Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umíme česky?

Od: svatoslav odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

dnes v AZ KVIZU řekla soutěžící, že přijela "z Valaškých Klobouk"...

Další příklad: nedávno mi průvodčí ve vlaku odvětila, že souprava přijela zpožděná už "z Kout" - přeci spisovně musíme říkat Klobouků resp. Koutů, nebo snad ne?

Hrůzy typu "dvěmi", neznalost užívání bys/byste, kvůli/díky atd. raději nezmiňuji... Díky za ohlasy

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já to osobně moc neřeším, hlavně nesoudím nikoho podle písemného projevu, "písmenkoví buzeranti", kteří na chyby poukazují a lidi na fórech zesměšňují, jsou mi protivní. Velmi často bývá člověk se špatnou gramatikou kvalitnějím člověkem, než člověk s brilantní češtinou, ale jinak s vypatlanou hlavou..

culdabulda1*

- no ale, když umí kvalitní člověk ještě i gramatiku, tak je to žůžo, ne?

Příkláním se k názoru andy123, jediný okamžik kdy mi to trochu vadí je u lidí co se tím živí - hlasatelé a moderátoři atd...

ohneta*
Taky nerad soudím lidi dle písemného projevu, ale někdy to fakt nejde. Některé perly rvou oči a nereagovat na to snad ani nejde.

hodnocení

2x

Mně nevadí chyby u různých specialit, nebo těžších věcí, ale kdiš kolykrát vydím psát na fejsu lydi jak hovada, tak my to rve žíli!

hodnocení

1x

A bude hůř! Nemyslím krajové zvyklosti, ale SMS dělají z lidí tvory, kteří nekoukají na i - y, háčky, velká - malá písmena atd. Píší se zkratky, vymýšlejí se nové patvary, z médií i tisku na nás vyčuhují anglické názvy, politici vymýšlejí názvy svých akcí, že to člověk těžko stíhá sledovat. Jeden něco vymyslí a když zrovna zprávu neodchytíte, tak si dlouho lámete hlavu, o co vlastně jde, protože podruhé už se neobtěžují to znovu lidem vysvětlit a dál už se o tom mluví, jako mo známé záležitosti, které ovšem z názvu nemůžete rozumět. Doba je taková, lituju přestárlé lidi, jako mé rodiče, kteří se už v tomto světě, kterému přestali rozumět, necítí bezpečně. Tento svět už pro ně není, nemají počítač, nevědí o čem to v TV mluví, ty výrazy neznají, bojí se otevřít dveře, protože věčně je někdo otravuje, ať přejdou s elektřinou k nim a hodinu je přesvědčuje, až podlehnou a pak volají mně, že asi udělali něco špatně a já to musím pracně dávat do pořádku. Nikdo nemá na nic čas, ani na to napsat správně dvě věty, ale čučet do mobilu, to je dnes hlavní náplň lidstva. Jsem ráda, že jsem žila svůj život jinak a děsím se, až přestanu na stará kolena taky stíhat.

hodnocení

0x

Paní přijela naprosto správně.

Spisovná čeština je jazyk umělý, nikdo jím nikdy nemluvil. A lámat podle jeho pravidel místní názvy se moc neujalo.

Možná tak Odolena Voda, tam se to docela daří, protože je u Prahy a Pepiků je hodně.

hodnocení

0x

Paní řekla, že přijela z Valšských Klobouk (řekla že v Vlachovic, což je nedaleko)! Když už chcete rejpat (pro vás rýpat), kontrolujte sám sebe. Nechte Moraváky svému způsobu ústního vyjadřování, je ostatně všeobecně známo, že jsou v písemném vyjadřování českém často daleko dokonalejší, než leckterý Čech. Způsob ústního vyjadřování je většinou dán prostředím, v kterém mluvčí žije. BTW - kde žijete vy?

Mimochodem - z Valašských Klobouk je i podle "pravidel" .

svatoslav
hodnocení

Ano, Valašských Klobouk...to jsem napsal chybně, to slovo Valašských... Ale přece/ci z Koutů nad Desnou? Nikoli jak průvodčí řekla, že souprava přijela zpožděná už z Kout?

Jsem od Zlína, VŠ... díky za názory

hodnocení

0x

Tak zrovna nulová genitivní koncovka u muž. rodu v mn.č. je u naprosté většiny slov (včetně těch, která jste uvedl) původnější než ono -ů, které tam přešlo od tzv. u-kmenů (respektive, přešla od nich koncovka -óv, která se různými procesy změnila až na -ů) . Tedy podle mě je potěšující, že se leckde udržují i tyto staré tvary.

hodnocení

0x

Soutěžící to řekla, tak jak je zvyklá mluvit celý život a že je zrovna v televizi, tak si přece nebude hrát na učitelku češtiny.

Mimochodem řekla to spisovně. viz Internetová jazyk/...

...

Co děláte, když je např. rozhovor s očitým svědkem (čehokoliv) na Slovácku nebo na Hané, který určite bude mluvit jak mu "zobák narost"? Taky píšete, telefonujete do TV jak si to mohli dovolit pustit do vysílání?

mp*
hodnocení

0x

Každý mluví lidově (myslím teda normální lidi). Psát by se asi mělo spisovně - nespisovné psaní si každý nemůže dovolit. Poslal vejra pro kus sejra a on přinesl ... Dneska mě spíše vadí INTONACE při mluvení. Důraz se vždy kladl na první slabiku, pokud se nemýlím. Teď se mi zdá, že je to naopak. A pak, že tak nějak každá věta končí jako otázkou. Asi to neumím popsat, ale ta "hudba" našeho jazyka mě připadá v poslední době nějaká jiná. Ale zase jazyk se vyvíjí.

fofr

Nejvic mi vadi drmoleni, vsimli jste si jak prekotne dnesni generace mluvi az drmoli? V novejsich serialech a ruznych poradech v TV mluvi mladi nekdy tak rychle, ze jim ani neni casto rozumnet, u tech starsich to nebyva, jsou z jine skoly a nauceni vyslovovat zretelne. Doba se holt meni a s ni i zpusoby komunikace i vztahy.

hodnocení

0x

Ve sdělovacích prostředcích by mělo být dodržováno správné užívání jazyka, abychom věděli, jak čeština vypadá. Ale v různých koutech republiky se jazyk různě kroutí a ohýbá. Je živý. Nemá cenu se pozastavovat nad tím, jak se mluví na Hané a jak v Ostravě. "Bo Ostava je kraj razovity. . " Buďme rádi, že tomu tak je, že nejsme normalizovaní. *palec*

hodnocení

0x

Nemůžete se divit, když gramatické patvary slýcháme dnes a denně od moderátorů, herců, politiků a dokonce i vědců či různých komentátorů ve sdělovacích prostředcích. Patvary jako "Demogracie, komunizmuz, konzert, hezké fota, přijíd, apod... se na nás valí ze všech stran. V Českém rozhlase nedávno komentoval novinář chystaný musherský závod (spřežení tažené psy) na Aljašce, kterého se zůčastnila i jedna češka, která se podle něj také chystá "MAŠÍROVAT."

ghf
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]