Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hry se slovy - zeměpisné názvy

Od: bimbam® odpovědí: 22 změna:

Bavili jsme se zde vzpomínáním si na slova končící na -tel. Hry se slovy mám ráda. V dětství jsme si s tatínkem podobně hrávali, třeba jsme soutěžili v počtu názvů měst a obcí s nějakým námětem.

1. křestní jména: Adamov, Karlovy Vary, San Francisco...

2. dřeviny: Bory, Jablonné, Česká Lípa...

3. savci: Kobylí, Vlkov, Velká Losenice...

4. ptáci: Krahulčí, Orlová, Slavičín...

Občas se takto zabavím jen sama pro sebe. Třeba v čekárně u lékaře. Ale u obojživelníků a hmyzu mám seznam měst, obcí a městských částí kraťoučký. Račín, Žabovřesky. Komárov, Nová Včelnice. Doplní ho někdo? :)

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

0x
Rakovník, Žabčice, Včelná
doplněno 20.03.17 09:21: A Komárno, je i v ČR
doplněno 20.03.17 09:32: Jestli berete hlísty, tak Roupov. Jestli ne, tak alespoň Čmelíny.
hodnocení

A teď mi ještě naskočily Rakvice.

Dík!

lidus*
hodnocení

0x

Telecí- pardubický kraj.,

Jestřábí-Nový Jičín.

Je jich víc, Králíky, Kozolupy...omlouvám se ale bolí mě oči, dám odkaz svet-piva.cz/...

cestovani.idnes.cz/... Podle těchto můžete založit složku s č. 5.

doplněno 20.03.17 09:25:

Omlouvám se ještě jednou, přehlédla jsem, že nechcete všechnu zvěř.

hodnocení

Liduš, vůbec se neomlouvejte, to celé je jen taková zábava. Teď jsem se ptala na jisté živočichy, ale těch tématických okruhů mám hodně. Třeba to někoho inspiruje, jak je možné si trénovat pamět při dlouhých procházkách se psem v loukách :).

Forman, Kovář, Vozka...

Fiala, Růžička, Jetel...

Mrázek, Snížek, Větrovský...

Každý jsme nějak střelený. Já takhle, jedna moje bývalá kolegyně si prý v podobných chvílích počítá...

Děvčata, já si polohlasně recituju. Pamatuji si ze školy třeba hodně básní od Wolkera, K. H. Borovského, Bezruče, Nezvala...A je sranda, jak hledám houby a bručím si: ...vůz plný uhlí se v koleje zvrátil, pod vozem zhasla Magdonova vdova...a když se z houští vynoří náhodou jiný houbař, honem se dávám na ústup, aby na mě nezavolal Chocholouška. *smich*

Jinak k těm jídlům patří Telecí, Hovězí, Vepřová, Králíky, Máslojedy, Hřibojedy, Mrkvojedy, Kozojedy, ale i Kozohlody, Křenov, Křenovy, Chleby, Nechleby, Svinčany, Višňová, Jabkenice...

Hodně názvů vesnic je od vlka: Vlkava, Vlkanov, Vlkaneč, Vlkovec, Vlkančice, Vlkov, Vlkaň...

Je to zajímavé, budu si takto hrát taky, dík za nápad. Člověk si namáhá mozek. A je to změna, proti těm mým básním. :-DJaga.

doplněno 21.03.17 15:10:

U Kolína je obec JELEN. Občas jsem přes ni jela, ale níkdy jsem tam žádného paroháče neviděla. Asi nebyli doma.:-D

hodnocení

K "jedlému" seznamu přidám Chlébské, Tvarožná...

lidus*

Koukám, že máme oblíbenou Maryčku, ma je ještě Král Karel, Ostrava, Dopis Oněginovi...Ovšem nezapomenu nikdy, a můj muž co mi volal sanitku rovněž, jela jsem na kole, na řidítkách košík s bylinkama a vesele si pěla Pochod rudých námořníků - .halíhola od lodi k lodi, od fabriky k fabrice jdem a s otroky ruku v ruce...a ejhle, košíček zablokoval řidítka a já spadla do strže, spravilo to 14 dní ve špitále a pěju si dál. Je to už 20 let.

Nás brzy admin vykáže ale já se mu hluboce omlouvám, nakonec je to volná a vtipy a jiná zábava.

Já si občas nahlas recituju Skácela, Mikuláška nebo Janka Silana. :-D

doplněno 21.03.17 22:39:

Budovatelské písně moc nevyhledávám (taky jsem v tom nevyrostla, tak možná i proto), ale mám ráda jednu válečnou, o obraně Moskvy před nacisty (Pochod obránců Moskvy).

youtu.be/...

Liduš, Pochod rudých námořníků mám taky moc ráda, znám obě sloky a když mě nikdo neslyší...:-DMá to takovou opravdu údernou bouřlivou melodii, pěkně se to zpívá. Kam se hrabe třeba tahavá Na Šumavěěě jééé dólinááá.

Víte, jak se při takovém ryčném pochodu námořníků leští do taktu okna?

Občas si zazpívám i Internacionálu, Píseň práce, nebo Píseň brigádníků - Nás budilo ráno již chladné...A hornickou Kahanec na palci.*smich* Dokonce jsme museli zpívat i Suliku, ale tam si už celý text nepamatuju.

Nelekejte se, nejsem v KSČM, ale je to naše mládí. V 60. letech hrál pan řidící na housličky a my s vervou zpívali. To, co zpívali všichni ostatní v té době. Je to prostě taková vzpomínka, návrat do dětství. A nemyslím tím vůbec nic špatného. Jaga.

hodnocení

0x

Přidám názvy obcí ze svého blízkého i trošku vzdálenějšího okolí: Vranovice, Zaječí, Žabčice, Cvrčovice.

Raková,Labutice, Hrochov,Konice,

hodnocení

Děkuji za všechna doplnění.

A co ryby? Leží někde vesničky Kaprov, Štikov...? Ze zahraničních znám jen Heringsdorf. :)

hodnocení

0x

K těm ptákům si zkuste speciálně udělat seznam příjmení. Nebo názvy ulic. Nedopočítáte se. Začala jsem nad tím bádat, jelikož moje příjmení je "ptačí", a na škole jsem učila slečny (např.) Vrabcovou, Poštolkovou a Sokolovou. Jednou jsem někde potřebovala uvést svoje a tyhle tři slečny. Aspoň byla sranda :-D

doplněno 20.03.17 19:52:

K těm dřevinám, nad Frýdlantem je Višňová. Nějak se nám to stromy v Libereckém kraji hemží, že? *hej*a ke jménům Oldřichov, Ferdinandov, Bedřichov, Šimonovice, Jindřichovice, Filipovka, Heřmanice, Václavice, Vítkov... ježíši toho je *uf*

doplněno 20.03.17 19:53:

Zapomněla jsem na Rudolfov. Tam je krásně *slunce*

pohanka*

Jména - v Jižních Čechách je obec Kájov.

A my máme zase Karlinky...:) malé a roztomilé!

Ivaň, Ivanovice, Ivančice, Miroslav, Břeclav (a Bratislava), Svatoslav, v Čechách Boleslav... :)

pohanka*
hodnocení

0x

A já založím novou sekci sprosťárničky /již někdo vybral přede mnou a zhudebnil/ Pičín, Kozomín, Řitka, Močítka ...

doplněno 20.03.17 20:04:

našla jsem ještě ,,Šukačka,,

hodnocení

Ano, naufrago i pohanko, i tyto a mnohé jiné kategorie si občas probírám. U lékaře, ve vlaku... S vnoučky ve vlaku hrajeme zatím jen obyčejné vyjmenovávání zvířat, rostlin, stromů..., ale také je to začíná bavit.

mp*
hodnocení

0x
Docela zajimavy je jmeno obci Lhota,tech je u nas docela dost, a vychazi to ze slova lhuta, to znaci nejaky dluh, jsk v dmesni dobe priznacne.
doplněno 20.03.17 23:32: Pisi jako tatar z tabletu
vilik*
A taky píšete bludy:)
Původ jmen Lhota je úplně jiný. V době kolonizace, kdy bylo potřeba trochu zalidnit dosud neobývaná území, zvali feudálové obyvatele pod příslibem, že jim na pár let odpustí "daně". Dostali prostě na rozvoj svých vesnic čas. Hodně vesnic z té doby se dnes jmenuje jinak, přesto je jich hodně.
Žádný dluh ale v pojmenování těchto vesnic nefiguruje.
Pro zajímavost, kdysi si s jmény vesnic moc hlavu nelámali. Buď to byl Úvoz, Týn (otýněné, opevněné místo) nebo ves pojmenovaná podle zakladatele. A později se přidaly právě ty různé Lhoty a Lhotky.

hodnocení

0x
Chci poděkovat (myslím, že nejen za sebe) všem, kteří se zapojili do této hry.
Děkuji za nápad s otázkou hlavně kolegyni s krásným nickem bimbam, evokujícím v nás představy z dětství, ať už třeba zvonečku na vánočním stromečku nebo cinkání zvonků na hrdlech pasoucích se krav... Kdo nevzpomíná na zvonec, co pohádky je konec?
.
Díky bimbam, díky Vám ostatním, co jste se zapojili a ještě zapojíte.
Hrajeme si rádi všichni, a tato hra je kouzelná...
A názvy obcí, měst a míst vůbec, třeba i představy a dohady, jak názvy vznikly...
Takže poděkování i všem, kteří se na vzniku rozmanitých zábavných pojmenování podíleli!
hodnocení

Hejkale, já se při té chvále docela červenám. Ale těší mě. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]