Nejste přihlášen/a.
Zkouším již delší dobu zjistit, co se vyrábělo v dnešní Opavii (dříve myslím u Fidora) dříve - Tatranka, nebo Fidorka. Tatranku jsem zjistil, někdy okolo roku 1945, ale o druhém výrobku nevím nic. Pomůžete někdo kdo máte blíže k informacím, nebo k dobovým materílům?
Theodor Fiedor vyráběl jen ručně uplácané sušenky a perníčky.Později jeho žena rozvinula závod v Opavě a začala vyrábět různé sušenky.Když po roce 1945 byla těmto Němcům fabrika znárodněna,Začala postupně vyrábět čokoládou máčené výrobky a mezi jiným i Tatranky.Teprve později byly zařazeny i kulaté sušenky s čokoládovou polevou, mezi jinými i Fidorka.
JABRAKA
Výjimečně nesouhlasím se strejcem a tipovala bych " tatranku". tatranky.cz/...Jsem pamětnice a nějak si na fidorku z doby mého mládí nemohu vzpomenout. Je pravda, že sladké není mé oblíbené. I podle internetu má tatranka svou historii, na fidorku jsem z informací z dřívější doby nenarazila.
Mám zato, že jakési kulaté oplatky máčené v čokoládě se vyráběly i v mém dětství, ale určitě se nejmenovaly Fidorky. Možná se jmenovaly jinak, ale protože si nemohu vzpomenout, domnívám se, že mohly být i bez jména, jenom zabalené v barevném staniolu. Mám pocit, že si pamatuji jednobarevné (červené, žluté, modré) stanioly.
Sice je mi pouze padesát ale pamatuju oplatky balené v barevném alobalu bez popisek-stejně jsme jim říkali fidorky, maminka té je 75 říká, že byly oplatky stejné jako fidorka a jmenovaly se CAPRY jen prý byly váhově 2x větší než ty dnešní.
Ano je to tak. Já kupoval CAPRY radši než FIDORKY asi v roce 1970. Byly stejné a levnější.
Co se týče váhy, vývoj nelze zastavit. Třeba miňonky a podobné . Ty měly 50 gramů, pak 45, 40 ,33 a nemají již dokonce 30. Za to obal se pořád vylepšoval a byl snad i 2x delší než obsah.
No a aby zákazník nebyl "šizen" tak se taky měnila cena opačným směrem.
Přikláním se k Tatrance, to byla nezbytná pochoutka všech výletů v dětství...Škoda jen, že dnes už chutná trochu jinak,dříve nebyla tak umělá...Fidorku si nějak z dětství nevybavuji, takže se asi začala vyrábět déle. Ještě byly princesky s vynikající náplní, a oplatky DUO, ty už také úplně zmizely...![]()
Napřed jsem se tomu názvu dotazu usmívala, protože to zní jako Co bylo dřív, slepice nebo vejce? Ale pak mi to začalo vrtat hlavou, tak jsem napsala dotaz přímo Opavii a kupodivu mi dnes odpověděli toto:
Fidorka se začala vyrábět v období I. republiky ve 20.-30. letech. Pùvodní název byl Tartalletes. Vyráběla se s náplní tvořenou 40%podílem lískových jader, karamelem, mletým cukrem bez tuku pouze s přídavkem kakaového másla, které zaručovalo spojení hmoty s tak velkým podílem ořechù. Odřezky (technologický odpad) se dále nezpracovávaly, ale prodávaly se v papírových kornoutech za 1,- Kč v prodejně továrny.
Díky, za rozlousknutí této otázky století...ptal sem se v Opavii (telefonicky), tam mne odkázali na Slezské zemské muzeum a Ti sdělili:
Odesláno: 2. července 2009 14:28
Předmět: odpověď
Dobrý den,
k Vašemu dotazu sděluji, že ve Slezském zemském muzeu v Opavě se nenacházejí žádné materiály, z kterých by se dalo vyvodit, který výrobek začala Opavia dříve vyrábět, zda Fidorku či Tatranku. Uvedenou skutečnost jsem zjišťovala i v Zemském archivu, kde jsou písemnosti firmy uloženy, ale ani tam nemají ochranné známky, z nichž by bylo možné nejspolehlivěji datum produkce odvodit.
Srdečně Vás zdraví
PhDr. Věra Křenovská
Určitě to bude tak, jinak ještě jednou díky! Jsem Opavák žijící v Čechách a Fidorka je pro mne srdeční záležitost a tak po jednom fotbalu a pozdějším "občerstvení" vznikla tato otázka. Bylo to v roce 2007a tteprve při příštím setkání v roce 2010 s výsledkem seznámím celé společenství KPNFP. (klub přátel nedělního flekovského piva)![]()
Zkuste Slovenské pečivárně Sereď, tam se dodnes pečou Tatranky, Tatranky jsou od slova Tatry, takže je jasné, kde je jejich původ...
Ovšem nemohu s tebou souhlasit,ten problém vzniknul až po oddělení Slovenska,skutečně v poválečném Československu se jako první začaly vyrábět Tatranky,a ty skončily po zániku federace a Slováci je začali pak vzrábět v Seredi.Opavia skutečně je jako první vyráběla v nově vybudovaném závodě v roce 1946.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.