Nejste přihlášen/a.
Dle definice z literatury:
El. proud I je dán pohybem el. nábojů C v určitém směru a měří se v Ampérech.
El napětí U je napětí mezi dvěma body a je dáno prací potřebnou k přenesení elektrického náboje C z toho jednoho bodu do toho druhého.
Co si pod tím přesně představit, může být napětí bez proudu? a obraceně?
Je možné mít při třeba 10V proud 100 A? Nebo při 1V proud 1000A?
Jaký je mezi nimi tedy vztah, jsou na sebe závislí?
Ještě bych se zeptal, v literatuře je, že Prdoudová hustota je J=I/S (A.m (na mínus druhou) ; A, m (na druhou) )
V technické praxi se ale údajně používá jednotky v militermech, nikoli metrech, jak to tedy je, to musím vše při výpočtu snížit o celý řád? Ale co ten ampér ten se nezmění?, ta hodnota bude stejná? bude to tedy (A.mm (na mínus druhou) ; A, mm (na druhou) )
musím se trochu pozastavit nad příspěvkem paw.
...Mezi proudem a napetim neni primy vztah...
Mezi napětím a proudem je přímá úměra, čím větší napětí, tím větší proud, samozřejmě při zachování stejného odporu.
...Ale jeden bez druheho nemuze existovat... Napětí může existovat bez proudu.
Kdysi jsem učil elektrikářský dorost na příkladu:
...představ si, že máš plný močový měchýř. Cítíš tlak - napětí. Ovšem dokážeš se ovládnout a proud - moč neteče. Teda napětí existuje bez proudu! Porovnej např. baterie, které mají napětí, i když ještě nejsou nikde připojené...
Pokud povolíš močový svěrač, začíná téci proud. Z počátku silným proudem, protože napětí v měchýři je velké. Jak se měchýř vyprazdňuje, klesá napětí, tím také klesá proud.
Když se měchýř vyprázdní, zmizí napětí, přestane téci proud. Teda velikost proudu je přímo závislá na velikosti napětí. Bez napětí nemůže existovat!
Ohmův zákon vzpomíná také odpor a nepřímou závislost proudu na odporu. Když máš močový svěrač uzavřený, je odpor maximální a proud nulový.
Pokud povolíš, odpor se zmenší, proud začne téci. Teda čím větší odpor, tím menší proud a naopak.
K odporu můžeme přirovnat ten vzpomínaný průměr trubky, velkou trubkou teče voda lépe než malou. Malý průměr trubky klade stejnému množství vody větší odpor.
Velká trubka bez napětí žádný proud nevyprodukuje...
hejkale máš můj obdiv. Snažit se vysvětlit učivo z elektrotechniky tak skoro z půlroku prváku tady na poradně... Smekám. Někteří to nepochopí ani za ty tři roky učení.
Jaké je napětí mezi dvěma konci supravodiče, kterým protéká proud?
Trubka asi proud vody bez tlaku nevyprodukuje, ale elektrický proud v kovovém prstenci naindukovat můžeme. Jak je to pak vlastně s napěťovými poměry v prstenci?
A tedy u té proudové hustoty, když počítám příklad s těmi milimetry, tak musím pouze změnit hodnotu proudové hustoty a průřezu, nikoli proudu? Ampér vždy zůstane ampérem? MOhl byste prosím napsat příklad kdy použijí jak metry tak milimetry čtverečně? Není tedy možné mít na jedné straně milimetry a na druhé metry pokud se nepletu.
Je tedy možné při 1 Voltu mít proud 1 Kiloampér?
Chápu li to správně, tak v elektrárnách transformátory změní proud a napětí, proto tedy vysoké napětí a menší proud, tudíž napětí při přenosu má například 500 kV a pouze pár desítek nebo stovek Ampér, ale v koncovém transofrmátoru se napětí opět změní a napětí se sníží ale proud se zvýší?
Jaký je mezi tímto vztah? Hraje zde nějakou roli P=I.U? Mohu měnit napětí a proud jen v tomto smyslu, jeslti mi teda rozumíte.
Jestli tam je nějaký vztah jako pro příklad, mám 1000 korun na účtě a banka je transformátor a vždy musím mít minimálně jeden kus od každého (mince/bankovka jako napětí/proud), tudíž mohu mít pro příklad 2x kovovou padesátikorunu (jako napětí) a zbytek ve dvoustovkách bankovkách (jako proud), ale až dojdu na místo třeba parkoviště kde automat bere pouze kovové padesátikoruny (koncový zákazník), tak si opět mohu v bance rozměnit ale tentokrát protože je to vhodnější na 18x mince v hodnotě 50,- (napětí) a jednu bankovku stokorunovou (proud)?
Snad to není moc velká smršť otázek, ale děkuji.
no. Když vidím rozlehlost vašeho dotazu, tak mě napadá, že na průmce mi trvalo asi tři měsíce, než jsem pochopil co proud a napětí vlastně jsou. Na výšce nám stejný problém vysvětlovali tak, že jsem zas nerozuměl vůbec ničemu. Proto bych spíš nejdříve použil trochu nepřesnou analogii. Proud je průtok vody a napětí je tlak vody. Čím je větší tlak, tím je větší i průtok.
Elektrický proud je množství elektronů, které proteče vodičem za jednotku času, napětí je jejich potenciál. Proto proud bez napětí a napětí bez proudu nemůže existovat. Stejně tak, jako nemůže existovat tlak vody bez vody.
Proudová hustota vyjadřuje, kolik ampérů teče přes průřez drátu a průřez drátu se vždycky zadává a počítá v milimetrech čtverečních, protože je to snadno pochopitelná jednotka, která je blízká skutečným rozměrům průřezu drátů.
No ale jak jsem napsal. Váš dotaz je tak na několikaměsíční studium.
Když vezmeme za základ vytvoření náboje v jednom místě,pak přesunutí na druhé místo znamená proud.Nahromadění většího množství el.náboje znamená elektrický potenciál.Potenciál znamená napětí.propojením dvou míst s různým potenciálem,to je s rozdílným množstvím náboje,vznikne elektrický proud.Velikost proudu ovlivníme odporem v spojovacím vedení.Pak se závislosti řídí Ohmovým zákonem. Napětí(U) v jednotkách Volt je přímo úměrné proudu( I) v jednotkách Ampér a odporu (R) v jednotkách Ohm.
Toto je lapidární vysvětlení.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.