Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Psaní redisperem

Od: angell1985* odpovědí: 15 změna:

Zdravím.Chtěl bych se zeptat zda je tu někdo,kdo ještě používá redispero a inkoust ke psaní v praktickém životě(myslím podpis třeba na úřadech,poště apod.) a pokud ano,tak jaké jsou reakce okolí?Popřípadě co by jste si o takovém člověku pomysleli?Já osobně s ním píši doma,ale nějak nemám odvahu jít s ním ven:).Vlastně ani nevím jakým způsobem se má nosit abych neohnul hrot.Existuje na redispero nějaké víčko,nebo se musí při přepravě vždy rozkládat?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Redispero nemám, ale klasické plnicí pero na inkoust (které má mírně podobnou špičku) je moje nejoblíbenější. Jinak pište čím chcete, mě by to spíš potěšilo, kdybych viděla, že někdo takové pero používá.

doplněno 12.04.17 00:26:

Nevím, já si kupuju obyčejné v papírnictví, a jsem s ním spokojená. Možná ale záleží na tom, jak moc na něho člověk tlačí při psaní.

doplněno 12.04.17 00:35:

Tak to potom ano – a to si zase myslím, že k tomu je opravdu nejvhodnější to redispero. Ničím jiným patřičného efektu nedosáhnete. Nějaký vršek se podle mě dá použít z jiného pera, ale asi by bylo nutné nosit s sebou pouzdro. A samozřejmě nějaký stojánek na inkoust.

angell1985*
hodnocení

Plnících per jsem zkusil spoustu,ale žádné nemělo dost pružný hrot a pokud ano tak to létaly tisíce.Bohužel pro mě se u plnících per hraje na luxus(drahé kovy,gravírování atd.) a o to mi nejde.

doplněno 12.04.17 00:31:

Já píši stínovaným písmem a proto potřebuji aby hrot pružil(přítlakem se mění tloušťka linky)

iz*
hodnocení

0x

Stejně jako Ildika píši nejradši klasickým plnicím perem (bombičkovým jsem nepřišla na chuť → už to nebylo "ono"). Redispero jsem několikrát povinně použila do školy, ale nenadchlo mne. Navíc si mimo penál nedovedu představit jeho přenášení ani nošení lahvičky s inkoustem s sebou...

mnd®
hodnocení

0x

Doma mám něco podobného,ale nějak už nepoužívám.Spíš jako vzpomínka.Nosit ven a psát - asi ne.

Psaní redisperem

hodnocení

0x

Pokud se pamatuji ze školy, "redispero" mělo na konci takovou "placičku", používali jsme ho v geometrii, ale stínovat s ním nešlo. Tvořilo silnou linku, používala se černá tuž. Záleželo, jaké číslo redispera bylo použito, tak silná byla linka. Ke stínování písma se používalo obyčejné perko, které se dávalo do násadky a namáčelo do inkoustu.

kral1

Přesně tak. Redispero se používá/používalo k rýsování, ne k psaní (psaly se jím jen popisky na výkresu). Ona vzpomínaná "placička" byla různě velká (až 3mm) a podle toho byla tlustá/tenká narýsovaná čára. Nepoužíval se inkoust ale tuš a pero se nenamáčelo - tuš se kápla shora na pero, odtud stékala k "placičce" :)

krali, ani nevím, jestli se ještě redispera vyrábějí, vlastnila jsem všechny velikosti a ráda jsem je poukžívala :-D

angell1985*

Napsal jsem "psaní redisperem" protože jakmile jsem někde sháněl perko do násadky a neřekl redispero,tak nikde nevěděli co chci.

no jo, to holt jsou zastaralé věci, ale kdyby člověk chtěl např, dělat perokresbu, tak to se snad ničím jiným dělat nedá, než perkem v násadce. Pravděpodobně ve výtvarných potřebách by byli spíš v obraze, nežli v normálním papírnictví. :-D

angell1985*

Jak kde.Někde na mě také koukali jak na blázna a nevěděli a někde rovnou řekli že nevedou.

hodnocení

0x

Tomu, co se dávalo do násadky, my jsme říkali špička. ;) Mívala jsem tchána, který psal kroniku a ten psával seříznutými dřívky, trošku připomínaly špejle. Vlastně silné fixy jsou stejně "seřízlé", do sešikmené, ploché plošky.

janbesovec

Na psaní zdobného písma se používají tzv. ATOPERA- jsou v různých šířkách. Inkousty jsou běžně k dostání v papírnictví.Ty běžné ikousty však brzy blednou - vyjímkou dokumentního inkoustu který se vyrábí stejným způsobem již více jak 600 let a je černý. K nákupu per a spec inkoustů doporučuji prodejnu pro výtvarníky ( Zlatá loď ) v pasáži Platýz ( 100 m. od obchodního domu MY ( bývalý Máj ). V současné době vzrůstá zájem o kaligrafii a tak vyšlo již pár knížek se vzory desítek písem a se základními radami jak se kaligrafii naučit. Není to žádná legrace a bez trpělivosti a kázně to většina lidí vzdá.

Já sám jitrenuji již asi 30 let + pár let ve škole.

mp*
hodnocení

0x

To jste mi připoměl mládí Rotring, Staedtler a SPŠZ.

jabraka*
hodnocení

0x

To by chtělo se vrátit ještě hlouběji do minulosti,když se psalo perem husím!Ale také to mělo něco do sebe,tvar písma byl charakteristický.A tehdy se nepsalo ani na stroji,vše se tímto instrumentem psalo,i knihy.

JABRAKA

Také si vzpomínám, že jsem v mládí chodina na výtvarný kroužek, tam jsme používali seříznuté dřívko, namáčeli do černé tuže a vytvářeli kresby. Ale to se již netýká krasopisu, jen se mi to připomnělo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]