Nejste přihlášen/a.
od 1.1.2010 za posílání důchodu přes poštu zaplatíte 21 Kč, které vám rovnou strhnou z částky důchodu.Prostě zase důchodci (starobní, invalidní) mají smůlu. Ne každý má účet, ne každý má slušný důchod, každý nebydlí ve městě, kde má bankomat atd...Pošta řekla, že si to rozhodla ČSSZ. Nevíte někdo, kde o tom informovali, podle jakého zákona, vyhlášky? Co si o tom myslíte? Já s tím nesouhlasím, ale to je tak asi vše, co mohu dělat, že?
Děkuji za odkaz. Chápu-li to dobře, bude se to týkat "nových důchodců".
pro ostatní: VYPLÁCENÍ DŮCHODŮ
Nová právní úprava stanoví povinnost příjemce důchodu vypláceného v hotovosti prostřednictvím
držitele poštovní licence hradit náklady plátce důchodu za poukazy splátek důchodu vyplácených
v pravidelných lhůtách. Tato povinnost se nevztahuje na poživatele důchodů, jimž byl
důchod přiznán před 1. 1. 2010 a od 31. 12. 2009 jim nepřetržitě trvá nárok na alespoň jeden
důchod (např. vdovský a nově je přiznáván po 31. 12. 2009 důchod starobní). Výše těchto nákladů
v roce 2010 činí 21 Kč za každou splátku důchodu. Tato částka bude předem sražena z celkové výše
splátky, která bude následně poukázána důchodci v již snížené výši.
Je to zákon o důchodovém pojištění č. 155/1995 Sb., ve znění platném od 1.1.2010, § 64, odst. 4:
Příjemce důchodu vypláceného v hotovosti prostřednictvím držitele poštovní licence hradí náklady plátce důchodu za poukazy splátek důchodu vyplácených v pravidelných lhůtách. Věta první však neplatí v případě, že oprávněnému byl důchod přiznán před 1. lednem 2010 a tomuto oprávněnému trvá od 31. prosince 2009 nepřetržitě nárok na alespoň 1 důchod. Plátce důchodu je povinen výši nákladů uvedených ve větě první zveřejnit.(Tato novelizace nabývá účinnosti 1. ledna 2010.)
doplněno 04.01.10 19:15:Myslím, že je to zase další způsob, jak donutit VŠECHNY založit si účet a platit bankám... vzpomeňte si, jak jsme všichni "dobrovolně" podepsali, že chceme výplatu na účet... stejně se zpoplatňuje i výplata nemocnských dávek poštovní poukázkou, a to už od loňského roku. No, zase pokud si uvědomíte, kolik je to plateb, a správa to zřejmě poště hradila ze svého rozpočtu, tak se divím, že to někoho nenapadlo už dřív.
Pošta s posláním peněz má dost nákladů. Musí se natisknout tisíce složenek, které musí tisíce pošťáků vyřídit a roznést, načež si je tisíce lidí musí u tisíců přepážek vyzvednout. Když půjdete poslat složenkou peníze jako soukromá osoba tak za to taky zaplatíte, a ne zrovna málo. Naopak pokud někomu sami pošlete peníze z banky na účet tak to budete mít buď zcela zadarmo nebo za zlomek peněz co to stojí přes poštu. Můžete to udělat i z tepla domova, protože jak vidno internet máte
No a kdo by měl podle Vás platit ty zvýšené náklady, pokud se někdo rozhodne nechat si to posílat složenkami? Jestli myslíte že stát, tak nic takového neexistuje. Stát jsme my všichni, včetně mě a vás. Z mých daní a státních odvodů dostáváte důchod - a já proti tomu nijak neprotestuji, je to v pořádku. Ale nechtějte "po mě" abych vám ještě platil za to, že si nechcete někde založit bankovní účet. Tohle je Vaše volba. Jak už bylo řečeno, je řada bank které to nabízí zdarma. Navíc máte bezpečnější mít větší částku peněz v bance než v šuplíku.
Osobně mám se zasíláním důchodu na účet jen ty nejlepší zkušenosti.Osobně okolo sebe vidím dědky a báby s berlema,kteří se v den výplaty na poště belhají na městskou dopravu,pročekají minuty na zastávkách,zaplatí za dopravu,pak čekají frontu na poště a to jim to stojí za ušetřené poplatky za provoz účtu?
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.