Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč mi začala vadit pálivá jídla?

Od: lada1® odpovědí: 15 změna:

Nikdy jsem neměl problém,pikantní zeleninu-Hradištanka,pikantní pizzu s feferony a ostatní pikantní jídla najednou nemohu jíst.Tu palivou pizzu jsem si dával tak jednou za měsíc,ještě snesu pikantní guláš.Proč nemohu pálivé?Měl jsem to rád.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

0x

Láďo, chutě a možnosti něco jíst se u člověka mění. Já mám období, kdy MUSÍM kafe. Pak jich mám tak 6 za den (je to slabá "čurifinda", ale stejně..). Nedat si ho v té době, tak umřu *smich*. No a teď už skoro půl roku kafe nepiju. Prostě mi nechutná *ee*. A takhle se to u mě opakuje celý život.

Ostrá jídla mohou dráždit např. žaludek a tělo samo dá najevo, že toto se teda jíst nebude *stop*

enias*
hodnocení

0x

Chutě se můžou změnit průběžně kdykoli. Nemusí to nic znamenat, ale můžou to být i žaludeční vředy. Záleží jaká je reakce na pálivé. Možná by nebylo od věci skočit na vyšetření k lékaři, pokud je reakce na pálivé jídlo nepříjemná.

hodnocení

Vředy nemám beru 1x denně-Omeprazol,ale možná trochu žlučník je citlivý..

cicka*

Tento medikament lékaři nepředepisují pro nic za nic.

hodnocení

0x

Buďte rád. Tělo samo odmítá jedy.

hahanaj*
hodnocení

0x

Jsem na tom stejně- často jsem si dávala pálivá jídla a ještě si přidala chilli nebo papričky .Tělo ale řeklo dost...jednou za čas si dám,ale už jen mírně pálivé...přestalo mi to dělat dobře. Žaludek ví co dělá ...

hodnocení

0x

Chili papričky jsou velmi zdravé, když už je řeč o kořeněných potravinách, nejsou to žádné jedy, ale jsou tak strašně pálivé, že nevím, jak chili papričky konkzumovat.*ee*

Alkaloid určený k odpuzování býložravců a hmyzu má některé prospěšné účinky. Jako většina jiných jedů. Ale vždy jde o nepřirozený zásah do organismu.

hodnocení

0x

VAdí vám chuťově nebo jsou nějaké zdravotní problémy? Já např. vše pálivé miluju, ale msuím se držet kvůli problémům s jícnem.

Například mě vadí to velké pálení v ústech, jak tedy do sebe tu hodně zdravou zeleninu dostat?*uf*

vykuk*
hodnocení

0x

Taky jsem miloval pálivé, ale protože to stále mám rád, tak jsem ta jídla žačal minimalizovat a to z jednoho důvodu.

Problém byl ten, že čím více to pálilo a stále jsem si přidával pálivých koření, tak huba se více vypalovala a musel jsem zvyšovat dávky pálivého. Pak jsem si řekl, že už je to o zdraví a hlavně se přehlušily chutě jednotlivých ingrdiencí na talíři. Po pár letech si pálivé občas dám a stačí mi jen trochu okořenit a užiju si všechny chutě (maso, přílohy, zelenina ...)

Chutě se asi mění a i oblíbená jídla se mohou změnit.

Já jeden čas miloval čínské/vietnamsé pokrmy a asi jsem se jich přejedl, že nyní si je dám spíše jako nouzovku, když někde jsem a není poblíž nějaký český bufáč.

ronyx*
hodnocení

0x

Nemohu znamená co - je vám po tom zle nebo cokoliv jiného?
Pokud to tělo nyní odmítá a dříve to tak u vás nebylo, přemýšlejte, kdy a po čem se to změnilo. Osobně mám třeba zkušenost, že nikdy mi nevadila tatarka (v jakémkoli množství) a nyní mi ve větším množství vadí. Jsem po operaci žlučníku a nebylo to kvůli reakci na tatarku, ale měl jsem kameny. Těsně před operací jsem tatarku mohl a těsně po ní taky, nyní s odstupem let mi najednou ve větším množství dělá mírné problémy. Podle příznaků tipuju, že se mi opět mírně vrací žaludeční šťávy (příčina neznámá - odhaleno před cca 5lety při určitých stavech po vyšetření, vyřešila to jedno snězené balení nějakých prášků), takže si tu návštěvu u odborníka asi zopakuju a zase bude pokoj. Pomáhá mi na to sice také miništanprle (zašpiněná lžička) fernetu, ale nemám chuť být věčně "v lihu" (fernet je jediný alkohol, co se u mne doma "vypařuje" a kupovat každý rok jen na tohle 1/2l fernetu, když jinak téměř vůbec alkohol nepiju, považuju za zbytečné).
Další příčina ale taky může být psychická. Nikdy jsem nic ostrého nemusel, ale kromě mírného "orosení se" mi to nic nedělalo. Dnes mi stačí se na cokoli pikantnějšího jen pomyslet a můžu se jít rovnou vykoupat - samotná konzumace mi ale nic fyzicky nedělá.

liska*
hodnocení

0x

Kapsaicin, co způsobuje pálivost paprik, se používá do masážních emulzí na prokrvení a vyhřátí svalů. Tak stejně funguje na sliznice. Ty ale nemusíme mít stále v tak dobré kondici a překrvení může pak být nežádoucí. Dejte si pauzu nebo snižte na čas grády pálivosti. Mně by vadilo hodně pálivé jídlo, protože bych necítila dobře chuť pokrmu.

tomajko*
hodnocení

0x

Zrovna dnes sháním odpověď na úplně opačnou otázku. Chutě mám v pořádku, ale pálivá jídla mě přestala pálit a chilli, nebo feferonky cítím lehce jen na rtu. Nikdy jsem tato jídla nevyhledával, vždy to bylo utrpení.

josafatmolnar

Stále se vracéme k tomu samému, co bylo již před lety a mnohokrát řečeno.

Ostrá-kořeněná-kyselá jídla přispívají k dráždění sliznice jícnu, žaludku a duodena, pak je též větší sekrece kyseliny solné.

A 6x denně černá káva s kofeinem, že výrazně zvyšuje sekreci volné HCl v žaludku, tedy překyselení, když je navíc nepravidelná strava a ostrá jídla, mohou v jícnu vznikat zánětlivé změny, v duodenu zánět dvanáctníku či až vředy.

Můj synovec zemřel v 43 letech na zhoubný novotvar jícnu. V anamnese měl dlouhodobou konzumaci ostrých jídel, dokonce pravidelně pil lák z kyselých okurek a pod. nevěděl, co je to sníst nekořeněné jídlío.

A když jsou po změně systému stravování stále obtíže, doporučoval bych vyšetření na gastroenterologii.

MUDr. Josafat Molnár

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]