Nejste přihlášen/a.
Všichni moji mladí se rozjedou o Velikonocích po světě a já nemám vůbec chuť něco tradičního nebo speciálního, pro sebe vařit. Co budete připravovat vy? Třeba se mi sběhnou sliny a vyzkouším něco, co se na našem konci republiky, v naší rodině, nevařilo/nepeklo. Prosím, podělte se.
Krásný, nejen dnešní den, přeji z prosluněné, ale větrné Ostravy
já jsem docela překvapená, od kolika lidí jsem slyšela a teď i tady četla, že mají na Velikonoce TRADIČNĚ bramborový salát a řízek. U nás je to spojené se Štědrým dnem. Ale vzhledem k tomu, že je to zamilované jídlo vnučky, tak asi zavedu novou tradici
Čtvrtek špenát, knoky, vejce., Pátek-tradičně Jidáše a fazolový salát, SO-uzené maso, křenovka, knedlík, NE- kuřecí roláda + rýže, PO - doufám, že nic a bude to co zbylo. Velikonoce neprožíváme, vaříme to co jindy, snad jen ty Jidáše jsou velikonoční. Vnučky jedou ke druhé babičce a tak bude klídek. Hlásí vánoční počasí a tak mě ani nenapadne jet na chalupu, doufám, že v TV budou nějaké pohádky.
Dobrý den. Tak u nás to je každý rok podobné. Budeme dělat nádivku- 2 pekáče. Jeden je pro sestřenici a její rodinu a ona zase dodá beránka a bochánek. Bratranec rybář dodá kapra a udělám bramborový salát. Průběžně nějaké chlebíčky. Ale toho kapra nemáme o Velikonocích pravidelně. Loni jsem koupil jehněčí.
Také přeji hezký den. V tuto chvíli je západně od Prahy krásně slunečno, 18 stupňů a nehne se ani větvička.
Teď jsem se dozvěděla, že děti mají ve čtvrtek volno, tak jeden vnouček pobude u mě. Také udělám špenát. Chystala jsem se na fazolky na smetaně, ale ty on nemusí. Bude špenát s bramborkem a vajíčkem. Také se chystám na kousek kuřete s nádivkou. Položím dvě čtvrtky na nádivku do zapékací misky.
Kousek uzeného, kousek jater, cibulka, namočený rohlík, žloutky, sníh a nasekaná zelená nať? Muškátový oříšek nebo česnek a majoránka?
Já dělávám nádivku bez masa – čerstvé pokrájené rohlíky namočené v mléce poliju kouskem rozpuštěného másla a promíchám se žloutky. Potom do nich přidám větší množství petrželové natě, zavařený hrášek a pomletý muškátový oříšek. Nakonec vmíchám sníh z bílků. To se chystám dělat i na Vzkříšení k nějaké domácí drůbeži. Ale vidím, že dost lidí dělá tu verzi s uzeným, tak přemýšlím, že bych to též někdy vyzkoušela.
Jinak určitě budu péct beránka a srnčí hřbety, možná i mazance (podle času).
Obojí - muškátový oříšek na jeden plech a česnek a majoránka na druhý. My děláme nádivku s listovým špenátem (jsem líný jít trhat kopřivy, i když s nimi je nádivka originál) a pak s medvědím česnekem. Když vidím předpověd počasí, tak si myslím, že u nás v hospodě budeme asi spíše rozjímat a dodržovat Velikonoční tradice, protože hostů asi moc nebude. Dokonce jsem koupil dneska 12 bílých vajec a pokusíme se je nabarvit.
Určitě upeču dobré máslové mazance hodně mandlí a rozinek .Pak přijde na řadu velikonoční hlavička - ta musí být pěkně tři druhy masa a kopřivy /Těch musí být hodně -dodají správnou chuť.Žádný muškátový oříšek ,to nám padá na jazyk...brrr ( ale ať si každý udělá každý podle svého zvyku/.Nejlepší je když pěkně vychladne , chodíme a ukrajujeme z pekáče .K ní děláme salát lehký bramborový...pak nějaký ten řízek, tím se nic nikdy nezkazí.
Hahanaj, jak velikonoční hlavička? Jakože půl vepřové hlavy uvařené s cibulí, česnekem, novým kořením a celým pepřem? A ta spousta kopřiv, do čeho? Lehký bramborový salát? Nebuďte skoupá na slovo, prosííím. Dejte recept, radu!
Dajka tam nahoře špitla prosbu o recept. Dejte, prosím, svoje recepty. Přivítáme je všichni. Určitě v nich bude něco, co neznáme.
Ahááá, to bude tím. Hašé, to babička i maminka dělávaly z vepřové hlavičky. Tak odtud ten název. Ve školce z plecka, to dělávala stará paní kuchařka, která vařila jako bůh. Ale už opravdu hodně dávno jsem hašé nejedla. Kouknu na recepty, protože mám spoustu času. Ze změny počasí mě šíleně bolí ruce a lokty.
Kdepak žádné vepřové hlavy - tak se říká nádivce .Pěkně uvařím maso -uzené ,vepřové ,kuřecí nebo krůtí - vychladlé pak pěkně pokrájím na kostičky . Do vývaru namočím žemle nebo veku - přidám do mísy k masu - rozklepnu vejce, žloutky k masu - bílky zvlášť na sníh . Čím víc vajec tím lepší. Nasekané kopřivy přidám a sůl, pepř, nakonec lehce vmíchám kopici bílků ... pokud je třeba přidám trochu krupice,aby po zamíchání /rukou/ byla hmota spíš tužší ne moc tekoucí. Vymaštěný pekáč sádlem vysypaný strouhankou už čeká -vliji do něj hmotu a dám do trouby/nastaverné jako když pečete maso/ - peče se cca 1 hodinu ...až povrch pěkně zezlátne .Bože to je vůně ...už se na to těším
našla jsem fotku
salát jen lehce bez salámu a opravdu jen lžičku tatarky
mnohdy jen brambory , cibuli, osolit, opepřit a zakápnout octem a zamíchat...
Hhanaj, když už je tam ta veka, nebylo by to lepší podávat samotné, bez bramborového salátu? Třeba jen s hlávkovým salátem? Docela se mi ten recept líbí a vyzkouším ho. Ale budu ho jíst jen tak, nebo s tím zeleným salátem. Ale já jsem sama a nemusím krmit chlapa, ani děti. Tak asi k tomu dáváš ještě přílohu, aby se najedli. No já jsem sama, tak mně bude stačit jenom s tím listovým salátem.
Hahanaj, to je ale opravdu veliká paráda! Je vidět, že jste úžasná kuchařka. Děkuji
Už jsem se rozhodla. Udělám to podle vás. Ale asi jen 1/5, jinak to budu jíst do Vánoc.
mp, pravda jen z části. Hahanaj nedala množství a neřekla, "uchopíme nůž do pravé ruky", ale její recept je pochopitelný pro toho, kdo umí vařit.
Vařit musí umět každý. Jestli se to dá jíst, je jiná otázka. Trochu kecám, protože sám mám rád přesné vážení (ale to se jedná o steaky a hranolky), ale třeba moje žena, když peče koláč nebo něco podobného (sladké nemusím) tak tam sype mouku, cukr, přidá ovoce, máslo, vejce a pod.dle odhadu, tak mě rozčiluje. Říkám jí - tak si to vynormuj. Zapiš si poměry. Neposlouchá, ale obyčejně to dopadne a chutná dobře.
Hahanaj, jen se ujistím, že jsem správně pochopila. To maso, tedy různé druhy, vaříte všechno dohromady?
Jsem já ale trubka! Úplně jsem zapomněla, že strejda Gůgl ví všechno. A fakt, na velikjonoční hlavičku má bezpočet receptů!
Hele všichni, recepty jsou na nic. Teda pro ty, kdo mají nějakou invenci. Určitě je dobré znát technologické postupy. Chuť různých surovin - něco se k sobě hodí něco ne. Co můžete od každé suroviny čekat a tak. Pak jsou teda tradiční jídla a ta by měla chutnat a vypadat pokud možno stejně, bez ohledu na dobu a místo, když už mají ten název. Jinak je to na každém. Taky jsem chodil na konci 80tých let na pizzu na dolní konec Václaváku a tenkrát jsem si myslel, že je to kostka.
Čtvrtek - špenát. Pátek - náznak půstu. Sobota a neděle nějaká drůbež a vlastní variace čehosi mezi nádivkou a hlavičkou, rozhodně s kopřivami. Pondělí chlebíčky.
Plus beránek. S mazanci to bude horší, při včerejší první várce se pokazila pekárna a kynuté těsto rukou neuhnětu.
Pro babku - hlavička: Také mi to slovo v dětství připadalo divné, ale u nás se tak říkávalo čemusi mezi řídkou sekanou a hašé (haší?).
Tak já si udělám polévku z kopřiv. Do ní celestýnské nudle. Také si udělám vajíčkovou pomazánku a tu budu jíst s mým dom. chlebem, opečeným v toustovači, aby pěkně chřupal. A určitě si k tomu koupím ledový salát a natrhám medvědí česnek. A ještě pěkně macatou makrelu. Možná dvě. Z jedné si udělám pomazánku. No a tyto jídla budu mezi sebou střídat. Ale když budu mít i tu pomazánku, tak to budu jíst týden. Jo, a asi si koupím tu Bílou královnu, ale to si nejsem jistá jestli se mi pro ni bude chtít dojet.
Tak jsem se právě dočetla, že této nádivce se říká velikonoční hlavička proto, že původně se dělala jenom z masa telecí hlavičky. Jiné maso se prý nedávalo, nedávaly se rohlíky, ale hustá krupicová kaše, vejce a hodně zelených bylinek. Nejenom kopřivy. Dokonce i bylinka zvaná kundrtálek. Ani jsem netušila co mám na zahrádce za poklady. Hned se dám do práce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.