Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypínání proudu při bouřce

Od: heterak® odpovědí: 6 změna:

Kdo či co vypíná na vesnicích proud?

Když se blíží bouřka tak nám na vesnici vypnout. Ve městě sem to ale ještě nezažil.

A moje druhá podotázka je,jaký to má vůbec význam,jelikož blesk přeci udeří do vedení nebo budouvy tak jako tak,bez ohledu na to,jeli vypnutý nebo zapnutý proud.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Proud nevypíná nikdo. Proud vypínají automatické ochrany při přepětí ve vedení. To nemusí vzniknout přímo úderem blesku do vedení, může se tam naindukovat při úderu někde poblíž vedení, či trafa. Ve městech se to tak často nestává, protože, na rozdíl od menších vesnic, je tam většinou elektřina vedena kabely pod zemí a navíc jsou města elektřinou zásobena z více míst (takže výpadek jednoho trafa pokryje trafo jiné).

hodnocení

1x

Nikdo vám proud nevypíná. Flákne do drátů a jste bez proudu, dokud to někdo neopraví či nenahodí. Větší města jsou připojena na víc větví, takže jsou odolnější.

hodnocení

0x

Já na to nejsem odborník a taky mi přijde divné, že by se vypínal proud na vesnici, ale doma je dobré vytáhnout vše ze zásuvky, protože v případě úderu bleskem dojde v síti k přepětí a to zničí spotřebiče v zásuvkách. Tak před 20 lety takto bouchl někam blesk v ulici, kde bydlí známí a tenkrát to všem lidem, co bydleli na jedné straně ulice zničilo televize apod. Taky bych dodala, že v bouřce se děje kdovíco, já jsme šla jednou doma v bouřce po chodbě a jak máme ve skřínce všechny pojistky, tak najednou odsud vylétla taková bílá prskající koule a jakoby zmizela v protější stěně. Já zůstala jak přimrazená, ječela jsem , no prostě najednou to bylo pryč a nic se nestalo. Známý tvrdil, že to byl kulový blesk, ale ten prý nadělá škodu, tak nevím.

Dajko, ne vždycky. A podle popisu to byl kulový blesk. U Vás neexplodoval a jen prolétl a nedotkl se Vás. Kdyby ano, byla byste popálená, když ne nic horšího. Kulový blesk se nechová pokaždé stejně.

hodnocení

0x

Máš v tom trochu zmatek a já taky nejsu ten pravý na vysvětlení, ale zkusímto:

Vypínání proudu na vesnici není pravidlem. Může být bouřka a eletrika jede a může být bouřka a elektrika vypne.

Moje vysvětlení je, že někde ve vzdálenosti (v okruhu) do 30km došlo k úderu blesku do elektrického vedení. Aby blesk nadělal co nejmenší škody, tak dojde k vypnutí některých částí rozvodné sítě.

Ve městech se to neděje, protože města jsou zásobována elekřinou "z více stran", takže výpadek jedné trasy město neohrozí.

Naopak vesnice je napájena z jednoho vedení, takže při jeho odpojení je na vesnici "eletrická tma".

To bude ono, že ty vesnice mají jen jeden transformátor. Teď mě napadlo, že nedaleko od nás je ten "náš" transformátor a to je fakt každý rok minimálně jednou, že tam flákne a naše ulice je bez proudu a zbytek dědiny svítí, protože je tam jiné připojení. Navíc je hned vedle trať, takže to vyřadí i elektrické zabezpečení od dráhy a protože je to koridor, tak pak vlaky troubí kdovíjak dlouho a je to fakt zážitek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]