Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koledování ve velkých městech

Od: tajemnak* odpovědí: 13 změna:

Zdravím,

napadlo mě, že když je zítra to pondělí jít s kamarády koledovat. Potíž je v tom, že jsme z velkého města (Plzeň) a tady se to moc nenosí - jediný kdo tady chodí koledovat jsou příslušníci "našeho tmavého" obyvatelstva. Rádi bychom vyrazili do nějaké domečkové čtvrti, koledovat v paneláku není moc příjemné jak pro nás tak pro sousedy na chodbách. Co si o tom myslíte? Je nám 18 let.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska*
hodnocení

3x

V tomhle případě jezdí chlapi autem nebo na kolech po svých příbuzných, kamarádkách a kolegyních. U cizích nezvoní. Aspoň v mém městě střední velikosti to tak chodí.Počítala jsem vždy s tím, kdo z kolegů a kámošů se objeví.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, velikost obce bych neřešil - spíše už na to nemáte věk, resp. nechal bych tuto výsadu jen dětem. Opravdu toužíte po vajíčku nebo očekáváte příjem v hotovosti? Zdravím!

doplněno 16.04.17 10:32:

Ano, po kamarádech budiž, ale k cizím už ne - bylo by to trapné.

hodnocení

1x

U nás na dědině chodí koledovat všichni, ale to je tím, že se tu známe. Jinak k neznámým lidem, co vím, chodí spíš opravdu jen děti. Nemáte nějaké kamarádky, spolužačky, známé?

Bene, proč by na to neměli věk? Vždyť chodí i staří dědové (dávno v důchodě). ;)

hodnocení

1x

Jako vzpomínku na konec 40. let a případnou inspiraci odvážnějším na roky příští předkládám ohlašovací kartičku, kterou v mládí dostávala moje maminka. Pánům na ní uvedeným bylo plus mínus 20 let.

Celé se to tváří velmi společensky a vytříbeně, ale ne vždy se dařilo držet dekorum až do konce koledování. Z vyprávění vím, že pánové nedodržovali uváděný čas, přicházeli ve stavu podroušeném a jeden z nich (můj kmotr) už v tomto stavu mluvil zásadně francouzsky.

Koledování ve velkých městech

hodnocení

0x

Jsme ve městě a nikdo tu nechodí koledovat, jen když byly děti malé, tak po domluvě ke známým, jinak nic.:(

hodnocení

0x

A jak jste koledovali minule?
Nevim proc by neslo koledovat v panelaku a trmacet se az nekam do klidne ctvrti:-/
Zlata viska..

hodnocení

0x

No kdyby mi tady přistáli osmnáctiletí neznámí koledníci, tak bych se asi hodně smála a brala to jako recesi. Že chodí dědečkové, to je určitě možné, ale ti zase určitě nechodí po cizích lidech, leda kdyby byli už dementní a zabloudili...

lidus*
hodnocení

0x

Cizím lidem nikdy neotvírám, dům od domu to i na vesnici berou jen ti, co si to pletou s žebráním nebo zadarmo ožíračkou.

candy
hodnocení

0x

Co čekáš, že vykoleduješ? Sušenku a vejce? Tvoje máma také dává koledu dospělým klukům nebo jen dětem? Nebylo by lepší jít na brigádu a z vydělaných peněz si ty sušenky a vejce koupit? Mimochodem čekáš, že pozdravíš a dostaneš koledu nebo budeš také jako malé děti říkat básničky?

tajemnak*
hodnocení

Ach jo, netušil jsem že na vás budu působit jako někdo, kdo chce žebrat. To opravdu nemám zapotřebí, brigádu mám (spíš podnikám) a rozhodně bych to nedělal za účelem zisku. Líbí se mi ta tradice jako taková a zpětně v ohledu do minulosti mě mrzí, že tahle tradice vymizela. Stačilo by jen malovaný vajíčko, nějakej kousek sladkého.. Rozhodně nic velkého :)

Každopádně díky za názory, asi na to tedy kašleme.

A proč nemůžete jít třeba za někým známým? Mě osobně vždycky potěší, když někdo z kamarádů přijde. Jako malá jsem tento svátek moc nemusela, potom jsem se na to začala dívat jinak. Pokud máte pocit, že to u vás mizí, tím spíš byste měli někam vyrazit. ;) U nás tedy rozhodně nic takového nepozoruju - a je to dobře. Tradice jsou od toho, aby se uchovávaly. Nikdy by mě nenapadlo se dívat na koledníky jako na "žebráky" - to by potom každá návštěva musela žebrat. *bzum* To jsou zase kecy...

candy
hodnocení

0x

Něco malého sladkého,aha. No víš,ono se obvykle dává něco malého sladkého dětem. Ale moc nechápu, jaký má smysl chodit k cizím lidem. Proč neoživíš tuto tradici u vás v paneláku a nenavštívíš tak své sousedy,přátele a známé? Nerozumím tomu, proč když chce oživovat tradice, tak se domníváš, že koledovat u vás v paneláku by bylo nepříjemné. Pro cizí lidi v domečkové čtrvti bude návštěva cizích kluků, které nikdy neviděli příjemná? Já se vždy těším na návštěvy svých známých. Za tvojí mámou na koledu také chodí cizí lidé z druhé strany města? Nejsem proti tradicím, ale proč o ně připravovat své sousedy a místo toho je provozovat tak,kde tě nikdo nezná?

tiffany*
17.04.17 01:39

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]