak funguje DPH, co to je atd... A to je úplný základ.
Bohužel kapitalismus (zatím jsme jako lidi nic lepšího, funkčního nevymysleli). Doporučuji začít dělat sám(a). Výsledek nejistý, ale je určitá možnost, že se to povede. Pokud se necháte zaměstnat, pak máte své jistoty. Proto jsou taky platy takové, jaké jsou. Vy vidíte jen tu výslednou částku. Už nevidíte, že za vás zaměstnavatel musí platit pojištění, dovolenou, nemocenskou, dodržovat zákoník práce, vést mzdovou agendu. Strpět různé kontroly, které vás mají ochraňovat a tak pod. Odbory. To všechno něco stojí a odkrajuje z fyzické výplaty.
Leono, můžete uvést, odkud jste? Já se teď trochu rozhlížím po jiné práci a recepční jsou tak okolo 18tis. + samozřejmě příplatky za víkendy a noční a personální referenti jsou těch 22-28tis. A jsou to částky naprosto reálné.
Pardubický kraj, ale do Královéhradeckého kraje to mám pár km, tak hledám i tam. Pokud soudíte těch 18 tisíc z inzerátu, tak na to pozor. Byla jsem na pohovoru, kde v inzerátu bylo slíbeno 16 500 kč hrubého a u pohovoru mi řekli, že dostanu 12 500 kč. Někde raději ani nenapíší kolik nabízejí a dozvíte se to až když se dostanete do uzšího výběru.
Jsem z druhého konce republiky a tady je to opravdu jinak. Pracuji jako personalista (vedoucí) pro větší firmu, já mám 35tis + bonusy, děvčata podemnou (referentky) mají 22-28tis. dle praxe, znalosti jazyků atp. 20tis. mají u nás začátečníci náboráři v pers. agenturách a nebo holky z menších firem. Nemluvím o inzerátech, ale o realitě, spoustu holek z oboru znám, není to moje první firma... Adminky ve firmách jako DHL, PPL, Panasonic, Sony, Amagasaki pipe, Assa Abloy, Ideal Automotive... mají okolo 22 - 28tis. dle zařazení.
Můžete prozradit, jak dlouho vám trvalo než jste se dostala na pozici personalistky? A na jaké pozici jste začínala? Díky
Vaše odpověď mi velmi pomohla. Myslíte, že bych neměla uklízet a raději se nechat živit státem? To mi nepřipadá moc promyšlené. Ale projezdit o 3 200 kč více do práce, kde mě zaplatí stejně jako v současné také ne. Pro mě těch 3 200 je velký rozdíl.
Ono to chce ale dobře zvážit. Když jsem byla na té své první personální pozici, dojížděla jsem denně ca 45min jedna cesta. Peněz za benzín a auto spousta. Přesčasových hodin hromada. Když jsem to rozpočítala na hodiny, dělala jsem za nějakých 100kč/h, což bylo míň, než měli naše nejnižší pozice. Vím, že bych na jiných neodborných místech na tom byla líp, ale brala jsem to jako peníze obětované kariéře. Je tedy fakt, že jsem si to mohla dovolit - bydlela jsem u našich kteří ode mě nic nechtěli. Tedy jsem živila jen sebe a auto. Ale z místa uklízečky se kariéra dělá blbě, tam si Vás nikdo nevšimne (a nemyslím to vůbec špatně)
Nevím, jestli jsem zrovna já ten správný příklad kariérního rozvoje Po gymplu jsem šla na VŠ, kde mě to ale velmi nebavilo. Začala jsem hledat práci. Dostala jsem nabídku do nově otevíraného obchodu - sortiment byl specifický, pro mě zajímavý a tak jsme si plácli. Nastoupila jsem jako prodavačka. Chvíli jsem to táhla se školou dohromady. Obchodu se dařilo, za pár měsíců ze mě udělali vedoucí, přibírali jsme zaměstnance - tam jsem poprvé začala řešit nějaký zákoník práce. Po nějaké době mi ale začalo vadit, že jsem prostě pořád "jen prodavačka" a dala jsem výpověď. Bohužel to bylo zrovna v blbé době krize na trhu práce. Rychle jsem vystřídala dvě zaměstnání, ale obě firmy to vedly stylem - moc hodin, které se neproplácí, na účet základ, zbytek na ruku... A já s tím nesouhlasila. Tehdy mě začal hodně zajímat zákoník práce, co se může a co ne a já se stala vlastně takovým samoukem. Nastoupila jsem do rodinné firmy, kde jsem věděla, že mě to nebude bavit, ale byla to práce a slušně placená. Obor úplně mimo obchod nebo personalistiku. Tam jsem byla ca 3 roky. Pak jsem se rozhodla jít dál a dělat něco, co mě bude bavit. Personalistika mě zajímala, zákoník práce mi nebyl cizí, ale neměla jsem zkušenost s žádnými docházkovými systémy a vůbec jsem neměla ponětí o náborových procesech atp. V té době vyšel jeden nadnárodní moloch s inzercí na pozici personalisty "trainee" - ihned jsem po ní skočila. Měla jsem zájem o obor, asi osobnostní předpoklady a teorii slibovali naučit. Výběrkem jsem prošla a nastoupila - ono to bylo jasné - firma byla strašný škrt na peníze, tedy žádný zkušený personalista by do toho nešel. Tedy brali někoho šikovného, koho budou učit a nemusí ho platit. Říkám na rovinu, že práce byla otročina - hodiny přesčasů (taky neproplácených), dost příšerný šéf a absolutně mizerné peníze. Já ale chtěla praxi. Takže jsem se šprajcla a řekla si, že to rok vydržím a pak půjdu dál. To jsem také udělala. Nastoupila jsem do současné firmy jako referent a po 7 měsících mi nabídli místo vedoucí - ta naše šla na MD/RD. Rodičák jí bude končit, na řadovou pozici v této firmě zpět nechci a proto hledám, kam jinam.
Je to těšší než se zdá. Dcera je Bc. se spoustou akreditovaných kurzů lteré si platila, ŘP, 2 jazyky (nic moc) a plat coc. pracovnice s 5ti letou praxí je 15 700. Pokud byla v ústavu pro nevidomé kde pracovala a byla nějaká víkendová akce, bylo samozřejmností, že na ni musela, pokud bylo třeba něvidomého dopravit na úřady třeba i po své prac. době bylo to opět běžné, pak dostala na konci roku odměnu kolem 5000,-. Teď jde od září studovat SŠ pro mimoškolní ped. opět si to musí zaplatit, zrychlená maturita za 2 roky, přemýšlí, že by měla miniškolku, hlídání dětí nebo nějaký kroužek činností pro malé děti. Ovšem stojí to na nájmu za prostory. Jelikož ji končí rodičovská, hledá práci a už říkala, že půjde dělat uklízečku do ZŠ a aspoň bude mít čistou hlavu a čas na své děti.
To o čem píšete je ta normálně placená práce v ČR, zkuste podnikat a nebo politiku.
Tohle co píšete Vy je přesný opak toho co píše tazatelka a nač tu reaguji a ostatní mě tu za to linčují..Vaše dcera má vystudované něco co je pro společnost přínosem a čím pomáhá druhým nebo je vzdělává. Zde je to samozřejmě platově podhodnocené.
Vážená Leono,
přečetl jsem si Váš dotaz a několik dalších komentářů a zdá se mi že jste se sem jen přišla vypsat ze svého trápení. Ale jelikož bych měl pracovat na závěrečné práci a vůbec se mi do toho nechce, pojďme se tedy bezcílně dohadovat. Pro začátek by mě zajímalo (z dotazu jsem to nevyčetl), jakou kvalifikaci tedy vlastně máte? Co jsou Vaše přednosti, pro které byste chtěla vyšší než minimální plat? Co tedy umíte?
"Z dotazu jste mohl vyčíst, že mám SŠ, komunikativní AJ a FJ, řidičský průkaz skupiny B a orientuji se v účetnictví."
- Ptal jsem se na takové přednosti, za které byste očekávala vyšší než minimální mzdu.
"Doplním ještě výhradně pro vás, že SŠ je obchodního směru, mám maturitu mimojiné z angličtiny, písemné komunikace a účetnictví a po škole jsem měla neplacenou půl roční praxi, kde jsem byla každý den v kontaktu s angličtinou a francouzštinou."
- To už je lepší. Proč s takovými přednostmi sháníte např. pozici recepční?
"K účetnictví: bez několikaleté praxe v účetnictví pod dozorem někoho mě nezaměstnají samotnou jako účetní, takže tuto pozici jsem vzdala."
- Hloupost.
"Myslím, že se snažíte pouze o provokaci, protože kdyby jste četl původní příspěvek, tak v něm vše, co píšu v prvním řádku řečeno bylo."
- Bylo, ale na to jsem se neptal.
Zbytek o provokaci nekomentuji, je to zbytečné.
Takže zaprvé - kam si myslíte, že časem postoupíte ze stlaní postelí a umývání koupelen? Na vrchní vysavačku? Ostatní pozice, které jste nastínila, obvykle zahrnují možnost kariérního růstu a tedy i růstu platového. V roli uklizečky nejen, že nemáte kam růst, navíc časem zakrníte ve všem, co teď umíte.
Zadruhé Vás jako účetní jistě někde vezmou i bez praxe, samozřejmě pokud se smíříte s dočasným nižším platem vzhledem k absenci praxe. Pokud ne v Pardubkách, tak určitě v Praze. Vlakem Pardubice - Praha pod jednu hodinu za přijatelné peníze.
A proč proboha s touto kvalifikací řešíte nějakou recepční? Hledejte uplatnění v personalistice, účetnictví, rozpočetnictví, mzdovce, případně sekretařinu (dneska běžně sekretářky dělají mzdy či rozpočet oddělení a rozhodně ne pod 20 kkč) či PR (velmi nadhodnocované pozice a stačí ty jazyky a schopnost vést dialog).
Pokud budete mířit nízko, nikdo Vám pořádný flek nedá. Je to hlavně o tom, umět se prodat.
Cesta do Prahy z Pardubic je chvili, ale pokud clovek jede treba 20 min z domu do Pardubic na vlak a jeste zaparkovat tak to moc nebavi (pokud nedostane nasypano).
Domnívám se, že pokud by autorka dotazu mohla rozhodovat na základě toho co jí baví a co ne, nejspíše by takový dotaz vůbec nevznášela.
Jenže pokud se chce člověk někam dostat, musí třeba na začátku něco obětovat. Ségra je Ing. a když šla do první práce, vzala pozici asistentky. Nic jiného tehdy nebyl. Byl to nějaký rok 2012 (nevím přesně) a s místy to bylo všude hodně špatné. Za prvé měla mizerný plat, za druhé jsme z vesnice a ona dojížděla na malé město, které je na opačnou stranu přes Plzeň. Neměla tehdy auto a tak každé ráno jela autobusem v 5 z naší vesnice do Plzně, tam na autobusáku přesedla do jiného autobusu a jela zase z Plzně do další vesnice. Odsud šla 2km pěšky (pozice byla v průmyslové zóně za městečkem). To samé pak odpoledne cestou domů. Byla to pěkná pakárna, o tom netřeba mluvit, natož na pozici asistentky, kdy nemohla být v práci upocená, ve sportovním... Vydržela to 3 měsíce, po zkušebce si koupila ojeté auto. Ve firmě je dodnes, ale už na docela vysoké manažerské pozici. Ono to prostě někdy na začátku jinak nejde... Ale pokud mám potenciál, tak ho nmůžu zabít jako uklízečka. Vím, že jde leckdy o peníze, ale takové místo = kariérní konec.
Leono vidíte, že nejsem jediný kdo se nad tím pozastavil...teď jste ještě upřesnila, že máte SŠ obchodního směru..tzn. Obchodní akademii...Tu má každá druhá ženská co není zdravotní sestrou nebo nemá mnou výše uvedené výuční listy...a kolega neprovokuje, ale spíš také hledá tu přidanou hodnotu, za kterou chcete větší plat...takže dotaz zní stále stejně...co nabídnete navíc než tuctového absolventa obchodky, kterých se produkuje každý rok jak hub po dešti a ŘP B? Angličtinou nespíš neohromíte a Francouzštinu zase tady moc firem nejspíš nepotřebuje nebo nehledá...
A co by jste mi tedy doporučil, abych se naučila, abych za to mohla požadovat plat cca 20 000 kč hrubého? V jakém oboru jste zaměstnán vy, že se vám toto zdá málo? S komunikativní znalostí angličtiny a dalších jazyků má problém hodně lidí, takže bych to neoznačila za běžné. Obchodka však běžná je, to ano.
Narazite na tyto prace, protoze takovou praci hledate. Hledejte jinou, lepe ohodnocenou.
Co krome jazyka a rizeni auta umite?
Zapis z jednani a komunikace se zakaznikem nikoho neohromi.
Psaní všemi deseti, účetnictví, pracovala jsem s programem SAP jako uživatel (ale prostředí a moduly SAPu jsou v každé firmě jiné, takže si netroufám tvrdit, že ho ovládám) , mám certifikát ECDL. Nějaké nápady v čem bych se mohla vzdělat?
musím přiznat, že jsem si musel vygooglit co je to ECDL a po prozkoumání musím zastat názoru, že je to certifikát k prdu..
"ECDL – Mezinárodní standard pro digitální znalosti a dovednosti" Je to jen odborně a vznešeně řečeno, že umíte ovládat excel, word a powerpoint, internet a počítač jako takový. Tzn. opět nic extra. Psaní všemi 10 se očekává a bere jako běžná věc a ten SAP program osobně neznám, ale bude to určitě nějaká věc, pro ty účetní..což se dá doučit za pochodu.. Takže ať se Vám to libí nebo ne...stále nemáte co nabídnout navíc...
A můžete tedy konkretizovat, co bych měla nabízet? Tím, že mi napíšete, že nic moc neumím si honíte ego nebo o co se snažíte když ne poradit? Na začítku jsem se ptala, jak si ostatní nalezli lépe placenou práci. Takže proč nenapíšete, jak jste ke své práci přišel vy? Např. Ze školy jsem odešel se znalostmi ... a začal pracovat jako ... a po ...letech povýšil na ...
O tyto práce je poměrně vysoký zájem, zaměstnavatelé si mohou vybírat a bohužel si mohou dovolit nabízet i nízké mzdy (lidi najdou i tak).
Další věc je, že jde o tzv, "nástupní" mzdu, na konci zkušební doby (po zapracování) lze jednat o zvýšení. Neměla byste zapomínat, že jde o základní mzdu, k níž se (většinou) vyplácejí odměny, prémie apod.
Myslím že se tu zapomnělo na jednu věc, tou je, že zkrátka u nás jsou zaměstnavatelé zvyklí za práci ve většině případů prostě neplatit.
Uvedu příklad:
Známý pracuje v německu jako elektrikář, práci kterou tamní Němci nechtějí dělat. Pracovní doba je rozvržena do 4 pracovních dnů. Produktivita je dle jeho slov oproti nám cca poloviční snad i nižší, tzn. to co udělají v německu za 4 dny se dělá u nás za jeden nebo dva dny. Plat? O takovém by si mohl u nás nechat jenom zdát.
Další příklad, např. stavba dálnic, u nás jsou dražší, výsledky často nekvalitní a řadoví zaměstnanci si mnoho nevydělají, naopak v Německu jsou levnější výsledky lepší a zaměstnanci si vydělají slušně.
U nás je to především o "mentalitě", většina našich zaměstnavatelů má mentalitu "hladového věčně lačného čecha" hesla typu "proč bych měl platit víc když nemusím", výmluvy na kvalifikaci praxi jsou u nás nepsaným pravidlem, hledají se důvody "abych nemusel lidem zaplatit" kvůli mzdám jsme zařazeni mezi rozvojové země.
Další příklad, v průmyslových sektorech si stěžují že nemají dostatek lidí a tak "chudáci" musí nabírat zahraniční pracovníky, v médiích šíří klamavou masáž o tom, jak "nejsou lidi". Realita je ale opačná, oni ti lidi jsou, pouze nemohou (pozor ne nechcou ! to je rozdíl) pracovat za minimální mzdu, neboť se u nás těžko uživí resp. uživí rodinu a i tak někteří musí takto pracovat (vzhledem k cenám ty jsou zase extrémně naražené v poměru k příjmům obyvatelstva)
A ještě k těm uklízečkám a dalším "hanobeným profesím" je-li to tedy tak, že nevytváří žádný výkon, pak tedy doporučuji udělat malý pokus. Postavte do místnosti kyblík s jarovou vodou a k tomu koště. Přijďte za hodinu, umyla se ta podlaha sama? Že ne? Já myslel že ano, ne? Když ty uklízečky přece "nic nedělají", respektive jen "podpírají ten smeták". Čili miluji tyhle "chytrácké řeči".
Jenže to taky není tak jednoduché. Srovnávání s Německem komentovat nebudu, vážně nemám potřebu vysvětlovat všechny přidružené ekonomické, sociální a psychologické problémy, které jste ve své škatulkovací teorii (hádám že záměrně) vynechal.
Jde o to, že vzdělávání u nás jde už dekády do kopru. Ze základky lezou lidé co stěží vědí co je zabije a co ne. Ze střední lidé buď úzce zaměření do oborů, které zkrátka nejsou nafukovací (snad s výjimkou IT) nebo naopak všeobecně zaměření lidé, kteří prakticky nic nesvedou. A ti všichni se hrnou na vysoké, které je nabírají aby dostaly příspěvky a v horším případě pak i produkují zvýšený objem profesionálů - opět do pozičně omezených oborů. A tak, samozřejmě, když jsou všude vysokoškoláci, snižují se požadavky kupř. na plat a když má zaměstnavatel za ty samé peníze zaměstnat vysokoškoláka nebo středoškoláka se stejným zaměřením, bere vysokoškoláka. Protože vysokoškolák by měl být automaticky lépe vzdělán. Na tom přeci není nic nepochopitelného. Dává to perfektní smysl.
Otázkou pak je, co udělá středoškolák, když mu magistr filozofie zasedne pokladnu v Kauflandu.
V navaznosti na to, co ste o sve praxi detailneji napsala...
To co zrejme nechcete slyset je, ze neumite nic zvlastniho, za co by Vas kdokoliv byl ochoten dobre zaplatit.
To co zrejme chcete slyset je, ze za psani e-mailu, zvedani sluchatka a zakladani papiru do tiskarny budete moct mzdu prehazovat vidlemy.
Tak to ale zkratka neni.
Chcete-li dostat vic za stejnou praci, prestehujte se, zkuste stesti jinde nez na malomeste. Chcete-li dostat vic obecne, zvyste si kvalifikaci.
S vašim komentářem o zvedání sluchátka vás musím odkázat k přečtení mých minulých přispěvků, které jste patrně nečetl. Zvýšit si kvalifikaci konkrétně v čem? Vyšší úroveň jazyků nebo co přesně myslíte?
Leona: Vážená...musíte se smířit s tím, že vzdělání, které jste utrpěla jakožto volbu do svého dalšího povolání je ve stavu kdy poptávka převyšuje nabídku jak se tu psalo výše.. dále pak nabídka Vašich zkušeností je příliš malá a ničím vyjímečná a nezajímavá pro zaměstnavatele
A dozvím se tedy, co bych měla nabízet, abych mohla požadovat vyšší mzdu nebo mi tu ještě jendou napíšete, že nabízím málo? Můžete naspat vym co nabízíte a v jakém oboru za jakou mzdu,ať se mohu inspirovat?
dělám ve stavebnictví rozpočtáře a přípraváře u zakázek kde se točí desítky ne-li stovky milionů...jsem zodpovědný za získání, zrealizování a zisk na zakázce..to je asi to nejdůležitější..detaily nebudu vypisovat...platové hodnocení mám řekněme 2x vyšší než to, které uvádte ve svém dotazu...a také jsem začinal po škole s nástupní mzdou 10tis...
Cetl.
Pokud sem to spravne pochopil, vylezla ste nedavno ze stredni skoly s velkym ocekavanim, jak Vas pracovni svet privita s otevrenou naruci a bude primo dychtit po zuzitkovani vasich znalosti a dovednosti.
Tomu rozumim, tak to ma kazdy mlady clovek.
Je ale potreba podivat se na to realisticky.
Psani vsemi deseti - tim nikoho neuchvatite
Nejaky PC certifikat - k nicemu
Jazyky - dobry zaklad, ale samotne bez navaznosti dalsich praktickych dovednosti nedostatecne
uzivatelsky SAP - stejne, jako kdyz reknete, ze umite treba s Wordem
Necertete se, na nikoho praxe nespadla z hury, ale musite si kriticky priznat, ze vlastne neumite nic. To je zaklad pro to, abyste se rozhedla a zjistila, v jake oblasti byste mohla najit uplatneni.
Pokud budete na malomeste hledat pozici sekretarky, nikdo nikdy vas dobre nezaplati.
Mate zaklad ucetnictvi, ale pisete, ze ste na tuto oblast hodila vidle. Proc? Vymluvy neberu.
Pokud ste skutecne mlada holka po skole, kde je problem zacit ziskavat praxi i z pocatku hure placenou?
Zvysovanim kvalifikace mam namysli prave treba to ucetnictvi, ve volnem case muzete delat preklady, doucovat studenty jazyky, kdo rika, ze musite mit pouze jeden jediny prijem od 7 do 4.
Pekne krucek za kruckem.
Proc nepokracujete dal ve studiu?
Konečně i rady ke kritice Účetnictví jsem vzdala, protože mi na pohovorech ( 5 nebo 6) na místo účetní řekli, že když nemám praxi, tak by na mě někdo musel dohlížet a oni že potřebují abych už byla zaběhlá v provozu.
Práci hledám také ve vetších městech (Pardubice, Hradec Králové). Ten plat 12 000 apod. mi byl nabídnut právě i ve velkých městech (opakovaně a to i když v inzerátech slibovali vyšší, ne jen když ho neuvedli) ale s náklady na nájem, el. vodu,jídlo a dopravu do většího města nevyžiju, v práci pokojské za stejný plat ušetřím za jízdné. Nemůžu si dovolit dělat sekretářku nebo recepční ve větším městě za 12 000 hrubého, protože bych neměla co jíst, čím se mýt a svítit. O stěhování bych uvažovala kdybych měla fin, rezervy, ty ale nemám a nemůže mi vypadnout příjem. Nápad s druhou pracís doučováním se mi líbí, ale není realizovaný, protože když přijede větší počet hostů naráz (školení firem apod.) tak dělám přesčasy i 3 hodiny ten den navíc. Takže bych musel aten den doučování zrušit. Po překladech se podívám, na to bych znalosti mít měla
Nepokračuji dál ve studiu proto, že pracuji i o víkendech ( když mi zavolají) a v práci by mi nepovolili nepřijít do práce kvůli tomu, že mám školu. Musím být flexibilní.
K tomu účetnictví, jak už jsem psal výše - nejsou jen Pardubice a Hradec. Pardubice poskytují skvělé spojení jak na Prahu, tak na Olomouc atp..
Cesta do Prahy a Olmiku z Pardubic je chvili, ale pokud clovek jede treba 20 min z domu do Pardubic na vlak a jeste zaparkovat tak to moc nebavi (pokud nedostane nasypano).
Popravde temi malomesty sem myslel prave Pardubky a HK.
Od vety Nemůžu si dovolit... sem napocital 4 vymluvy, proc nemuzete to nebo ono... pak vam ale neni rady ani pomoci. Kdyz holt nemuzete, tak nemuzete a budete dal delat za dvanactku.
Psat jak a zakolik sem zacinal ja nema smysl, pac jednak by Vam to i jako pouha inspirace bylo k nicemu ale hlavne se mi zda, ze Vy byste si stejnak nasla vymluvu, proc byste nemohla...
Chápu, co vám vadí. Že přestože jste věnovala nemalé úsilí a peníze do vzdělání, tak jste na tom vlastně stejně, jako lidé, kteří toto nepodstoupili (znám paní, která má jen základní vzdělání, uklízí a měsíčně si vydělá kolem 11 - 12 tisíc). Jenže bohužel tak to je. Přesně jak píší ostatní, takových jsou zástupy. Kdysi byla maturita "něco", dnes už je požadována vysoká škola i na post úřednice (podřadná práce, papírování, vaření kafe...). Vše je jen o tom (pokud nevynikáte), jak umíte bojovat, lhát při konkurzech a mít kapku toho štěstí, či dobré známé. A hlavně nelitovat vynaloženého úsilí a peněz. M.
Já vám řeknu dva důvody:
1. Vzdělání u nás je zdarma, proto jsou i lidé, kteří dosáhnou určitého vzdělání ochotni pracovat za nízkou mzdu. Nemusí totiž splácet půjčky, které by si třeba na vzdělání museli brát.
2. Vzdělání je snadno dosažitelné - téměř každý dosáhne středoškolského vzdělání, stále víc lidí dosáhne i na vysokoškolské vzdělání. A není to tím, že by lidé byli chytřejší, je to proto, že nároky se stále snižují. Proto zaměstnavatel očekává, že středoškolák bude docela lempl - a obvykle to tak i je.
Stejně jsou to jen akademický kecy. Třeba povolání kuchař. Otec dělal u jednoty vydělával tak asi 10 x kolik, než byla tenkrát průměrná mzda. Já třeba jako kuchař (a teda provozovatel restaurace) vydělávám čím dál tím míň, ale pořád to jde. A hvězdní kuchaři dneska mají násobné výdělky. Je to prostě jen o schopnostech každého. A hlavně o době.
teď mě třeba ukamenuje, ale já třeba neuznávám nástavbové studium (z vyučnáku na maturitu)...když si vezmu, že učeň má celkem 3 roky studia a z toho má obtýden praxi...tzn zbývá 1,5roku studia..z toho 1,5roku studia se první půl rok v prváku opakuje 8. a 9. stupeň základní školy..tak nám zbývá jediný 1rok čistého nového studia..o jeho složitosti se tu nechci ani bavit...a potom má ještě chodit další 2 roky nástavby, do kterého se snaží nacpat obsah a objem látek toho co se běžný student učí 4roky...mele se tam páté přes deváté..a ve výsledku udělá maturitní zkoušku z trochu většího obsahu látky než dělal u výučňáku...tak jaký pak může být výsledek, že..hlavně, že má statut..MATURANT.. zažil jsem to ve svém okolí min. ve 4 případech různých oborů takže přesně tak jak to poposuju se to dělo..oproti tomu co jsem musel do té hlavy valit třeba já na průmyslovce je to 100 a 1
na druhou stranu zas obdivuju, elektrotechniky, programátory, konstruktéry, lékaře, přírodovědce, veterináře, chemiky a tyhle ty lidi, kteří se musí ohánět, aby vyštudovaly...a pak samozřejmě.. tento druh absolventů naše společnost potřebuje a těm se budou rvát ruce a cpát do kapes velký výplaty (za předpokladu, že jsou schopní)...ale kosmetička nebo kadeřnice s maturitou? Bože na co?
a dnešní moderní tituly jako MBA,Phd. atd..opět k prdu...pindání o ničem na teoretické úrovni a pak když přijde do praxe tak je vedle jak ta jedle
A teď si vemte, že jsou matky samoživitelky. Z čeho mají živit ještě děti? Děti mají třeba nemocné. Musí se jim věnovat a mít určité směny. I na toto téma se hodí pořekadlo: "Sytý hladovému nevěří".
Nejlepší je rada, že má změnit myšlení. A jak?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.