Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Realita vs virtualní svět?

Od: helloich odpovědí: 14 změna:

Dobrý večer, chtěla bych tu rozebrat téma realita vs virtuální svět.

Zajímal by mě váš názor na to, jak děti v dnešní dobách utíkají z reality do virtuálního světa, kde je to všechno jednodušší a umělá krajina vyvolává pocit hezčího prostředí. Realita se jim zdá taková nehezká, bolavá.

Dříve děti neměli žádnou volbu, žili život jak se má. Hráli si v přírodě a teď mají již na výběr: Mohou zůstat v realitě, nebo mohou ve virtuálním světě.
Děti dospívají hrozně moc rychle se mi zdá v dnešní době, ale možná, že to je jen můj pohled.

To si myslíte vy?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

1x

Do VR se utíkalo vždy. Kolik dětí trávilo volné chvíle nad knihou, prometly všechny knihovny a z reálného světa neznaly nic. A ještě je za to rodiče i okolí chválili.

fugass*
Při čtení knih nesledovaly děti debily na youtubu jak se polívají mlékem, kečupem..., neposlouchají sprostotu primitivů a nedělají si z nich vzory. Ubohost VR tohoto směru je neuvěřitelná.
rv*

Zvlášť v oblibě bývala braková literatura, rodokapsy a červená knihovna. Vesměs ušlechtilá díla, rozvíjející potenciál dítěte (i dospělého).

li*
hodnocení

1x

Napsal jsi to dost obecně. Jestli myslíš to, že se jim nechce ven a raději si hrají u pc, tak to je pravda. Ale hodně rodičů to eliminuje aspoň tak, že děti přihlásí do zájmových kroužků,. takže se děti dostanou domů třeba až pozdě odpoledně a část toho svého volného času stráví v kroužku. Ale zase potřebují, aby jim ten čas někdo organizoval, protože sami se zabaví buď u pc nebo v obchoďáku s mobilem v jedné a hamburgrem v druhé ruce.To dospívání je pravda, nebo alespoň hra na dospělost. Hlavně makeup a obarvené vlasy u 11 letých holek a tetování a piercingy u 15 letých je na mě moc. A kouření za školou bylo a je podle mě stejné.

Li, je to přesně tak, jak píšete. *palec*Jen historka z jiného úhlu pohledu, pro ilustraci. Vnuk mi na pc ledacos vysvětlil a opravil (a já si opět připadala jako absolventka zvláští školy). Nakonec návštěvy jsem po něm chtěla, ať zaběhne do budky pro jízdenku a já ho doprovodím na bus. Veliké diskuze, jak to má prodavačce říci, co chce. Krátkou, dětskou jízdenku. Na zastávce diskuze, kde má vystoupit. Okolí zná, takže ikdyby vystoupil o dvě zastávky dříve nebo dvě zastávky přejel, trefil by domů, zná to tam. Já se nestačím divit, jak tuhle cestu MHD, prožíval. Ale máte ho vidět u pc!

atj*
hodnocení

0x

Dobrý den,

tak já se pokusím popsat můj názor tak jak jsem ho zažil a jak to vnímám.

Začal jsem jako kluk hrát na starých DOS počítačích krásné hry, počítač neměl každý a bylo to pro mě něco neuvěřitelného. Jelikož jsem jej neměl doma, ale vlastnil jej děda v sousedním městě, tak jsem se jej snažil využít na sto procent a o víkendech jsem celou noc hrál a přes den spal *smich*. A protože děda byl bohatý, tak nám pořídil počítač i domů. Tam ovšem fungovala výchova a "stupidní hry" sem si mohl hrát hodinu denně. Nebylo dne, kdybych na něm nebyl, později čím jsem byl starší, tím delší bylo hraní na PC. To už byl jinej operační systém a svět her se posunul šíleným krokem dál.

Největší bům přišel s internetem a s možností hrát s více lidmi stejnou hru. Na střední škole jsem na pět dlouhých let naprosto podlehl jedné nejmenované masivní multiplayerové hře. Stal jsem se závislým, byly dny, kdy jsem si psal omluvenky abych mohl zůstat doma a vylepšovat level své postavy a spolu s ostatními lidmi jsem chodil zabíjet monstra. Teď, když se dívám na to zpátky. Nelituji toho. Bylo to něco krásného. Bylo to Dobrodružství, které jsem sdílel s více lidmi. Někdo chodil v pátek ven se ožírat a utrácet peníze, já jsem chodil plnit úkoly a zabíjet silné bosse třeba ve dvaceti lidech. Byla to super komunita, zábava, místo kde se člověk odreagoval a naprosto zapoměl na skutečný svět. Moje matka mi vždy vyčítala, že nebudu mít žádné krásné vzpomínky na dětství, na výlety atd., ale já vzpomínky mám a jsem za ně rád. Navíc díky hrám jsem se naučil anglicky, poznal jsem dvě přítelkyně, nové kamárady.

Člověk už musí dle mého názoru se smířit s tím, že je tu dostupný jiný svět, který lidi naplňuje. A můj názor na na dnešní děti? Dle mého se narodily do šíleného tempa, které nemusí vůbec stíhat. Facebook a podobné soc. sítě by měli být třeba až od patnácti let na občanku. Tady je dle mého největší problém, protože mladý člověk nezná ty hranice, které si třeba dospělý jedinec dokáže uvědomit a potom se stane neštěstí.

Ale třeba vše co píšu je hloupost a ve finále je to vlastně tak, že to co se v současné době děje, ten virtuální svět a to šílené tempo co ovlivňuje naše děti, tak to všechno je prostě a jednoduše dané a musí se to stát abychom se posunuli vpřed, tak jako se kdysi naši "pra-dědové" museli vyrovnat s obdobím, kdy děti byly ovlivňovány rádiem a televizí! Vždyť zmínky o těchto soubojích jsou v řadě filmů, které poukazují na to, že televize vychovává děti a rádia hrajou ďábelskou hudbu *cert* *smich*. To by se bejvali pos**** kdyby věděli, že bude počítač a facebook :-D

No a jak už to bývá, už moc nehraji. to víte, děti, rodina... Taková jakoby evoluce jednoho člověka, který si nakonec vlivem okolností musí uvědomit kde je ten pravej svět, ikdyž není třeba tak dobrodružnej jako ten virtuální, ale o tom je ten život, lidé se neustále posunují vpřed *palec*. A kdo chce žít ve světě meče a magii, ať si tam žije, nechte ho bejt, je to jeho život a je jenom na něm jak ho prožije.

PS: omlouvám se za pravopis. To víte, člověk co má rači virtuální svět se jej moc neučí *smich*

fugass*
Zdravím, měl jsem to podobné jako ati. DOSovská doba byla kouzelná, her bylo méně a člověk si hraní více užíval. Hry měly své ,,kouzlo" a i přes z dnešního pohledu pravěkou grafiku byly více hratelné, zábavné a člověk si to ,,užil". Dnes je her tolik že nevíte co si vybrat a většina jsou blbosti. Taky jsem u toho seděl do noci. Onlinovky mě nechytly a když už začaly lépe vypadat, byl jsem věkově jinde. Dnes vidím jak kolikrát třicetiletí i toho sedí, jsou členy komunit a já nevím čeho a hrajou a hrajou... Takže za mě, ano, bylo to hezké ale vocamcaď pocamcaď. Asi tím že jsem z vesnice. Dneska vám k hraní stačí tel.za 3000 a jse na onlinovce v podstatě pořád, ALE když to vidím u dětí... je toho zkrátka moc. Těch druhů virtuálních světů a možností ma čem ujíždět a být závislí. U syna toto proběhlo taky. Nemohl se od toho odlepit. Řekl jsem dost, začali jsme sbírat kešky a z geocachingu je zábava a závislost. Podívá se do přírody, naučí se zeměpis, dějepis... Taky si dneska něco zahraje, ale mnohem mnohem méně a jakmile je trochu lepší počasí už mě tahá ven.
Tak lidi, do virtuálního světa s rozumem, přijdete jinak o spoustu času a krásy ve světě skutečném.
dylin

Musím nesouhlasit, taky jsem propařil pubertu a čas na vejšce a nedalo mi to vůbec nic. Když si představím těch krásných žen, co jsem místo toho mohl potkat nebo co jsem se mohl naučit, tak lituju.

fugass*
Krátce řečeno. Je to tak. Ale jedněmi propařený čas na vejšce u pc, propaří druzí v putyce. Ani jedno není výhra.
doplněno 08.04.17 10:38: K čemu virtuální realitu když:
Realita vs virtualní svět?
Realita vs virtualní svět? #2
haf

Vzhledem k tomu, ze stejne zijeme virtualne i v udajne realite tak neni proc se znepokojovat, stejne s tim nic nenadelame, aspon teda vetsina nas pozemstanu.. *jasne*

lidus*
hodnocení

0x

Myslím, že je to stále stejné, vy jste měla hadrovou panenku a dnes mají děti tablet. Neříkejte, že u vás není něco hezkého k vidění, v Brně máme přehradu, lesy, oboru s kamzíky, muflony a divokými prasaty...Děti nemusí koukat na úžasnou krajinu a zvířata na pc, je jen na rodičích kam je vyvedou a pokud jsou od mimina vedené k výletům do přírody, tak tam chodí i v pozdějším věku. Někdo říká, že dnešní děti neumí vylézt na strom, obě moje vnučky to umí ale holt je to musel někdo starší naučit. Děti jsou stále děti, dospívají možná trochu rychleji díky technice co za nás byla ještě v plenkách, dospívají rychlej díky tomu jaké impulzy se do nich od mimina dávají, co vše se po nich chce aby uměly. Také díky bláznivým matkám co berou děti na aftrpárty ä na muzikály co jim děti nemohou rozumět ale umí se chlubit, kde všude byly a dělat kyselé obličeje nad tím, že jiné děcko bylo v ZOO, na rozhledně nebo v lese. Na otázku bylas v ZOO vám odpoví, že to se podívá na nettu a nemusí tam chodit.

hodnocení

0x

Je prostě jiná doba. Nevím jestli je lepší. Ale i dříve jsme se uchylovali do virtuálního světa. Jenomže se tomu tenkrát tak neříkalo. Byly to pohádky, knížky. Já jsem takový svět měla a nemohla jsem se ho nabažit.

suzymon:

virtualní svět knížek podporuje fantazii, virtuální realita pořátačů ji spíš ubíjí. Nedavno jsem měl tu smůlu poznat 30 leté děcko pařící dennodenně online na plejstejšnu a takový jedinec je docela tragédie, pokud se rozmnoží a bude mít potomka, tak předem lituju to dítě a partnerku *zed*

fugass*
Přesně tak. Taky znám jednoho třicátníka pařiče. Ten když se rozpovídá o jeho hře, tak dovede mlejt celý hodiny, ale realita mu utíká. Takový nemůže být rodič.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]