Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Pro vinaře - chemické ošetření sudů a zrání

Od: vino odpovědí: 1 změna:

Zdravím,

měl bych dva dotazy pro ty, kteří mají zkušenosti s pěstováním vína.

1)
Pokud víno zraje v dubovém sudu, je sud nějakým způsobem ošetřen? Pokud ano, čím?
2)
Proč se nechává víno v láhvi na tmavých a chladných místech (sklep) aby dozrálo? Víno přece s chemického hlediska již v uzavřené nádobě zrát nemůže. Kvasinky zabije alkohol a navíc je uvnitř vakuum.
Díky

 

 

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

0x
avatar wlezley

Nový dubový sud se vypálí, povrch zuhelnatí a je třeba ho zavínit, aby se usadil vinný kámen. V dalších letech se ošetřuje pouze sířením. Zrání vína je složitý chemický proces a kvasinky v něm nehrají žádnou roli. Jde o složité řetězce těkavých látek, esencí a jejich slučování. U většiny těchto látek neznáme ani chemický vzorec, natož vysvětlení jejich vzájemné reakce. Chemikálie z postřiků jsou kapitola sama pro sebe ...

p.s. Ze slivovice se během "zrání" ztratí 2-3 % alkoholu z uzavřené láhve.. Kde se ztratil když je vše hermeticky uzavřeno? Říká se jí andělská daň ;)

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]