Nejste přihlášen/a.
Spoluobčan, který mi v pubertě v 2.polovině 80.let pomáhal prostřednictvím štvavé vysílačky a tisíckrát přehrávaných kazet formovat můj světonázor.
On už začátkem 90.let viděl, to co jsme my většinou pochopili až po letech. Doporučuju knihy Půlkacíř a Země lhostejnost (kterou zdramatizovali i v pražském Švandově divadle).
Přidám jeho názory na politiky:
"Václav Klaus - já se bojím computerů. K tomu nemám co říct.
Miloš Zeman - veliký člověk ... je tak zamilován do pointy, že by za ni prodal babičku. Za elegantní výrok vymění možná i politický názor. ...Má na to - stejně na to má i Václav Klaus. Ale oba potřebují poradce, kteří je budou kopat do nohy a připomínat : nejste tak krásní, jak se vám zdá."
Karle, chybíš nám ...
Geniální básník, férový chlap, na jehož rodině se podepsali komunisti. V době, kdy jsme byli obsazeni Rusákama, nás držely nad vodou jeho písničky, které znám dodnes. Žil od normalizace v Německu. Po r. 1989 čekal, že si ho Havel vezme, jako poradce a těžko nesl, jakým lidem dal Havel přednost. Kryl měl na to, měl zkušenosti ze zahraničí. Malý vzrůstem, ale velká osobnost
Dajko, opravdu jsem Tvůj příspěvek nečetla. Když jsem nad to sedla, ještě tu nebylo nic.
Idealista nebyl, naopak.
Za totality naše (tím mám na mysli mě a mé kamarády) ikona. Bohužel po revoluci se projevila jeho nesnášenlivá povaha. Taky na to zemřel - srdce. Možná někteří léčitelé mají pravdu. Čest jeho památce!
mp. Nesnášenlivá povaha... No, jak se to vezme. On uměl velice rychle celého člověka zrengenovat . Dostal se Ti do nejtajnějších částí Tvého nitra. Uměl odhalit přetvářku. Takže to neměl nijak lehké. Viděl, kam to tady všechno spěje a nekonečně moc mu to vadilo. Zjišťoval, že jde opět pouze jen a jen o koryta. A nebyl z těch, co k tomu mlčí. Jestli to je právě ta nesnášenlivost...
, tak ho docela chápu.
Krátce po převratu 1989 se všechny jeho LP desky objevily legálně na českém trhu. Vedle těch starých (Bratříčkem počínaje a Dopisy konče) pak dokonce i ty novější - Tekuté písky 1990 a Monology 1992. Ty už vzbudily takovou nelibost nově vznikající oligarchie (tvořené havlisty, chartisty a narychlo přeorientovanými vexláky), že Krylovo DVD "Kdo jsem...?"1993 už mu musel vydat malý nezávislý vydavatel ze Slovenska (bylo po rozbití Československa). V ČR se nenašel NIKDO...! Na DVD "Kdo jsem"tehdy právě poprvé vyšla ona známá poslední Krylova píseň "Demokracie rozkvétá..."No, a pak začaly Krylovy LP desky a CD-čka záhadně mizet postupně z trhu. Prostě nebyly k sehnání a zmizely z nabídky velkoobchodní sítě. Pátral jsem po tom proč, neboť jsem byl tenkrát majitelem poměrně velké a zavedené kamenné prodejny s hudebními nosiči LP-MC-CD-VHS-DVD a zákazníci projevovali stálý zájem. Až Karlův bratr Jan mi jednou při jisté příležitosti na můj přímý dotaz sdělil, že Krylovy desky nejsou v distribuci, protože všechna "práva"k nim drží vdova po Karlovi, paní Marlen. A M.Krylová si údajně nepřeje, aby se Krylovy desky už prodávaly, protože už je prý "jiná doba", a dnešním Čechům by ta Karlova tvorba už prý nic neřekla... Asi jí tohle také NĚKDO "poradil"... Bylo to ke konci devadesátých let min. století.
CD-čka od Karla Kryla se pak na trhu objevila až po vtažení ČR do žaláře EU, když už bylo takříkajíc "vymalováno"... A taky už tu byla éra formátu MP3 a ADSL internetu - takže CD a DVD už málokoho zajímala, ze zřejmých důvodů. To jen tak na okraj - důležité bylo, že "NĚKDO"měl již hned po Karlově smrti zájem, aby jeho tvorba zmizela a upadla v zapomnění!
Vlastní názor? Ubožák stejně jako Pilarová.Ještě ať odejde Gott a Zagorka a jím podobní a uvolní se místo pro ty mladší zpěváky.Tihle starci jen berou peníze a když se chce prosadit mladej,tak ho jen ,,utlučujou,,.Proč se nedává šance mladým a lepším zpěvákům? Jo,starej fousatej Gott je O.K,ale mladá nadaná zpěvačka je K.O.?
Poslouchal jsem ho z vysílání ze západu a po přebarvení rudých sviní na jiné barvy mi bylo líto, že takovéhle lidi zadupali do země, u něj doslova. Nic bych se nedivil, že to nebyla přirozená smrt. Protože když se STB nyní hemží v nejvyšších kruzích, tak tenkrát mohli ze strachu dělat různé věci, aby smazali svoji prašivou rudou minulost. Nyní to už žehlí nakradenejma penězma a lidi jdou za nimi zase jako ovce, kterým nabídnete trochu žrádla.
Smrt všem rudejm, a především těm co se převlíkli jako prašivý hadi.
vykuk:
Já osobně si myslím, že Kryl vadil po hadrovce přebarveným i nepřebarvaným nejmíň, jen mě nenapadá jak nazvat a definovat lidi, kterým opravdu vadil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.