Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to TAMBÉR?

Od: babajaga® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

koupila jsem si své oblíbené číselné křížovky. V jedné jsem narazila. Píše se tam, o zvycích Peršanů a Kurdů. Vyšlo mi v tajence, že prý oslavují příchod nového roku hrou na strunný nástroj TAMBÉR.

Zajímalo mě blíže, co to je. Slovo mám zaručeně dobře. Ale o tambéru nikde ani slůvko. Dokonce ani Google. Když dám do vyhledávače slovo TAMBÉR, udělá se pod ním červená vlnovka /chyba/ a slovo se změní na TAMBOR.

Existuje tedy ten tambér, nebo ne? Děkuji.

Jo, kdyby bylo opravdu teplé jaro, budu dělat na zahrádce, nebudu luštit křížovky a přemýšlet o hloupostech. ;) Jaga.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

5x

A co tohle - nemohlo by to být?

ve wiki je tanbur- mrkněte na to

doplněno 20.04.17 07:45:

Tak jsem našla toto

Právě Arabové a Turci na těchto stupnicích, s určitými nepatrnými změnami, zakládají svou hudbu. To je důvod, proč laik při poslechu nějaké orientální skladby nepozná, jestli se jedná o hudbu kurdskou, arabskou nebo perskou. Rozdíly najdeme spíše v tom, jaké hudební nástroje se uplatňují. Typickým strunným drnkacím nástrojem je u Arabů úd, u Peršanú samtúr. Kurdové mají tambúr, což je starobylý nástroj, který vznikl na území Kurdistánu. Později ho od Kurdů převzali Turci, kteří na něm také používají odlišné ladění.

kurdove.ecn.cz/...

hodnocení

Díky, Hahanaj, to by mohlo být ono. Jste chytřejší, než google. *palec* Zdraví Jaga.

iz*
hodnocení

2x

Tar, dutar, tanbu/...

Zdá se, že se může název v různých oblastech trochu lišit, některý z uvedených názvů se možná (?) vyslovuje tambér...

hodnocení

I Vám díky, Ivzez.

Ani jsem ten nástroj neznala, ale když něco zaslechnu či vyluštím, zakousnu se do toho jako pes a chci hned vědět víc. I když je mi to de facto k ničemu. Ale každá informace se někdy může hodit. To potvrzují třeba účastníci AZ kvízu. Jaga.

vlastik*
hodnocení

0x
Dobrý den, právě jsem vyluštil totéž a také jsem název tohoto nástroje na internetu nenašel. Nevím, zda je slovo do kříže
TÉRA dobře. Toť dilema. Hodně úspěchů při luštění, Vlastik
hodnocení

Vlastíku, po dlouhých úvahách jsem to slovo do kříže zadala jako TÚRA. Ta TÉRA mi moc nedává smysl. Potom vychází ten nástroj TAMBÚR. I Vám úspěšné luštění. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]