Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sanitkou do nemocnice

Od: hankapimi® odpovědí: 13 změna:

Milí rádcové, prosím o vaše rady a zkušenosi na moji hypotetickou otázku, která mi vrtá hlavou. Jestliže dojde k úrazu (děti, vnoučci) nebo např.podezření na infarkt (rodiče, manžel) a není k dispozici auto, tak se samozřejmě volá sanitka. A mohu jet s nimi sanitkou na ošetření / vyšetření také? Nebo jsou jiné podmínky pro děti a dospělé, či to není možné v žádném případě? Děkuji pěkně za zkušenosti a postřehy, pokud u vás tato nemilá situace nastala a přeji všem pěkný den.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud je podezření z ohrožení života,je na odvoz nárok.Pokud by se zjistil pokus o zneužití,může být dovoz zúčtován.

JABRAKA

ohneta*

Jabrako, tazatelka se ptá, jestli může jet sanitkou jako doprovod s tím dítětem, nebo jestli se do nemocnice musí dopravit sama.

Jabrako, na to se Hanka neptala.

Otázka je jestli může jet ona jako doprovod. A jestli je rozdíl, jestli bude doprovázet dítě nebo dospělého.
doplněno 25.02.13 17:55:
Dle metodiky VZP: "Doprovodem pacienta se rozumí doprovázející osoba, která není členem posádky vozidla a její přítomnost je s ohledem na zdravotní stav pacienta nutná pro následující ošetření a vyšetření ve zdravotnickém zařízení."
Indikovat doprovod pacienta je možné pouze pro osobu, která má podat lékaři vysvětlení týkající se zdravotního stavu pacienta. Typický příklad: Pacient není schopen předat lékaři informaci o tom, jaké má potíže či jaké bere léky. Touto osobou může být ošetřující personál či člen rodiny. Dále je možný doprovod u dětí do 15-ti let a držitelů ZTP/P.
Není přípustný doprovod při propuštění z hospitalizace, při návratu z vyšetření atp. Nejde o podání vysvětlení. Stejně tak není možné indikovat doprovod jen na přání rodiny zdarma.
Zdroj zde

hahanaj*
hodnocení

0x

Volala jsem sanitu mamince a nenechali mne jet s ním . Nevím jak to je jestli záleží na řidiči - nebo zda mají nějaká nařízení. Myslím ale s dítětem je nutný doprovod- je třeba při přijmu nahlásit data apod... a to dítě nezvládne.

hodnocení

Hahanaj, to je samozřejmé, že pokud by to byl úraz vnoučka, tak se od něj nehnu a nešlo mi ani o to "zadarmo". Mám 5 vnuků - kluků, lezeme po stromech, děláme táboráky, opíkáme špekáčky, vymýšlíme "bojovky", kluci jsou "divočáci", řešili jsme jenom obvyklé odřeniny, naraženiny. Ale zajímalo mne také, jak by to bylo s dospělou osobou, kdyby nechtěla osádka "přimhouřit oko" ani za "kilo" a šprajcla by se. A jsou povinni říct, kam ji odvážejí? Tak např. maminku odvezou s tím, že není nutno doprovod (jak tu někdo psal) k upřesnění zdrav.stavu a léků. Jí se potom přitíží a nikdo není s ní, jak to potom řeší? No, asi se v tom moc šťourám, doufám, že nic takového nenastane, ale člověk má být připraven na všechno, že! A v dnešní době radši důkladně! Děkuji za příspěvky, krásný večer všem.

doplněno 25.02.13 19:13:

Pepr, děkuji. U těch dětí do 15 let je to šalamounsky řečeno, že je doprovod možný...Nikoliv, že na požádání o doprovod vyhoví!

lidus*
hodnocení

0x

Moje zkušenost. Záleží na tom kdo s tou sanitou přijede, někdo vás nevezme v žádném případě a někdo za pajcku zavře oko, ovšem pokud by se něco cestou stalo tak by to chudák odskákal.

doplněno 25.02.13 19:31:

hankapimi, pokud přijede RZ tak vám musí-měla by dát papír s adresou nemocnice včetně telefonu do které osobu vezou, když odváželi tchýni tak nám ho dali a řekli, že volat máme nejdříve za hodinu.

doplněno 25.02.13 19:34:

Jaké bere léky chtěli vědět doma a také chtěli vidět lékařské zprávy co měla doma. Chtěli OP a kartičku ZP-ani jedno jsme rychle nenašli a tchýně nebyla ve stavu aby řekla kde věci má, odvezli jí beztoho a dodávalo se až za dva dny.

hodnocení

0x

Mám 2 zkušenosti, pokaždé se starou nemocnou tchyní.

1/ Volali jsme pohotovost, babču si vzali do nemocnice, prý na neurologii. Manžel /její syn/ mohl jet s ní, nic nenamítali. Ona by si sama už nebyla schopná vyřídit nic. Když však babču přijali, zapsali a uložili, manžel se musel 25 km domů vracet sám. Nebyla to lgrace, nic k nám přímo nejezdí, kus cesty jel vlakem, pak jsem pro něj jela ještě 5 km. Má obě kyčle umělé, těžko by došel po svých. Ale vím, že nejsou povinni někoho zase vozit zpátky, to by nedělali nic jiného a na nemocné už by jim čas nezbyl. S tím se prostě musí počítat.

2/ Opět jsme volali pohotovost k babče, i když se snažím co nejmíň. Ale ona vříská, hučí, když jí něco je, my nevíme, co a tak jsme pro klid duše zase zavolali. Přijela pohotovost, babču prohlédli, stěžovala si na silnou bolest břicha. Uznali, že to není akutní, prý si ji máme sami dovézt do nemocnice. nezajímalo je, zda máme auto, zda je pojízdné. To berou jako automatické. Vraceli se do města a my drkotali s babčou naším autem za nimi. Nevím, proč ji tam nevzali, když se tam stejně vraceli zpátky. Babča pobyla v nemocnici 14 dní.

Ten první případ beru, druhý ne. Kdyby se babče cestou přitížilo, co s ní budeme jako laici někde u příkopu dělat? Jenže, když viděli, že je jí už skoro 90, řekli si zřejmě, že už není co zachraňovat a co zkazit. Jaga.

To je přístup co? A bude hůř... Já měl zlomenou nohu, zaplatil jsem si do nemocnice převoz sanitkou. Dali do sádry, dali berle a ahoj. Já čuměl jak vrána. Od nemocniční recepce 10 schodů pod ledem a já měl s berlema jít na bus. Nikoho to nezajímalo.

Jo asi záleží na pojištovně nebo lékaři-vždy se mne ptal zda chci na odvoz sanitku či to mám zabezpečeno jinak!I když ani jednou nešlo o zlomeninu ale jen o podvrtnutý kotník ale přesto šla noha do sádry!

hodnocení

To je DĚS BĚS! Zrovna před chvílí jsem dočetla článek "Ležel jsem ve Švýcarské nemocnici", zlomená pánev při lezení, záchranáři, vrtulník, do půl hoďky všechna vyšetření vč. mag.rezonance a na pokoji, sestry chodily každou hodinu, nabízely čaj, kávu, občerstvení, jídelní lístek na druhý den s 5 jídly, 2x denně převlékaly postel, neb bylo teplo... A zrovna mluvil v televizi Heger, jak máme zdravotnickou péči, srovnatelnou s vyspělými zeměmi... Asi půl hoďky mi trvalo, než jsem začala dýchat pravidelně! Děkuji všem za popsané zkušenosti a jak k nám kdokoliv zavítá, budu ho radši přenášet...

lidus*

Hani když jsem měla vážný úraz tak vrtulník přiletěl rovněž ale neměl kam přistát a tak přijela sanita, pokud jsem ležela v brněnské úrazovce na ARO, JIP, spinálce tak tam je to paráda, polohovací el. postel, tv na pokoji, 2x za týden přijedou s vanou a okoupou, denně převlečou postele a pokud je potřeba tak i několikrát, lékař příjde minimálně 4x za den, vaří tam dobře. Jak byla rychlá vyšetření netuším ale asi dost já byla v umělém spánku a probudila se po 2 týdnech a všechny operace už měla za sebou.V momentě kdy už se trošku můžete pohnout tak jdete na jiné oddělení mnohdy i do jiné nemocnice a tam vidíte sestru jen když donese teploměr a seřve vás, že nemáte uklizený stolek. Oběd vám dá na stoleček a pokud se nemůžete moc hýbat a nějaký spolupacient vás nenakrmí tak máte smůlu a mnohdy nejíte, ráno lavor s vodou na stoličce ale že na něj nedosáhnete je taky jedno a když příjde odpoledne návštěva a chce vám vyměnit prostěradlo a umýt vás tak mají spoustu řečí proč to nejde. O tom, že ZP nechce některou léčbu platit nemluvím. Mám RS a u lékaře jsem víc než bych chtěla. Jo jo je lepší být zdravý.

hodnocení

Liduško, evidentně máte mnohem víc nechtěných zkušeností s naším zdravotnictvím a v žádném případě vám nezávidím( mám kamarádku s RS od 30 let ). Já se snažím přesvědčit lékaře, že to, co mi našli, mají VŠICHNI v mém věku a zdrhnout!- a už se mi to párkrát i povedlo.. Vám, Liduško přeji hodně plodných rad a příspěvků na Poraďte, veselou mysl a optimismus - ono nám totiž nic jiného nezbývá, že?

hodnocení

0x

V takových případech záleží na lidech. Když mě odváželi (a to už mi bylo 20), tak se mamky ptali, jestli nechce jet se mnou. Zase když vezli bráchu (bylo mu cca 15), tak ji vzít nechtěli. Jen jednou mě z nemocnice "vyhodili", ať si jdu, kam chcu. Jinak vždycky zjišťovali, jestli pro mě někdo přijede atd.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]