Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem melancholický člověk, který trpí na deprese, je neurotický apod. (Myslím, že tu nemusím rozebírat popis melancholika). Jde o to, že mám před maturitou a na mě doléhá všechen stres a i ostatní problémy mimo školu. Vzhledem k jaru na mě leze i lehká deprese a já se bojím, že kvůli tomu nezvládnu maturitu a přijímačky na školy...Nenavštěvuji psychologa a ani neberu žádná antidepresiva, či jiná psychotika. Potřebovala bych proto poradit nějaké doplňky stravy, či nějaké bylinné čaje na právě zmíněný stres a špatnou náladu. Samotný vitamín B prosím ne.
Předem děkuji za všechny rady,
Já taky na deprese neměla nikdy čas. V době maturit a vlastně všeho, tady byla tělocvična a treningy, kdy nás trenér honil po venku i uvnitř. Všechno jsem vylítala.
Je potřeba kompenzovat sezení a napětí a stresy fyzickou námahou. Místo smutnění a napětí a vymýšlení berliček, je potřeba obléci tepláky a obout kecky a běžet. Tím prokysličený mozek začne vylučovat endorfiny, hormony štěstí a tělu pohyb velice prospěje.
Obuj kecky a běž!
Nobody, když z toho běhání uděláte pravidelný rituál, v určitou hodinu, určitý čas, určitou trasu, čas pod sprchou, zabere vám to něco přes půl hodiny denně. Co to je půl hoďky? A věřte, že budete jiný! I bez prášků a doplňků.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Běhat chodím, ale dlouhodobě to však nepomáhá. Navíc mám na sport málo času díky učení.
Ale děkuji za snahu.
Nobody, v rámci roku mám velmi nepravidelné množství práce - 4 až 5 měsíců v roce je jí málo, takže zákonitě musím jiné měsíce makat jako mašina. Minulý rok únor-červen jsem dokončovala závěrečnou práci a plánovala její obhajobu a zároveň pracovala 10-12 hodin denně 6 dní v týdnu. Podotýkám, že pracuji duševně, a to tak, že víc než 6 hodin přímé činnosti se dělat prostě nedá, nedá, nedá. Jak jsem to zvládla? 6 dní v týdnu, na jeden den (zpravidla sobota, neděle už práce) jsem všechno zaklidila do šuplíků (mnohdy jen obrazně) a odjela fuč. Za ségrou, za dětma, na barák do rodného města, někam do přírody, prostě nebýt v dosahu práce (nebo studia), jednou jsem dokonce jen procházela obchoďáky a seděla u kafe v těch šílených kavárnách v obchodních centrech
. Je třeba nemyslet na to, co člověk dělá běžně, dostat se jakoby do jiného světa. Na jeden den buďte jiným člověkem, než jste těch 6 dní v týdnu. Asi si říkáte "na to já nemám čas, musím se učit", ale pak zjistíte, že to učení jde daleko lépe, když si mozek odpočine ![]()
Zkus Gnostin, jsou to obohacené pivovarské kvasnice s přídavkem ženšenu, ale pozor, určitě ne v dávkách na balení doporučených, jsi velmi mladá, takže jedna, max. dvě tablety ráno určitě budou stačit, a taky sleduj, jaký bude účinek. Myslím, že ve Tvé situaci to bude tak akorát.
Ale no samozřejmě, tyhle kvasnice se s běháním apod. ani v nejmenším nevylučují ! (reakce na babkuzov shora).
Hořčík, bylinkové uklidňující čaje a hodně na sluníčko. Z vitamínů B3 / niacin/ a B1. Omezit sladkosti, kávu a alkohol.
Jíst více ořechy, klíčky, kvasnice, játra, luštěniny, slun. semínka, maso / dobré je krůtí/ , listovou zeleninu, banány, kakao, oves. vločky...
Melancholickou podstatu své nátury nezměníte, ale neurotické projevy a stresování se, lze korigovat.
Moc pomohou dobré vztahy, přátelství, láska, sport . Psychologovi bych se nebránila. Tady dejte na reference.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.